Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kuinkas monessa perheessä on näin, meillä isovanhemmat toisella puolella Suomea ja niin on aika monella muullakin?
Ha! Täytyy sanoa että joitakin vuosia olen lukenut viestejäsi, ja kirjaimellisesti viimeinen henkilö tällä planeetalla, jopa itseni jälkeen, jonka ikinä kuvittelin kaipailevan tuota narsistista psykopaatti-ämmää takaisin julkisuuteen jä ääneen, on teikäläinenVaan missä on Ohisalo? En uskonut sitä akkaa ikinä kaipaavani julkisuuteen, mutta nyt kiinnostaisi missä hän on ja mitä tekee..
Tähän voisi varmaan todeta että aika monessa perheessä on ja toisaalta monessa ei ole. Aika paljon liikkuvia osia. Ja isovanhempien ikähaarukkakin on tietysti 50-80+.
KORONAVIRUS SAATTAA tarttua ihmisestä toiseen jo ennen taudin oireiden ilmaantumista, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus.
Neuroscience-lehden tuoreen artikkelin mukaan yli kymmenen prosenttia Kiinassa todetuista koronavirustartunnoista on sellaisia, joissa tartunta on tapahtunut potilaalta, jolla oli virus, mutta ei vielä oireita. Kyseessä on yksi ensimmäisistä asiaa koskevista tutkimuksista.
Uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen pitää tutkimusta luotettavana. Saman suuntaisia löydöksiä on hänen mukaansa saatu muissakin tutkimuksissa.
Voiko siis koronavirus tarttua jo ennen flunssaoireiden ilmaantumista?
”Tämä on tärkeä kysymys, mutta meillä ei edelleenkään ole siihen täsmällistä vastausta. Käsityksemme on edelleen se, että valtaosa tartunnoista tapahtuu siinä vaiheessa, kun henkilöllä on oireita”, Sironen sanoo.
”Uuden tiedon valossa näyttää kuitenkin siltä, että tartuntoja on tapahtunut jo ennen oireiden ilmaantumista”, hän lisää.
Myös virologian professori Olli Vapalahti vahvistaa, että virus voi tarttua myös oireettomalta henkilöltä. ”Vielä emme tiedä, miten merkittävää tarttuvuus on”, hän toteaa.
Nykytiedon mukaan koronavirus tarttuu oireiden alettua noin viikon ajan. ”Virusta tosin löytyy vielä pidempään kuin viikon kuluttua oireiden alkamisesta, mutta sitä ei pysty enää eristämään. Tämän tarkempaan emme pysty vastaamaan”, Vapalahti sanoo.
KAIKKEIN voimakkaimmillaan tarttuminen on Vapalahden mukaan silloin, kun oireet alkavat. Kun sairastunut yskii ja aivastelee, virus leviää pisaroiden ja kosketuksen välityksellä.
Nykyisten ohjeiden mukaan flunssaoireiden ilmaantuessa pitäisi pysytellä kotona eristyksissä, jotta ei tartuta tautia muihin.
Sirosen mukaan eristyksissä pitäisi pysyä niin kauan kuin oireita on ja sen jälkeen vielä yksi oireeton päivä.
Miten pian siis pitäisi eristäytyä, jos epäilee saaneensa virustartunnan?
Sironen muistuttaa, että koronaviruksen itämisaika on keskimäärin viisi vuorokautta.
”Jos saa tartunnan, menee muutama päivä, ennen kuin tauti muuttuu tarttuvaksi ja oireet ilmaantuvat. Hätää ja kiirettä ei siis ole”, hän sanoo.
YHDYSVALTALAISEN Texasin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten nopeasti koronavirus siirtyy ihmisestä toiseen eli mikä on perättäisten tautitapausten aikaväli.
Tutkimusryhmässä oli tutkijoita Yhdysvalloista, Ranskasta, Kiinasta ja Hong Kongista. Heidän aineistonsa oli kuitenkin melko pieni: Siihen kuului runsaat 450 koronaviruksen aiheuttamaa covid-19 tapausta 93 kiinalaisessa kaupungissa.
Tutkijat tarkastelivat, kuinka pitkän aikaa kestää oireiden ilmaantuminen kahdella ihmisellä, joista toinen tartuttaa toisen.
Tutkijat havaitsivat, että perättäisten tautitapausten välinen aika oli keskimäärin neljä vuorokautta. Enemmän kuin yksi kymmenestä tartunnasta tapahtui henkilöltä, jolla oli virus, mutta ei vielä flunssan oireita.
”Lyhyt aikaväli tapausten välillä merkitsee sitä, että koronaviruksen aiheuttamien infektioiden määrä kasvaa nopeasti ja niitä on vaikea pysäyttää”, toteaa tutkimusryhmän vetäjä Lauren Ancel Meyers.
Hän tähdentää, että tutkimuksen valossa koronavirus saattaa levitä kuten flunssa. Esimerkiksi Ebolassa perättäisten tautitapausten aikaväli oli useita viikkoja.
”Tämä tarkoittaa, että tarvitaan nopeita ja aggressivisia keinoja torjumaan covid-19-taudin leviäminen”, Meyers sanoo.
THL kehotti perjantaina lieviä oireita saaneiden pysyttelemään kotona, kunnes oireet loppuvat. Tällä hetkellä koronavirus testataan vain vakavasti sairailta, riskiryhmään kuuluvilta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä.
Asiaa. Jos katsotte numeroita esim. Italiasta tai Wuhanista, tarttuvuus/ peittävyys on noin 3% populaatiosta, jossa siis massiivinen skew vanhempaan ja muitakin elinikää rajaavia tauteja sairastavaan väestöön.Tiedän kyllä mikä Lancet on. Aviisin nimi ei muuta asiaa miksikään.
Tuubaa. Halua saada nimensä julkisuuteen. Hysterianlietsontaa.
Lue paperi ja katso heidän metodologiansa. Ja vertaa toteutunutta näiden henkilöiden ennusteisiin. Data jota he käyttivät on siis jo reilut 2 viikkoa vanhaa joten heidän ennusteidensa pitäisi olla jo toteutunut tai ainakin hyvää vauhtia matkalla sinne. Ihan huomioiden uusimmat tartunta-arviot (20-40 tartuntaa vakavia oireita saavaa potilasta kohden), näiden tutkijoiden mukaan Kiinassa olisi nyt 80.000-320.000 kuollutta. Todellinen luku on viimeisimpien tietojen mukaan 6562 menehtynyttä.
Mutta eivät nämä tutkijat valehtele. He tietävät asian oikein hyvin. Niin hyvin itse asiassa että kirjoittavat sen heti esityksensä alkuun. Eli he tietoisesti jättävät huomioimatta miedot tapaukset! Käytännössä he ovat keksineet aivan uuden määritelmän taudin kuolleisuusprosentille!
Ja tämän he tekevät saadakseen aikaan mahdollisimman raflaavan prosenttiluvun. Eli suomeksi saadakseen nimensä Lancetin julkaisemaksi.
Onnistuivat. Valitettavasti monet ihmiset eivät lue tuota tekstiä vaan vain otsikon ja taas paniikki ja hysteria lisääntyvät.
Noh, jatka lukemista. Tässä ketjussa on vähän kahlaamista, jos on vähänkin aikaa poissa tänään.Pitäisikö koulut sulkea?
www.soininvaara.fi
Osmo käsittelee asioita hiukan perusjytkyä laajemmin. Anteeksi ja näkemiin.
ja tää saitti oli kuulemma poikkeusaikojen osaajia ja kylmäkalleja täynnä. LOL.
Kerrotaan, että avi kertoo...jostain päivämäärästä alkaen.Noh, jatka lukemista. Tässä ketjussa on vähän kahlaamista, jos on vähänkin aikaa poissa tänään.
Today, the day of days. D-day.
HALLITUS kertoo meille.
Turn up the world music, Boutros Boutros. The Planet is About to be Saved!
Dr. Campbell on spekuloinut tulehduskipulääkkeiden runsaalla käytöllä, vs. Kiina, jossa oli Chinese medicin ainakin silloin kun asuin siellä. Ginseng, joka maistuu kummalliselta, vs. Ibuprofeiini, joka alentaa kehosi immuuni-responssia. You do the math.Nii, tätähän tässä on kai perätty näiltä "nii muttaku influenssa" tyypeiltä että onko mitään faktaa siitä ettei käy yhtä lailla muihinkin, ei ollu ja kappas tässä sitä sitte ollaan, alkaa oikein naurattaa ku kaikki lopulta meneekin pitkin v*ttua vaikka THL sanois mitä..
Eiköhän kaikki kuolleeksi asti päätyvät korona-tapaukset tule testatuksi viimeistään kuolinsyyntutkinnassa. Eli riippumatta siitä, onko sairastuneita testatut 250 vai arvioidut 5000, meillä on tuo 10 kuollutta käsissä. Tähän nimenomaiseen ongelmaan määrittelyissä mielestäni viittasi @inscout yllä.
Tiesitkö tätä hautausmaista? Pahimpaan on Suomessakin varauduttu joukkohautapaikoilla: ”Toivotaan, että niitä ei koskaan tarvita”
06.07.2019 klo 12:47
Sisäministeriö julkaisi 31. tammikuuta Suomen kansallisen riskiarvion. Se kattaa 20 uhkamallia tai häiriötilannetta, jotka ovat Suomessa mahdollisia.
- Suomessa on 275 evankelis-luterilaista seurakuntataloutta, joilla on yksi tai useampi hautausmaa.
- Seurakuntien hautausmaille on varattu alueita mahdollisia joukkohautoja varten.
- Seurakuntien yhtenä tehtävänä on huolehtia hautaustoimista kaikissa olosuhteissa.
Rautavaaran seurakunnan kirkkoherra Juha Luukkonen kertoo, miksi hautausmaalla jätetään tyhjä nurkka.
Rautavaaran evankelis-luterilaisen seurakunnan hautausmaalla on nälkään kuolleiden muistomerkki.
Jykevän kiven seinämään kiinnitettyyn laattaan on kirjoitettu, että ”Tähän paikkaan on haudattu 213 nälkään ja kulkutauteihin kuollutta vuosina 1866-68”.
Rautavaaran seurakunnan kirkkoherra Juha Luukkosen mukaan kyseessä on joukkohauta.
– Suurten nälkävuosien aikaan meni parikin vuodenkiertoa niin, että kasvukautta ei oikeastaan ollut. Viljely ei onnistunut, kalaa ei noussut järvestä ja riistaakaan ei ollut metsässä. Ihmiset kuolivat nälkään ja nälän heikentäminä kulkutauteihin, Luukkonen selvittää.
Rautavaaran hautausmaan nurkkaukseen on myös varattu hauta-alue mahdollista uutta joukkohautaa varten. Tälle alueelle ei voi varata yksittäistä hautapaikkaa.
– Se on seurakuntien varautumisvelvoite eli pitää osoittaa hauta-alue mahdollista joukkohautaa varten. Meillä on yhteiskunnallisia tehtäviä myös kriisiaikana ja yhtenä on hautaustoimista huolehtiminen kaikissa olosuhteissa. Tarvittaessa pitää olla myös paikka joukkohaudalle, Luukkonen kertoo.
![]()
![]()
Juha Luukkonen esittelee joukkohauta-aluetta. Mika Rinne
Jopa sadan vainajan hauta
Luukkosen mukaan Rautavaaralla joukkohautaan pystyttäisiin hautaamaan noin 50-100 vainajaa.
– Toivotaan, että sitä ei koskaan tarvita, mutta sen käytön voisi aiheuttaa joku kulkutautiepidemia, suuronnettomuus tai isompi mullistus. Koskaan ei tiedä mitä maailmassa tapahtuu, mutta valtiovalta varautuu kaikkeen ja seurakunnat tekevät siinä osansa, Luukkonen toteaa.
Suomessa on 275 evankelis-luterilaista seurakuntataloutta ja jokaisella niistä on hoidettavanaan yksi tai useampi yleinen hautausmaa.
Kirkkohallituksen mukaan käytössä oleville hautausmaille on varattu kriisialueita seurakunta kohtaisesti.
– Se ei ole mitenkään kummallista vaan osa yhteiskunnan varautumista kriiseihin, sanoo maankäyttöpäällikkö Harri Palo Kirkkohallituksesta.
Kansallinen riskiarvio
Sisäministeriö julkaisi 31. tammikuuta Suomen kansallisen riskiarvion. Se kattaa 20 uhkamallia tai häiriötilannetta, jotka ovat Suomessa mahdollisia. Riskiarvio on olennainen osa kansallista varautumista ja yhteiskunnan turvallisuusstrategiaa.
Riskiarviossa on mainittu esimerkiksi influenssapandemia, joka leviää nopeasti ympäri maailmaa. Kansainvälisten arvioiden mukaan pandemiassa 25-35 prosenttia väestöstä voi sairastua.
Lisäksi taudinkuva voi olla pandemiassa kausi-influenssaa vaikeampi. Vakavia tautimuotoja saavat myös täysin terveen nuoret ja aikuiset, eivät vain sairauden tai iän vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.
Influenssapandemia on yhteiskunnan kannalta merkittävä riski, koska suuri joukko ihmisiä sairastuu ja monia kuolee. Joukkohautoja voitaisiin tarvita, jos pandemiaan kuolisi paljon ihmisiä.
Vakavin suomalaisten turvallisuutta uhkaava äkillinen tapahtuma on kuitenkin sota, mutta riskiarviossa sitä ei pidetä kovin todennäköisenä. Kaikkein todennäköisimpiä riskejä ovat esimerkiksi myrskyjen aiheuttamat laajat sähkökatkot.
![]()
![]()
Jykevän kiven seinämään kiinnitettyyn laattaan on kirjoitettu, että ”Tähän paikkaan on haudattu 213 nälkään ja kulkutauteihin kuollutta vuosina 1866-68”. Mika Rinne
Mika Rinne
En tiedä onko tästä puhuttu langassa vielä aikaisemmin, mutta haluaisin tuoda esille tällaisen näkökulman:
Voi olla ihan hyvä että Suomalaista yhteiskuntaa koetellaan tällaisen taudin puolesta. Tällä tarkoitan että miettikääpä jos tällainen kriisi olisi syntynyt jonkin aseellisen konfliktin seurauksena. Nyt ei ole sentään vihollista vyörymässä rajan yli. Nyt nähdään että minkälaisia ongelmia ihan maan laajuisesti voi aiheutua jos joidenkin perustarvikkeiden saanti estyy. Tai mikäli jos tilanne kehittyy todella pahaksi, nähdään kuinka terveydenhuolto, talousveden ja sähköntuotanto pärjäävät jos merkittävä osa niistä vastuussa olevista työntekijöistä eivät kykene hoitamaan hommaansa.
Tämä saa lisävaloa: https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/591211/8b8d4e548aZH
Update (0735ET): European newswires are reporting that European Commission President Ursula von der Leyen and European Council President Charles Michel have agreed on measures to potentially close or tighten the EU border. Those measures will be released in the coming hours.