Koronavirus ja pakolaisaalto?

Status
Suljettu uusilta vastauksilta.

EV83

Alokas
Meillä on nyt kaksi erillistä ongelmaa mutta voiko kahdesta purosta syntyä kunnon tulva? Euroopan porteilla kolkuttelee juuri nyt vähintään kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka elävät olosuhteissa, joissa tartuntatautien leviämisen riski on kohonnut. Tuskin tulee yllätyksenä jos tievarteen leiriytymällä tai hotellihuone tupaten täyteen ahtamalla kaikilla kiertää samat pöpöt. Nyt kun koronaviruksen leviämisvauhti vaikuttaa melko tehokkaalta, lienee erittäin todennäköistä, että virus alkaa levitä myös tässä Euroopan rajojen sisäpuolelle pyrkivässä porukassa.

Jos Eurooppaan alkaa nyt Turkista virrata tuhansia koronaviruksen kantajia, mitkä ovat seuraukset Euroopassa? Vähintääkin se saa aikaan terveydenhuollon ylikuormittumisen ja voi johtaa siihen, että tehohoidon kapasiteetti ylitetään. Suurin sairastumisriski pakolaisten vaikutuksesta painottunee vastaanottokeskuksiin. Kuitenkin on selvää, että pakolaislasten on tarkoituksenmukaista päästä mahdollisimman nopeasti osallistumaan koulunkäyntiin, jolloin myös koulujen kautta virus voi päästä leviämään kantaväestöön.

Kokonaisuutena todella visainen tilanne. En tiedä mikä olisi oikea ratkaisu mutta ainakaan porttien avaaminen ei kuulosta hyvältä skenaariolta. Voisiko EU heitää rajalle niin paljon rahaa että sinne saisi oman Ad-Hoc- kaupugin näköisen, suuren vastaanottokeskuksen pystyyn ihan vain ongelman rajaamiseksi maantieteellisesti Turkin puolelle?
 
Kerrotaan nyt välillä hyviäkin uutisia. Paine Kreikan ja Türkiyen rajalla helpottaa ainakin vähäksi aikaa.

Siirtolaiskahakka Kreikan rajalla päättyi – Turkki siirsi rajan yli pyrkineet kaupunkeihin
https://yle.fi/uutiset/3-11280440

Turkki sanoo siirtäneensä siirtolaiset rajalta koronakaranteeniin.
Turkki
27.3.2020 klo 19.57päivitetty 27.3.2020 klo 22.24
Edirnessä, Kreikan rajan kupeessa leiriytyi vielä maaliskuun alussa tuhansia Eurooppaan pyrkineitä.

Turkin Edirnessä, Kreikan rajan kupeessa leiriytyi vielä maaliskuun alussa tuhansia Eurooppaan pyrkineitä.Sedat Suna / EPA
13-3-5292295.jpg

Yrjö KokkonenJaa artikkeli Facebookissa1532
Jaa artikkeli Twitterissä
Siirtolaistilanne Turkin ja Kreikan välisellä rajalla on ainakin toistaiseksi rauhoittunut. Turkki on siirtänyt rajalta noin 6 000 Kreikkaan ja sitä kautta muualle EU-alueelle pyrkinyttä siirtolaista omiin kaupunkeihinsa.
Turkin sisäministeriön mukaan siirtolaiset siirrettiin karanteenikeskuksiin, joissa he ovat kaksi viikkoa, minkä jälkeen heidät siirretään muualle Turkkiin.
Maiden välisellä puhkesi levottomuuksia helmikuussa, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti, ettei maa enää pidättele Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia huolimatta EU:n kanssa tehdystä sopimuksesta.
Välittömästi Kreikan-vastaiselle rajalle saapui tuhansia ihmisiä, jotka yrittivät ylittää rajan Kreikkaan. Kreikan poliisi esti rajanylitykset kovin ottein.
EU-maat syyttivät Turkkia, koska sen kerrottiin tietoisesti aiheuttaneen kahakan siirtämällä ihmisiä rajalle jopa vastoin heidän tahtoaan ja estämällä heitä poistumasta rajalta takaisin Turkkiin. Turkin ja Kreikan poliisit ampuivat toisiaan kyynelkaasuammuksin ja turhautuneet siirtolaiset kivittivät kreikkalaispoliiseja.
Turkin Erdoğan tapasi EU-johtoa kireissä tunnelmissa – "Meillä on selvästi erimielisyyksiä"
Myös lähellä Turkin rannikkoa sijaitseville Kreikan saarille tuli siirtolaisia, vaikka saarilla olevat vastaanottokeskukset olivat jo ennestään täynnä ihmisiä.
Mies kantoi poikaansa lähellä Kreikan raja-asemaa Edirnessä 9. maaliskuuta.

Mies kantoi poikaansa lähellä Kreikan raja-asemaa Edirnessä 9. maaliskuuta.Tolga Bozoglu / EPA
– Tämä luku nayttää nyt päättyvän, mutta taistelu jatkuu. Meidän ei pidä vaipua itsetyytyväisyyteen, vaan vahvistaa raja-aitaa ja organisoida rajavalvontaa, sanoi Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis toimistonsa lähettämän tiedotteen mukaan.
Turkin presidentti Erdoğan kehottaa Kreikkaa avaamaan rajansa siirtolaisille ja päästämään nämä muualle Eurooppaan
EU ei suostu antamaan lisää rahaa maahanmuuttajien virralla uhkailevalle Turkille – "Meidän ei pidä reagoida painostukseen"
Lähteet: REUTERS, AFP
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top