Koronavirus Suomessa

tietoisesti jättävät huomioimatta miedot tapaukset! Käytännössä he ovat keksineet aivan uuden määritelmän taudin kuolleisuusprosentille!
Mietojen tapauksien määrään liittyy epävarmuutta, joten yksi tapa, epätäydellinen toki, on laskea vain varmistetuista tapauksista. Onko sinulla tietoa mietojen tapauksien määrästä?

Onnistuivat. Valitettavasti monet ihmiset eivät lue tuota tekstiä vaan vain otsikon ja taas paniikki ja hysteria lisääntyvät.
Miksi muuten puhut niin paljon paniikista ja hysteriasta?
 
Jos hallitus määrää koulut suljettavaksi, niin sitten varmaan koulujen sulkemista vastustaneet hallituksen puolustelijat tulevat ankarasti kritisoimaan hallituksen päätöstä. :unsure:
 
Lancetin artikkeli on varmasta käynyt läpi tiukan peer review prosessin ja pitää paikkansa. Ongelmakohta on koronaan sairastuneen määrittely. Esim. onko Suomessa tänään 250 sairastunutta (testatut) vai 5000 sairastunutta (arvio). Ensimmäisessä tapauksessa meillä on 10 kuollutta 30.3. Jälkimmäisessä 200.

Jonkun kokeneen epidemiologin pitäisi lukea artikkeli lähteineen läpi.

Ei ole käynyt minkäänlaista peer review-prosessia läpi. Data on ajalta 1.3. Artikkeli on julkaistu 12.3 ja siis kirjoitettu tuossa välissä. Ei siinä ajassa tehdä mitään peer reviewtä. Muutenkaan, ei tuollaisia lyhyitä nettiartikkeleita sen enempää muutenkaan etukäteen arvioida.

Tuo sairastuneiden määrittely on suurin kysymys, mutta ei suinkaan ainoa. Esimerkiksi ei voida vetää suoraa viivaa taudin alkuvaiheessa sairatuneiden kuolleisuuden ja kokonaiskuolleisuuden välille koska heikommat ja altiimmat kuolevat ensin. Kuolleisuus siis luonnostaan putoaa epidemian kestäessä. Ellei toki tauti muutu mutta se on eri juttu. Tuotakaan ei ole huomioitu. Ja muutakin löytyy.

Tuon voi lukea läpi vaikka 500 epidemiologia eikä asia muutu miksikään. Koska perusongelma tekstissä on se, että siinä määritellään kuolleisuus tautiin eri tavalla kuin yleensä tehdään. Ei kyse ole siis lääketieteestä vaan tilastotieteestä.

Näiden tutkijoiden tuloksen voi kiteyttää kysymykseen: Onko tautiin sairastunut oikeasti sairastunut tautiin, jos hänellä ei ole virallista diagnoosia? Yleensä on ajateltu että on. Nämä tutkijat sanovat että ei.
 
Huomenna olisi siivouspäivä. Taijan tänään hakea korona-kalenterin Alkosta. Ja kahtoa miten homma kehittyy. Tän vuoden kahen ekan kvarttaalin osalta pisnekset on kuseneet. Ja seuraavatkaan ei näytä hyviltä.


Sekä peruin kiireettömän lääkärissäkäynnin. Annetaan lisää resursseja taisteluun munkin puolesta se 30 minuuttia
 
Viimeksi muokattu:
Jos olen ymmärtänyt oikein ja uutinen pitää kutinsa niin Suomessa otetaan valmiuslaki käyttöön. Eihän ollut mahdollista tehdä keskitettyä päätöstä koulujen sulkemisesta muuten. Päiväkodeista ei ollut uutisessa maininta...
 
Meilläkin koulu siirtyi nyt sitten keskiviikosta eteenpäin etäopetukseen. Huomisen tunnit peruttu, jotta opettajat voivat valmistella etäopetukseen siirtymistä.
Lomautetaanko keittäjät...hmm säästöjä :unsure: Finnair keskeyttää 90 % lennoistaan, Tallink Silja osan risteilyistä välillä Helsinki-Tallinna. #ilmastovuosi2020
 
Jos hallitus määrää koulut suljettavaksi, niin sitten varmaan koulujen sulkemista vastustaneet hallituksen puolustelijat tulevat ankarasti kritisoimaan hallituksen päätöstä. :unsure:

Toki hallitus olisi voinut olla jämäkämpi. Mutta sen osalta miten selkeästi ohjeet on tulleet, kuka ne on sanonut ja asenteen osalta.

Toimenpiteet tehdään sitten sen mukaan kun asioista päätetään. Täälläkin suurimmat ulkomaiden esimerkin hehkuttajat on niitä jotka sanoo EU:lle/Natolle/Ruotsille jne muuten pitkät paskat. (En tarkota nyt sinua) Nyt kelpaa esimerkki.
 
Käsi ylös (virheen?) merkiksi!

Mutta sanoin kyllä, että olisin ostanut kaiken mitä johonkin harvinaisempaan tautiin olisi yhdellä reseptillä saanut ostettua. Eikö niissä ole aina joku ihan järkevä ostoraja kuitenkin? Sen verran on minua terveydellä siunattu, että ei ole paljoa tullut resepteillä apteekeissa asioitua.

Ei tulisi mielenkään hamstrata kipulääkkeitä. Muutenkin käytän niitä jos vain, jos on aivan pakko. Ainahan niitä ensiaputarpeita täytyy kotona olla joka tapauksessa riittävästi pahan päivän varalle, eli yhtäkkiseen hamstraamiseen ei koskaan pitäisi olla tarvetta.
Reseptilääkkeissä vastaan tullee yleensä kela korvattavuus, jossa aikaraja 3kk ajan käyttötarve. Muutoinhan reseptin voi ostaa kerralla tyhjäksi, jos massia - ainakin normi lääkkeet. En tiedä sitten jos jotain huumaavia.
 
Jos olen ymmärtänyt oikein ja uutinen pitää kutinsa niin Suomessa otetaan valmiuslaki käyttöön. Eihän ollut mahdollista tehdä keskitettyä päätöstä koulujen sulkemisesta muuten. Päiväkodeista ei ollut uutisessa maininta...

Nyt sitten ulisee sekä äärivasemmisto kun "ihmisiä pakotetaan" ja toisaalta vähän vastaavantyyppiset SE-joukkiot kun "valta on väärällä hallituksella" :D

Eipä ole minulla enää pulisemista kun alettiin toimia. Jankataan joskus oliko viivyttely järkevää vaiko ei, joskus...
 
Viimeksi muokattu:
Suomessa voi olla jopa yli 7 000 koronaan sairastunutta – THL:n pääjohtaja Ylelle: "Määrä mahdollisesti jopa 20–30 kertaa raportoitua enemmän"


CRISTA LASSFOLK-FEODOROFF

Ylen Ykkösaamussa haastateltu THL:n ylijohtaja MARKKU TERVAHAUTA arvioi koronaan sairastuneita olevan moninkertaisesti raportoitua enemmän.
– Sairastuneiden todellinen lukumäärä voi olla Suomessa 20–30 kertaa suurempi kuin on todettu, Tervahauta sanoiYlen haastattelussa.

Suomessa oli maanantaiaamuun mennessä raportoitu yhteensä 241 varmistettua koronavirustartuntaa. Koska kaikkia epäiltyjä tartuntoja ei enää testata, on tartuntojen määrä väistämättä paljon suurempi.
THL:n arvion mukaan Suomessa voi siis olla jo reippaasti yli 7 000 koronavirukseen sairastunutta.

Suomessa testataan nyt vain vakavasti sairaita, riskiryhmään kuuluvia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.


Eikö tämä tarkoita että Suomessa siirytty epidemiavaiheeseen?
 
Nuorten aikuisten osuus vakavasti sairaista koronapotilaista nousussa Euroopassa, Hollannissa teho-osaston potilaista yli puolet alle 50-vuotiaita
Nuorten aikuisten korkeaan riskiin sairastua vakavasti viittaa myös perusteellinen kiinalaistutkimus, joka julkaistiin helmikuun lopussa.
Sairaalan sisäänkäynti Rotterdamissa.

Sairaalan sisäänkäynti Rotterdamissa. Kuva: ROBIN UTRECHT / AFP
Pekka Hakala HS
Julkaistu: 14:22

NUORTEN aikuisten osuus koronaviruksen vuoksi tehohoitoon joutuneista potilaista näyttää olevan nousussa ainakin joissakin Euroopan maissa. Kehitys vastaa tilastohavaintoja, jotka kerättiin Kiinassa helmikuussa.

Rotterdamin Erasmus-yliopistosairaalan tehohoidon ylilääkäri, professori Diederik Gommers kertoi lauantaina Algemeen Dagblad -lehdelle, että Hollannin sairaaloiden tehohoito-osastoilla olleista 40–50 potilaasta yli puolet oli alle 50-vuotiaita.

”Uutisissa on kyllä kerrottu, että vanhat ihmiset kuolevat nopeammin”, Gommers huomautti. ”Mutta tehohoidossa on hyvin nuoriakin potilaita.”

Gommersin mukaan uusi koronavirus työllistää sairaanhoitoa poikkeuksellisen paljon myös siksi, että vakavasti sairastuneet potilaat joutuvat olemaan tehohoidossa.
”Meillä on Erasmus-sairaalassa kaksi potilasta, jotka ovat olleet nyt hengityskoneessa kolme viikkoa. Yleensä potilaat ovat tässä hoidossa huomattavasti lyhyemmän ajan.”

MYÖS Italiassa on pantu viime päivinä merkille vakavasti sairaiden potilaiden keski-iän lasku, kertoo Corriere Della Sera.
”Tyypillinen potilasprofiili on muuttumassa”, kertoo tohtori Luca Lorini Italian epidemian syntysijoilta Lombardian Bergamosta. ”He ovat aiempaa nuorempia, 40–50-vuotiaita, ja tapaukset ovat aiempaa monimutkaisempia.”

Aiemmin tehohoitoon joutuneista italialaisista kaksitoista prosenttia on ollut 19–50-vuotiaita. Yli puolet vakavasti sairastuneista potilaista on ollut iältään viidenkymmenen ja seitsemänkymmenen vuoden välillä.

Viime päivinä 25–50-vuotaiden osuus on paikallisten tiedotusvälineiden mukaan noussut selvästi Lombardiassa.

Pisan yliopiston professorin Pierluigi Lopalcon mukaan meneillään onkin toinen potilasaalto. Viikon verran kotona vähäisin oirein olleet nuoret aikuiset ovat menneet huonompaan kuntoon ja hakeutuneet sairaalaan.
”Vaikka tiedot ovat ennakkotietoja, on tosiasia, että yhä enemmän nuoria ihmisiä on tullut sairaalaan ja tehohoitoon ensimmäiseen aaltoon verrattuna”, Lopalco sanoo Corriere Dela Serralle.

NUORTEN aikuisten korkeaan riskiin sairastua vakavasti viittaa myös perusteellinen kiinalaistutkimus, joka julkaistiin helmikuun lopussa.
Tutkimuksessa oli mukana 1 099 potilasta, ja vakavasti sairaista 41 prosenttia oli 15–49-vuotiaita. Samansuuntaiset tiedot saatiin laajimmasta tähän asti tehdystä kiinalaisselvityksestä, jossa oli mukana 72 000 potilaan tiedot, kertoo National Geographic.

Ainut tilastojen perusteella vähillä oireilla selviävä ikäryhmä on alle 14-vuotiaat lapset. Tilastojen perusteella kuolemanvaara lisääntyy selvästi iän myötä. Toisin sanoen nuoret aikuiset selviävät hengissä, vaikka sairastuvat vakavasti yhtä todennäköisesti kuin vanhemmatkin.
”On totta, että jos olet vanha, on riskisi kuolla suurempi, mutta vakava sairaus voi iskeä melko nuoreen ihmiseen, jolla ei ole mitään aiempia sairauksia”, Ranskan varaterveysministeri Jerome Salomon huomauttaa Science Alert -sivustolla.

 
Lomautetaanko keittäjät...hmm säästöjä :unsure: Finnair keskeyttää 90 % lennoistaan, Tallink Silja osan risteilyistä välillä Helsinki-Tallinna. #ilmastovuosi2020

Monella pienemmällä paikkakunnalla koulujen keittiöt ovat nykyään kunnan keskuskeittiöitä. Eli ne tuottaa ruuat koulujen lisäksi päiväkoteihin, sairaaloihin, vanhainkoteihin jne.
 
Nuorten aikuisten osuus vakavasti sairaista koronapotilaista nousussa Euroopassa, Hollannissa teho-osaston potilaista yli puolet alle 50-vuotiaita
Nuorten aikuisten korkeaan riskiin sairastua vakavasti viittaa myös perusteellinen kiinalaistutkimus, joka julkaistiin helmikuun lopussa.
Sairaalan sisäänkäynti Rotterdamissa.

Sairaalan sisäänkäynti Rotterdamissa. Kuva: ROBIN UTRECHT / AFP
Pekka Hakala HS
Julkaistu: 14:22

NUORTEN aikuisten osuus koronaviruksen vuoksi tehohoitoon joutuneista potilaista näyttää olevan nousussa ainakin joissakin Euroopan maissa. Kehitys vastaa tilastohavaintoja, jotka kerättiin Kiinassa helmikuussa.

Rotterdamin Erasmus-yliopistosairaalan tehohoidon ylilääkäri, professori Diederik Gommers kertoi lauantaina Algemeen Dagblad -lehdelle, että Hollannin sairaaloiden tehohoito-osastoilla olleista 40–50 potilaasta yli puolet oli alle 50-vuotiaita.

”Uutisissa on kyllä kerrottu, että vanhat ihmiset kuolevat nopeammin”, Gommers huomautti. ”Mutta tehohoidossa on hyvin nuoriakin potilaita.”

Gommersin mukaan uusi koronavirus työllistää sairaanhoitoa poikkeuksellisen paljon myös siksi, että vakavasti sairastuneet potilaat joutuvat olemaan tehohoidossa.
”Meillä on Erasmus-sairaalassa kaksi potilasta, jotka ovat olleet nyt hengityskoneessa kolme viikkoa. Yleensä potilaat ovat tässä hoidossa huomattavasti lyhyemmän ajan.”

MYÖS Italiassa on pantu viime päivinä merkille vakavasti sairaiden potilaiden keski-iän lasku, kertoo Corriere Della Sera.
”Tyypillinen potilasprofiili on muuttumassa”, kertoo tohtori Luca Lorini Italian epidemian syntysijoilta Lombardian Bergamosta. ”He ovat aiempaa nuorempia, 40–50-vuotiaita, ja tapaukset ovat aiempaa monimutkaisempia.”

Aiemmin tehohoitoon joutuneista italialaisista kaksitoista prosenttia on ollut 19–50-vuotiaita. Yli puolet vakavasti sairastuneista potilaista on ollut iältään viidenkymmenen ja seitsemänkymmenen vuoden välillä.

Viime päivinä 25–50-vuotaiden osuus on paikallisten tiedotusvälineiden mukaan noussut selvästi Lombardiassa.

Pisan yliopiston professorin Pierluigi Lopalcon mukaan meneillään onkin toinen potilasaalto. Viikon verran kotona vähäisin oirein olleet nuoret aikuiset ovat menneet huonompaan kuntoon ja hakeutuneet sairaalaan.
”Vaikka tiedot ovat ennakkotietoja, on tosiasia, että yhä enemmän nuoria ihmisiä on tullut sairaalaan ja tehohoitoon ensimmäiseen aaltoon verrattuna”, Lopalco sanoo Corriere Dela Serralle.

NUORTEN aikuisten korkeaan riskiin sairastua vakavasti viittaa myös perusteellinen kiinalaistutkimus, joka julkaistiin helmikuun lopussa.
Tutkimuksessa oli mukana 1 099 potilasta, ja vakavasti sairaista 41 prosenttia oli 15–49-vuotiaita. Samansuuntaiset tiedot saatiin laajimmasta tähän asti tehdystä kiinalaisselvityksestä, jossa oli mukana 72 000 potilaan tiedot, kertoo National Geographic.

Ainut tilastojen perusteella vähillä oireilla selviävä ikäryhmä on alle 14-vuotiaat lapset. Tilastojen perusteella kuolemanvaara lisääntyy selvästi iän myötä. Toisin sanoen nuoret aikuiset selviävät hengissä, vaikka sairastuvat vakavasti yhtä todennäköisesti kuin vanhemmatkin.
”On totta, että jos olet vanha, on riskisi kuolla suurempi, mutta vakava sairaus voi iskeä melko nuoreen ihmiseen, jolla ei ole mitään aiempia sairauksia”, Ranskan varaterveysministeri Jerome Salomon huomauttaa Science Alert -sivustolla.

Varsin loogista. Pitkään kehittyvällä sairaudella nuorilla hoitoon menemisen kynnys ylittyy vasta taudin myöhäisemmässä vaiheessa kuin mitä vanhemmilla, huonomman vastustuskyvyn tai yleiskunnon omaavilla.

Tää kaikki on nyt tapahtunut niin nopeasti, että mikään epidemialaue länsimaissa ei ole ehtinyt vakiintua paikalleen.

Paska homma silti.
 

Osmo käsittelee asioita hiukan perusjytkyä laajemmin. Anteeksi ja näkemiin.
Marc Lipsitch (Harvardin professori), Nicholas Christakis (Yalen professori), Howard Markel (Michiganin yliopiston professori) ja 37 infektiotautien asiantuntijaa sekä valtaosa Euroopan maista varmaan ovat käsitelleet asiaa laajemmin kuin sinä tai Soininvaara. Suosittelen että laajennat kuplaasi.


screenshot_4-png.38213
 
Eiköhän he koulut sulje. Tiistaina mutta ei maanantaina Meistä alle eläkeikäisistä isot massat saavat sen ja hyvä niin. Ties vaikka auttaisi seuraavaan epidemiaan. Itsellä voimat ovat täysin menneet. Ajoittaista hengitysvaikeutta ja painon tunnetta ylähengitysteissä. Lihaskipua. Lievää mutta outoa. Useat taudit kokeneena täysin eriskummallinen. Ei ole mitään poskiontelo,nenäosaatolla. Hengenahdistus tulee aaltoina eikä usein. Voimattomuus on suurin yksittäinen vaiva. En tiedä onko Korona mutta koko perhe karanteenissa. Alkoi vaimon hengenahdistuksella ja painon tunteella.
 
Varsin loogista. Pitkään kehittyvällä sairaudella nuorilla hoitoon menemisen kynnys ylittyy vasta taudin myöhäisemmässä vaiheessa kuin mitä vanhemmilla, huonomman vastustuskyvyn tai yleiskunnon omaavilla.

Tää kaikki on nyt tapahtunut niin nopeasti, että mikään epidemialaue länsimaissa ei ole ehtinyt vakiintua paikalleen.

Paska homma silti.

Sehän tässä "Mustassa Joutsenessa" on ongelma. Homma leviää nopeasti. Ja vanhat mallit ei pysy perässä. Päättäjillä on kova työ pysyä perässä. Some- ja reaaliaikainen media eivät anna rauhaa miettimiselle. Monet kansan vaatimat päätökset maksaa. Joten ei voi sulkea yhteiskuntaa noin vain
 
Jos olen ymmärtänyt oikein ja uutinen pitää kutinsa niin Suomessa otetaan valmiuslaki käyttöön. Eihän ollut mahdollista tehdä keskitettyä päätöstä koulujen sulkemisesta muuten. Päiväkodeista ei ollut uutisessa maininta...

Meillä kaupassa varaudutaan jo kiireiseen iltavuoroon. Sisäpiiristä tuli tietoa, että huomenna koulut ja päiväkodit kiinni
 
Jos hallitus määrää koulut suljettavaksi, niin sitten varmaan koulujen sulkemista vastustaneet hallituksen puolustelijat tulevat ankarasti kritisoimaan hallituksen päätöstä. :unsure:

Ei ole kyse koulujen sulkemisen vastustamisesta, vaan siitä että ainakin minä luotan viranomaisten ja epidemologian ammattilaisten arvioon ja perusteluihin huomattavasti enemmän kuin mp.netin "asiantuntijoiden".

Huvittavaa, miten täällä mm. ollaan jo järjestetämässä tuomioita THL:n kansanpettureille.

Onko käynyt mielessä, että ehkä nämä asiat ei ole niin yksinkertaisia kuin mihin oma, vajavaisella tiedolla, ymmärryksellä ja soveltamiskyvyllä tämän asian suhteen varustettu maalaisjärki sanoo?

Ehkä yksittäisten uutisten ja tutkimusten lukeminen maalikkona ei anna koko kuvaa tilanteesta?

Ehkä tässä itse kukin hieman panikoi tällä hetkellä, ja haluaisi että tehtäisiin jotain enemmän jotta tuntuisi vähän paremmalta?

Ei käy kateeksi poliitikkoja ja asiantuntijoita, jotka joutuvat tekemään suosituksia ja päätöksiä. Kokonaisetu ja kansan tahto ei aina kohtaa.
 
Back
Top