Koronan aiheuttamat muutokset yhteiskunnassa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja YJT
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

YJT

Respected Leader
Tuli @baikal ´in perustamasta ketjusta mieleen perustaa uusi ketju jossa pohditaan, millä tavoilla koronavirus muuttaa yhteiskuntaa ja elämää ylipäätään.

Ensin tietenkin tulee mieleen vaikutukset talouteen, ensisijaisesti lama. Joku on arvellut, että tulossa oleva lama on pahin Suomen historiassa (tai ainakin lähihistoriassa - en osaa sanoa, minkälaisia talouden taantumia on ollut esim Venäjän tai Ruotsin vallan aikana). Toisaalta, pandemia saattaa tuottaa innovaatioita ja esim uudenlaista teollisuutta. Esim nyt on kerrottu yrityksistä jotka ovat alkaneet tekemään pleksisiä koronasuojia kauppojen palvelupisteisiin ym.

Etätyöt ovat olleet mahdollisia joillakin aloilla jo nyt, mutta ei näin laajasti. Jatkossa etätyötä varmaankin laajennetaan, tarpeettomia fyysisiä kokouksia siirretään pidettäväksi etänä, jne. Kouluissa (ainakin lukioitasolla ja miksi ei jo yläkoulussa) varmaankin tulee mahdolliseksi opiskella esim harvinaisia kieliä etänä. Nykyään, jos haluaa opiskella esim espanjaa, pitää koulu valita sen mukaan ja mahdollisesti mennä jopa toiselle paikkakunnalle kouluun. Uskon, että jatkossa tällaisia harvinaisempia oppiaineita on mahdollista opiskella etänä, mikä tasa-arvoistaa oppilaita ja toisaalta tuo kunnille säästöjä koska pieniä opetusryhmiä ei tarvitse perustaa niin paljon. Se, miten etäopiskelu vaikuttaa oppimiseen on sitten eri asia; jos se järjestetään hyvin niin ei välttämättä ole paljoakaan eroa siinä, onko opettaja 10 metrin päässä luokan etuosassa, vai 10 kilometrin päässä toisessa koulussa. Tietyiltä osin oppimistulokset voivat olla jopa parempia, koska esim työrauhaongelmia ei luulisi olevan koska opettaja voi mykistää oppilaiden mikrofonit, ja kaikki opiskelijat näkevät ja kuulevat opettajan hyvin; kuin istuisivat eturivissä.

Uskon tai ainakin toivon, että ihmiset oppivat kiinnittämään huomiota hygieniaan, esim. käsien pesuun. Myös kasvomaskien käyttäminen saattaa yleistyä silloin, kun itse ollaan kipeinä. Etätyön lisääntyminen aiheuttaa sitä, että tarve lähteä kipeänä töihin vähenee ainakin niillä aloilla, joilla etätyö on mahdollista.

Globalisaatio saattaa menettää viehätystään, kuten tuossa toisessa ketjussa jäsen @ILoveEU arveli. Itse en usko, että puhutaan lopullisesta siirtymisestä lähituotantoon, vaan ennemminkin jonkinlaisesta ohimenevästä trendistä, mutta joka tapauksessa jonkinlaista ajatusta saattaa herätä siitä että halvimmalla saatava ei välttämättä ole aina paras.

Kotivaran ylläpitäminen kotitalouksissa saattaa nähdä renessanssin. Ei varmaan kovin laajaa, mutta kuitenkin nähdään että siitä on hyötyä, että jemmassa on aina jonkin verran sapuskaa ja vessapaperia. Suomessahan on perinteisesti ollut hyvät varmuusvarastot, mutta niihin saatetaan panostaa vielä enemmän; osittain myös sen takia että saadaan kasvatettua kotimaista tuotantoa ja sitä kautta elvytettyä taloutta.

Yhteiskunnassa saattaa nousta sellainen "kyllä tästäkin selvitään" -henki joka on ollut vallalla sotien aikana ja jälkeen. Nyttemminhän on lähinnä surkuteltu että jos Suomi nyt joutuisi sotaan, niin nuoriso jaksaisi tetsata niin kauan kun älypuhelimen akuissa riittää virtaa.

Tähän liittyen, varusmiespalvelus - jota joka tapauksessa ollaan muuttamassa tai ainakin tarkastelemassa - varmaan tulee muuttumaan siten, että otetaan tämän kaltaiset poikkeustilat paremmin huomioon.

Yhteiskunta varmaankin tulee myös panostamaan terveydenhuoltoon nykyistä enemmän, vaikka tämäkin asia on Suomessa yleisesti ottaen maailmanlaajuisessa tarkastelussa varsin hyvällä tolalla.

Tässä oli ensimmäisenä mieleen tulevia asioita. Joka tapauksessa korona muuttaa asioita sekä yksilötasolla että yhteiskunnan tasolla.
 
Vuoden 2008 finanssikriisi oli murroskohta monessa asiassa. Esim. printtimedian kysyntä ei koskaan palannut ennalleen. Sähköinen media toki kasvoi sitäkin rivakammin.

Raha muuttui silloin ilmaiseksi, eikä nollakoroilla näy loppua. Tämä tietysti hyvä kaltaiselleni raskaasti velkaantuneelle asuntosijoittajalle.
 
Miettinyt, että onko tämä samanlainen käännöspiste kuin WW1, suuri lama, bretton woods, kommunismin sortuminen, 9.11 ja 2008 lama. Mitä seuraa, sitä odotan mielenkiinnolla.
 
Tuli @baikal

Globalisaatio saattaa menettää viehätystään, kuten tuossa toisessa ketjussa jäsen @ILoveEU arveli. Itse en usko, että puhutaan lopullisesta siirtymisestä lähituotantoon, vaan ennemminkin jonkinlaisesta ohimenevästä trendistä, mutta joka tapauksessa jonkinlaista ajatusta saattaa herätä siitä että halvimmalla saatava ei välttämättä ole aina paras.

Yrittäen olla liikaa sotkematta keskeistä asiaa. Niin globalisaatiosta puhuessa pitäisi ottaa huomioon kaksi asiaa: mitä se oli puheissa ja miten se oli käytännössä.

Käytännössä Kiina on kauppasotinut länsimaita vastaan jo 90-luvulta asti ja EU:llakin on ollut rangaistustulleja jo kauan ennen Trumpettia. Eli homma ei toiminut ollenkaan, paitsi poliittisissa puheissa.

Puhuin toisessa ketjussa siitä, että "tuotteet valmistetaan sillä markkina-alueella, missä ne aiotaan myydä", muuten joutuu maksamaan ko. markkina-alueen rangaistusullit. Kiina ja ainakin EU ovat osittain noudattaneet tuota sääntöä jo pitkään. Yhdysvallat Trumpetin myötä lähti samaan mukaan, ja siitä tuli sitten sanomista.

Eli väitän, ettei se globalisaation hautaaminen ole niin iso juttu tai muutos, kuin mitä voisi luulla.

Ei ole nyt tarkkoja lähteitä, kun nämä ajatukset/huomiot ovat kasaantuneet pidemmän ajan kuluessa.

Jos täysin siirrytään systeemiin, missä tuotteet valmistetaan ko. markkina-alueella, mutta pääoma ja teknologia siirtyvät vapaasti rajojen yli - se vaikuttaisi aika todennäköiseltä, koska länsimaat tarvitsevat omaa tuotantoa niin huoltovarmuuden takia, mutta myös siksi, etteivät ne romahda. Ja kuten ylempänä sanoin, se ei ole edes iso askel verrattuna nykytilanteeseen.

On selvää, ettei länsimainen työvoima voi kilpailla 1e/päivä, romahtamatta. Myöskään länsimainen yritys ei voi kilpailla länsimaisella työvoimalla sellaisen kilpailijan kanssa, joka käyttää työvoimaa, johon ei päde länsimaisen yhteiskunnan säännöt.

---

Veikkaan (toivon) myös, että Euroopassa alkaa mittava byrokratian alasajo yrittämisen suhteen, koska meillä ei ole siihen enää varaa. Uskon kyllä, että voidaan rämpiä läpi ilmankin, mutta meillä on jo nyt takana menetetty vuosikymmen ja toinen tulee nyt. Ihmisille täytyy antaa toivoa tulevaisuuteen ja sen takia vapauksia täytyy laajentaa.

Tottakai, jos jokin yrittäjä kaataa tahallaan öljyt maastoon tai huolimattomuuttaan myrkyttää asiakkaansa, niin sitten täytyy vaatia sellaisia rangaistuksia, jotka myös tehoavat.
 
Viimeksi muokattu:
Itse sanoisin, että nyt tämä historiallinen ilmaisen rahan aikakausi kannattaisi käyttää kunnolla hyväksi talouden starttaamiseksi. Toivottavasti hallituksella on rohkeutta ja vastuunkantoa tähän. Pahinta on, jos aletaan laskemaan senttejä samalla kun Euroopassa on tarjolla biljoonia. Kärsisimme yhteisvastuun kautta ylenmääräisen rahan painamisen vahingot saamatta hyötyjä.

Mutta, ottaen huomion suomalaisen talousmasokismin voi olla hyvinkin mahdollista, että leikkauskiimoissa leikataan niin julkisia menoja kuin investointeja (esim. HX), jotta saadaan talous entistä syvempään kuoppaan. Vuoden 2023 vaaleissa sitten Kokoomus lupaa Sari Sairaanhoitajan palkankorotukset ja julkiset menot kasvavat. Viimeksi mainittua en laita Kokoomuksen viaksi, jos Kok olisi hallituksessa ja vaikkapa SDP oppositiossa niin roolit olisivat vain päin vastoin...
 
En usko globalisaation katoamiseen, jos sillä tarkoitetaan tavaroiden ja ihmisten vapaata liikkuvuutta. Kyllä länsimaiden välillä reissaaminen sujuu pian entiseen tahtiinsa ja tämän elintason ylläpito nyt vaan vaatii maailmanlaajuista kauppaa.

Maailmojen halaamista tarkoittavalle globalisaatiolle voi tulla vähintään aikalisä. Toivottavasti tervettä itsekkyttä tunnustetaan entistä enemmän, koska niin valtiot ovat tähänkin asti ajatelleet, vaikka muuta ovatkin väittäneet. Okei, kaikenmaailman ruotsit ja sen hang aroundit ovat ehkä vilpittömästi ajatelleet muuta.

Se voi olla, että esim. ponssen kaltainen yritys huolehtii enemmän tuotantoketjustaan eli jonkinlaista huoltovarmuutta tulevat korostamaan. Siis niin, ettei koko tehdaslinja pysähdy yhden nippelin puuttumiseen. Vaikeaa se voi olla, kun alihankintaketjut ovat pitkiä ja Vieremällä ei taatusti tunneta jokaisen ketjun kulkua.

Ehkä ekonomit hyväksyvät jonkinlaisia varastoja pidettäväksi tehtaalla. Viime vuodet niitä on pidetty tosi pahana, kun rahat makaa "turhaan" varastoissa.
 
Viimeksi muokattu:
Yhteiskunnassa saattaa nousta sellainen "kyllä tästäkin selvitään" -henki joka on ollut vallalla sotien aikana ja jälkeen. Joka tapauksessa korona muuttaa asioita yhteiskunnan tasolla.
Ensimmäisestä lauseesta olen eri mieltä. Tämä kirveen isku suomalaiseen talouteen näkyy vasta viiveellä ja näkyy eriarvoistumisena. Monella alla resurssitkin ovat repaleita ja niillä ei enää paikata.
Toisesta lauseesta olen samaa mieltä ja poliisilla on tulevaisuudessa enemmän tilauksia kuin edes ehtii hoitaa. En haluaa siitä sen enempää keskustella.
Sori.
.
 
En minä usko että tulee pitkäkestoinen lama ainakaan tämän viruksen vuoksi. Tulee tosiaankin positiivisia asioita kuten etätyö, Suomikin varautuu entistä paremmin, maanpuolustukseen panostetaan ja aluepolitiikkaankin saadaan järkeä kun ihmiset alkavat varautua että tulee vieläkin pahempi kriisi jolloin ei ole kaupungeissa mukavaa. Muistakaapas vaikka Sarajevo.

EU:lla olisi nyt hyviä mahdollisuuksia tiivistää yhteistyötään, jos niin haluttaisiin tehdä. Tarkoitan positiivisia asioita. Entäpä jos Merkel voisi korjautua? Saksahan näyttää pärjänneen hyvin. Tällä hetkellä.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä nykyinen tauti on ensimmäinen reaaliaikainen "somekriisi" jossa ihmisten reaktiot vaikuttivat hyvin nopealla aikataululla poliitikkojen toimintaan. Lienee selvää, että esimerkiksi valmiuslakia ei olisi missään tapauksessa otettu käyttöön ilman somemylläkkää.

Sama pätee todennäköisesti myös seurauksiin. Samoin kuin 9/11 johti suuriin lainsäädännöllisiin muutoksiin ja eräässä mielessä monien "länsimaisina" pidettyjen arvojen romuttumiseen (esim. kidutus ja ikuiset vangitsemiset ilman oikeudenkäyntiä muuttuivat yhtäkkiä täysin hyväksytyksi toiminnaksi) on mahdollista että lainsäädännöllisesti tullaan hakemaan vahvoja valtuuksia perusoikeuksien sivuttamiseen "tarvittaessa". Kaiken covid-jutustelun ja kasvomaskitaistelun keskelläkin on hyvä muistaa, että nykyisillä perusteilla toimittaessa suomessa voidaan haluttaessa pitää poikkeustilaa yllä 4-6 kuukautta vuodessa.

On oletettavaa että erilaisia valvontalakeja tullaan esittämään melko pikaisesti. Luonnollisesti vain "poikkeustiloja" varten:). Lähinnä mahdollistamaan ihmisten seurannan ja esimerkiksi terveystietojen käytön viranomaisten toiminnassa. Nämä asiat ovat olleet toivelistalla jo ennen tätä kalabaliikkia ja lienee varmaa että nyt niitä tullaan ajamaan voimallisesti koska tämän tyyppisissä tilanteissa enemmistö ei uskalla eikä tajua olla tarkkana näiden asioiden suhteen kun some huutaa "vahvoja toimenpiteitä" ja monet ovat valmiit hyväksymään mitä tahansa toimenpiteitä ylläpitääkseen illuusiota turvallisuudesta. Juuri samoin kuin kävi 9/11.

Mitä tulee yhteiskunnalliseen muutokseen on vaikea sanoa mitään suurempaa. Etätyön siunauksellisuudesta puhutaan mutta valitettavasti se ei ole oikeasti kovin tehokasta pitkässä juoksussa. Samaten esim. etäneuvotelut jne. on todettu jo 80-luvulla huonoiksi. Teknologia ei pysty korvaamaan ihmisten välistä fyysistä interaktiota. Se ei tarkoita etteikö sitä yritettäisi. Onhan avokonttoritkin edelleen kova sana vaikka niiden surkeus työn tuottavuuden, luovuuden ja terveysvaikutusten kannalta on todettu ties kuinka monissa tutkimuksissa. Suomessa toki rakastetaan ajatusta:).

Tuleeko lama ja kuinka syvä riippuu nyt täysin siitä kuinka kauan näitä rajoituksia ylläpidetään. Ei tietenkään pelkästään suomessa mutta siihen me voimme itse vaikuttaa. Pahin tilanne seuraa jos (ja pelkään kun) aletaan tekemään joistain toimenpiteistä pysyviä "kunnes korona on kadonnut maailmasta" typpisiä ratkaisuja. Tämä lisää ihmisten pelkoa ja saa ihmiset pysyvästi vähentämään toimeliaisuuttaan. Tällöin seurauksena on syvä ja pitkä lama.

Valitettavasti tämä on hyvin todennäköinen seuraus koska poliitikoilla ei ainakaan suomessa ole rohkeutta tehdä tiukkoja ratkaisuja asian suhteen. Toiminta on ollut puhtaasti reaktiivista äänekkäimmän yleisen mielipiteen mukaan menemistä ja tempoilevia syöksähtelyjä jotta näytettäisiin toimintaa. En hetkeäkään usko esimerkiksi kenenkään poliitikon miettivän saati ymmärtävän mitä seuraisi taloudellisesti siitä, että unelma etätyön lisääntymisestä ja pysyvästä social distancing politiikasta laajassa mitassa toteutuisi.

Kaiken kaikkiaan uhkat ovat suuret. Kaikkein harmillisinta on mielestäni se, että asian ei tarvitsisi olla näin. Ja toivoa tietysti on. Muut maat toivottavasti palaavat vuoden sisällä normaaliin elämänmenoon ja suomikin seuraisi tätä trendiä. Tällä hetkellä ei näytä hyvältä.
 
millä tavoilla koronavirus muuttaa yhteiskuntaa ja elämää...
...saattaa tuottaa innovaatioita...
Etätyöt... ...etäopiskelu...
Globalisaatio saattaa menettää viehätystään...
Kotivaran ylläpitäminen...
...varusmiespalvelus...

Koitan höpöttää. Väsymys voi laskea vastaukisen tasoa.

- Tulee iso siirtymä linjoista verkostoihin. Tämän yhteydessä...
- Hierarkisuus vähenee.
- Luovuuden kysyntä ja tarjonta kasvaa.
- Kulttuurin merkitys kasvaa. Sen arvo talouden tuotantotekijänä aletaan ymmärtää paremmin.
- Toivottavasti armeija tajuaa siirtyä sekä ajallisesti että sijainneiltaan hajautetumpaan koulutukseen niissä palvelustavoissa joissa se on mahdollista. (Hajautulla sijainnilla tarkoitan lähinnä varuskuntien ulkopuolella tapahtuvaa koulutusta.)
- Lokalisaation nousu - myös trendinä.
- Oman talouden osittainen omavaraisuus tulee useamman elämäntavaksi.
- Etätyön ja verkostoituneen työn lisääntyminen voi mahdollistaa sen, että tehokkuudesta ja ahkeruudesta on nykyistä enemmän hyötyä.
- Minuus (se mitä olet sisimmältäsi) nousee ylikorostuneessa roolissa olleiden identiteettien (se, mitä olet jonkin ryhmän tai yhteisön jäsenenä) ohi. Eli yksilöminuuden nousu ryhmä"minuuden" kustannuksella.
- Identiteettipolitiikan ja identiteettikeskeisyyden alamäki.
- Turvallisuuden merkityksen kasvu. Turvallisuusrealismin lisääntyminen.
- Kaupungistumiskehityksen hidastuminen. Maaseutuistuminen. Pienempien taajamien vetovoiman kasvu.
- Arvo- ja uskomustrendeihin tulee joitain muutoksia.
- Kehittyneemmät oppimis- ja opetusmenetelmät tulevat nykyisten rinnalle ja ohi. Tayloristinen omaksumistehdas kouluna alkaa hiipua yhä enemmän pois. Opetus viihteellistyy sanan positiivisissa merkityksissä.
- Kansallisvaltioiden rajat ylittävä paikallisuus nousee uutena ilmiönä esiin.
- Ikävä kyllä kyttäys ja valvonta saattavat lisääntyä uusissa muodoissaan todella paljon.
- Monikultturismihevonpaska vähentynee. Terve kansainvälisyys saa sen ansiosta lisää tilaa - myös kulttuurillisena ilmiönä.
- Sisällöntuottajabrändit nousevat mediatalobrändien rinnalle ja ohi yhä enemmän.
- Läheisyysperiaatteen (subsidiariteetti) kulttuurillinen, poliittinen, arkinen ja arvoihin liittyvä merkitys kasvaa.
- Protektionismi saattaa kasvaa.
- Biologisuuden ja genetiikan roolin kasvu.
- Elintarviketuotannossa alkaa tapahtua joitain uudistuksia. Osa niistä liittyy lokalisaatioon.

Tossa mun lottorivi.
 
Viimeksi muokattu:
Se voi olla, että esim. ponssen kaltainen yritys huolehtii enemmän tuotantoketjustaan eli jonkinlaista huoltovarmuutta tulevat korostamaan. Siis niin, ettei koko tehdaslinja pysähdy yhden nippelin puuttumiseen. Vaikeaa se voi olla, kun alihankintaketjut ovat pitkiä ja Vieremällä ei taatusti tunneta jokaisen ketjun kulkua.
Sama esim. Valtran kohdalla (Agco)
 
Ensimmäisestä lauseesta olen eri mieltä. Tämä kirveen isku suomalaiseen talouteen näkyy vasta viiveellä ja näkyy eriarvoistumisena. Monella alla resurssitkin ovat repaleita ja niillä ei enää paikata.
Toisesta lauseesta olen samaa mieltä ja poliisilla on tulevaisuudessa enemmän tilauksia kuin edes ehtii hoitaa. En haluaa siitä sen enempää keskustella.
Sori.
.
No joo, ajan kanssahan se nähdään.

Mutta noin metatasolla pidän tuon tekemäsi kaltaisia lainauksia vähän ongelmallisena: Vaikka tässä ei ollutkaan yrityksenä irrottaa lauseita asiayhteydestään, niin olit kuitenkin lainannut kaksi virkettä siten kuin ne olisivat tuossa muodossaan alkuperäisessä tekstissä, vaikka todellisuudessa ne on lainattu eri kappaleista (ja kappaleiden välissä on kaiken lisäksi pari-kolme kappaletta tekstiä); lisäksi toisesta virkkeestä on pudotettu osa pois.

Itse kun haluan lyhentää lainausta pudottamalla välistä tekstiä pois, merkkaan nämä kohdat kolmella pisteellä, tähän tapaan:

Yhteiskunnassa saattaa nousta sellainen "kyllä tästäkin selvitään" -henki joka on ollut vallalla sotien aikana ja jälkeen.
...
Joka tapauksessa korona muuttaa asioita sekä yksilötasolla että yhteiskunnan tasolla.

Mutta joo, tämä näin sivuhuomautuksena.
 
Tämä nykyinen tauti on ensimmäinen reaaliaikainen "somekriisi" jossa ihmisten reaktiot vaikuttivat hyvin nopealla aikataululla poliitikkojen toimintaan.

Olen tuumallut mitä syksy 2015 oli, silloinkin vaikutettiin mm. pääministerin toimintakykyyn. Alkoi puhua mm. talonsa lupaamisesta vaikka "taustat tiedettiin". Mediakin meni täysillä kriisiin joka oli osittain EU:n ulkopuolisten tahojen, EU:n vihollisten, masinoima. Toki ei yhtä selkeästi ja röyhkeästi kuten viime tammikuun tapahtumat Kreikan rajalla (mutta johon kuitenkin tämän maan sisäministeri olisi halunnut osallistua - väärässä joukkueessa)
 
Viimeksi muokattu:
Joo, kommentoin näkemyksiä, en niinkään suoraa sanomistasi. Pyrin yleensäkin pitämään painotuksen omassa kirjoittamassani, enkä muussa. Näkemyksen havaitsin ja rakensin niistä parista lauseesta ja lopputulos on edelleen otsikon aihepiirissä. Toivottavasti tämä selkeyttää.
 
  • Tykkää
Reactions: YJT
En usko globalisaation katoamiseen, jos sillä tarkoitetaan tavaroiden ja ihmisten vapaata liikkuvuutta. Kyllä länsimaiden välillä reissaaminen sujuu pian entiseen tahtiinsa ja tämän elintason ylläpito nyt vaan vaatii maailmanlaajuista kauppaa.

Maailmojen halaamista tarkoittavalle globalisaatiolle voi tulla vähintään aikalisä. Toivottavasti tervettä itsekkyttä tunnustetaan entistä enemmän, koska niin valtiot ovat tähänkin asti ajatelleet, vaikka muuta ovatkin väittäneet. Okei, kaikenmaailman ruotsit ja sen hang aroundit ovat ehkä vilpittömästi ajatelleet muuta.

Se voi olla, että esim. ponssen kaltainen yritys huolehtii enemmän tuotantoketjustaan eli jonkinlaista huoltovarmuutta tulevat korostamaan. Siis niin, ettei koko tehdaslinja pysähdy yhden nippelin puuttumiseen. Vaikeaa se voi olla, kun alihankintaketjut ovat pitkiä ja Vieremällä ei taatusti tunneta jokaisen ketjun kulkua.

Ehkä ekonomit hyväksyvät jonkinlaisia varastoja pidettäväksi tehtaalla. Viime vuodet niitä on pidetty tosi pahana, kun rahat makaa "turhaan" varastoissa.
Olen täysin samaa mieltä.

Yleisesti ottaen varoisin tekemästä kovin suuria ennustuksia. Yleensä maailma jatkaa radallaan, vaikka kaikenlaista yllättävää ja huomiota herättävää tapahtuisikin. En usko, että korona johtaa valtaviin muutoksiin.
 
Olen täysin samaa mieltä.

Yleisesti ottaen varoisin tekemästä kovin suuria ennustuksia. Yleensä maailma jatkaa radallaan, vaikka kaikenlaista yllättävää ja huomiota herättävää tapahtuisikin. En usko, että korona johtaa valtaviin muutoksiin.

Kun edes vuosikausia jatkuneet maailman sodat eivät kehityksen suuntaan ole kääntäneet, niin ei tämäkään.

Eihän edes kommunismi onnistunut kääntämään kehityksen pyörää, vaikka 70 vuotta rimpuilivat vastaan.
 
Yhdysvalloissa pandemia on kiihdyttänyt siirtymää lihankorvikkeisiin. Hieno juttu! Tietenkään tämä ei ole pandemian aiheuttama muutos, vaan tälläinen trendi oli jo ennen pandemiaa, mutta tämä nopeuttaa toivottua, olemassa ollutta kehitystä.
 
Yhdysvalloissa pandemia on kiihdyttänyt siirtymää lihankorvikkeisiin. Hieno juttu! Tietenkään tämä ei ole pandemian aiheuttama muutos, vaan tälläinen trendi oli jo ennen pandemiaa, mutta tämä nopeuttaa toivottua, olemassa ollutta kehitystä.

Tulipa nyt mieleen, liiallinen liha ja elimistön tulehdustilat? Koska asioita pitäisi kyetä katsomaan monesta suunnasta niin pitäisikö tuoltakin suunnalta... tämä ei siltikään muuta mielipiteitäni siihen suuntaan että alkaisin tykätä lihavastaisesta öyhötyksestä.. :D
 
Tulipa nyt mieleen, liiallinen liha ja elimistön tulehdustilat? Koska asioita pitäisi kyetä katsomaan monesta suunnasta niin pitäisikö tuoltakin suunnalta... tämä ei siltikään muuta mielipiteitäni siihen suuntaan että alkaisin tykätä lihavastaisesta öyhötyksestä.. :D
Epäilemättä pandemia saa useamman arvostamaan terveyttään ja siirtymään terveellisempiin elintapoihin ml. liiallisen lihan syönnin vähentäminen.
 
Back
Top