Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kotiutettavien asema

Viestiketju osiossa 'Varusmiespalvelus' , aloittaja vehamala, 07.10.2010.

 1. vehamala

  vehamala Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,330
  Tykkäykset:
  868
  Pisteet:
  636
  Varusmiesliitto vaatii kohennusta kotiutettavien asemaan

  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Varusmiesliitto+vaatii+kohennusta+kotiutettavien+asemaan/1135260684850

  Varuskuntien on tarjottava nykyistä hanakammin opinto- ja työelämäohjausta varusmiehille. Lisäksi siirtyminen korkeakouluopintoihin tulisi olla joustavampaa varusmiespalveluksen päätyttyä, vaatii Varusmiesliitto kannanotossaan.

  Liitto ehdottaa myös pohdittavaksi, voisivatko intissä opitut taidot olla sovellettavissa ammattipätevyydeksi siviilissä. Tällaisia taitoja ovat muun muassa sotilaspoliisin ja lääkintämiehen koulutukset.

  Erityisen huolissaan Varusmiesliitto on syksyllä palveluksensa päättävien varusmiesten tilanteesta, koska opintojen aloittaminen tähän vuodenaikaan on harvoin mahdollista. Lisäksi monet kotiutettavat jäävät täysin vaille työmarkkinatukea, koska viiden kuukauden karenssi koskee myös varusmiehiä.

  Työmarkkinatukikelpoisuuden säilyttämiseksi 6 kuukautta palvelevien pitäisikin henkilökohtaisista lomista riippumatta saada osallistua kolmeen ja 9–12 kuukautta palvelevien viiteen pääsykokeeseen, Varusmiesliitto esittää.

  Torstaina kotiutuu noin 1 600 varusmiestä.
  ===============================================
  Hyvällä asialla vm-liitto on mutta mielestäni työelämäohjaus yms. toiminta kuuluu enemmänkin työvoimaviranomaisille kuin PV:lle (varuskunnille).
  Samoin noista pätevyyksistä en ole ihan varma. Esim. palstan poliisit, miltä kuulostaa ? SPOL-koulutuksella poliisiksi !
   
 2. Bodyguard

  Bodyguard Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  2,161
  Tykkäykset:
  534
  Pisteet:
  636
  En ossa täysin varmasti sanoa tämän päivän SPol-koulutuksesta, mutta se mun 70-luvulla saamani ei kyllä mitenkään pätevöitä poliisin ammattiin. Piene "hajun" siitä sai, mutta eiei. Tuskin tämänkään päivän koulutus siihen pätevöittää, eikös poliisin peruskoulutuskin kestä nykyään 2 tai 3 vuotta sisältäen tietty käytännön harjoittelua. Eli ei pätevöitä.
   
 3. Mainos 4. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  612
  Tykkäykset:
  116
  Pisteet:
  76
  Täysin järjettömältä. Vartijaksi tai järjestyksenvoljaksi ehkä, kunhan myös vähän lakikirjaa joutuvat avaamaan.

  Tosin noita jv- ja vartijakursseja järjestetään jo varuskunnissa vapaa-aikana. Osallistuminen on vapaa-ehtoista ja maksaa kait parikymppiä.

  Ei nuo väitteet ihan tuulesta temmattuja ole mutta monet saisivat katsoa myös peiliin itse.
   
 5. Kumitassu

  Kumitassu Alikersantti

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  97
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  6
  Perehtykää ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin ja niiden suorittamiseen. Noh, ette kuitenkaan perehdy, joten pusken tänne tietoa:

  http://www.oph.fi/nayttotutkinnot/

  "Näyttötutkinto on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa, jossa periaatteena on asiakaslähtöisyys. Näyttötutkinnoissa ammattitaito osoitetaan työelämässä riippumatta siitä, onko osaaminen kertynyt työkokemuksen, opintojen tai muun toiminnan kautta. Kaikki ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot voidaan suorittaa näyttötutkintona.

  Näyttötutkinto suoritetaan osoittamalla tutkinnon perusteissa edellytetty ammattitaito ensisijaisesti aidoissa työelämän tuotanto- ja palvelutilanteissa. Näyttötutkinnon suorittaja osallistuu usein valmistavaan koulutukseen, jonka avulla hankitaan tarvittavaa ammattitaitoa. Henkilö, jolla on jo riittävä ammattitaito voi suorittaa näyttötutkinnon tai sen osan osallistumatta koulutukseen"


  Intissä on lukematon määrä tehtäviä joissa pystyisi suorittamaan ammattitutkinnon näyttöinä. Erityisesti näitä tehtäviä löytyy huollon ja logistiikan alalta.

  Jos ammattitutkinto olisi se mikä saisi jantterin innostumaan intin käymisestä ns. menestyksekkäästi, niin eikö se olisi silloin mielekästä puolin ja toisin. Oppisopimuksena toteutetusta ammattitutkinnon suorittamisesta tulevat kulut olisivat minimaaliset per jantteri.

  Isänmaa saa todennetusti osaavia taistelijoita erilaisiin tehtäviin ja taistelijat sitten näyttöjä siviilielämää varten.
   
 6. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  67
  Pisteet:
  636
  Hmmm, milloin mahtaa aueta Pv:ssä näyttötutkintojen vastaanottotehtävät? Olisi NTM suoritettuna ja melkoinen kasa näyttöjä vastaanotettuna.
   
 7. Kumitassu

  Kumitassu Alikersantti

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  97
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  6
  Kuten tiedät sen NTM:n saaminen on aika läpihuutojuttu, ja jos tuntuu vaikealta niin valitaan varuskunnista/komppanioista ne pätevimmät skapparit siihen hommaan. Kaikilla sitä pahvia ei tarvitsisi olla kuitenkaan.
   
 8. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  67
  Pisteet:
  636
  Mitenkähän kolmikanta tuolla toteutettaisin?
   
 9. Mosuri

  Mosuri Alokas BAN

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  1,596
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  0
  No ei siellä tiedotteessa puhuta mitään poliisin hommista...

  "On myös pohdinnan arvoista voisiko intissä oppimat taidot sovellettavissa ammattipätevyydeksi siviiliin. Nyt kotiutuvista enemmistö on saanut sotilaspoliisin ja lääkintämiehen koulutuksen. Puheenjohtaja Mäkinen uskoo, että armeijan antamat opit ovat tunnustettavissa ja kotiutuvat miehet ja naiset valmiina täydentämään turva- ja hoiva-alan työvoimapulaa."

  Ei suomessa ole minkäänlaista pulaa koulutetuista ihmisistä ja moneen työhön ihmiset saavat jopa ylipitkän koulutuksen. Jossain Yhdysvalloissa noita kotiutuneita lääkintämiehiä voidaankin käyttää sairaala-apulaisen hommissa mutta Suomessa pitää olla vuosien koulutus lähes hommaan kuin hommaan.

  Aikoinaanhan noita kotiutuvia sotilaspoliiseja rekrytoitiin vartiomisliikkeisiin mutta lain muuttuminen vuonna 2002 katkaisi perinteen. Aikoinaan laki mahdollisti lyhyemmän kurssin sotilaspoliisina palveleville. Toisaalta jos homma jää siitä kiinni ettei kotiutuva mies viitsi kaivaa taskustaan muutamaa satasta ja istua viittä päivää kursseilla niin ehkei alalle kannata ryhtyä muutenkaan?
   
 10. Bodyguard

  Bodyguard Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  2,161
  Tykkäykset:
  534
  Pisteet:
  636
  Kuten kokonaisesta viestistäni huomaat, lainasin Vehamalaa ja omalta pieneltä osaltani vain vastasin hänen spekulaatioonsa. En ole tiedotetta sen kummemmin lukenut. Enkä itse asiassa siihen mitenkään viitannut.
   

Jaa tämä sivu