KRP operaatio Turun saaristossa

Niin... kerrotko miten homma onnistuu ilman, että luku huomataan?

En ole asiantuntija tuolla alalla. Eli ei mitään teknistä aavistusta.

Mutta tietämättä teknisiä yksityiskohtia uskon kuitenkin huoletta että sen pystyy tekemään. Jos joku pääsee fyysisesti viestiin väliin, pystyy sen lukemaan ja esim. aallonpituuden arvioinnilla ja vahvistimella pystyy maskeeraamaan lukemisen aiheuttaman energiahäviön. Mieleen tulee väliaseman tekeminen joka laskee sisään tulevan kantoaallon energian ja lähettää kopion eteenpäin jossa on energinen kopio alkuperäisestä viestistä pois lukien välivaiheen aiheuttama energiahäviö.

Pointtini oli, jos viesti pystytään lähettämään ja lukemaan toisessa päässä, se pystytään myös lukemaan välillä. Sisällön suojaus on sitten toinen asia. Sitä ei pystytä murtamaan jos käytetään
 
Pahoittelut. Viesti katkesi perhesyistä:).
Tietokoneella luotuihin satunnaislukuihin perustuva uniikki koodi on rikottavissa ainakin teoreettisesti jos uskotaan kvanttiteorian väitteeseen satunnaislukujen luomisen mahdottomuuteen. Mutta tämä on hieman eri aihe.
 
Ja vielä yksi asia jonka unohdin. Teoreettisella tasolla fotonien nopeuden hidastuminen voidaan havaita niiden kulkiessa välittäjän läpi. Näin ollen välikuuntelu voidaan teoreettisella tasolla havaita valon nopeuden eron muutoksen suhteessa tehden aika rankkoja laskennallisia ja teoreettisia oletuksia. Mutta tällä ei ole nykyään käytännön arvoa koska tuota nopeuseroa ei ainakaan tietääkseni pystytä havainnoimaan kuin todella rankalla laitteistolla ja senkin vaikutuksesta väitellään.

Tämä siis vastauksena jäsen aab:lle. Mutta kuten sanoin. En ole millään lailla alan asiantuntija. Kysymys oli kiinnostava. Täytyy oikein yrittää ensi viikolla etsiä kunnon vastausta tuohon.
 
Ja vielä yksi asia jonka unohdin. Teoreettisella tasolla fotonien nopeuden hidastuminen voidaan havaita niiden kulkiessa välittäjän läpi. Näin ollen välikuuntelu voidaan teoreettisella tasolla havaita valon nopeuden eron muutoksen suhteessa tehden aika rankkoja laskennallisia ja teoreettisia oletuksia. Mutta tällä ei ole nykyään käytännön arvoa koska tuota nopeuseroa ei ainakaan tietääkseni pystytä havainnoimaan kuin todella rankalla laitteistolla ja senkin vaikutuksesta väitellään.

Tämä siis vastauksena jäsen aab:lle. Mutta kuten sanoin. En ole millään lailla alan asiantuntija. Kysymys oli kiinnostava. Täytyy oikein yrittää ensi viikolla etsiä kunnon vastausta tuohon.

Itse olin siinä käsityksessä, että valon nopeus on vakio ja mikään välittäjäaine ei hidasta fotoneja vaan kyse on että fotonit pysähtyvät jonkin aineen atomeihin. Elektromagneettisen säteilyn spektrissä kaikki säteilyn luokat operoivat saman nopeuden piirissä, mutta taajuus vaihtelee. Käytännön sovellusta tästä on gravitaatioaaltojen tunnistusta varten laitos, jonka sisuksissa (muistaakseni) on rakennettu kohtisuoraan kaksi laseria joiden avulla yritetään havaita että muuttuuko näiden tuottamien aaltomuotojen eli fotonien määrän taajuus toisiinsa nähden. Tämä on sillä oletuksella että gravitaatioaaltojen lähde ei tule tasan 45 asteen kulmassa mittauspisteeseen.
 
Jo ainakin muutaman tuhannen vuoden ajan ihminen on keksinyt aina vaan uusia tapoja salata viestinsä. Fyysisiä, digitaalisia, idioottivarmoja periaatteita, mitä milloinkin. Ja aina on oltu yhtä varmoja juuri näiden uusimpien viritysten 1000-prosenttisesta varmuudesta. "Tämä on nyt se, mihin ei kukaan pääse väliin". "Tämä on nyt varma systeemi". "Hölmömpikin tajuaa, että jo fysiikan lait estävät"... Jne...

Jos jokin on varmaa, niin se, että aina löytyy keinot. Ennemmin tai myöhemmin. Joskus suorat keinot, joskus epäsuorat, yleensä jotain mitä ei vaan osattu aiemmin edes ajatella.

Tämä ei ole kannanotto siihen mistä koko episodissa on kyse.
 
New #1,371
Paraisten hallintoväki on kaiken aikaa todella hellyttävää.

Täydellisessä korruptiovapaassa maassa sentään ainutlaatuinen lajiaan.:ROFLMAO:

Oli varmasti korkea aika tehdä näyttävin menoin selväksi myös -kunnille- se, miten asioita pitää käsitellä.
 
Venäjän turvallisuuspalvelut tarvitsevat pestyä rahaa kansainvälisiin tehtäviinsä – "Turun saaristossa saattoi olla kyse monitoimioperaatiosta"
Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Airiston Helmen tapaus voi olla operaatio, jonka tavoitteet ovat taloudellisia sekä sotilaallisia.

Venäjä
29.9.2018 klo 07:02
13-3-10420401.jpg

Airiston Helmen Villa Ybbersnäs nähtynä ilmasta Paraisilla 23. syyskuuta.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev tiesi takuulla jo ennakkoon, miten Suomessa pitäisi keskiviikkona käyttäytyä.

Kun suomalaistoimittajat utelevat tiedotustilaisuudessa Turun saaristoon tehdystä suurratsiasta, asia pitää kuitata Suomen sisäisenä asiana. Ja sitten kiistää, ehkä vähän huvittuneenakin.

Juuri näin tiedotustilaisuudessa tapahtui.

– En tiedä kenen sairaasta mielestä on peräisin ajatus sotilaalliseen tarkoituksiin käytettävistä helikopterikentistä. Se kuulostaa paranoidilta, pääministeri Medvedev hymähti.

Myöhemmin samankaltainen hymähdys kuuluu puhelimen linjoja pitkin valtameren toiselta puolen.

Las Vegasista tavoitettu, Venäjän turvallisuuspalveluja tutkinut tietokirjailija ja akateemikko (siirryt toiseen palveluun)Mark Galeotti on seurannut Suomen tapahtumia tarkkaan. Hänen mielestään Turun saaristossa kyse on monitoimioperaatiosta, jonka tavoitteet ovat etupäässä tiedustelussa ja toissijaisesti rahanpesuun tähtäävän rakenteen luomisessa.

– Maa-alueet antavat tietyn toimintavapauden. Saaristossanne näyttää olevan nyt paikka, jonne Venäjä voisi halutessaan lähettää erikoisjoukkoja, hän pohtii.

Galeotti muistuttaa demilitarisoidun Ahvenanmaan läheisyydestä ja tonttien sijainnista strategisesti tärkeiden meriväylien läheisyydessä.

– Alueella on nähty siviilitroolareita, joissa on ollut epäilyttävän paljon sähköteknisiä varusteita, hän vinkkaa.

Suomen ja Ruotsin lähentynyt Nato-yhteistyö ja kansainvälisen poliittisen tilanteen kärjistyminen ovat tehneet Itämeren alueesta jälleen kiinnostavan kohteen Venäjän tiedustelulle.

Syksyllä 2017 Venäjä yritti tuoda koulutuspurjelaiva Kruzenšternin Ahvenanmaalle Venäjän ja Valko-Venäjän järjestämän Zapad-suursotaharjoituksen aikaan. Suomen pääesikunta eväsi laivan pääsyn Maarianhaminaan.

– Sitä olisi käytetty tiedustelutiedon keräämiseen, Galeotti uskoo.

13-3-9800316.jpg


Kruzenštern vuonna 2013 Gdanskissa.Piotr Wittman / EPA
Itämeren alue on jälleen kiinnostava kohde Venäjän tiedustelulle.​
Galeotti ei ihmettele, että suomalaisviranomaisten tutkinta kohdistuu nyt talousrikoksiin kuten törkeään veronkiertoon ja rahanpesuun. Takavarikkoon on joutunut muun muassa yli kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa.

– Jos peitefirma kykenee suorittamaan veronsa uskottavasti, epäilyjä ei synny. Al Caponekin napattiin verorikosten takia, hän muistuttaa.

Mittava operaatio
  • Jopa 400 viranomaista osallistui Airiston Helmen tiloihin tehtyihin kotietsintöihin viime viikonloppuna.
  • Operaatiota johti Keskusrikospoliisi (KRP), joka epäilee kahta Airiston Helmeen liittyvää ulkomaalaista miestä talousrikoksista, kuten törkeästä rahanpesusta.
  • Poliisitutkinnan kohteena olevan Airiston Helmen kiinteistökauppoihin tulleet rahat ovat peräisin pääosin veroparatiisiyhtiöstä.
Rahanpesun tavoitteena on häivyttää sen alkuperä. Siihen tarvitaan useita tilisiirtoja, jotta raha "puhdistuisi". Tapahtumia voi olla muutamasta useisiin kymmeniin riippuen siitä, kuinka monimutkainen kaava on kyseessä.

Boris Grozovski on kansainvälisesti tunnustettu venäläinen toimittaja(siirryt toiseen palveluun), joka on tutkinut maansa talouskehitystä vuosia.

Grozovski sanoo, että Venäjällä pankkitoimintaa valvovat asiantuntevat viranomaiset, jotka kykenevät kyllä tunnistamaan rahanpesuun osallistuvat pankit.

– Sellaisen pankin toiminnassa valuutan kauttakulku on erittäin nopeaa, eivätkä pankin lainat ja talletukset kasva taseessa samassa suhteessa, hän selittää.

Niinpä Grozovskin mukaan Venäjän viranomaiset tietävät kyseiset pankit ja niiden rikollisen toiminnan.

– Varsinkin jos kyse on laajamittaisesta operaatiosta, mukana ovat joko poliisi tai turvallisuuspalvelut. Ne eivät ole mukana itse rahanpesussa, mutta ne tarjoavat sille suojan, hän sanoo.

Grozovskin mukaan venäläisviranomaiset siunaavat rikollisen toiminnan, sillä ne hyötyvät siitä itse.

13-3-10429816.png


Yle Uutisgrafiikka
"Raha tarkoittaa propagandaa ja poliittista valtaa. Operaatioihinsa venäläiset käyttävät rahaa, jonka alkuperää ei voida jäljittää."
Mark Galeotti​
Länsimaat syyttävät Venäjää vaaleihin sekaantumisesta sekä ääriliikkeiden, venäjämielisten ryhmien ja hallitusten vastaisten kampanjoiden rahoittamisesta.

Venäjän tiedustelu- ja vaikuttamistoiminta on lisääntynyt erityisesti Krimin valtauksen jälkeen, ja siihen tarvitaan rahaa.

– Raha tarkoittaa propagandaa ja poliittista valtaa. Operaatioihinsa venäläiset käyttävät rahaa, jonka alkuperää ei voida jäljittää, tietokirjailija Mark Galeotti kuvaa.

Galeottin mukaan tiedustelupalvelut puhuvat tšornaja kassasta, mustasta kassasta, joka on mafiamaailman termi pestylle rahalle.

– Alamaailma ja salainen maailma ovat Venäjällä hyvin lähellä toisiaan, hän muistuttaa.

Venäjän turvallisuuspalvelut eivät itse sekaannu rahanpesuun, vaan ne käyttävät hyväkseen olemassa olevia järjestelmiä. Rikollisjärjestöt maksavat osan tuloistaan suojelurahana poliisille tai turvallisuuspalveluille ja saavat näin jatkaa toimintaansa.

Tästä oli Galeottin mukaan kyse vuonna 2014, kun FSB kaappasi virolaisen suojelupoliisin Eston Kohverin Venäjälle.

Kohver tutki rajan yli savukkeita salakuljettanutta rikollisliigaa, joka maksoi osan tuotostaan FSB:n hallinnoimille eurooppalaisille tileille. Hänen tutkimuksensa vaaransivat FSB:n tulonlähteen.

Turvallisuuspalvelut voivat Galeottin mukaan turvautua hyvinkin raadollisiin menetelmiin, kun ne haluavat osansa massiivisista valuuttavirroista.

– Monilla ammattirikollisilla on perheen jäseniä tai bisneksiä Venäjällä. Turvallisuuspalvelut voivat uhata niitä.

13-3-9984052.jpg


Turvallisuuspalvelu FSB:n päämaja Moskovassa.Sergei Ilnitsky / EPA
"Venäjä voi korostaa olemassa olevia ongelmia, mutta ei luoda niitä."
Mark Galeotti​
Vaikka Venäjä on tehostanut tiedustelu- ja vaikutustoimintaansa ulkomailla, Galeotti suhtautuu varsin rauhallisesti suurvallan kykyyn vaikuttaa muiden maiden asioihin.

– Venäjä voi korostaa olemassa olevia ongelmia, mutta ei luoda niitä. Jos maa on kuilun reunalla, venäläiset voivat yrittää hivuttaa sitä vielä askeleen pari, hän kiteyttää.

Esimerkkinä hän tuo esille Serbian, joka on eurooppalaisista valtioista lähimpänä Venäjää sekä uskontonsa että kulttuurinsa puolesta. Mutta nyt sekin on lähentynyt EU:ta.

– He ymmärtävät, että todellinen taloudellinen tuki tulee muualta kuin Venäjältä. Imperiumin ylläpitoon kuluu rahaa, eikä Venäjällä sitä ole, Galeotti muistuttaa.

Korruptio sen sijaan on tehokas vaikutusväline.

Sen takia Galeotti pitää esimerkiksi Venäjän valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin toimintaa ongelmallisena. Venäjälle energiapolitiikka on myös geopolitiikkaa ja vaikutusvaltaa.

– Kyse on tietysti oikeasta liiketoiminnasta, mutta sen mukana tulee myös suhteita eri puolille maailmaa, hän sanoo.

Ydinvoimalan rakentaminen on suuri projekti, jonka varjolla voi liikutella myös tiedusteluväkeä. Yhtiön edustajat luovat suhteet paikallishallintoihin sekä suurhankkeessa mukana oleviin alihankkijoihin. Niitä voi käyttää hyväksi myöhemmin.

Rosatom toimittaa myös Hanhikiven ydinvoimalan Suomeen.

13-3-7673495.jpg


Maxim Shipenkov / EPA
Venäjälle energiapolitiikka on myös geopolitiikkaa ja vaikutusvaltaa.​
Venäjällä varallisuuden suoja on heikkoa, ja rikkaat venäläiset ovat vieneet turvaan ulkomaille myös laillisesti ansaittua rahaa. Osa rahoista tosin palautuu heti Venäjän talouteen ulkomaisina investointeina.

– Ulkomaisilla investoinneilla on suurempi suoja kuin venäläisellä varallisuudella, sanoo maailman rahavirtoja palkituissa teoksissaan tutkinut tietokirjailija (siirryt toiseen palveluun)Oliver Bullough.

Tästä syystä venäläisten suosima pieni saarivaltio Kypros on ylivoimaisesti suurin ulkomainen investoija Venäjälle runsaan 30 prosentin osuudella.

Viime vuosina rahavirrat Venäjältä poispäin ovat vain lisääntyneet.

Venäjän keskuspankin mukaan viime vuonna Venäjältä lähti pääomaa liki 27 miljardia euroa. Tänä vuonna tahti on vain kiihtynyt. Heinäkuuhun mennessä summa oli jo 18 miljardia euroa.

Rahalle tuntuu aina löytyvän uusia kansainvälisiä väyliä.

– Raha on luonteeltaan kansainvälistä, ja eri maat kilpailevat siitä, koska rahaliikenteen kautta tehdään voittoa ja luodaan työpaikkoja, Bullough sanoo.

Toimittaja Boris Grozovski muistuttaa, että Venäjällä valuutan maahantuonti ja -vienti ovat tiukasti säädeltyjä.

Ohjausta on tullut lisää muutaman viime vuoden aikana, kun Venäjän hallinto on pyrkinyt pysäyttämään varallisuuden virtaa Venäjältä ulkomaille. Samaan aikaan länsimaat ovat alkaneet uhkailla tarttuvansa venäläisvaroihin liittyviin ongelmiin kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen takia.

Toisaalta samat hallintoa lähellä olevat tahot ovat Grozovskin mukaan itsekin mukana varmistamassa, että saavat osuutensa ulospäin menevästä valuuttavirrasta.

Kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen takia länsimaat ovat alkaneet uhkailla tarttuvansa venäläisvaroihin liittyviin ongelmiin.​
Hyvä esimerkki jättimäisten summien liikuttamisesta on niin sanottu venäläisen pesulan (Russian Laundromat) tapaus, jossa Venäjältä tuotiin ulkomaillelähinnä latvialaisen ja moldovalaisen pankin kautta 50–80 miljardia dollaria vuosina 2010–2014.

Tällä hetkellä Viron viranomaiset tutkivat Danske Bankin toimintaa(siirryt toiseen palveluun).

Pankin omasta selvityksestä ilmenee, että sen Viron-yksikön kautta virtasi vuosina 2007–2015 ainakin 200 miljardia euroa 15 000 asiakkaalle maan ulkopuolelle. Neljännes rahasta oli peräisin Venäjältä.

Danske Bankin mukaan vuoden 2013 lopulla sillä oli kuitenkin vain yhdeksän prosentin osuus kaikista ulkomaalaisten omistamista pankkitileistä Baltian pankeissa. Se kertoo niistä valtavista rahamääristä, joita ulkomaalaiset ovat baltialaisiin pankkeihin tallettaneet.

– Se jos mikä on jo lähtökohtaisesti epäilyttävää, Oliver Bullough huomauttaa.

Nimi, joka pompsahtaa esiin sekä Venäläisen pesuautomaatin että Danske Bankin tapauksessa on Igor Putin. Hän on presidentti Vladimir Putinin serkku, joka on toiminut sekä liike-elämässä että politiikassa.

– Venäjällä on useita pankkeja, joiden johtokunnan jäsen hän on ollut. Ne on kaikki suljettu epäselvyyksien takia, mutta aina hän ilmaantuu seuraavan pankin hallitukseen, Boris Grozovski kertoo.

Putinin nimi on yhdistetty myös brittiyhtiöön nimeltä Lantana Trade LLP. Sillä oli Viron Danske Bankissa tili, jonka kautta kulki päivittäin miljoonia euroja.

Rahanpesuepäilyihin on liitetty myös pietarilainen liikemies nimeltä Aleksandr Grigorijev, jota on epäilty kytköksistä FSB:hen. Turvallisuuspalvelu on kiistänyt yhteydet mieheen.

13-3-10426566.png


Ilkka Kemppinen / Yle
Presidentti Vladimir Putin oli aikoinaan Pietarin kansainvälisistä suhteista vastaava virkamies. Hän vieraili usein muun muassa Turussa. Olisiko hän saattanut solmia sopivia suhteita paikallisiin viranomaisiin jo tuolloin?

– Tuskin hän siellä istui ja ajatteli, että näistä ihmisistä on hyötyä sitten kun olen Venäjän presidentti, Galeotti nauraa mutta vakavoituu sitten.

Hän muistuttaa, että venäläisillä on vallankumousten ja vallankaappausten takia poikkeava asenne maailmantilannetta kohtaan.

– He ajattelevat elävänsä maailmassa, jossa kaikki voi muuttua huomenna.

Siksi Turun saaristonkin tontit ja huvilat käteistä rahaa täynnä olevine kassakaappeineen voivat näyttää viattomilta ja jäädäkin sellaisiksi.

Mutta jos tilanne Itämerellä kiristyy, on mahdollista sekin, että huvilat voivat muuttua aivan joksikin muuksi – jopa tukikohdiksi.

https://yle.fi/uutiset/3-10429684
 
Mielenkiintoinen pointti, jota en ole uutisvirrassa huomannut..

Airiston Helmi kuin Ilkka Remeksen kirjasta - sotilastiedusteluun perehtynyt kirjailija arvioi nyt KRP:n jättioperaatiota: ”Selitys ei tule vaihtumaan”

Tänään klo 7:03

Kirjailijan mukaan koko totuus Turun saariston operaatiosta paljastetaan todennäköisesti vain hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Hän uskoo, että nyt on kuitenkin annettu selvä viesti itänaapuriin suomalaisten sietokyvystä.

4088cb244f567b7fa74283ec7f9f64d424825aa5db4d2f3486392a10448e7997.jpg

4088cb244f567b7fa74283ec7f9f64d424825aa5db4d2f3486392a10448e7997.jpg

Ilkka Remes on Suomen suosituimpia kirjailijoita. Hän on oikealta nimeltään Petri Pykälä ja hänestä on vähän kuvia. Kuva vuodelta 2006. PR-KUVA / MILLA VON KONOW

Suomen suosituin jännityskirjailija Ilkka Remes uskoo, että rahanpesu ja talousrikosepäilyt ovat ainoa selitys mitä viranomaiset tulevat antamaan julkisuuteen satojen viranomaisten voimin toteutusta operaatiosta, josta on nyt vangittu kaksi epäiltyä. Samaa virallista viestiä on jaettu keskusrikospoliisin (KRP) ja puolustusvoimien toimesta niin suurelle yleisölle kuin poliitikoille, vaikka monet nimettömät sotilasasiantuntijat sanovat suoraan, että paljon muustakin on kysymys.

Remeksen mukaan vaikka operaatiossa olisi löydetty lähes mitä tahansa, siitä ei tulla tämän enempää kertomaan.
- Rahanpesu on selitys, joka voidaan virallisesti antaa. Muu on diplomaattista dynamiittia. Jos tarkempia tietoja myöhemmin esitellään, niin syyn täytyy olla poikkeuksellinen. Kaikkein viimeisimpänä sotilastiedustelu paljastaa herkkiä tietojaan poliitikoille, niin ei tehty edes kylmän sodan vuosina, Remes toteaa Iltalehdelle.

”Ei yllättänyt”
Ilkka Remes on ollut jo vuosia Suomen suosituin kirjailija. Hänen dekkareissaan liikutaan yleensä vahvasti sotilas- ja siviilitiedustelun maailmassa. Hän on myös tunnettu siitä, että kirjojen tapahtumissa on aina ajankohtainen kytkös ja niitä varten on tehty valtavasti taustatyötä lukuisien lähteiden avulla. Kaikki Remeksen kirjoja lukeneet, ovat voineet todeta että hänellä täytyy olla hyvät – suorastaan erinomaiset - lähteet viranomaisten puolella. Itse hän kertoo käyvänsä säännöllisiä keskusteluja tuntemiensa turvallisuusviranomaisten, poliitikkojen ja tutkijoiden kanssa.

Kolme vuotta sitten julkaistussa Jäätyvä helvetti -kirjassa Remes kuvaili miten suomalainen yhteiskunta saadaan pakkastalvena täysin polvilleen ja kriisitilaan katkaisemalla sähköt ja tietoliikenneyhteydet. Kirjassa venäläiset erikoisjoukot onnistuvat tehokkaasti tässä operaatiossa, koska heidän käytössään oli lukuisia vuosien mittaan hankittuja kiinteistöjä eri puolilla Suomea.Kaikki venäläiskiinteistöt sijaitsivat suomalaisen yhteiskunnan kannalta strategisesti tärkeillä paikoilla, muun muassa Turun saaristossa tärkeiden laivaväylien ja merikaapelien äärellä.

Nyt Remes toteaa sisällyttäneensä Jäätyvään helvettiin asioita, jotka olivat jo vuosia olleet kaikkien nähtävillä ja tiedossa.

Viranomaisten täysin poikkeuksellinen operaatio Airiston Helmen omistamissa kiinteistöissä ei tämän takia oikeastaan yllättänyt häntä. Hän myös toteaa, ettei tonttien haalimiseen ole helppo puuttua.
- Tietyt suomalaisviranomaiset ovat tietenkin seuranneet päivänselvää tilannetta, hän toteaa Airiston Helmen kymmenen vuoden aikana haalimista kiinteistöistä ja maa-alueista.
- Sellaiseen on kuitenkin vaikea puuttua oikeusvaltiossa niin kauan kuin mitään rikollista ei tapahdu, Remes jatkaa.

Hän muistuttaa, että ne tahot jotka ovat olleet huolissaan venäläistaustaisen yrityksen toiminnasta, eivät ole saaneet poliitikkojen suunnalta juurikaan tukea.
- Kuvaavaa oli, kun tällä viikolla Suomen pääministeri kiiruhti myötäilemään Venäjän pääministeriä tämän kyseenalaistaessa huolensa esittäneiden suomalaisvirkamiesten mielenterveyden. Terveisiä YYA-Suomesta, Remes toteaa.

Moskovassa huomattu
Ilkka Remes pitää varmana, että sanottiin virallisissa selityksissä mitä tahansa, on suomalaisviranomaisten iso ja tiukkaotteinen operaatio huomioitu tarkasti Moskovassa.
- Tämä tapahtui maassa, jota Kreml ja sen alaisuudessa toimivat oligarkit ovat tottuneet pitämään uinuvana ja kuuliaisena apuläänityksenään. Tämä ei taatusti jää huomiotta Moskovassa.

Remeksen mukaan on selvää, että poliisioperaation laajuudella ja määrätietoisuudella annettiin viesti itänaapuriin: On rajoja, joiden ylittämistä emme suvaitse.
- Moskova voi myös vastata viesteihin. Voimme spekuloida esimerkiksi sillä, tuliko ensimmäinen signaali jo samana lauantaina, kun Venäjä asetti ilmatilansa käyttöön liittyviä rajoituksia, jotka Finnairin Aasiaan suuntaavien lentojen oli huomioitava. Jos näin oli, kertoi pieni ele paljon. Siperian ylilentoluvathan ovat Finnairille olennainen kilpailuetu, hän sanoo.
Remes nostaa esille myös tiistaina valtionhallinnon – poliisi mukaan luettuna - sähköiset asiointipalvelut lamaannuttaneen palvelunestohyökkäyksen.
- Voidaan miettiä, voiko se olla pelkkä sattuma?

Vaikka virallisesti KRP:n jättioperaatiota on perusteltu ”vain” rahanpesulla, Remes ei vähättelisi tätäkään, koska Airiston Helmi on venäläistaustainen.
- Siellä (Venäjällä) rikollisuus, politiikka ja oikeuslaitos ovat huipulle saakka vain toistensa ilmentymiä, kuten Mark Galeottitarkasti kuvaa taannoin ilmestyneessä teoksessaan The Vory: Russia’s Super Mafia, Remes toteaa.



https://www.iltalehti.fi/kotimaa/549a2317-aa50-4678-8f1b-e816aa0701d9_u0.shtml
 
Venäjän turvallisuuspalvelut tarvitsevat pestyä rahaa kansainvälisiin tehtäviinsä – "Turun saaristossa saattoi olla kyse monitoimioperaatiosta"
Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Airiston Helmen tapaus voi olla operaatio, jonka tavoitteet ovat taloudellisia sekä sotilaallisia.

Venäjä
29.9.2018 klo 07:02
13-3-10420401.jpg

Airiston Helmen Villa Ybbersnäs nähtynä ilmasta Paraisilla 23. syyskuuta.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev tiesi takuulla jo ennakkoon, miten Suomessa pitäisi keskiviikkona käyttäytyä.

Kun suomalaistoimittajat utelevat tiedotustilaisuudessa Turun saaristoon tehdystä suurratsiasta, asia pitää kuitata Suomen sisäisenä asiana. Ja sitten kiistää, ehkä vähän huvittuneenakin.

Juuri näin tiedotustilaisuudessa tapahtui.

– En tiedä kenen sairaasta mielestä on peräisin ajatus sotilaalliseen tarkoituksiin käytettävistä helikopterikentistä. Se kuulostaa paranoidilta, pääministeri Medvedev hymähti.

Myöhemmin samankaltainen hymähdys kuuluu puhelimen linjoja pitkin valtameren toiselta puolen.

Las Vegasista tavoitettu, Venäjän turvallisuuspalveluja tutkinut tietokirjailija ja akateemikko (siirryt toiseen palveluun)Mark Galeotti on seurannut Suomen tapahtumia tarkkaan. Hänen mielestään Turun saaristossa kyse on monitoimioperaatiosta, jonka tavoitteet ovat etupäässä tiedustelussa ja toissijaisesti rahanpesuun tähtäävän rakenteen luomisessa.

– Maa-alueet antavat tietyn toimintavapauden. Saaristossanne näyttää olevan nyt paikka, jonne Venäjä voisi halutessaan lähettää erikoisjoukkoja, hän pohtii.

Galeotti muistuttaa demilitarisoidun Ahvenanmaan läheisyydestä ja tonttien sijainnista strategisesti tärkeiden meriväylien läheisyydessä.

– Alueella on nähty siviilitroolareita, joissa on ollut epäilyttävän paljon sähköteknisiä varusteita, hän vinkkaa.

Suomen ja Ruotsin lähentynyt Nato-yhteistyö ja kansainvälisen poliittisen tilanteen kärjistyminen ovat tehneet Itämeren alueesta jälleen kiinnostavan kohteen Venäjän tiedustelulle.

Syksyllä 2017 Venäjä yritti tuoda koulutuspurjelaiva Kruzenšternin Ahvenanmaalle Venäjän ja Valko-Venäjän järjestämän Zapad-suursotaharjoituksen aikaan. Suomen pääesikunta eväsi laivan pääsyn Maarianhaminaan.

– Sitä olisi käytetty tiedustelutiedon keräämiseen, Galeotti uskoo.

13-3-9800316.jpg


Kruzenštern vuonna 2013 Gdanskissa.Piotr Wittman / EPA
Itämeren alue on jälleen kiinnostava kohde Venäjän tiedustelulle.​
Galeotti ei ihmettele, että suomalaisviranomaisten tutkinta kohdistuu nyt talousrikoksiin kuten törkeään veronkiertoon ja rahanpesuun. Takavarikkoon on joutunut muun muassa yli kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa.

– Jos peitefirma kykenee suorittamaan veronsa uskottavasti, epäilyjä ei synny. Al Caponekin napattiin verorikosten takia, hän muistuttaa.

Mittava operaatio
  • Jopa 400 viranomaista osallistui Airiston Helmen tiloihin tehtyihin kotietsintöihin viime viikonloppuna.
  • Operaatiota johti Keskusrikospoliisi (KRP), joka epäilee kahta Airiston Helmeen liittyvää ulkomaalaista miestä talousrikoksista, kuten törkeästä rahanpesusta.
  • Poliisitutkinnan kohteena olevan Airiston Helmen kiinteistökauppoihin tulleet rahat ovat peräisin pääosin veroparatiisiyhtiöstä.
Rahanpesun tavoitteena on häivyttää sen alkuperä. Siihen tarvitaan useita tilisiirtoja, jotta raha "puhdistuisi". Tapahtumia voi olla muutamasta useisiin kymmeniin riippuen siitä, kuinka monimutkainen kaava on kyseessä.

Boris Grozovski on kansainvälisesti tunnustettu venäläinen toimittaja(siirryt toiseen palveluun), joka on tutkinut maansa talouskehitystä vuosia.

Grozovski sanoo, että Venäjällä pankkitoimintaa valvovat asiantuntevat viranomaiset, jotka kykenevät kyllä tunnistamaan rahanpesuun osallistuvat pankit.

– Sellaisen pankin toiminnassa valuutan kauttakulku on erittäin nopeaa, eivätkä pankin lainat ja talletukset kasva taseessa samassa suhteessa, hän selittää.

Niinpä Grozovskin mukaan Venäjän viranomaiset tietävät kyseiset pankit ja niiden rikollisen toiminnan.

– Varsinkin jos kyse on laajamittaisesta operaatiosta, mukana ovat joko poliisi tai turvallisuuspalvelut. Ne eivät ole mukana itse rahanpesussa, mutta ne tarjoavat sille suojan, hän sanoo.

Grozovskin mukaan venäläisviranomaiset siunaavat rikollisen toiminnan, sillä ne hyötyvät siitä itse.

13-3-10429816.png


Yle Uutisgrafiikka
"Raha tarkoittaa propagandaa ja poliittista valtaa. Operaatioihinsa venäläiset käyttävät rahaa, jonka alkuperää ei voida jäljittää."​
Mark Galeotti​
Länsimaat syyttävät Venäjää vaaleihin sekaantumisesta sekä ääriliikkeiden, venäjämielisten ryhmien ja hallitusten vastaisten kampanjoiden rahoittamisesta.

Venäjän tiedustelu- ja vaikuttamistoiminta on lisääntynyt erityisesti Krimin valtauksen jälkeen, ja siihen tarvitaan rahaa.

– Raha tarkoittaa propagandaa ja poliittista valtaa. Operaatioihinsa venäläiset käyttävät rahaa, jonka alkuperää ei voida jäljittää, tietokirjailija Mark Galeotti kuvaa.

Galeottin mukaan tiedustelupalvelut puhuvat tšornaja kassasta, mustasta kassasta, joka on mafiamaailman termi pestylle rahalle.

– Alamaailma ja salainen maailma ovat Venäjällä hyvin lähellä toisiaan, hän muistuttaa.

Venäjän turvallisuuspalvelut eivät itse sekaannu rahanpesuun, vaan ne käyttävät hyväkseen olemassa olevia järjestelmiä. Rikollisjärjestöt maksavat osan tuloistaan suojelurahana poliisille tai turvallisuuspalveluille ja saavat näin jatkaa toimintaansa.

Tästä oli Galeottin mukaan kyse vuonna 2014, kun FSB kaappasi virolaisen suojelupoliisin Eston Kohverin Venäjälle.

Kohver tutki rajan yli savukkeita salakuljettanutta rikollisliigaa, joka maksoi osan tuotostaan FSB:n hallinnoimille eurooppalaisille tileille. Hänen tutkimuksensa vaaransivat FSB:n tulonlähteen.

Turvallisuuspalvelut voivat Galeottin mukaan turvautua hyvinkin raadollisiin menetelmiin, kun ne haluavat osansa massiivisista valuuttavirroista.

– Monilla ammattirikollisilla on perheen jäseniä tai bisneksiä Venäjällä. Turvallisuuspalvelut voivat uhata niitä.

13-3-9984052.jpg


Turvallisuuspalvelu FSB:n päämaja Moskovassa.Sergei Ilnitsky / EPA
"Venäjä voi korostaa olemassa olevia ongelmia, mutta ei luoda niitä."​
Mark Galeotti​
Vaikka Venäjä on tehostanut tiedustelu- ja vaikutustoimintaansa ulkomailla, Galeotti suhtautuu varsin rauhallisesti suurvallan kykyyn vaikuttaa muiden maiden asioihin.

– Venäjä voi korostaa olemassa olevia ongelmia, mutta ei luoda niitä. Jos maa on kuilun reunalla, venäläiset voivat yrittää hivuttaa sitä vielä askeleen pari, hän kiteyttää.

Esimerkkinä hän tuo esille Serbian, joka on eurooppalaisista valtioista lähimpänä Venäjää sekä uskontonsa että kulttuurinsa puolesta. Mutta nyt sekin on lähentynyt EU:ta.

– He ymmärtävät, että todellinen taloudellinen tuki tulee muualta kuin Venäjältä. Imperiumin ylläpitoon kuluu rahaa, eikä Venäjällä sitä ole, Galeotti muistuttaa.

Korruptio sen sijaan on tehokas vaikutusväline.

Sen takia Galeotti pitää esimerkiksi Venäjän valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin toimintaa ongelmallisena. Venäjälle energiapolitiikka on myös geopolitiikkaa ja vaikutusvaltaa.

– Kyse on tietysti oikeasta liiketoiminnasta, mutta sen mukana tulee myös suhteita eri puolille maailmaa, hän sanoo.

Ydinvoimalan rakentaminen on suuri projekti, jonka varjolla voi liikutella myös tiedusteluväkeä. Yhtiön edustajat luovat suhteet paikallishallintoihin sekä suurhankkeessa mukana oleviin alihankkijoihin. Niitä voi käyttää hyväksi myöhemmin.

Rosatom toimittaa myös Hanhikiven ydinvoimalan Suomeen.

13-3-7673495.jpg


Maxim Shipenkov / EPA
Venäjälle energiapolitiikka on myös geopolitiikkaa ja vaikutusvaltaa.​
Venäjällä varallisuuden suoja on heikkoa, ja rikkaat venäläiset ovat vieneet turvaan ulkomaille myös laillisesti ansaittua rahaa. Osa rahoista tosin palautuu heti Venäjän talouteen ulkomaisina investointeina.

– Ulkomaisilla investoinneilla on suurempi suoja kuin venäläisellä varallisuudella, sanoo maailman rahavirtoja palkituissa teoksissaan tutkinut tietokirjailija (siirryt toiseen palveluun)Oliver Bullough.

Tästä syystä venäläisten suosima pieni saarivaltio Kypros on ylivoimaisesti suurin ulkomainen investoija Venäjälle runsaan 30 prosentin osuudella.

Viime vuosina rahavirrat Venäjältä poispäin ovat vain lisääntyneet.

Venäjän keskuspankin mukaan viime vuonna Venäjältä lähti pääomaa liki 27 miljardia euroa. Tänä vuonna tahti on vain kiihtynyt. Heinäkuuhun mennessä summa oli jo 18 miljardia euroa.

Rahalle tuntuu aina löytyvän uusia kansainvälisiä väyliä.

– Raha on luonteeltaan kansainvälistä, ja eri maat kilpailevat siitä, koska rahaliikenteen kautta tehdään voittoa ja luodaan työpaikkoja, Bullough sanoo.

Toimittaja Boris Grozovski muistuttaa, että Venäjällä valuutan maahantuonti ja -vienti ovat tiukasti säädeltyjä.

Ohjausta on tullut lisää muutaman viime vuoden aikana, kun Venäjän hallinto on pyrkinyt pysäyttämään varallisuuden virtaa Venäjältä ulkomaille. Samaan aikaan länsimaat ovat alkaneet uhkailla tarttuvansa venäläisvaroihin liittyviin ongelmiin kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen takia.

Toisaalta samat hallintoa lähellä olevat tahot ovat Grozovskin mukaan itsekin mukana varmistamassa, että saavat osuutensa ulospäin menevästä valuuttavirrasta.

Kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen takia länsimaat ovat alkaneet uhkailla tarttuvansa venäläisvaroihin liittyviin ongelmiin.​
Hyvä esimerkki jättimäisten summien liikuttamisesta on niin sanottu venäläisen pesulan (Russian Laundromat) tapaus, jossa Venäjältä tuotiin ulkomaillelähinnä latvialaisen ja moldovalaisen pankin kautta 50–80 miljardia dollaria vuosina 2010–2014.

Tällä hetkellä Viron viranomaiset tutkivat Danske Bankin toimintaa(siirryt toiseen palveluun).

Pankin omasta selvityksestä ilmenee, että sen Viron-yksikön kautta virtasi vuosina 2007–2015 ainakin 200 miljardia euroa 15 000 asiakkaalle maan ulkopuolelle. Neljännes rahasta oli peräisin Venäjältä.

Danske Bankin mukaan vuoden 2013 lopulla sillä oli kuitenkin vain yhdeksän prosentin osuus kaikista ulkomaalaisten omistamista pankkitileistä Baltian pankeissa. Se kertoo niistä valtavista rahamääristä, joita ulkomaalaiset ovat baltialaisiin pankkeihin tallettaneet.

– Se jos mikä on jo lähtökohtaisesti epäilyttävää, Oliver Bullough huomauttaa.

Nimi, joka pompsahtaa esiin sekä Venäläisen pesuautomaatin että Danske Bankin tapauksessa on Igor Putin. Hän on presidentti Vladimir Putinin serkku, joka on toiminut sekä liike-elämässä että politiikassa.

– Venäjällä on useita pankkeja, joiden johtokunnan jäsen hän on ollut. Ne on kaikki suljettu epäselvyyksien takia, mutta aina hän ilmaantuu seuraavan pankin hallitukseen, Boris Grozovski kertoo.

Putinin nimi on yhdistetty myös brittiyhtiöön nimeltä Lantana Trade LLP. Sillä oli Viron Danske Bankissa tili, jonka kautta kulki päivittäin miljoonia euroja.

Rahanpesuepäilyihin on liitetty myös pietarilainen liikemies nimeltä Aleksandr Grigorijev, jota on epäilty kytköksistä FSB:hen. Turvallisuuspalvelu on kiistänyt yhteydet mieheen.

13-3-10426566.png


Ilkka Kemppinen / Yle
Presidentti Vladimir Putin oli aikoinaan Pietarin kansainvälisistä suhteista vastaava virkamies. Hän vieraili usein muun muassa Turussa. Olisiko hän saattanut solmia sopivia suhteita paikallisiin viranomaisiin jo tuolloin?

– Tuskin hän siellä istui ja ajatteli, että näistä ihmisistä on hyötyä sitten kun olen Venäjän presidentti, Galeotti nauraa mutta vakavoituu sitten.

Hän muistuttaa, että venäläisillä on vallankumousten ja vallankaappausten takia poikkeava asenne maailmantilannetta kohtaan.

– He ajattelevat elävänsä maailmassa, jossa kaikki voi muuttua huomenna.

Siksi Turun saaristonkin tontit ja huvilat käteistä rahaa täynnä olevine kassakaappeineen voivat näyttää viattomilta ja jäädäkin sellaisiksi.

Mutta jos tilanne Itämerellä kiristyy, on mahdollista sekin, että huvilat voivat muuttua aivan joksikin muuksi – jopa tukikohdiksi.

https://yle.fi/uutiset/3-10429684

Tässä ollaan nyt ensi kerran asiassa oikein kunnolla kiinni.

Venäjän turvallisuuspalvelut eivät itse sekaannu rahanpesuun, vaan ne käyttävät hyväkseen olemassa olevia järjestelmiä. Rikollisjärjestöt maksavat osan tuloistaan suojelurahana poliisille tai turvallisuuspalveluille ja saavat näin jatkaa toimintaansa.

Ylen juttu tuskin katoaa mihinkään, joten sitä ei olisi ehkä tavinnut kopioida kokonaan. Vaihdoin puhelimen läppäriin sinun takiasi, veli hansai. :cool: Mutta hieno löytö.
 
Ai piru kun on kiusallinen tilanne virkamiehelle huomata että on omalla leväperäisyydellä mahdollistanut joko Venäjän mafian miljoonien eurojen rahanpesuorganisaation, GRU:n tiedustelu/sabotaasioperaation, tai molemmat.

Ehkä löyhämoraalinen virkamies voi lohduttaa itseään tyynyliinallisella hyvin pestyjä selluloosajohdannaisia.
 
Se on kundit tilanne sellainen että viimeistään nyt alkaa kuntoilun tarve korostumaan niillä joilla vyötärö on venynyt yli 100cm mittanauhan lukemaan.
Iltavapaissa suljetaan topiikki "Laatujuomat" ja huomio keskitetään kuntoilu aiheeseen.

Reservi - Nyt.

.
 
Vähän ajatusleikkiä tähän...

Täällä on spekuloitu paljon sillä että kyse olisi karttaruutujen haltuunottoon liittyvän potentiaalin luomisesta.

Täällä on spekuloitu sillä että kyse olisi merilogistiikkaan vaikuttamisesta.

Täällä on spekuloitu sillä, että kyse olisi tiedustelutiedon hankkimisesta tai viestiliikenteen tuhoamispotentiaalista.

En kiistä mitään noista mahdollisuuksista. En pidä minkään pohdintaa typeränä. Lisään kuitenkin listaan yhden sellaisen mahdollisuuden, joka ei kai ole vielä ollut esillä.

Kuvitellaan, että jotakuta kiinnostaisi tehdä todella ison luokan talousrikollisuutta. Kuvitellaan että sellaiseen olisi suurvaltaluokan henkilö-, tekniset ja taloudelliset resurssit.

Kuvitellaan, että joku viestiliikennekaapeli ja siinä liikkuva data voisivat tarjota mahdollisuuden sellaiseen.

En nyt rajaa mitenkään sitä, että minkä tyyppistä se rikollisuus voisi olla muuten kuin sillä tavoin, että siinä pyrittäisiin muuttamaan valtavan omaisuusmäärän omistus-, vakuus-, hallinta-, rasite- tms. suhteita eri tavoin.

Kohteena voisi siis olla mitä vain: miljoonat yksilöt, kymmenet pankit, jokin tietty arvopaperiluokka tai valuutta... Paikallinen, alueellinen, globaali... Ei rajata asiaa mitenkään.

Kuvitellaan edelleen, että ainakin osa tuollaisesta operaatiosta tuottaisi ennakoitavissa olevien seurannaisten sarjan. Se taas tarjoaisi mahdollisuuden operoida johdannaisilla varsin tuottoisasti.

Eli kuvitellaan hetki, että operaatiossa olisi kyse todella isossa mittaluokassa finanssilogistiikan rikollisesta haltuunotosta ja mahdollisuudesta tuottaa sillä tavoin haluamiaan seurauksia.

Sen jälkeen kuvitellaan, että millaisia ne seuraukset voisivat millekin taholle olla.

Sen jälkeen pysähdytään miettimään, että mitä Sun Tsu, Pihatonttu ja monet muut korpifilosofit ovat kukin omalla tavallaan hörisseet siitä, että operaatiotaidon, taktiikan ja strategian (sanan totutussa mielessä) on myös se sekä oman ajattelun että muiden osapuolten ajattelun käsiteavaruus ja että todelliset ratkaisut saattavat tapahtua siellä paljon ennen kuin ensimmäistäkään miekkaa on terotettu.

En väitä, että näin olisi. Väitän kuitenkin ettei tätäkään mahdollisuutta voi tai kannata jättää pohtimatta pelkästään sen takia että se on liian lennokas pohdittavaksi.
 
Kuvitellaan, että joku viestiliikennekaapeli ja siinä liikkuva data voisivat tarjota mahdollisuuden sellaisee
No kun tässä nimenomaisessa Airiston tapauksessa kuvittele ensin meidän huonommalla mielikuvituksella omaavien puolesta: miten valokuitua voi lukea meren pohjassa sitä rikkomatta ja miksi juuri Turun saaristossa. Kun tämä on ratkottu, miten tuota dataa voidaan analysoida tai seuloa siellä meren pohjassa. Ja jos ei voida - miten tuo datamäärä voidaan siirtää analysoitavaksi ja seulottavaksi. Ja nämä kun on ratkottu voidaan jatkaa ajatusleikkiä ehdottamallasi tavalla.
 
Kaikki on mahdollista mutta käsittääkseni tiedustelupalvelut "kuuntelevat" sitä dataa niiden datakeskusten kautta. En edelleenkään näe tarpeen ostaa saarta väylän viereltä jos valtio ylipäätään omaa teknologian ja osaamisen merenalaisen valokaapelin kuuntelemiseen niin miksi ihmeessä se tekisi sen turun saaristossa eikä kansainvälisellä meriaalueella ja vähän syvemmässä.
 
Ilmeisesti siis valokuidun salalukeminen on teknisesti jossain määrin mahdollista. Se voi olla mahdollista myös siten, että siitä ei aiheudu minkäänlaista hälyyttävää signaalia sinne missä tätä yhteyttä valvotaan. Kuitenkin se data on vääjäämättä vahvasti salattua ja sen salauksen purkaminen pitäisi olla jokseenkin mahdotonta. Tämän olettaisin olevan se varsinainen kompastuskivi tässä. Ellei sitten käyttöön ole saatu sellaista inhimillistä resurssia joka suostuu auttamaan tässä purkuasiassa.

Tuo saaristo tietysti on sikäli parempi urkintapaikka että se ei herätä samalla tavalla esim.Yhdysvaltojen huomiota kuin toiminta valtamerellä. Toisaalta taas sen luulisi herättävän varsin pian suomalaisten huomion jos jotkut epämääräiset paatit norkoilevat kaapeleiden lähistöllä.

Tuo Pihatontun esittämä mahdollisuus valuuttakursseihin yms. vaikuttamisesta on varmasti monen toimijan unelma. Mikäli se vaan on teknisesti mahdollista niin kyllä sitä joku yrittää. Ja se joku on varmaankin semmoinen taho jolla on aika kova koneisto sen homman toteuttamiseen.
 
Ilmeisesti siis valokuidun salalukeminen on teknisesti jossain määrin mahdollista. Se voi olla mahdollista myös siten, että siitä ei aiheudu minkäänlaista hälyyttävää signaalia sinne missä tätä yhteyttä valvotaan. Kuitenkin se data on vääjäämättä vahvasti salattua ja sen salauksen purkaminen pitäisi olla jokseenkin mahdotonta. Tämän olettaisin olevan se varsinainen kompastuskivi tässä. Ellei sitten käyttöön ole saatu sellaista inhimillistä resurssia joka suostuu auttamaan tässä purkuasiassa.

Tuo saaristo tietysti on sikäli parempi urkintapaikka että se ei herätä samalla tavalla esim.Yhdysvaltojen huomiota kuin toiminta valtamerellä. Toisaalta taas sen luulisi herättävän varsin pian suomalaisten huomion jos jotkut epämääräiset paatit norkoilevat kaapeleiden lähistöllä.

Tuo Pihatontun esittämä mahdollisuus valuuttakursseihin yms. vaikuttamisesta on varmasti monen toimijan unelma. Mikäli se vaan on teknisesti mahdollista niin kyllä sitä joku yrittää. Ja se joku on varmaankin semmoinen taho jolla on aika kova koneisto sen homman toteuttamiseen.
Tuollainen valokaapelin salakuunteleminen taitaa vaatia niiden tallentiemien lisäksi aikamoisia muita palvelemia sekä suoranaista fyysistä yhteyttä siihen kaapeliin. Sellaisen luulisi löytyvän jokseenkin helpolla tuollaisesta paikasta jos siellä sellaista toimintaa olisi harjoitettu. Alus tai sukellusvene hoitaisi mielestäni homman paremmin mitä tuollainen kiinteistö saarella.
 
Back
Top