Koronavirus Suomessa

Muuten jännää, että vielä tänä päivänä koulutuksia pidetään hiihtokeskuksissa keväisin...yksityisellä puolella on vähentynyt kuin viinan käyttö..

No taalla jarjestetaan vuosittain tammonen:


tai siis ei taalla mutta takalaiset jarjestavat koloraatossa. Tilaisuus tunnetaan nimella WIMP. Kolleegalla on hupparikin, vatii aavistuksen pokkaa pitaa vaatetta jossa lukee suurella WIMP....
 
"THL on johtamassa hallitusta hirvittävän pahasti harhaan, jos WHO:n arviot ovat oikeita" – emeritusprofessorin mukaan Suomen koronan riskinarvio on rajusti alakantissa
Kotimaa
15:33
Hanna Lensu
Suomen pitäisi välittömästi kiristää taudin leviämisen ehkäisytoimia, sanoo professori Matti Jantunen.
KUVAT: PIRJO JANTUNEN, KIMMO HAIMI / KUVITUS: JUHO LESKINEN
Emeritusprofessori Matti Jantunen ihmettelee THL:n alhaisia riskinarvioita koronaepidemiaa koskevissa ennusteissa.

Emeritusprofessori Matti Jantunen ihmettelee THL:n alhaisia riskinarvioita koronaepidemiaa koskevissa ennusteissa.

Suomen toimet ovat edelleen aivan riittämättömiä koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä, sanoo Kansanterveyslaitoksella (nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL) pitkän uran tehnyt ja riskinarviointiin erikoistunut professori Matti Jantunen.
Hänen mielestään Suomen pitäisi kaikin keinoin pyrkiä pysäyttämään koronaepidemia – ei vain hidastaa sen leviämistä kuten toistaiseksi on tehty.
"Jos WHO (YK:n terveysjärjestö) on arvioinut riskit oikein, hidastettunakin leviävä koronaepidemia luhistaa Suomen sairaanhoitojärjestelmän", hän sanoo.
"Siinä tapauksessa THL on johtamassa hallitusta hirvittävän pahasti harhaan."
WHO on koonnut koronasairaus- ja kuolleisuustiedot koko maailmasta ja toiminut muun muassa Kiinan Wuhanissa paikalla läpi epidemian.

Jantusen mukaan tehohoitokapasiteetti, Suomessa yhteensä 400 paikkaa, ei riitä hoitamaan kuin muutamaa prosenttia odotettavissa olevista korona-keuhkokuumetapauksista.
"Sen kasvattaminen nyt kaavailtuun 1 000 paikkaan ei muuta tilannetta olennaisesti."
Kun keuhkokuumepotilaille ei riitä tehohoitopaikkoja, kuolleisuus nousee rajusti. Näin on jo tapahtunut Italiassa ja Espanjassa. Osassa Ranskaa pelätään samaa kehitystä.

Jantunen ihmettelee THL:n alhaisia riskinarvioita verrattuina esimerkiksi WHO:n tai Lontoon Imperial Collegen arvioihin. Hän ottaa esimerkiksi tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrän.
Pahimpina päivinä THL:n alhaisimmassa arviossa Suomessa tarvittaisiin noin 1 100 tehohoitopaikkaa. Imperial Collegen laskelman mukaan paikkoja tarvittaisiin 19 000 ja WHO:n mukaan yli 50 000 paikkaa. Joka tapauksessa Suomen 400 tehohoitopaikkaa eivät mitenkään riitä.
Pahimpien sairastamispäivien THL arvioi osuvan epidemian viidennelle ja kuudennelle kuukaudelle.

Kaakkois-Aasian maissa koronatilanne on saatu hallintaan, koska ne ovat hyödyntäneet tehokkaasti kokemuksiaan 2000-luvun SARS- ja MERS -epidemioista, Jantunen sanoo.
"Esimerkiksi Singaporessa SARS:iin sairastuneiden kuolleisuus oli niin korkea, että siellä tajuttiin, että epidemia on katkaistava keinolla millä hyvänsä."
Näin on nyt tehty Singaporen lisäksi muun muassa Kiinassa ja Etelä-Koreassa.
"Epidemia ei suinkaan mennyt Kiinassa itsestään ohi. Siihen satsattiin ihan valtavasti. Sairaanhoitojärjestelmä Wuhanissa luhistui ja sinne tuotiin muualta Kiinasta massiivinen määrä apua."
Jantusen mukaan Euroopassa pitää ryhtyä samanlaisiin toimiin kuin Kaakkois-Aasiassa, ja jokainen viivytelty päivä on kohtalokas.
"Nyt saksalaiset ilmeisesti ovat tajuamassa, että kaikki hengityselinoireita potevat ja kuumeiset on eristettävä muista potilaista omiin, pääasiassa väliaikaisiin epidemiasairaaloihin. Meillä Suomessa ollaan aika kaukana tästä."
Intensiivisellä koronatestauksella ja älykännyköillä valvotulla kotikaranteenilla epidemian kasvu on onnistuttu tyrehdyttämään Etelä-Koreassa.
"Kiinassa vasta kaikkien oireilevien ja altistuneiden siirtämisellä kotikaranteenista epidemiasairaaloihin onnistuttiin epidemia pysäyttämään ja sammuttamaan."

Jantunen uskoo, että epidemia on Suomessa pysäytettävissä, kunhan toimia kiristetään pikaisesti.
Kiina näyttää selviytyneen epidemiasta sadallatuhannella sairastumisella ja muutamalla tuhannella vainajalla.
"Miksi meidän pitäisi hyväksyä väistämättömänä tosiasiana että tautiin sairastuu Suomessa yli 2 miljoonaa ja kuolee kymmeniätuhansia?"
Hän laittaisi välittömästi päiväkodit kiinni.
"Ne ovat epidemian leviämisen tehokkain väylä."
Koronatestauksia tulisi lisätä rajusti ja eristää sairastuneet ja heidän kanssaan kontaktissa olleet erillisiin sairaalayksiköihin.
"Ulkonaliikkumisoikeus on rajoitettava käyntiin apteekissa ja lähimmässä ruokakaupassa 1–2 kertaa viikossa sekä ulkoiluun kerran päivässä kilometrin säteellä kotoa", hän suosittelee. Näihin toimiin on jo pakon edessä jouduttu Etelä-Euroopassa.
Jantunen on ollut kehittämässä ympäristön terveysriskien hallintaa Suomessa, EU:ssa ja WHO:ssa vuosikymmeniä. Hänen erikoisalaansa ovat sisä- ja ulkoilman saasteet.
Hän oli laatimassa riskinarvioita muun muassa Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Ydinonnettomuuksia on tuon tapauksen jälkeen pidetty erittäin vakavina terveysriskeinä. Koronassa on kyse valtavan paljon suuremmasta vaarasta, Jantunen sanoo.
"Kansanterveysongelmana Tshernobyl ei ollut edes tuhannesosa siitä, mitä koronaepidemia on."

MT ei tavoittanut THL:n edustajaa perjantaina kommentoimaan, miksi sen riskinarvio on mittavasti pienempi kuin esimerkiksi WHO:n.
THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen perusteli linjaa torstaina 19.3. pidetyssä hallituksen tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa esimerkiksi laajamittainen testaus auttaisi tilanteessa, jossa on vielä toivoa tautiketjujen rajaamisesta.
”Emme totta puhuen ymmärrä WHO:n linjausta testaamisessa. Emme saa sitä tautia enää kokonaan maailmasta pois. Jos joku näin väittää, ei ymmärrä pandemioita”, Salminen sanoi Helsingin Sanomien mukaan.
Hän perusteli Suomen strategiaa epidemian pelkästä hidastamisesta näin: ”Se on paljon parempi vaihtoehto kuin se, että laitetaan nyt yhteiskunta totaaliseen stoppiin, koska silloin epidemia tulee uudestaan.”

 
Keskussairaalat tilaavat SPR:n hätäaputelttoja koronavirukseen varautumiseen – teltoissa kiireellisyyttä voidaan arvioida jo sairaalan pihalla
Suomen Punainen Risti on alkanut pystyttää katastrofeissa käytettyjä avustusyksiköitä sairaaloiden pihoille, kuten Hyvinkäälle ja Hämeenlinnaan.
Keskussairaalat
20.3.2020 klo 16.47
Suomen Punainen Risti pystyttää telttaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Kanta-Hämeen keskussairaala halusi varautua koronaruuhkiin ja tilasi SPR:ltä teltan avuksi.Dani Branthin / Yle
13-3-6081963.jpg

Maarit Piri-Lahti

Suomen Punainen Risti on lähtenyt vastaamaan keskussairaaloiden pyyntöihin hätäapuyksiköistä. Tänään on pystytetty Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiavunpihalle telttayksikkö. Yleensä maailman katastrofeissa käytetty niin sanottu Triage-yksikkö on tarkoitettu hoidon kiireellisyyden arviointiin ruuhkatilanteessa.
SPR:n telttoja on pystytetty jo myös muualle Suomeen, kuten Hyvinkään sairaalan käyttöön eilen torstaina.
Suomen Punainen Risti pystyttää telttaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

SPR:n teltta tuo apua ruuhkiin. Niitä on käytetty maailman eri katastrofeissa.Dani Branthin / Yle

– Varaudumme lisääntyvään koronavirusepidemian aiheuttamaan potilasmäärään. Potilasarvioita tehdään jo ulko-ovella. Teltat otetaan käyttöön, kun tilanne sitä edellyttää. Olemme kiitollisia Suomen Punaiselle Ristille avusta, kertoo ylilääkäri, akuuttilääketieteen professori Ari Palomäki Hämeenlinnasta.
Telttayksikön pohjana on SPR:n suunnittelema evakuointikeskus. Punaisella Ristillä on valmius lähettää useita samanlaisia yksiköitä koko Suomen alueelle.
– Pohjana on suunnittelemamme evakuointikeskus, joka nyt muokataan vastaamaan Kanta-Hämeen keskussairaalan tarpeita, kertoo Punaisen Ristin ERU-koordinaattori Virpi Teinilä.
Varaudumme #koronavirus -epidemiaan Ensiapumme pihalle nousevien telttojenkin avulla. Telttoja käytetään tarvittaessa hoidon kiirellisyyden arviointipaikkoina. Kiitos @PunainenRisti #COVID19 #triage #kantisunitedhttps://t.co/BZSgopSObg pic.twitter.com/40bZKbUYsk
— KHSHP (@KantaHameenSHP) 20. maaliskuuta 2020
Teltta sopii Suomen oloihin
Punaisen Ristin mukaan monet sairaanhoitopiirit ovat varautumassa ennakkoon ja pyynnöt ovat tulleet keskussairaaloilta. Telttoja ei oteta käyttöön välittömästi, mutta ne mahdollistavat potilaille turvallisemman toiminnan ruuhkatilanteessa.
Suomen sääoloihin sopivat metallirunkoiset kangasteltat pystytään yhdistämään toisiinsa ja kalusto on suunniteltu avunsaajien tarpeisiin. Niissä on lämmitys ja sähköt.
Suomen PUnaisen Ristin koordinaattori Marko Korhonen seisoo teltan edessä.

Suomen Punaisen Ristin koordinaattori Marko Korhonen oli pystyttämässä telttaa perjantaina Hämeenlinnan ensiavun pihalle. Teltan avulla saadaan etäisyyttä potilaisiin.Dani Branthin / Yle

– Pyrimme kaikin keinoin estämään taudin leviämisen potilaisiimme ja henkilökuntaamme. Hengitysoireista kärsivät potilaat haastatellaan tarkkaan ja heidät ohjataan muista erilleen, Palomäki kertoo suunnitelmista.

 
Nyt katotaan kenen pokka kestää ja ensimmäisten pokka pettää jo ekalla viikolla. Vähän kuin P-kauden ekalla viikolla komppanian linja on että ei sotkuun. Mutta se yksi johtaja menee sit sanomaan että jos ihan nopeasti niin voi.. siellä on sit kaikki.
 
Näen että hoitoalalla on itsellään avaimet käsissään. Se pystyisi halutessaan samanlaiseen kiristykseen kuin ahtaajat tai paperimiehet. Tähän eivät ole vielä lähteneet mutta nyt olisi aika.

Tämän epidemiahässäkän jälkeen on se aika, voivat vedota sankarillisuuteensa ja kansa antaa etulinjan taistelijoille Mitallin.

Tuo epidemialisä olisi kyllä oikein hyvä kaikista näkökulmista.
 
Jantunen ihmettelee THL:n alhaisia riskinarvioita verrattuina esimerkiksi WHO:n tai Lontoon Imperial Collegen arvioihin. Hän ottaa esimerkiksi tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrän.
Pahimpina päivinä THL:n alhaisimmassa arviossa Suomessa tarvittaisiin noin 1 100 tehohoitopaikkaa. Imperial Collegen laskelman mukaan paikkoja tarvittaisiin 19 000 ja WHO:n mukaan yli 50 000 paikkaa. Joka tapauksessa Suomen 400 tehohoitopaikkaa eivät mitenkään riitä.
Pahimpien sairastamispäivien THL arvioi osuvan epidemian viidennelle ja kuudennelle kuukaudelle.

Jantunen ei ymmärrä että THL:llä on aika paljon parempi ekspertiisi kuin jollain WHO:lla. THL on hoitanut IV-oluen vaarallisuusarviota, WHO vain SARS:ia, MERS:iä Ebolaa tms pikkujuttuja.
 
Keskussairaalat tilaavat SPR:n hätäaputelttoja koronavirukseen varautumiseen – teltoissa kiireellisyyttä voidaan arvioida jo sairaalan pihalla
Suomen Punainen Risti on alkanut pystyttää katastrofeissa käytettyjä avustusyksiköitä sairaaloiden pihoille, kuten Hyvinkäälle ja Hämeenlinnaan.
Keskussairaalat
20.3.2020 klo 16.47
Suomen Punainen Risti pystyttää telttaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Kanta-Hämeen keskussairaala halusi varautua koronaruuhkiin ja tilasi SPR:ltä teltan avuksi.Dani Branthin / Yle
13-3-6081963.jpg

Maarit Piri-Lahti

Suomen Punainen Risti on lähtenyt vastaamaan keskussairaaloiden pyyntöihin hätäapuyksiköistä. Tänään on pystytetty Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiavunpihalle telttayksikkö. Yleensä maailman katastrofeissa käytetty niin sanottu Triage-yksikkö on tarkoitettu hoidon kiireellisyyden arviointiin ruuhkatilanteessa.
SPR:n telttoja on pystytetty jo myös muualle Suomeen, kuten Hyvinkään sairaalan käyttöön eilen torstaina.
Suomen Punainen Risti pystyttää telttaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

SPR:n teltta tuo apua ruuhkiin. Niitä on käytetty maailman eri katastrofeissa.Dani Branthin / Yle

– Varaudumme lisääntyvään koronavirusepidemian aiheuttamaan potilasmäärään. Potilasarvioita tehdään jo ulko-ovella. Teltat otetaan käyttöön, kun tilanne sitä edellyttää. Olemme kiitollisia Suomen Punaiselle Ristille avusta, kertoo ylilääkäri, akuuttilääketieteen professori Ari Palomäki Hämeenlinnasta.
Telttayksikön pohjana on SPR:n suunnittelema evakuointikeskus. Punaisella Ristillä on valmius lähettää useita samanlaisia yksiköitä koko Suomen alueelle.
– Pohjana on suunnittelemamme evakuointikeskus, joka nyt muokataan vastaamaan Kanta-Hämeen keskussairaalan tarpeita, kertoo Punaisen Ristin ERU-koordinaattori Virpi Teinilä.

Teltta sopii Suomen oloihin
Punaisen Ristin mukaan monet sairaanhoitopiirit ovat varautumassa ennakkoon ja pyynnöt ovat tulleet keskussairaaloilta. Telttoja ei oteta käyttöön välittömästi, mutta ne mahdollistavat potilaille turvallisemman toiminnan ruuhkatilanteessa.
Suomen sääoloihin sopivat metallirunkoiset kangasteltat pystytään yhdistämään toisiinsa ja kalusto on suunniteltu avunsaajien tarpeisiin. Niissä on lämmitys ja sähköt.
Suomen PUnaisen Ristin koordinaattori Marko Korhonen seisoo teltan edessä.

Suomen Punaisen Ristin koordinaattori Marko Korhonen oli pystyttämässä telttaa perjantaina Hämeenlinnan ensiavun pihalle. Teltan avulla saadaan etäisyyttä potilaisiin.Dani Branthin / Yle

– Pyrimme kaikin keinoin estämään taudin leviämisen potilaisiimme ja henkilökuntaamme. Hengitysoireista kärsivät potilaat haastatellaan tarkkaan ja heidät ohjataan muista erilleen, Palomäki kertoo suunnitelmista.

Nyt mahtaa Markoa pänniä, kun ei ehditty spärrällä lähettää Afrikkaan tai Lähi-Itään kaikkia kusisia telttoja... jää reissupäivärarahat saamatta, ja pitää maksaa kaikesta hillotuksesta veroa.

Erinäisen vittumaista.
 
Näin kun lähes kaikkien muiden kuin oman alani täydellisenä maallikkona tätä touhua katselee, niin tulee väkisin mieleen seuraavaa...
Tämän casen osuus "flunssa" on yksi juttu, sellaisenaan tietysti vakava juttu sekin, mutta pahoin pelkään että se on vasta vaihe 1, jonka jälkeen seuraa jotakin aivan muuta joka koskettaa meitä kaikkia, mahdollisesti aika kovaa ja pitkään.
Viittaan siihen että maallikon silmin alkaa näyttää siltä että talous, niin Suomen kuin maailmankin, saattaa kyykätä todella kovaa. Näin jos/kun käy niin vaikutukset saattavat olla paitsi pitkäkestoisia niin myös jossakin määrin arvaamattomia ja sellaisina vaikeasti hallittavia.
Edelleen maallikon ajattelua..koko maailman taloutta on elvytetty ja pidetty vireessä jo vuosia, ihan onnistuneesti sinänsä kyllä. Nyt vaan tilanne saattaa olla se, että elvytyslääkkeet on käytetty loppuun - ja pitäisi aloittaa uusi elvytys. Millä se onnistuu kun välineet ja lääkkeet ovat edellisen elvytyksen jäljiltä käytetty loppuun?

Ymmärrän että media keskittyy tässä vaiheessa tähän akuuttiin ongelmaan, mutta tuo seurannaisvaikutus olisi sekin hyvä jossakin vaiheessa ottaa esille. Nähtäväksi jää sekin, olivatko nämä akuuttivaiheen toimenpiteet ylimitoitettuja - asia kun on nimittäin niin että taloutta ei pistä kyykkyyn corona, vaan toimenpiteet jolla siihen on reagoitu...jolloin olemme tilanteessa jossa potilas hoidetaan kuoliaaksi.
No, nähtäväksi jää.

Valtion- ja kuntatalouden tilannetta kompensoi kuitenkin poistuvien eläkeläisten ja monisairaiden runsas määrä.
 
Suomen toimet ovat edelleen aivan riittämättömiä koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä, sanoo Kansanterveyslaitoksella (nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL) pitkän uran tehnyt ja riskinarviointiin erikoistunut professori Matti Jantunen.

Hänen mielestään Suomen pitäisi kaikin keinoin pyrkiä pysäyttämään koronaepidemia – ei vain hidastaa sen leviämistä kuten toistaiseksi on tehty.

"Jos WHO (YK:n terveysjärjestö) on arvioinut riskit oikein, hidastettunakin leviävä koronaepidemia luhistaa Suomen sairaanhoitojärjestelmän", hän sanoo.
"Siinä tapauksessa THL on johtamassa hallitusta hirvittävän pahasti harhaan."
Mielenkiintoisia ajatuksia. Hienoa, että professori Jantunen tuo osansa asiaan liittyvään keskusteluun. Näin maallikkona on vaikea tuomita Jantusen sanomisia vääräksi.
 
Vastuullisia päätöksiä. Paljonkohan näiden pääsiäismyynti mahtaa olla?
Pääsiäisestä vappuun/ jopa äitienpäivään, koska korkeasesonki ja hinnoittelu sen mukaista... 35-40% koko talvikaudesta suomalaisturisteille?
Jotain sitä luokkaa, britit jouluna, itä-naapuri ryssän jouluna tammikuussa, sekä kingulat, korelaiset, singaporelaiset, taiwanilaiset, japanilaiset jne. auroran perässä whenever, mutta jotain tollaista todennäköisesti suomalaisten osalta.
Finskin lennot tonne keväällä ovat ihan omissa hinnoissaan, vaikka varaat vuoden etukäteen... Ja aina ammuttu täyteen viimeistä peflettiä myöten.
Paitsi nyt.
 
3. Alueelliset tutkimukset piiloon jäävien tapausten määrästä jos/kun niitä tulee.

Linkkasin tänne jo aikaa sitten klassikoksi muodostuneen Dr. Shamaanin tutkimustuloksen asiasta, mutta ylivirologi ja sotamiesneuvoston pandemiapäällikkö Pihatonttu julisti sen täydeksi mahdottomuudeksi viisaudessaan. Ei ****** mikä pelle. Ja jatkaa veuhkaamistaan eikä edes ymmärrä hävetä.

'Stealth Transmission' Fuels Fast Spread of Coronavirus Outbreak

Undetected cases, many of which were likely not severely symptomatic, were largely responsible for the rapid spread of the COVID-19 outbreak in China, according to new research by scientists at Columbia University Mailman School of Public Health. The findings based on a computer model of the outbreak are published online in the journal Science.
cvst86-312x218.jpg
The researchers report:

• 86 percent of all infections were undocumented prior to the January 23 Wuhan travel shutdown
• Per person, these undocumented infections were half (52 percent) as contagious as documented infections yet were the source of two-thirds of documented infections
• Government control efforts and population awareness have reduced the rate of spread of the virus in China; after travel restrictions and control measures were imposed, it spread less quickly

“The explosion of COVID-19 cases in China was largely driven by individuals with mild, limited, or no symptoms who went undetected,” says co-author Jeffrey Shaman, PhD, professor of environmental health sciences at Columbia University Mailman School. “Depending on their contagiousness and numbers, undetected cases can expose a far greater portion of the population to virus than would otherwise occur. We find for COVID-19 in China these undetected infected individuals are numerous and contagious. These stealth transmissions will continue to present a major challenge to the containment of this outbreak going forward.”

The researchers used a computer model that draws on observations of reported infection and spread within China in conjunction with mobility data from January 10-23 and January 24-February 8. They caution that major changes to care-seeking or patient documentation practices, as well as rapid developments with regard to travel restrictions and control measures, may make predictions difficult.

“Heightened awareness of the outbreak, increased use of personal protective measures, and travel restriction have helped reduce the overall force of infection; however, it is unclear whether this reduction will be sufficient to fully stem the virus spread,” says Shaman. “If the novel coronavirus follows the pattern of 2009 H1N1 pandemic influenza, it will also spread globally and become a fifth endemic coronavirus within the human population.”

Additional co-authors include first author Ruiyun Li, Imperial College London, London; Bin Chen, University of California, Davis; Yimeng Song, University of Hong Kong; Tao Zhang, Tsinghua University, Beijing; and Sen Pei and Wan Yang at the Columbia Mailman School.

A version of the article was posted in February in medRxiv, a preprint server for health sciences.
This research was supported by U.S. National Institutes of Health grants (GM110748, AI145883). Shaman and Columbia University report partial ownership of SK Analytics, a provider of influenza forecasting and analytics services. Shaman also reports receiving consulting fees from Merck.
 
"THL on johtamassa hallitusta hirvittävän pahasti harhaan, jos WHO:n arviot ovat oikeita" – emeritusprofessorin mukaan Suomen koronan riskinarvio on rajusti alakantissa
Kotimaa
15:33
Hanna Lensu
Suomen pitäisi välittömästi kiristää taudin leviämisen ehkäisytoimia, sanoo professori Matti Jantunen.
KUVAT: PIRJO JANTUNEN, KIMMO HAIMI / KUVITUS: JUHO LESKINEN
Emeritusprofessori Matti Jantunen ihmettelee THL:n alhaisia riskinarvioita koronaepidemiaa koskevissa ennusteissa.

Emeritusprofessori Matti Jantunen ihmettelee THL:n alhaisia riskinarvioita koronaepidemiaa koskevissa ennusteissa.

Suomen toimet ovat edelleen aivan riittämättömiä koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä, sanoo Kansanterveyslaitoksella (nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL) pitkän uran tehnyt ja riskinarviointiin erikoistunut professori Matti Jantunen.
Hänen mielestään Suomen pitäisi kaikin keinoin pyrkiä pysäyttämään koronaepidemia – ei vain hidastaa sen leviämistä kuten toistaiseksi on tehty.
"Jos WHO (YK:n terveysjärjestö) on arvioinut riskit oikein, hidastettunakin leviävä koronaepidemia luhistaa Suomen sairaanhoitojärjestelmän", hän sanoo.
"Siinä tapauksessa THL on johtamassa hallitusta hirvittävän pahasti harhaan."
WHO on koonnut koronasairaus- ja kuolleisuustiedot koko maailmasta ja toiminut muun muassa Kiinan Wuhanissa paikalla läpi epidemian.

Jantusen mukaan tehohoitokapasiteetti, Suomessa yhteensä 400 paikkaa, ei riitä hoitamaan kuin muutamaa prosenttia odotettavissa olevista korona-keuhkokuumetapauksista.
"Sen kasvattaminen nyt kaavailtuun 1 000 paikkaan ei muuta tilannetta olennaisesti."
Kun keuhkokuumepotilaille ei riitä tehohoitopaikkoja, kuolleisuus nousee rajusti. Näin on jo tapahtunut Italiassa ja Espanjassa. Osassa Ranskaa pelätään samaa kehitystä.

Jantunen ihmettelee THL:n alhaisia riskinarvioita verrattuina esimerkiksi WHO:n tai Lontoon Imperial Collegen arvioihin. Hän ottaa esimerkiksi tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrän.
Pahimpina päivinä THL:n alhaisimmassa arviossa Suomessa tarvittaisiin noin 1 100 tehohoitopaikkaa. Imperial Collegen laskelman mukaan paikkoja tarvittaisiin 19 000 ja WHO:n mukaan yli 50 000 paikkaa. Joka tapauksessa Suomen 400 tehohoitopaikkaa eivät mitenkään riitä.
Pahimpien sairastamispäivien THL arvioi osuvan epidemian viidennelle ja kuudennelle kuukaudelle.

Kaakkois-Aasian maissa koronatilanne on saatu hallintaan, koska ne ovat hyödyntäneet tehokkaasti kokemuksiaan 2000-luvun SARS- ja MERS -epidemioista, Jantunen sanoo.
"Esimerkiksi Singaporessa SARS:iin sairastuneiden kuolleisuus oli niin korkea, että siellä tajuttiin, että epidemia on katkaistava keinolla millä hyvänsä."
Näin on nyt tehty Singaporen lisäksi muun muassa Kiinassa ja Etelä-Koreassa.
"Epidemia ei suinkaan mennyt Kiinassa itsestään ohi. Siihen satsattiin ihan valtavasti. Sairaanhoitojärjestelmä Wuhanissa luhistui ja sinne tuotiin muualta Kiinasta massiivinen määrä apua."
Jantusen mukaan Euroopassa pitää ryhtyä samanlaisiin toimiin kuin Kaakkois-Aasiassa, ja jokainen viivytelty päivä on kohtalokas.
"Nyt saksalaiset ilmeisesti ovat tajuamassa, että kaikki hengityselinoireita potevat ja kuumeiset on eristettävä muista potilaista omiin, pääasiassa väliaikaisiin epidemiasairaaloihin. Meillä Suomessa ollaan aika kaukana tästä."
Intensiivisellä koronatestauksella ja älykännyköillä valvotulla kotikaranteenilla epidemian kasvu on onnistuttu tyrehdyttämään Etelä-Koreassa.
"Kiinassa vasta kaikkien oireilevien ja altistuneiden siirtämisellä kotikaranteenista epidemiasairaaloihin onnistuttiin epidemia pysäyttämään ja sammuttamaan."

Jantunen uskoo, että epidemia on Suomessa pysäytettävissä, kunhan toimia kiristetään pikaisesti.
Kiina näyttää selviytyneen epidemiasta sadallatuhannella sairastumisella ja muutamalla tuhannella vainajalla.
"Miksi meidän pitäisi hyväksyä väistämättömänä tosiasiana että tautiin sairastuu Suomessa yli 2 miljoonaa ja kuolee kymmeniätuhansia?"
Hän laittaisi välittömästi päiväkodit kiinni.
"Ne ovat epidemian leviämisen tehokkain väylä."
Koronatestauksia tulisi lisätä rajusti ja eristää sairastuneet ja heidän kanssaan kontaktissa olleet erillisiin sairaalayksiköihin.
"Ulkonaliikkumisoikeus on rajoitettava käyntiin apteekissa ja lähimmässä ruokakaupassa 1–2 kertaa viikossa sekä ulkoiluun kerran päivässä kilometrin säteellä kotoa", hän suosittelee. Näihin toimiin on jo pakon edessä jouduttu Etelä-Euroopassa.
Jantunen on ollut kehittämässä ympäristön terveysriskien hallintaa Suomessa, EU:ssa ja WHO:ssa vuosikymmeniä. Hänen erikoisalaansa ovat sisä- ja ulkoilman saasteet.
Hän oli laatimassa riskinarvioita muun muassa Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Ydinonnettomuuksia on tuon tapauksen jälkeen pidetty erittäin vakavina terveysriskeinä. Koronassa on kyse valtavan paljon suuremmasta vaarasta, Jantunen sanoo.
"Kansanterveysongelmana Tshernobyl ei ollut edes tuhannesosa siitä, mitä koronaepidemia on."

MT ei tavoittanut THL:n edustajaa perjantaina kommentoimaan, miksi sen riskinarvio on mittavasti pienempi kuin esimerkiksi WHO:n.
THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen perusteli linjaa torstaina 19.3. pidetyssä hallituksen tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa esimerkiksi laajamittainen testaus auttaisi tilanteessa, jossa on vielä toivoa tautiketjujen rajaamisesta.
”Emme totta puhuen ymmärrä WHO:n linjausta testaamisessa. Emme saa sitä tautia enää kokonaan maailmasta pois. Jos joku näin väittää, ei ymmärrä pandemioita”, Salminen sanoi Helsingin Sanomien mukaan.
Hän perusteli Suomen strategiaa epidemian pelkästä hidastamisesta näin: ”Se on paljon parempi vaihtoehto kuin se, että laitetaan nyt yhteiskunta totaaliseen stoppiin, koska silloin epidemia tulee uudestaan.”


Herää kysymys että minne se epidemia siellä Kiinasta katosi? Miksei se tule uudestaan sitten ulkomailta, jos kerran suurimmalla osalla kiinalaisia ei ole siihen meitä kummempaa vastustuskykyä?

Does not compute. Ainoa tapa millä kiinalaiset saavat pidettyä epidemian kurissa nyt on todella rajuilla rajaamisilla tai sitten niillä on taikajuomaa.
 
Tuossa kotimatkalla poikkesin bensa-asemalla. Siellä kahvilan puolella istui vieri vieressä kymmeniä eläkeläispappoja kahvittelemassa ja yhdessä maailmaa parantamassa. Ei ole näemmä mennyt annettu ohjeistus jakeluun. :facepalm:
Ei ole, eikä mene. Tämä tulee johtamaan ulkonaliikkumiskieltoon, jos Marinin hallituksella on munaa. Toistaiseksi on kuultu vain suuria sanoja poikkeustilasta ja erittäin vähän käytännön tekoja.
 
Aivan todella paska päätös. Siellä päästetään nyt ne kaikkein saastaisimmassa iässä olevat penskat levittämään tartuntaa keskenään että varmasti saadaan jokaiseen kotiin koronaviirustartunta.

Tähän pisteeseen jouduttiin koska vanhemmat ovat niin uusavutonta paskasakkia että ei saada lapsia tekemään kotona mitään tehtäviä ja istutaan huuli pyöreänä kun ei pystytä vittu omalle jälkikasvulle antamaan minkäänlaisia käskyjä joita nämä noudattaisivat.

Saatanan saatana.
En usko, että kovinkaan moni vie 1.-3.-luokkalaista lastaan kouluun, vaikka se nyt tällä päätöksellä mahdollistetaankin kaikille. Toki myönnän, että mm. kouluruokailujen ja kyytien osalta tulee aika säätöä olemaan, mutta säätöä on joka tapauksessa.

Mitä tulee tuohon jälkimmäiseen asiaan, olen samaa mieltä siitä, että vain ja ainoastaan vanhemmilla on nyt ja normaalitilanteessa vastuu alaikäisten lastensa koulunkäynnistä ja opiskelusta. Sitä (vastuuta) ei voi sysätä kenellekään muulle, eikä lasta jättää oman onnensa nojaan tässäkään asiassa. Kaikille vanhemmille tuo ei valitettavasti ole selvää. Kun on lusikalla annettu.
 
Noh, olin tossa lähitunturilla tänään, mukana pakki, murukahvia ja savukkeita... vietin siellä noin kolmisen tuntia, koska sieltä näkee sekä lounaisen että läntisen laskeutumiskäytävän Gardemoenin lentokentälle.
Huomioita: normaalisti alku-iltapäivästä konetta pukkaa non 5 minuutin tahdissa, melko korkealla vielä koska lentävät (tiiviihkön) Oslon ja Akershusin (täynnä jopa norjalaisittain rikkaita ihmisvihaajia) kunnan eli fylkin ylitte, tänään oli noin 15-30 minuuttia tähystettyjen koneiden välissä;
YHTÄKÄÄN Norwegianin konetta ei tullut yli (they are grounded!?!), ainoastaan SAS, ja ainoastaan niillä pienillä 737:lla joissa on kumipyörät mahassa näkyvissä. Ainoastaan yksi laskeutumiskäytävä käytössä, eli sukkana suoraan kiitoradalle, sekä paljon normaalia matalammalla... säästyy vähän rahaa taas siinäkin tietty.

Lisäksi siellä kevätauringossa puolukka-/ mustikkarinteessä noin +7 asteen lämmössä istuessa, tuli mieleen yksi juttu:

- vieraspoimijoita ei Suomeen ole tulossa, joten metsämarjojen ja sienien poiminta, myös kaupallinen, on meidän vastuulla.

Tässä olisi nuorisolle ja muillekin hieno mahdollisuus, ja saa metsäkin levätä noilta vitun mättäiden repijöiltä yhden kauden ainakin.
 
Back
Top