Koronavirus Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AKE-ukki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
No niin, jatkossa rajatarkustukset ovat helppoja. 3h odotus ei ole liiallinen maiden rajat ylittävälle henkilö- ja rahtiliikenteelle, ainoastaan pieni haitta.
Sain tuosta käsityksen, että kolme tuntia kuluu siitä kun näyte syötetään laitteeseen. Taitaa mennä aika paljon enemmän aikaa koko prosessiin.
 
Suomen menestystä mitataan vasta exit-vaiheessa. On oltava strategia, jolla poistutaan nykytilasta antamatta taudin levitä vapaasti. Katseen pitää olla tulevaisuudessa, ei nykyhetkessä. Mikä on Suomen exit-strategia?
 
Sekin on myyty jo aikapäiviä sitten.

Kemiran jälkeen tuli Sachtlieben, sitten Huntsman ja lopuksi Venator.

Tehdas suljetaan lopullisesti 2021 ja 450 työntekijää saa potkut.

Eli ei valmisteta tuotakaan enää Suomessa.


Edit: Hienoa, jos Kemira sittenkin toimii siellä samalla alueella. Jotenkin luulin koko tehtaan myydyksi ulkomaille.

Tuohon asiaan pitäisi saada valtion huomio.
 
Hallituslähde Ylelle: STM tai THL eivät esitä jatkoa Uudenmaan eristämiselle
Poliisi ja varusmiehiä Uudenmaan rajan tarkastuspisteellä Lohjan ja Salon rajalla Ykköstiellä.

Poliisi ja varusmiehiä Uudenmaan rajan tarkastuspisteellä Lohjan ja Salon rajalla Ykköstiellä.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Julkaistu: 10:59, Päivitetty 11:00

Perusteena on Ylen tietojen mukaan se, että tartuntatilanne Uudellamaalla ei enää eroa merkittävästi muista Suomen alueista, joilla tartuntoja on paljon.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) eivät esitä Uudenmaan eristämisen jatkamista, kertoo hallituslähde Ylelle.


Perusteena on Ylen tietojen mukaan se, että tartuntatilanne Uudellamaalla ei enää eroa merkittävästi muista Suomen alueista, joilla tartuntoja on paljon.


Esimerkiksi Länsi-Pohjassa eli Kemin ja Tornion alueella sekä Kainuussa uusien tartuntatapausten nousu on ollut jyrkempää kuin Uudellamaalla.

Yle kertoo, että yhden alueen eristämsien jatko tuskin menisi myöskään perustuslakivaliokunnassa läpi, koska samoilla perusteilla pitäisi vastaavasti eristää Länsi-Pohja ja mahdollisesti myös Kainuu.

 
Virus lähtee laukalle kun tulee toukokuu. Kaksi viikkoa vapusta niin on sairaalat täynnä.

Mutta tämähän on ollutkin Marinin julkilausuttuna tavoitteena. Suomen tavoitteena ei ole epidemian torjunta, vaan hidastaminen. Tässä strategiassa jos sairaalat ovat täynnä, ovat toimenpiteet kohdillaan, jos sairaalat eivät ole täynnä, on leviämistahti liian hidas, jos potilaita on liikaa, on toimenpiteitä liian vähän. Ongelma on, jos kansalaiset noudattavat rajoituksia liian tehokkaasti jolloin käyrä ei ole kohdillaan. Esimerkiksi koulut voitaisiin avata, ehkäpä koulupakolla, jotta saataisiin epidemia kunnolla käyntiin. ;)

Case Ivalossa ongelma oli, että nyt oltaisiin jo paljon pidemmälä epidemiassa elleivät epäpätevät periferialääkärit olisi alkaneet sotkemaan suuria kuvioita.
 
Viimeksi muokattu:
Pitäisikö lainsäädäntö muuttaa niin, että kriittisiä suojavälineitä, jne... tuottavien firmojen myynti tulisi arvioida jonkun turvallisuudesta vastaavan viranomaisen toimesta ja heidän tulisi lätkäistä hyväksyntä ennen kuin kauppaa voidaan tehdä.

Kilpaileva ehdotus:

Muutetaan lakia niin, että valtiolla on suoraan, yhtiöidensä tai säätiöidensä kautta etuosto-oikeus jos on kyse valtiolliseen, sotilaalliseen, kansanterveydelliseen, logistiseen, sensoriteknologiseen tms. alaan liittyvän yrityksen myynnistä.
 
Suomen menestystä mitataan vasta exit-vaiheessa. On oltava strategia, jolla poistutaan nykytilasta antamatta taudin levitä vapaasti. Katseen pitää olla tulevaisuudessa, ei nykyhetkessä. Mikä on Suomen exit-strategia?

Mä oon ihan aidosti sitä mieltä että valikoimiin pitää laskea mukaan myös se ikävin eli että taudin melko vapaata leviämistä ei voida estää kuin rajattujen riskiryhmien kohdalla.

Toi pöpö näyttää sitkeältä ja leviämiskykyiseltä. Se on jo koko maailmassa. Vaikka toivotaan rokotteilta sun muulta paljon, niin pitää huomioida myös se mahdollisuus, että toimivia rokotteita ei saadakaan - ainakaan ajoissa.

Tällä hetkellä mä oon paljon huolestuneempi siitä että pöpö leviää niin vähän Suomessa kuin siitä, että se leviäisi liikaa. Tämä kaksoisaalto on nyt hyvin aisoissa, mutta seuraavissa aalloissa voi tulla yllätyksiä.
 
Mä oon ihan aidosti sitä mieltä että valikoimiin pitää laskea mukaan myös se ikävin eli että taudin melko vapaata leviämistä ei voida estää kuin rajattujen riskiryhmien kohdalla.
Tottahan toki tuo on yksi vaihtoehto ja kenties Suomen tie.

Rokote tulee optimistisimpienkien arvioiden mukaan vasta vuoden päästä, joten sen varaan ei kannata jättäytyä.
 
Mutta tämähän on ollutkin Marinin julkilausuttuna tavoitteena. Suomen tavoitteena ei ole epidemian torjunta, vaan hidastaminen. Tässä strategiassa jos sairaalat ovat täynnä, ovat toimenpiteet kohdillaan, jos sairaalat eivät ole täynnä, on leviämistahti liian hidas, jos potilaita on liikaa, on toimenpiteitä liian vähän. Ongelma on, jos kansalaiset noudattavat rajoituksia liian tehokkaasti jolloin käyrä ei ole kohdillaan. Esimerkiksi koulut voitaisiin avata, ehkäpä koulupakolla, jotta saataisiin epidemia kunnolla käyntiin.

Nuorten ikäryhmien kohdalla avaaminen kannattaa aloittaa päiväkoti-ikäisistä jo ihan etätyömahdollisuuksienkin vuoksi. Mikä vain määrä päiväkoti-ikäisiä kotona leikkaa todella paljon etätyön ja -opiskelun tehokkuutta.

Seuraavaksi voisivat tulla ala-asteikäiset - aikaisintaan kuukauden sisällä päiväkotien tarvepainotteisesti etenevän avaamisen aloittamisesta ja sen seurausten näkemisestä.

Yläasteiden ja lukioiden kanssa mennään sitten kesään. Rippikoulujen ja erilaisten kesäleirien kohdalla harkinta kokonaistilanteen mukaan. Itse kannattaisin vuodella lykkäämistä.

Joukkueurheilut sun muut joskus ensi jääkauden puolivälissä.
 
Internetin parviäly oli jälleen kerran viranomaisia edellä. Jää nähtäväksi toistuuko sama maskien suhteen.
Kyllä se näytti toistuvan.


Nostan esille yhden kohdan, jota itsekin yritin korostaa maskeihin liittyvässä keskustelussa

”Olisi toivottavaa, että maskeja haluttaisiin laajasti käyttää. Jos niitä on vain esimerkiksi yhdellä prosentilla, se ei saa yhteisöllistä suojavaikutusta aikaan.”
 
Viimeksi muokattu:
Vasemmistoedustaja: Maskin käytöstä voitaisiin tehdä velvoittavaa

SUVI HAUTANEN | 14.04.2020 | 14:01- päivitetty 14.04.2020 | 14:07

Hallitus pohtii keinoja rajoittaa koronaviruksen leviämistä Uudenmaan eristämisen sijaan.
Vasemmistoliiton kansanedustajan Jussi Saramon mielestä kasvomaskien käytöstä voitaisiin tehdä velvoittavaa.
– Ajattelen yhä, että tästä voitaisiin tehdä velvoittavaa, koska rajoittaa paljon vähemmän kuin muut toimet, Jussi Saramo kirjoittaa Twitterissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta suosittelee kangasmaskien käyttöä kaikille kansalaisille muiden suojaamiseksi mahdolliselta tartunnalta. Sen sijaan hengityssuojaimet sekä kirurgiset suu-nenäsuojat tulisi varata sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan käyttöön.

Tervahaudan mukaan suuri oirettomien taudinkantajien määrä puoltavaa maskien nykyistä laajempaa käyttöä.

Koulujen sulkemisesta pitäisi luopua pian
Vasemmistoliiton Jussi Saramon mielestä pitäisi etsiä parhaat keinot viruksen leviämisen rajoittamiseksi ja luopua haitallisimmista heti kuin mahdollista.
– Esimerkiksi lasten syrjäyttämisestä koulujen sulkemisella pitäisi luopua asap (niin pian kuin mahdollista), Saramo kirjoittaa.

Koulujen etäopetusta on päätetty jatkaa 13. toukokuuta asti. Ravintolat on suljettu toukokuun loppuun asti.

Uudenmaan eristäminen on päättymässä tämän viikon sunnuntaina 19. huhtikuuta. Ylen ja Iltalehden tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n selvitys ei puolla Uudenmaan eristämisen jatkoa eikä hallitus aio sitä esittää.

Sen sijaan hallitus pohtii muita keinoja rajoittaa viruksen leviämistä.

 
Hei tytöt eivät toimineet.

- Aktiivisten "hei nyt me pojat toimitaan" -kansalaisten uhka lailliselle Suomelle

Koetkohan edelleen että itsenäisesti ajattelevat kansalaiset ovat uhka toivomasi kaltaiselle Suomelle? Onkohan meillä eri käsitys siitä mikä on "laillinen Suomi". Monille nimittäin laillinen Suomi on myös demokratia. Olihan Neuvostoliitossakin lait muttei demokratiaa. Kaikki tietävät ketkä olivat uhka sen maan lakipykälille.

Maskiasiassakin tuli järki. Ivalossa käytettiin järkeä. Taitaa olla joistakin kovin ikävää että enää ei toimi se vanha malli jossa YYA-aikojen tyyliin tukitaan kansalaisten ja median suut?
 
Viimeksi muokattu:
Kirjoituksessaan tutkijat viittaavat myös DN:n pääsiäisenä julkaisemaan presidentti Sauli Niinistön haastatteluun. Siinä Niinistö kertoi, että Ruotsin tapaan myös Suomessa aloitettiin antamalla kansalaisille ensin suosituksia.
”Mutta ei kansalaisia voi suosittaa olemaan menemättä ulos, jos ravintolat yhä saavat olla auki”, Niinistö totesi. Nyt tutkijat käyttävät tätä lausuntoa vertaillessaan Ruotsin ja Suomen kuolleisuuslukuja:
Ruotsissa kuolee nyt siis kymmenen kertaa enemmän ihmisiä koronavirukseen kuin naapurimaassamme Suomessa. Suomessa kaikki kahvilat ja ravintolat ovat suljettuja. Suomessa kaikki koulut ovat suljettuja (poikkeuksia on alakouluissa ja päiväkodeissa erityisistä tarpeista). Suomessa yli kymmenen hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä”, tutkijat kirjoittavat.

He arvostelevat Ruotsin kansanterveysvirasto Folkhälsomyndighetenin johtamaa koronalinjaa koko pandemian vähättelystä. Tutkijoiden mukaan virasto on ainakin neljään otteeseen katsonut, että epidemia on hidastunut tai hidastuu.
 
Osasin odottaa saarron purkua ja maskin käyttökehoitusta ellei jopa pakkoa.. Jos nyt saa sanoa inhorealistisesti niin meillä ei ole teho-osastot täynnä eikä ruumishuoneet. Meillä on kapasiteettia hoitaa enemmän sairastuneita jos on tarve. Koska uudenmaan saarto ei ole ilmaista hommaa niin koitetaan vapauttaa ihmiset ja rajoittaa suurimpia katastrofeja maskipakolla tai kokoontumisrajoituksilla. Tautimäärät voi kasvaa jonkin verran kuten kuolleet mutta kunhan ei lähde käsistä. Ehkä voimassaolevat rajoitukset ja maskipakko estää. Tautihan nyt kuitenkin pyyhkäisee kansan läpi tavalla tai toisella. Oma veikkaus on että olemme Ruotsin nykyisissä kuolemaluvuissa kesällä. Pääosa uhreista palvelutalojen vanhuksia.
 
Kyllä se näytti toistuvan.


Nostan esille yhden kohdan, jota itsekin yritin korostaa maskeihin liittyvässä keskustelussa

”Olisi toivottavaa, että maskeja haluttaisiin laajasti käyttää. Jos niitä on vain esimerkiksi yhdellä prosentilla, se ei saa yhteisöllistä suojavaikutusta aikaan.”

Valitettavasti THL on onnistunut luomaan tiedotuksellaan kansalaisille epäluottamusta maskeja kohtaan. Miksi ei olisi voinut todeta vaikka "Tutkimme vaikutuksia, tällä hetkellä tietoa haitallisista vaikutuksista ei ole, mutta positiiviset vaikutukset ovat niin pieniä, ettemme ainakaan vielä suosittele käyttöä"
 
image.jpeg
No niin, kohta tämäkin sitten loppuu :sneaky: Toivottavasti oli viisas päätös oikeaan kohtaan. Kuka tämmöisessä asiassa voi tehdä todellisuudessa ns asiantuntija-arvion, missä kohtaa tuommoinen sulku on järkevää purkaa? Vaista jälkikäteen voidaan nähdä päätösten seuraukset.
 
Somalinkielisillä Helsingissä lähes 200 tartuntaa

JUHA-PEKKA TIKKA | 14.04.2020 | 15:15

Koronatartuntoja on yhdeksän kertaa enemmän kuin helsinkiläisillä keskimäärin.

Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan koronavirustartunnat somalinkielisten keskuudessa ovat lähteneet pääkaupungissa selkeään kasvuun.

Tiedotteen mukaan somalinkielisillä on todettu tähän mennessä lähes 200 tartuntaa. Käytännössä 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä on todettu koronatartunta, kun keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa vastaava luku on 0,2 prosenttia.

Kaupunki ja HUS toteavat olevansa huolissaan viimeaikaisesta kehityksestä ja voimistavansa keinojaan tartuntojen hillitsemiseksi.

Tiedotteen mukaan Helsinki ja HUS ovat seuranneet tiiviisti etenkin Tukholman somalinkielisten keskuudessa raportoitujen koronavirustartuntojen kehittymistä. Aiemmin Helsingissä ei ole ollut havaittavissa vastaavaa merkittävää tartuntojen kasautumista, mutta nyt tartunnat ovat alkaneet nopeasti lisääntyä.

 
Back
Top