Koronavirus Suomessa

Ei kontrolliyhteiskuntaa tarvi sietää loputtomiin. Demokratioissa on kajottu yksilönvapauteen tilapäisesti sota-aikana ja höllennetty kontrollia rauhan aikana. Juuri siinä höllentämisvaiheessa Scheininit ovat paikallaan. Kontrolloimalla esimerkiksi matkustuslupia, hankkimalla tietoa sairastuneiden liikkeistä ym. voidaan tehdä älykkäitä karanteeni- ja testausjärjestelyjä. Paikkatietojen hankkimisessa kännyköiden paikannustiedot ovat ylivoimainen väline. Niillä voidaan myös antaa lupia liikkumiseen ym. joustavasti ja nopeasti.

Ajattelin kontrolliyhteiskuntaa vähän laajemmassa mielessä :ROFLMAO:

Tuo tulee kyllä toteutumaan ennemmin tai myöhemmin myös EU:ssa ja kun sille tielle lähdetään, niin se on pysyvää.

Siinä pätee porttiteoria.
 
Kyllä, tappavammaksi on osoittautunut - mutta - Kiinassa on ollut jo laantumaan päin, eikä sielläkään ilmeisesti kuitenkaan mitään megakatastrofia syntynyt kuolleisuuden osalta.
Minulla on maallikkona sellainen vaikutelma että ettei nyt vain olisi käynyt niin että paniikki ruokkii paniikkia ja paniikkinappula on sen vuoksi pohjassa kaikkialla...koska kaikilla muillakin on.
Suhtaudun tähän kyllä vakavasti, ei siinä mitään - mutta en vain edelleenkään ymmärrä tätä globaalia paniikkia/ paniikkireaktioita erehdyttävästi muistuttavaa toimintaa.
Toisinaan näkyy tämäntyyppisiä kommentteja, joissta unohdetaan/sivuutetaan, että Kiinassa ei syntynyt suurempaa katastrofia nimenomaan siksi, että siellä tehtiin tiukkoja vastatoimia. Myös muut maat, ainakin valtaosin, haluavat selvitä yhtä vähällä ja siksi kohtalaisen merkittävät kokoontumista ja matkustamista koskevat rajoitteet alkavat olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Moderni maailma on kyllä vekkuli. Muutama kuukausi sitten alkoi kuulua uutisia epäilyttävistä keuhkoinfektioista Wuhanissa, ja nyt kun katsoo koronan tilastoja ja levinneisyyskarttaa (esim. https://coronavirus.jhu.edu/map.html), on korona löytänyt tiensä lähes jokaiseen maailmankolkkaan aina karibian, intian valtameren ja polynesian saarivaltioitakin myöten.
 
^ Ei kai rajojen sulkematta jättäminen mikään pointti enää ole, kun kaikkien muiden maiden rajat ovat kontrollissa.

Koulujen auki pitäminen ja terassikauden nopea avaus on enemmänkin sitä koelaboratoriona toimimista.

Ans kattoo, kuinka Suomi-Ruotsi ottelussa käy. Tällä kertaa veikkaisin voittoa Suomelle, vaikka koville meilläkin ottaa.
 
Huoh, nyt ei voi sanoa kuin että kuinka helvetin tyhmiä länsinaapurissa ollaan. :facepalm:
Enpä malttanut olla poimimatta yhtä katkelmaa tuosta uutisesta. Se kertoo rivien välissä jotain sellaista, mikä sopisi Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa koskevaan ketjuun.

Eli miksi Ruotsissa epäröidään koulujen sulkemista? Koska:
Ruotsissa pelätään tilanteen pahentavan nuorten syrjäytymistä tai ajatumista rikollisuuteen, jos nämä eivät ole päivisin koulussa.

Kylläpäs Svenssonien lapset ovat nykyään riskialtista väkeä...
 
Olen saamaa mieltä.
En ymmärrä muutenkaan miten käsidesi voi loppua? Ensisijainen pesumuoto kuitenkin on saippua ja käsien pesu. Käsidesin käyttö olisi ylipäätään vain tukevaa pesua.
Käsidesin merkittävä osa on etanoli. Etanolia tulee olla noin 70% vahvuudella. Alle 60% etanoli ei puhdista riittävästi ja yli 80% vahvuus ei tuo lisää hyötyä suhteessa noin 70% vahvuiseen aineeseen.
Sinolia saa rautakaupoista ja huoltoasemilta noin vitosen litrahintaan ja sillä pesee saman mitä tekee käsidesillä. Sinolin vahvuus 90-95% on toki ylimitoitettua muta ajaa saman asian ja sitä on saatavilla helpommin kuin käsidesiä.
MIkä siis ongelma?
.

Tuosta oli jossakin mediassa juttua Tukesin toimesta, että epämääräisiä käsidesin myyjiä on ilmaantunut markkinoille. Tavallisesti tuotteessa on mukana glyserolia ym. suojaamassa käsiä kuivumiselta, nämä Sinolin uudelleenpullottajat eivät moiseen ole vaivautuneet.

En sitten tiedä noiden lisäaineiden saatavuudesta, onko se ongelma, mutta tunnetusti ainakin pumppupullot ovat ongelma. Näitähän mm. HUS nyt säästää ja mahdollisesti täyttää myöhemmin uudelleen.
 
Toki tuo päiväkohtaisuus on vähän ilmeisesti mielivaltaista, kuten 18.3 ja 19.3 suuri ero näyttää. Liittynee siihenkin, milloin kuolemantapaukset satutaan julkistamaan. Mutta jos katsoo vaikka kuolleiden 3:n päivän liukuvaa keskiarvoa, oli esimerkiksi välillä 12.-14.3 vielä keskimäärin 2 kuollutta per päivä, kun viimeisten 3 päivän aikana 17.-19.3 jo keskimäärin 9 kuollutta per päivä.
Saksan kehityssuunta lienee kiinnostava Suomenkin näkymiä arvioitaessa, joten pikainen katsaus taas sinne. Ylläolevan kirjoittamisen aikaan Saksassa oli 44 kuollutta, ja nyt kaksi päivää myöhemmin saldo on jo 75. Eli kahdessa päivässä tullut 31 uutta kuolemaa. Jos kolmen peräkkäisen päivän keskiarvo 17.-19.3 oli vielä keskimäärin 9 per päivä, oli 19.-21.3 tahtina jo yli 15 per päivä. Eikä liene odotettavissa, että tahti olisi tästä ihan lähiaikoina hiipumassa...
 
Talvisota lienee meille skaalaltaan, traagisuudeltaan, merkitykseltään ja kestoltaan lähin vertailukohde.

105 päivää, 25 904 kuollutta.

Never again.

Jos olisimme voineet valmistautua....
Tätä juuri tarkoitan, en usko jättimäisiin määriin kuolleita. Väitän, että tuhat kuollutta tähän Suomessa, niin näemme ja koemme jotain mitä emme osaa edes kuvitella.
 
Ruotsi se osaa aina yllättää :ROFLMAO:

Siinä mielessä erittäin hyvä siirto, että voidaan sitten myöhemmin vertailla kuka pelasi korttinsa oikein.

Yksiselitteisiä vastauksia ei ole vielä olemassa, vaikka kyllä minä luotan enemmän Suomen taktiikkaan...ainakin vielä toistaiseksi.
 
Aikaistavat terassikautta. Kokeilevat. Sitten on väki flunssassa sekä koronassa. Ruotsalaiset on sekaisin. Ruotsalaisten Titanicilla tarjoiltaisiin viimeiseen asti ja tehtäisiin reikiä pelastusveneisiin.

Aika erikoiset "kokeilut". Tuollako se joukko-immuniteetti aiotaan hankkia ?
Onkos siellä vanhuksilla vastaavasti tiukemmat liikkumisrajoitukset?
 
Viimeksi muokattu:
Meillä joko on yhteiskunta seis seuraavat 6-9kk, tai sitten koronaan kuolee 200 tuhatta Suomalaista.

Saa valita kummasta vaihtoehdosta tykkää enemmän. Käytännössä tulisi varmaan halvemmaksi ja lopputuloksen kannalta täsmälleen samaksi teloittaa kaikki yli 80 vuotiaat ja pitkäaikaissairaat.

Mutta ilman rajoittamistoimia sillä erolla, että tehohoito olisi täysin totaalisesti tukossa ja moni sellainen työikäinen, joka selviäisi sen kautta takaisin tekemään töitä, olisi hautuumaalla niiden riskiryhmiin kuuluvien kanssa. Ja riskiryhmistä paljon vähemmän selviäisi.

THL arvioi, että kuolleisuus kaikissa koronavirustartunnan saaneissa olisi Suomen olosuhteissa 0,1%-0,05%, 60%:n leviävyydellä populaatioon kuolleita max. 3240 kpl.

Diamond Princess-aluksella todettu kuolleisuus kaikista positiivisiksi testatuista (melkein kaikki testattiin) Diamond Princess-olosuhteissa: 0,5% eli 5 promillea. Suomeen sovellettuna 5 promillen kuolleisuus 60%:n leviämisasteella: 16 200 kpl.

https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-outbreak-diamond-princess-cruise-ship-death-rate

Monikansallinen, mutta amerikkalaisvetoinen arvio / mallinnus tappioista:

https://www.verkkouutiset.fi/koronaennuste-joka-toinen-sairastuu-kahden-vuoden-pandemiassa/

Sen mukaan kuolleisuus kaikista tartunnan saaneista, mukaan lukien ei-havaitut lievästi oireilevat tai kokonaan oireettomat, olisi vain 3,3 promillea, mutta viruksen erinomainen leviävyys aiheuttaisi 11,5 miljoonaa kuolemaa globaalisti kahden vuoden aikana. Suomessa tuo olisi 60%:n leviävyydellä noin 10 900 kuollutta. Normaalisti vuositasolla on viime vuosina kausi-influenssasta johtuvia kuolemia ollut noin 1000.

THL arvioi, että havaitsemattomia tartuntoja on (tällä hetkellä) vieläpä 2,5 kertaa enemmän kuin Dr. Shaman ja kumppanit, joiden mukaan 86% tartunnoista jäi havaitsematta Kiinassa epidemian alussa. THL:n arvion mukaan vain noin 5% tartunnoista todetaan testeillä, mikä loiventaa kuolleisuuslukuja kausi-influenssatasolle. Nyt vain leviäisi ylivertaisella tehokkuudella.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006444716.html

WHO:n luvuilla (2%:n kuolleisuus), joita THL ei usko (eikä pidäkään, kun jo Etelä-Korean testattujen positiivisten määrä vs. koronaan kuolleet on 1,12%), kuolleita olisi 60%:n leviävyydellä Suomessa 66 000.

Koreasta saadun 1,12%:n kuolleisuuden mukaan, 60%:n leviävyydellä kuolleita olisi Suomessa noin 37 000.
 
Back
Top