Koronavirus Suomessa

Uutiskommentti: Viisi kysymystä koronavirusepidemiasta Suomen hallitukselle ja THL:n johdolle
Politiikka
12:01
Jukka Koivula

Miten koronaviruksen leviämistä kyetään Suomessa seuraamaan ja realistinen tilannekuva kriisissä säilyttämään, jos vain harvoja ja valittuja vakavia oireita saaneita ylipäätään testataan?

Koronaviruspandemia jyllää maailmalla yhä rajummin. Epidemia on saavuttanut myös Suomen.

Kansalaisten mieltä on viimeisen vajaan kahden viikon ajan askarruttanut useampikin seikka koskien sitä, miten koronavirusepidemiaa hallitaan ja pyritään suitsimaan Suomessa.

Itse olen journalistisessa työssäni pyrkinyt saamaan viime viikon aikana näihin kysymyksiin vastauksia Suomen hallituksen vastuuministereiltä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), melko heikoin tuloksin.
Ministeriöiden ja THL:n resurssit ovat tiettävästi pahasti kuormittuneet toimittajien, muiden yhteiskunnallisten toimijoiden sekä tavallisten kansalaisten kysymyksistä.

Poikkeuksellisessa tilanteessa kirjoitan kysymykseni taustaperusteluineen julkisesti auki tässä uutiskommentissani.

1. Miksi Suomessa on tähän mennessä testattu vain vakavia koronavirustartunnan oireita saaneita potilaita, kun maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksena on mahdollisimman laajojen ihmisjoukkojen testaaminen?
Suomen linja on herättänyt huomiota myös kansainvälisesti. Reuters uutisoi perjantaina, että THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kyseenalaistaa Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjeet koronaviruksen testauksesta.
WHO on suositellut, että koronavirustestejä tehtäisiin niin monta kuin mahdollista.
Toistaiseksi Etelä-Korea on onnistunut koronavirusepidemian taittamisessa parhaiten. Siellä keskiössä on ollut massiivinen testaus- ja seurantaohjelma.
THL:n Salminen kommentoi lisäksi Helsingin Sanomille torstaina, ettei Suomi aio siirtyä laajamittaiseen testaukseen. Vaikka testejä jäisi yli, kriteerien ulkopuolisia henkilöitä ei testata.
Testikapasiteetin lisäämisellä vain varmistetaan, että sairaalahoitoa tarvitsevat ja terveydenhuollon henkilökunta voidaan aina tarvittaessa testata.
”Testi ei ole hoitokeino”, Salminen kommentoi.

Perjantaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kuitenkin ilmoitti hallituksen koronavirusepidemiaa koskevassa tiedotustilaisuudessa, että testejä lisätään lähipäivinä runsaasti.

THL ja hallitus, mitä strategiaa Suomessa noudatetaan koronavirustestaamisissa?
Testaamisista juontuu myös seuraava jatkokysymys.

2. Miten koronaviruksen leviämistä kyetään Suomessa seuraamaan ja realistinen tilannekuva kriisissä säilyttämään, jos vain harvoja ja valittuja vakavia oireita saaneita ylipäätään testataan?
THL:n ja hallituksen mukaan koronavirustartuntojen todellinen määrä Suomessa on jopa monikymmenkertainen todettuihin tartuntoihin verrattuna.
Miten Suomen poliittinen johto kykenee säilyttämään realistisen tilannekuvan kriisissä, jos vain vakavista koronavirusoireista kärsiviä ja terveydenhuollon henkilökuntaa testataan?

Eikö mahdollisimman kirkkaan ja ajantasaisen tilannekuvan säilyttäminen olisi täysin olennaista, jotta epidemiaa kyettäisiin tehokkaasti torjumaan maantieteellisesti laajan maan kaikissa kolkissa?

3. Miksi WHO:n ja THL:n arviot koronavirusepidemian laajuudesta ja tehohoidon tarpeesta Suomessa vaihtelevat suuresti?
Muun muassa kansanterveyslaitoksessa (nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL) pitkän uran tehnyt ja riskinarviointiin erikoistunut professori Matti Jantunen on kritisoinut THL:n tilannearviota koronavirusepidemian osalta.
Jantunen ihmettelee THL:n alhaisia riskinarvioita verrattuina esimerkiksi WHO:n tai Lontoon Imperial Collegen arvioihin.
Pahimpina päivinä THL:n alhaisimmassa arviossa Suomessa tarvittaisiin noin 1 100 tehohoitopaikkaa. Imperial Collegen laskelman mukaan paikkoja tarvittaisiin 19 000 ja WHO:n mukaan yli 50 000 paikkaa.

Erilaisia arvioita tehohoidon tarpeesta on tarkasteltu myös muun muassa tässä Helsingin Sanomien artikkelissa.

Miksi THL:n tekemä arvio tehohoitoa tarvitsevien määrästä Suomessa poikkeaa näin suuresti muista arvioista?

4. Aletaanko ihmisten liikkumista rajoittaa, alueita eristää ja ravintoloita sulkea?
Vaikka hallitus on antanut vahvoja suosituksia välttämään ihmiskontakteja ja turhaa liikkumista julkisella paikalla, eivät kaikki selvästikään näitä kehotuksia Suomessa syystä tai toisesta noudata.

Jos kehotukset ja valistus eivät riitä muuttamaan ihmisten käyttäytymistä riittävästi, aletaanko liikkumista rajoittaa ja kokonaisia alueita eristää?
Suljetaanko ravintolat ja baarit?

Kuinka kaukana kovemmista keinoista nyt ollaan? Mitä kriteereitä seuraamalla hallitus tekee päätöksensä lisärajoituksista?

5. Viides ja viimeinen kysymys on moniosainen. Se tiivistyy siihen, riittääkö tehohoidon kapasiteetti Suomessa, kun epidemian huippu saavutetaan?
Koronaviruksen epidemiahuipun oletetaan häämöttävän kuukauden tai parin päässä.
Miten Suomessa varmistetaan, että tehohoidon kapasiteetti ei ylikuormitu?

Ministeri Kiurun mukaan tehohoitopaikkojen määrä kaksinkertaistetaan Suomessa nykyisestä viidestäsadasta tuhanteen. Riittääkö tämä?

Kuinka nopealla aikataululla lisää tehohoitopaikkoja saadaan rakennettua?

Entä mikä on tämänhetkinen tilanne hengityskoneiden osalta?

Voidaanko niitä tarvittaessa valmistaa Suomessa nopeasti lisää tai tuoda maahan?

Mikä on tilanne osaavan terveydenhuollon henkilökunnan saatavuuden osalta?

Tässä uutiskommentissa on viitattu seuraaviin uutisiin:
...
 
Kyllähän PV:n toiminta on helppoa ja yksinkertaista, sen on pakko olla toimiakseen. VEH:llä liikkeelle, joukot kevytvarustetaan PERK:eillä, johtorakenteet on jo olemassa, huolto rullaa ja ainoastaan kenttäkeittiöitä ei ole riittävästi jos ollenkaan. Jos ei reserviarmeijaltamme löydy motivaatiota ja sopeutumiskykyä tilanteen vaatimaan soveltamiseen ja peruskoulutuksesta poikkeavien tehtävien hoitamiseen. olisin ullattunut, huvin ullattunut...

Mikäs pakko siinä on VEH-kutsuja pistää? Ymmärtääkseni aika moni ressu on muussa kuin MaRa-alalla töissä, joten voisi tulla työnantajan puolelta vähän lausuntoa.. pistetään kerralla "kova" ja käsketään, siihen ei ole työnantajallakaan sanaa...

Hitto, pistetään RVL:n ressut asialle, menee sisäministeriön kautta.. ai niin mutta kun se sisäministeri...
 
On hullua lisätä rajoituksia, jos sallitaan -eilisenkaltainen näkemäni- saattuetoiminta boksit katolla kohti pohjoista.
Kohta karavaani on tulossa takaisin... vai onko sittenkään, kun kiinni on menossa vain rinteet?

Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara suljetaan sittenkin jo tänään: "Tilannekuva on muuttunut Lappiin suuntaavien autojonojen myötä"

Myös mökkien välitys Levillä on lopetettu. LEHTIKUVA / Martti KainulainenMyös mökkien välitys Levillä on lopetettu. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

2771737_.jpg

Heli Kiukkonen

Lapin hiihtokeskuksista Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara sulkevat hissinsä tämän päivän jälkeen, yhtiöt kertovat tiedotteessa.

Aiheesta lisää hetken kuluttua.

 
Tässä minusta tiivistyy hyvin suuren massan ajattelumaailma koronavirukseen nähden. Ensin uskotellaan ettei koske minua, ja ei haluta hyväksyä ajatusta. Lopulta panikoidaan, itketään ja ostetaan vessapaperia. Artikkeli kuvastaa mielestäni ennakoivan tiedottamisen tärkeyttä, sillä silloin ihmiset osaavat varautua tulevaan ja asennoitua siihen oikein. Maailma ei lopu siihen että joutuu viettämään enemmän aikaa kotona. Kyseinen toimittajakin olisi voinut viimeisen kuukauden ajan kerätä asuntoonsa ruokaa ja viihdykkeitä jos hänelle oltaisiin sanottu että näin tulee todennäköisesti käymään, ja tilanteen mahdollisesti pahentuessa nähdään (lisää lista) toimenpiteitä.

Kyseinen toimittaja on siirtynyt näkökannassaan vihaamaan näitä laskettelijoita jne jotka edelleen reissaavat Lappiin ja käyvät karaokebaareissa. kyseiset välinpitämättömät ihmiset ovat ajatusmaailmassaan edelleen hyväksyntää/paniikkia edeltävässä, todellisuuden kieltävässä ajatusmaailmassa.

 
Mikäs pakko siinä on VEH-kutsuja pistää? Ymmärtääkseni aika moni ressu on muussa kuin MaRa-alalla töissä, joten voisi tulla työnantajan puolelta vähän lausuntoa.. pistetään kerralla "kova" ja käsketään, siihen ei ole työnantajallakaan sanaa...

Hitto, pistetään RVL:n ressut asialle, menee sisäministeriön kautta.. ai niin mutta kun se sisäministeri...
Muistaakseni VEH:iä käyttämällä saa joustoa esim sen suhteen ketä kutsutaan ja mihin kutsutaan. Kovat pakottaa myös seuraamaan ketä saapuu. Näin ainakin muistelen. En tiedä kuinka paljon ja kuinka kattavasti tekstarikutsuttavia on tänä päivänä, mutta sillä sais ainakin nopeasti porukkaa kasaan...
 
Miettiä miten PV:n hotiokapasiteettia saadaan hyödynnetyä.


Onko puolustusvoimilla muka olemassa jotain omaa hoitokapasiteettia? Muutakin kuin varuskunnan oma terveysasema.


Kriisiajan toimintakykykin on ilmeisesti pitkälti olemassa olevan sairaalaverkon varassa.
 
Itse ajatellen että mökeille ja lappiin suuntaavat levittävät koronaa ihan samanlailla kuin matkailijat Kiinasta. Tahdoin niin alueellisia joukkoja solmukohtiin juuri sen takia että jotkut alueet olisi säästyneet sen sijaan että ihmiset levittävät tautia joka paikkaan. Tämä on lievää hulluutta, ja voin uskoa että suksiboksit on täynnä paskista ja etelästä anastettuja muonia.
 
Muistaakseni VEH:iä käyttämällä saa joustoa esim sen suhteen ketä kutsutaan ja mihin kutsutaan. Kovat pakottaa myös seuraamaan ketä saapuu. Näin ainakin muistelen. En tiedä kuinka paljon ja kuinka kattavasti tekstarikutsuttavia on tänä päivänä, mutta sillä sais ainakin nopeasti porukkaa kasaan...

Voidaan se kovakin kohdentaa, mutta ymmärtääkseni siinä sitten myös vähän vastuu siirtyy käskijälle...
 
Mikäs pakko siinä on VEH-kutsuja pistää? Ymmärtääkseni aika moni ressu on muussa kuin MaRa-alalla töissä, joten voisi tulla työnantajan puolelta vähän lausuntoa.. pistetään kerralla "kova" ja käsketään, siihen ei ole työnantajallakaan sanaa...

Hitto, pistetään RVL:n ressut asialle, menee sisäministeriön kautta.. ai niin mutta kun se sisäministeri...

No mutta eikö Lauri Nurmen kirjoittama sankaritarinakin kertonut että vihreiden puheenjohtaja huusi innokkaimpien joukossa valmiuslakeja voimaan ratakisko yhdessä ja volframitanko toisessa lahkeessa. Miksi rajamiesten liikekannallepano olisi ongelma?
 

Epäilen, että Kepu on tässä kaplakassa järjen ääni viranomaistoimien vaatimisessa ja myös Team Laumasuojan (tm) hylkäämisessä.
 
Toimittajakin olisi voinut viimeisen kuukauden ajan kerätä asuntoonsa ruokaa ja viihdykkeitä jos hänelle oltaisiin sanottu että näin tulee todennäköisesti käymään, ja tilanteen mahdollisesti pahentuessa nähdään (lisää lista) toimenpiteitä.

Niinpä, jälkiviisastelua, ja itse, osin tämän palstan ansiosta, varauduin jo aikaa sitten epidemiaan. Entäpä jos kuukausi sitten olisi sanottu, että epidemia on mahdollinen, kansalaisten tulisi varautua kahden viikon kotivaralla ja yritysten sekä julkisorganisaatioiden hoitaa etätyökuviot kuntoon? Ei olisi tullut paniikkihamstrausta... Sen sijaan höpistiin 72h kotivarasta ja siitä miten nettikauppa hoitaa ruoan ovelle...
 
No mutta eikö Lauri Nurmen kirjoittama sankaritarinakin kertonut että vihreiden puheenjohtaja huusi innokkaimpien joukossa valmiuslakeja voimaan ratakisko yhdessä ja volframitanko toisessa lahkeessa. Miksi rajamiesten liikekannallepano olisi ongelma?

No jos sen saisi muotoiltua ihmisoikeuksien turvaamiseksi vihapuheisia rasistifasistipersuja vastaan, niin eiköhän se sillä menisi.. :)
 
Paljon erilaista trolliväitteitä tullut ja vain siksi että uskaltaa kyseenalaistaa valitun linjan ja esittää krittiisiä näkemyksiä muutaman kirjoittajan ajatuksista. Noh, kuten samottua tämän kaiken seuraamukset tulevat olemaan kovat ja mitataan muutenkin kuin vain taloudellisesti. Rahansa, työnsä ja yrityksensä menttäneiden osalta tullaan todennäköisesti näkemään alkoholismin ja itsemurhien aalto, rikkinäisiä perheitä jne. jotka ovat kokonaisuudessaan varmasti yhtä suuri ongelma yhteiskuntarauhalle. Rajoittamistoimenpiteitä laadittaessa ei ole järkevästi otettu huomioon kokonaisnäkökulmaa.

Mielenkiintoista on kuitenkin huomata, että yksi pointti on kokonaan keskusteluissa unohdettu. Useasti tälläkin foorumilla on toistettu näkemystä, että länsimaat ovat liian pelokkaita ja saamattomia Venäjän ja Kiinan edessä ja vaadittu laittamaan kova kovaa vastaan. Jos sivutaan Ukraina-keskustelua niin ompa haettu jopa jonkinlaista avointa konfliktia, johon länsimäät eivät tunnetusti ole lähteneet. Viimeistään tämä tilanne todistaa sen, että länsimaiden kyky sietää tappioita on täysin olematon, mikä ei varsinaisesti lupaa jatkoa ajtelleen hyvää, varsinkin kun Putin jatkaa vallankahvassa niin kauan kun henki pihisee.
 
Niinpä, jälkiviisastelua, ja itse, osin tämän palstan ansiosta, varauduin jo aikaa sitten epidemiaan. Entäpä jos kuukausi sitten olisi sanottu, että epidemia on mahdollinen, kansalaisten tulisi varautua kahden viikon kotivaralla ja yritysten sekä julkisorganisaatioiden hoitaa etätyökuviot kuntoon? Ei olisi tullut paniikkihamstrausta... Sen sijaan höpistiin 72h kotivarasta ja siitä miten nettikauppa hoitaa ruoan ovelle...

Paikallisen Prisman kotiintoimitus buukattu viikoksi ihan täyteen. Ei vapaita aikoja ja myyvät toimituksia vain viikon eteenpäin. Jos sen varaan olisi laskenut, niin olisi pian nälkä.
 
Ei minustakaan tuntuisi helpolta jos ottaa lähtökohdaksi kaikki esteet. Mennään positiivisen kautta:
- henkilö itse paikalle omatoimisesti ja tuo eväät repussa. Ajan myötä alkaa kuitenkin tulla kaupallisilta lahjoitusta näihin talkoisiin.
- ressulla on varusteet valmiina
- voimankäyttö ei kuulu toimenkuvaan, ääliöiden kanssa ei aleta painimaan
- mikä vaan maastopuku + huomioliivi - aika monella lopulta on päällä M05 kuitenkin, joten ei ole ongelma
- organisoija voi olla se jolle hallitus antaa valtuuden
- tässä on kyse lopulta vain puominvartijoista ja liikenteenohjaajista opastamassa. Toki jos poliisi ja PV kykenee koko homman hoitamaan niin mikä ettei, mutta sehän on utopiaa.
.
Mitä hyötyä tästä puomilla patsastelusta on jos ei ole voimankäyttöoikeutta?
 
Kohta karavaani on tulossa takaisin... vai onko sittenkään, kun kiinni on menossa vain rinteet?

Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara suljetaan sittenkin jo tänään: "Tilannekuva on muuttunut Lappiin suuntaavien autojonojen myötä"

Myös mökkien välitys Levillä on lopetettu. LEHTIKUVA / Martti KainulainenMyös mökkien välitys Levillä on lopetettu. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

2771737_.jpg

Heli Kiukkonen

Lapin hiihtokeskuksista Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara sulkevat hissinsä tämän päivän jälkeen, yhtiöt kertovat tiedotteessa.

Aiheesta lisää hetken kuluttua.



Ihan oikein niille suksiboxi urpolle kun tuonne tuuppasvat, saivat mitä tilasivat.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top