Kotimaisesta meriteollisuudesta löytyy myös valopilkkuja - erikoisvenetelakka tekee ennätystulosta

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 17.1.2014 klo 14:59
Kotimaisesta meriteollisuudesta löytyy myös valopilkkuja - erikoisvenetelakka tekee ennätystulosta
Salon Teijossa erikoisveneitä valmistava Marine Alutech painii positiivisen ongelman kanssa. Yritys takoo ennätystulosta, mutta kasvunäkymät edellyttävät lisätyövoiman palkkaamista. Osaavien ammattilaisten löytyminen ei ole helppoa.

Merivoimien tulevan maihinnousuveneen prototyyppi toimii voitonmerkkinä Marine Alutechin rannassa. Kuva: Samuli Holopainen / Yle
Mistä on kyse?
  • Osa meriteollisuusyrityksistä menestyy alan talousvaikeuksista huolimatta
  • Esimerkiksi Salossa erikoisveneitä valmistava Marine Alutech tekee ennätystulosta
  • Noin vuosi sitten varmistunut 12 veneen tilaus on yrityksen historian suurin ja antaa uskoa tulevaan
  • Reilun 70 työntekijän yritys tarvitsee lisää henkilökuntaa, mutta erikoisveneiden osaajat ovat kiven alla
Osa meriteollisuusyrityksistä menestyy alan talousvaikeuksista huolimatta. Esimerkiksi Salossa erikoisveneitä valmistava Marine Alutech tekee ennätystulosta.

Työvoimapulasta kärsivän yrityksen tilauskanta ulottuu vuoden 2016 loppupuolelle asti. Salon Teijolla sijaitsevan Marine Alutechin noin vuosi sitten varmistunut 12 veneen tilaus on yrityksen toimintahistorian suurin ja antaa uskoa tulevaan.

- Yli 30 miljoonan hanke on meidän kokoiselle yritykselle erittäin merkittävä. Tällaisten veneiden markkinat ovat kuitenkin aika mittavat.

- Niistä markkinoista haluaisimme sellaisen 25 prosentin osuuden kaapata, kertoo Marine Alutechin toimitusjohtaja Niko Haro.

Osaavat työntekijät kiven alla
Liiketoiminnan kasvu tarkoittaa, että reilun 70 työntekijän yritys tarvitsee lisää henkilökuntaa. Vaikka työttömiä on Salon seudulla paljon, erikoisveneiden osaajia ei löydy helposti. Esimerkiksi Jesse Niini tuli alalle nosturiasentajan tehtävistä.

Yli 30 miljoonan hanke on meidän kokoiselle yritykselle on erittäin merkittävä. Tällaisten veneiden markkinat ovat kuitenkin mittavat.

- Niko Haro

- Minulla oli tuossa muutama tutori, jotka näyttivät miten täällä hommia tehdään. Se kesti muutaman viikon ja sitten aloin työskennellä jo yksin, kertoo Niini.

Toimitusjohtaja Haro uskoo, että uutta henkilökuntaa palkataan maltilla.

- Täytyy katsoa pitkäjänteisesti ja lähteä kouluttamaan väkeä. Ja toivottavasti yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa, hän kertoo.

Yrityksen pieni koko vahvuutena
Perheyrityspohjalta ponnistava ja suppealla tuotevalikoimalla operoiva Marine Alutech on jättiristeilijöiden rakentajien rinnalla lilliputti. Nykytilanteessa pieni koko on myös vahvuus.

Täytyy katsoa pitkäjänteisesti ja lähteä kouluttamaan väkeä. Ja toivottavasti yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa.

- Niko Haro

- Me olemme valmiimpia muuttumaan. Olemme aina satsanneet tuotekehitykseen ja katsoneet pitkälle eteenpäin.

- Kvartaalitalous on meidän osaltamme viidestä kymmeneen vuotta. Viimeksi olin matkoilla markkinoimassa projektia, joka alkaa aikaisintaan vuonna 2017, toteaa Niko Haro.
 
Back
Top