Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kranaatit lentävät Kongosta rajan yli Ruandaan

Viestiketju osiossa 'Ulkomaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 29.08.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle Uutiset Ulkomaat 29.8.2013 klo 20:00
  Kranaatit lentävät Kongosta rajan yli Ruandaan

  Ranska vaatii, että YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Itä-Kongon väkivaltaisuuksia hätäkokouksessa.

  Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa. Kongon hallituksen joukot ja YK-joukkojen sotilaat ovat yrittäneet torstaina taltuttaa Goman kaupunkiin asettuneita kapinallisia kranaattitulella. Levottomuudet ovat levinneet myös Kongon itärajan yli pieneen Ruandaan. Päivän yhteenotoissa on kuollut ainakin yksi YK:n rauhanturvaaja.

  Ruandan ulkoministeri Louise Mushikiwabon mukaan tykkituli Kongon puolelta Ruandaan on ollut jatkuvaa, eikä Ruanda aio enää katsoa tulitusta sivusta.

  - Me pystymme selvittämään, kuka on ampunut meitä kohti, emmekä aio epäröidä. Ruandan vastuulla on puolustaa kansalaisiaan, Mushikiwabo totesi tiedotteessa kertomatta tarkemmin, millaisia vastatoimia Ruanda suunnittelee.

  Ranska on vaatinut, että Kongon viimeaikaiset väkivaltaisuudet nostetaan YK:n turvaneuvoston pöydälle niin pian kuin mahdollista.

  Ruanda on parhaillaan turvaneuvoston jäsen. Ranska haluaisi tuoda Itä-Kongon ongelmat neuvoston käsittelyyn osittain siksi, että Ruandaa on syytelty Kongossa tuhoa aiheuttaneiden kapinallisten tukemisesta.

  Levottomuudet Kongon itäosissa sijaitsevassa Kivun maakunnassa ovat jatkuneet siitä asti, kun kaksi sotaa tuhosi ison osan koko maasta vuosina 1996-2003. Tuolloin myös monet Kongon naapurimaat osallistuivat yhteenottoihin. Kongon itäosat ovat tunnettuja rikkaista mineraalivaroistaan.

  Lähteet:
  Reuters, AFP, AP
   

Jaa tämä sivu