Koronavirus Suomessa

Tänne tuli viesti
 
Presidentti Niinistö esitti turvallisuusneuvoston, ”nyrkin”, perustamista - Marinin hallitus, SDP ja eduskunnan puhemies kaatoivat esityksen

Tänään klo 16:04

Iltalehden korkean tason lähteistä varmistamien tietojen mukaan Niinistö teki esityksensä perjantaina tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa eli niin sanotussa tp-utvassa.

Presidentti Niinistö on IL:n tietojen mukaan esittänyt turvallisuusneuvoston perustamista, mutta tämä ei käy mm. pääministeri Marinille. Kuva kesältä 2019.
Presidentti Niinistö on IL:n tietojen mukaan esittänyt turvallisuusneuvoston perustamista, mutta tämä ei käy mm. pääministeri Marinille. Kuva kesältä 2019.

Presidentti Niinistö on IL:n tietojen mukaan esittänyt turvallisuusneuvoston perustamista, mutta tämä ei käy mm. pääministeri Marinille. Kuva kesältä 2019. LAURI NURMI / IL

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esittänyt pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitukselle ajatuksen erillisen turvallisuusneuvoston, niin sanotun nyrkin, perustamisesta.

Iltalehden useista korkean tason lähteistä varmistamien tietojen mukaan Niinistö teki esityksensä perjantaina tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa eli niin sanotussa tp-utvassa.

Pääministeri Marin torjui esityksen ja piti sitä valtiosäännön vastaisena. Suomen perustuslain mukaan sisäpolitiikkaa ja EU-politiikkaa johtaa hallitus.

Ulkopolitiikkaan johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.

Kyse ei ollut sattumalta esiin nousseesta asiasta, vaan Niinistö on IL:n tietojen mukaan tunnustellut jo aiemmin tällä vaalikaudella merkittävien puoluevaikuttajien valmiutta tukea turvallisuusneuvoston perustamista.

Se vastaisi kriisioloissa valtionhallinnon ja viranomaistoiminnan johtamisesta.

Vanhanen ei innostunut
Tp-utvan kokous pidettiin perjantaina Valtioneuvoston linnassa.
Ennen pääministeri Marinin kohtaamista tasavallan presidentti Niinistö oli ollut torstaina yhteydessä eduskunnan puhemieheen Matti Vanhaseen ja esittänyt tälle ajatuksensa turvallisuusneuvostosta.

Iltalehden tietojen mukaan sekä Vanhasen kanssa käydyssä keskustelussa että tp-utvassa Niinistö oli puhunut ryhmästä nimellä ”nyrkki”.

Keskustalainen puhemies Vanhanen ei ollut innostunut ajatuksesta.

Luoma nyrkin johtoon?
Perjantaina aamulla tasavallan presidentin kansliapäällikkö Jukka Siukosaari osallistui aloitteen pohjustamiseen ja selvitti, olisiko Raimo Luoma mahdollista nostaa perustettavan nyrkin johtoon.

Luoma on entinen Huoltovarmuuskeskuksen johtaja ja entinen pääministerin valtiosihteeri. Hän on sosialidemokraatti ja hakenut työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäälliköksi.

Presidentin kanslian toiveissa oli samalla, että valtioneuvosto nimittäisi Luoman nopeutetussa aikataulussa TEM:n kansliapäälliköksi.

Siukosaaren tekemän pohjustuksen jälkeen Niinistö oli esittänyt asiansa tp-utvassa pääministeri Marinille.

IL:n tietojen mukaan Marin oli pitänyt esitystä erittäin epäsopivana. Osapuolten äänenpainot olivat nousseet kokouksessa.

Tasavallan presidentin aloitteen mukaan uuteen kriisiolojen johtoryhmään olisi tullut edustus puolustusvoimista, poliisista, valtioneuvostosta ja esimerkiksi Huoltovarmuuskeskuksesta. Sen johtoon olisi nimitetty kokenut virkamiestaustainen henkilö, tässä tapauksessa todennäköisesti Luoma, joka on koulutukseltaan juristi.

Uuden johtoryhmän perustaminen olisi tarkoittanut käytännössä sitä, että pääministeri Marinin valtiosihteerin Mikko Koskinen johtama valtioneuvoston koronakoordinaatioryhmä olisi sivuutettu.

SDP lähetti pyynnön
Tp-utvan tapahtuminen jälkeen pääministeripuolue SDP on lähettänyt tasavallan presidentin kansliaan pyynnön, että presidentti Niinistö pitäytyy Suomen perustuslain mukaisessa valtiosäännössä, eikä valmistele aloitteita, jotka SDP:n ja Marinin hallituksen näkemyksen mukaan kuuluvat hallituksen toimivallan piiriin.

Pääministeri Marin ei ole IL:n tietojen mukaan perustamassa uusia johtoelimiä koronakriisin seurauksena, vaan toimia johtaa hallituksen viisikko ja valtiosihteeri Koskisen johtama erillinen koronaryhmä.

Luoma on ilmoittanut tasavallan presidentin kansliaan, että hän ei ole käytettävissä erillisen ”nyrkin” johtotehtävään. Luoma on IL:n tietojen mukaan auttanut pääministeri Marinia koronakriisissä kuluneen viikon aikana, vaikka Luomalla ei ole ollut muodollista asemaa Marinin hallituksessa.

Vuosina 1924–2000 Suomessa toimi tasavallan presidentin alainen puolustusneuvosto, jonka jäsenten koostumus vaihteli eri vuosikymmenien aikana. Presidentti kutsui haluamansa henkilöt neuvoston jäseniksi.

Puolustusneuvosto lakkautettiin, kun tasavallan presidentin valtaoikeuksia pienennettiin perustuslain uudistamisen yhteydessä.

JUHA RISTAMÄKI
LAURI NURMI


IS myös kommentoi.

 
Hansai kerkesikin linkata saman uutisen.
Pieni aavistus herää että herra presidentti ei ole täysin tyytyväinen hallituksen toimiin

En ole minäkään.

Vanhanen ei pitänyt ajatuksesta, ja Marin suorastaan säikähti, että viisikolta otettaisiin koronavalta pois. Kyse on siis eduskunnan ja hallituksen arvovallasta. Väliäkö sillä, että tulee ruumiita.
 
SDP lähetti pyynnön Tp-utvan tapahtuminen jälkeen pääministeripuolue SDP on lähettänyt tasavallan presidentin kansliaan pyynnön, että presidentti Niinistö pitäytyy Suomen perustuslain mukaisessa valtiosäännössä, eikä valmistele aloitteita, jotka SDP:n ja Marinin hallituksen näkemyksen mukaan kuuluvat hallituksen toimivallan piiriin.



Presidentin valtaoikeuksien kaventaminen oli virhe, nyt nämä debiilit johtavat Suomea kriisissä.
Toivon että saadaan uudet vaalit heti kriisin jälkeen.
 
Onko sotatila ainoa poikkeustila missä ylipäälikkö johtaa?

Toistaiseksi.. odota vaan, kyllä sekin saadaan parlamentaarisen käsittelyn piiriin ennenpitkää...

Mitä aloitteiden valmisteluun tulee, niin niissä PM on mielestäni oikeassa, mutta ei se silti kiellä TP:ltä "unilukkarin" asemaa, ja tässähän TP on mielestäni ollut todella hyvä "hei herätkää pahvit, nyt on tosi kyseessä"-asenteellisena.. (vanhaa peikkoa mukaillen...)
 
Onko sotatila ainoa poikkeustila missä ylipäälikkö johtaa?

Kyse ei ollut sattumalta esiin nousseesta asiasta, vaan Niinistö on IL:n tietojen mukaan tunnustellut jo aiemmin tällä vaalikaudella merkittävien puoluevaikuttajien valmiutta tukea turvallisuusneuvoston perustamista.
Se vastaisi kriisioloissa valtionhallinnon ja viranomaistoiminnan johtamisesta.

Vuosina 1924–2000 Suomessa toimi tasavallan presidentin alainen puolustusneuvosto, jonka jäsenten koostumus vaihteli eri vuosikymmenien aikana. Presidentti kutsui haluamansa henkilöt neuvoston jäseniksi. Puolustusneuvosto lakkautettiin, kun tasavallan presidentin valtaoikeuksia pienennettiin perustuslain uudistamisen yhteydessä.


Istuvan hallituksen tulkinnan mukaan tämä kriisi ei ilmeisesti uhkaa valtakunnan kokonaisturvallisuutta ulko- ja turvallisuuspoliittisessa mielessä ja istuva hallitus haluaa kantaa kaiken vastuun itse kriisin hoidosta, toivottavasti kantavat sen myös eroamalla kriisin jälkeen.
 
Epäilen että onko noissa merkittävää eroa. Ehkä jos sensoridataa olisi riittävästi ja tuota sensoridataa verraittaisiin tunnettujen koronatapausten dataan, niin koneoppimisella voisi ehkäpä poimia tapaukset. Mutta koneoppimisen käyttöön voisi olla helpommin saavutettava ratkaisu, eli jos tunnettujen koronatartuntatapausten oireet voitaisin käyttää koneoppimisen opetusaineistona, niin tältä pohjaa voisi kysymyspatteristoon vastamalla löytyä signaali jatkotestiä varten.
Jos vain ihmisvartalon reaktiot tautiin olisivat identtiset, tuo voisi olla toteutettavissa.
 
Kukahan minulla on oikeus... on käynyt kokeilemassa.

Varmaan siellä kaikenmoisia on ollut.. minut laskivat läpi aamulla ja poiskin aamupäivällä, kun kävin hakemassa Päijät-Hämeessä asuvan äitini ja Kymenlaaksossa asuvan tätini pois Uudeltamaalta jossa olivat vierailulla. Kummallakin ikää +80-v ja ei-niin-vähän muistissa vikaa. Olivat sukuloimassa kun vielä elossa olivat ja eivät he mitään tietäneet/muistaneet Uudenmaan kiinni menosta. Vaikka soittelin keskiviikkona ja vielä torstainakin. Vierailun kohteen tytär sitten hälytti minut, koska ei heitä oikein voinut bussiin laittaa ja hänen pääsynsä viemään heidät oli vähän huonoa. Joten minä sitten "hoodeilla" ollessani.. (Kuopion lähellä, eli melkein Espoon vieressä) kävin hakemassa...

Sinne mennessä näytin sähköpostin (mainitsinko että serkkuni on pappi), ja sillä pääsi, takaisin tullessa olimmekin menossa kotiimme, joten silläkin pääsi.. 9 tuntia ja ~700km...
 
Back
Top