Koronavirus Suomessa

Tuumailevat tämän viikkoa mitä tehdään. Kun ovat huomanneet Tekniikan Maailman uutisen. Koulut kiinni maanantaina 16.3 mutta se on vähän myöhäistä.

Oulussa ei taida olla vielä tapauksia? Eikö kerta kaikkiaan pystytä suojaamaan edes osaa Suomesta? Alueella on kuitenkin henkilöstöä ja hoitokapasiteettia jota voitaisiin käyttää etelämmässä sairastuneiden hoitoon.

Ministerit missä lienevätkin. Sosiaali- ja terveysministeri, ei näy ei kuulu. Sisäministeri keskittyy kreikkalaisten neuvomiseen. Haaviston alainen ulkoministeriö sai vasta nyt aikaiseksi neuvoa kansalaisia siitä että Italiaan ei todellakaan kannata matkustaa. Pääministeri on New Yorkissa puhumassa siitä miten täällä edelleenkin syrjitään pohjoismaalaisia naisia. Eihän tässä maassa ajattele järkevästi kukaan muu kuin presidentti Niinistö.
 
Viimeksi muokattu:
.... Eihän tässä maassa ajattele järkevästi kukaan muu kuin presidentti Niinistö.

Jotain tällaista ajattelin itsekin. eihän tuokaan coronavirusjuttu presidentin hommiin kuulu. Tuli sitten kuitenkin esiin kun koko ****** ********** on kadonnut kuin pieru Saharaan eikä osaa tehdä yhtäs mitään.
 
Koronavirustapausten pakkokeinoista ja tiedottamisesta tehtiin kantelu oikeuskanslerille

Kantelussa nostetaan esille karanteeni ja THL:n 30. tammikuuta antama koronatapausten toiminta-ohje. Kuvituskuva.

Kantelussa nostetaan esille karanteeni ja THL:n 30. tammikuuta antama koronatapausten toiminta-ohje. Kuvituskuva. KUVA: Joel Maisalmi
KOTIMAA 9.3.2020 15:17

TANELI KOPONEN

Yksityishenkilön tekemässä kantelussa pyydetään selvittämään muun muassa koronavirusepäilyihin liittyvien pakkokeinojen käytön lainmukaisuus. THL:n mukaan kanteluun laaditaan parhaillaan vastinetta ja asiaa ei ole siksi mahdollista kommentoida.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n toimista koronavirustapauksissa on tehty kantelu oikeuskanslerille. Yksityishenkilön tekemässä kantelussa pyydetään selvittämään pakkokeinojen käytön lainmukaisuus koronavirusepäilyihin ja virusinfektion hoitoon liittyvissä tapauksissa. Lännen Media hankki kantelun käyttöönsä oikeuskanslerinvirastosta.

Kantelun mukaan koronatapauksista on myös mahdollisesti tiedotettu yksityisyydensuojaa loukkaavalla tavalla. Helmikuun alussa tehdyn kantelun kohteena on THL tai muu toimivaltainen viranomainen.

Kantelussa viitataan esimerkiksi 24. tammikuuta esillä olleeseen Ivalon koronavirusepäilyyn. Tapauksesta oli julkisuudessa esillä yksityiskohtaisempia tietoja, kuin esimerkiksi tällä viikolla Suomessa paljastuneista koronatapauksista. Lapin keskussairaala vahvisti tammikuussa kahden Kiinan Wuhanista saapuneen kiinalaisturistin hakeutuneen Ivalon terveyskeskukseen influenssan kaltaisten oireiden takia. Ivalon kunnan terveyskeskuksesta kommentoitiin tuolloin STT:lle tartuntaepäiltyjen olevan isä ja poika. Perheen äidin kerrottiin olevan erinomaisessa kunnossa, mutta silti karanteenissa terveyskeskuksessa. Turisteilta ei lopulta löytynyt koronvirustartuntaa.

Kantelussa nostetaan esille karanteeni ja THL:n 30. tammikuuta antama koronatapausten toimintaohje.

Ohjeen mukaan tartuntataudeista vastaava kunnan tai sairaanhoitopiirin lääkäri voi tartuntatautilain perusteella määrätä lähikontaktin karanteeniin, mikäli hänen terveydentilansa aktiivinen seuranta ei luotettavasti onnistu muilla toimenpiteillä.

Lain mukaan henkilö voidaan määrätä karanteeniin, jos yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen vaara on ilmeinen.

Kantelijan mukaan THL:n tammikuun lopussa antama ohjeistus on ristiriidassa lainsäädännön kanssa, koska karanteenimenettelyä sovelletaan valtioneuvoston asetuksessa todettujen yleisvaarallisten tartuntatautien osalta. Tammikuussa koronavirus puuttui yleisvaarallisten tautien luettelosta. Koronavirus lisättiin luetteloon valtioneuvoston asetusmuutoksella vasta 14. helmikuuta.

Kantelija katsoo, että koronavirusepäilyjä koskevista tapauksista on myös tiedotettu mahdollisesti karanteenien ja eristämisen kohteena olevien henkilöiden yksityisyydensuojaa ja yksityiselämän suojaa loukkaavalla tavalla.

Kansalaisuudella tai henkilön etnisellä taustalla ei ole mitään merkitystä tartuntataudin leviämisen tai torjunnan kannalta, kantelussa todetaan. Kantelun mukaan tiedottaminen tällaisista seikoista saattaa johtaa ennakkoluuloiseen ja syrjivään käyttäytymiseen kaikkia aasialaistaustaisia henkilöitä kohtaan.

Terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo, että kanteluun laaditaan parhaillaan vastinetta ja asiaa ei siksi kommentoida. THL tiedotti maanantaina, että Suomessa on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Tapauksia on siten eri sairaanhoitopiireissä yhteensä noin 30.

 
On varmaan otettu valittelijoista opiksi koska eiväthän ne nytkään kerro edes missä kunnissa tartuntoja on:
Keski-Suomessa todettu kolme koronavirustartuntaa – yksi tartunta saatu Italiasta, kaksi Suomesta

Kaksi tartuntaa saatu Suomesta? Mistä kunnasta ja missä sairastuneet ovat? Ja sitten ihmetellään kun alkaa syntyä HUHUJA ja ihmiset alkavat KYTÄTÄ toisiaan.

Toisaalta, arvailenpa että kaksi viikoa tästä päivästä ja yksittäisistä tapauksista ei enää tiedoteta. Ei mene Singaporen mallin mukaan.
 
On tästä Koronasta jotain hyötyä; kaikki firman tapaamiset on peruttu ja kukaan ei matkusta minnekään ulkomaille. Kaikki tapaamiset on videoneuvotteluja sekä etätöihin panostetaan. Hienoa, mä olenkin vasta vuoden niitä tehnyt, hyvä että muutkin pääsevät niistä nauttimaan.
 
Mikä idea on yhden päivän sulussa? Ilmeisesti viikonloppuna tullut joku tartuntaepäily, ja se varmistuu tänään sitten joko positiiviseksi tai negatiiviseksi. Jos näin on, niin miksi koko päiväkoti on tänään kiinni, eikä vain se yksi henkilö poissa töistä/hoidosta jota epäillään? Tuskin sielä päikyssä sunnuntaina on kukaan ollut hoidossa kuitenkaan? Vai onko tartunta vahvistettu, ja tänään desinfioidaan koko päiväkoti, joten huomena Ei ole enään tartuntavaaraa?
Hämmentävä tälläinen päivän sulku, jossa silti huomena ollaan kuitenkin normaalisti auki. Miksei voida kertoa, että miksi nyt ollaan kiinni ja mitä tässä nyt varmistellaan? Mahdollisia skeariota niin monenlaisia, ettei niitä näillä annetuilla tiedoilla pysty spekuloimaan.
En veisi huomena omaa pilttiäni tuonne ihan vain varmuudeksi, mutta jos kertoisivat mikä on oikeasti tilanne, sitten voisi edes harkita.
Edit.
"koska sen työntekijöitä on ollut kontaktissa koronavirukselle altistuneiden kanssa."
Eli he jäävät karanteeniin ja muut jatkaa huomena? Miksi tänään sitten piti edes olla kiinni..?
 
Viimeksi muokattu:
Te onnelliset, jotkut joutuvat etääntymään töistään huonon tuurin sattuessa :cool:

Juu, paljonhan siihen vaikuttaa ammatti ja joskus tuuri. Yhdet YT:t ja sitten voi olla ettei tarvitse aamulla lähteä. Etätöiden mahdollisuuksiakaan ei kaikilla ole, vaikka joku Kelalääkäri onkin varmaan tarpeeksi etääntynyt potilaastaan niin joltain työkaluhiojalta ei varmaan voida kohtuudella odottaa kotona olevaa CNC-sorvia...
 
Jahas Iranilainen pizzerian pitäjä sitten kävi hakemassa tartunnan kotimaastaan, montakohan pitsaa tuo on sairaana pyörittänyt.

Edit. Siis tämä Pohjois-Pohjanmaa tapaus
 
Viimeksi muokattu:
On tästä Koronasta jotain hyötyä; kaikki firman tapaamiset on peruttu ja kukaan ei matkusta minnekään ulkomaille. Kaikki tapaamiset on videoneuvotteluja sekä etätöihin panostetaan. Hienoa, mä olenkin vasta vuoden niitä tehnyt, hyvä että muutkin pääsevät niistä nauttimaan.

Hienoa, teillä on hyvä tj, hr-johto tai firman omistajat.

Huhut, ne muuten alkaneet jo liikkua. Huhuja siellä ja täällä.
 
On tästä Koronasta jotain hyötyä; kaikki firman tapaamiset on peruttu ja kukaan ei matkusta minnekään ulkomaille. Kaikki tapaamiset on videoneuvotteluja sekä etätöihin panostetaan. Hienoa, mä olenkin vasta vuoden niitä tehnyt, hyvä että muutkin pääsevät niistä nauttimaan.

Just näin! Jukoliste mä nautin kun kaikki palaverit on peruttu tältä ja ensi viikolta. Voi saada jotain aikaiseksikin!
 
Good one.

Ja onhan se optio, että PV antaa virka-apuna suojeluvälineistöä omistaan. Se vain laskee sitten sotavalmiutta, jos Putin aloittaa sodan Novichokilla.
Tuossakin skenaariossa esimerkiksi sairaaloiden ja poliisin pitäisi säilyä toimintakykyisenä.
 
Jahas Iranilainen pizzerian pitäjä sitten kävi hakemassa tartunnan kotimaastaan, montakohan pitsaa tuo on sairaana pyörittänyt.

Edit. Siis tämä Pohjois-Pohjanmaa tapaus
Kyseisen potilaan tuttavat pieneltä kylältä, että aika varma tieto.
Ylen tietojen mukaan Iranista Ouluun matkustanut henkilö on sairastunut koronavirukseen. Tartunta varmistui torstaina. Potilas on kotona eristyksessä, ja hän on hyväkuntoinen.

Oulun alueella oli perjantai-iltapäivään mennessä tavoitettu kaikki koronaan sairastuneen kanssa tekemisissä olleet ja taudille mahdollisesti altistuneet henkilöt. Oulun kaupungin apulaisylilääkäri Jarkko Huusko ei lähde avaamaan paljonko altistuneita tällä hetkellä on, mutta hänen mukaana puhutaan vähäisestä määrästä.


 
HU: Karanteenia rikkovat voidaan lukita kotiin
ANTTI KIRKKALA | 09.03.2020 | 18:26- päivitetty 09.03.2020 | 18:33

Tartuntatautilaki antaa viranomaisille oikeuden valvoa koronaviruskaranteenien noudattamista.

Lähes kaikki Suomessa tähän mennessä havaitut koronavirustartunnat ovat olleet lieväoireisia. Vain yksi Helsingissä havaittu tapaus on vaatinut sairaalahoitoa.

Helsingin Uutisten mukaan viranomaisilla on tartuntatautilain nojalla mahdollisuus valvoa kovinkin keinoin karanteenien noudattamista, jos epidemia laajenee.

Karanteenia rikkovien liikkumista voitaisiin äärimmäisessä tapauksessa rajoittaa jopa lukitsemalla asuinrakennuksen ovet ulkopuolelta käsin.
– Yleisesti ottaen eristys ja kotikaranteeni perustuvat yhteistyöhön, ja lasten kohdalla se on vanhempien vastuulla, Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoo HU:lle.

Todetun koronavirustartunnan saaneen perheenjäsenet asetetaan karanteeniin. Toimenpide ei koske perhettä, jos kyseessä on oireeton altistuminen toiselle sairastuneelle.

Suomen epidemiahuipun on arvioitu osuvan loppukeväälle tai kesälle.

 
Strömsö..

Koronaviruksen saanut helsinkiläisnainen kertoo taudistaan ESS:ssä: Näytteenottaja tuli suojavaatteissa mökille - ”Erinomaista huolenpitoa”

Tänään klo 18:08

Helsinkiläisnainen kertoo koronavirukseen sairastumisestaan Etelä-Suomen Sanomissa.

Etelä-Suomen Sanomien haastattelema helsinkiläisnainen oli helmikuun lopussa neljän päivän työmatkalla Roomassa.

Koronatartuntojen määrän kasvettua työnantaja ohjeisti kaikki maassa matkustaneet etätöihin 14 vuorokauden ajaksi. Nainen kertoo lähteneensä Helsingistä Päijät-Hämeessä sijaitsevalle vapaa-ajan asunnolleen.
b182b27d85c52143158f9120b2514ada7de44c61f9e6a13b65999b67bcc10239.jpg
b182b27d85c52143158f9120b2514ada7de44c61f9e6a13b65999b67bcc10239.jpg

ERIIKA AHOPELTO

– Päätin, että minäpä lähden yksin maalle etätöihin minimoidakseni nyt kaikki ihmiskontaktit, kertoo nainen Etelä-Suomen Sanomille.
Noin viikko mökille saapumisen jälkeen nainen kertoo saaneensa flunssamaisia oireita. Kurkkukipua, yskää ja lievää kuumetta. Helsingistä naisen omalta terveysasemalta todettiin, ettei Helsinkiin pidä lähteä, vaan hoito annetaan Päijät-Hämeessä.

LUE MYÖS
Epäiletkö sairastuneesi koronaan? Toimi näin

Seuraavaksi nainen soitti Päijät-Hämeen terveysalan neuvontaan. Sieltä kerrottiin, että hänen luokseen tulee näytteenottaja. Naiselta otettiin näyte vapaa-ajan asunnollaan perjantai-iltana. Näytteenottajalla oli kasvosuoja sekä vaatteiden päällä suojavaatteet. Lähtiessään hän jätti suojavaatteensa roskiin naisen luokse.

Sunnuntaina puolen päivän aikaan tuli kaksi yhteydenottoa sekä Helsingistä että Päijät-Hämeestä. Koronavirustartunta vahvistui.

Nainen käskettiin eristyksiin ja sairauden etenemistä päätettiin alkaa seurata. Hän jäi mökille.
– Erinomaista huolenpitoa.
Minulle on muutenkin soitettu joka päivä ja kysytty vointia.

Nainen pitää todennäköisenä, että sai tartunnan Italiassa lentokentällä tai lentokoneessa.

Sairaustapaus on listattu Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen sairastuneisiin, vaikka nainen sairastaakin Päijät-Hämeessä.

 
Back
Top