Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kuuden päivän sota - kun Israel hyökkäsi USA:ta vastaan

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja Nikhris, 12.02.2015.

 1. Nikhris

  Nikhris Kersantti

  Liittynyt:
  16.08.2014
  Viestejä:
  299
  Tykkäykset:
  386
  Pisteet:
  16
  Aiheena vuoden 1967 kuuden päivän sodassa tapahtunut Israelin ilma/-ja merivoimien tekemä hyökkäys USA:n merivoimien USS Liberty alusta vastaan. Moni saattaa aluksi miettiä, että "mikä ihmeen Israelin hyökkäys USA:ta vastaan; mikä ihmeen USS Liberty"? Monikaan ei ole edes kuullut koko asiasta.  Törmäsin tähän tutkivaan dokumenttiin tapahtumasta jonkin aikaa sitten - hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden USA:n merimiesten kertomukset tapahtumasta etenkin ovat aika hiljaiseksi pistävää. Ei voi kuin pistää miettimään, että miten USA:n sekä Israelin suhteet olisivat kehittyneet, jos tapaus olisi käsitelty toisin.
   
  Viimeksi muokattu: 12.02.2015
 2. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,547
  Tykkäykset:
  33,261
  Pisteet:
  1,286
  USS Liberty oli kansainvälisillä vesillä viitisenkymmentä kilometriä Siinaista koilliseen. 34 kuoli ja 191 haavoittui.

  Tutkimuksissa päädyttiin siihen, että se oli vahinko. Merimiehet olivat - ja ovat ymmärrettävästi - eri mieltä.

  Israelilaisten mukaan Jitzhak Rabin oli ilmoittanut, että Israel tulee puolustamaan rannikkoaan ja upottamaan kaikki tunnistamattomat alukset ja erikseen pyytänyt amerikkalaisia huolehtimaan siitä, ettei heidän kalustoaan ole rannikolla tai edes ilmoittamaan tarkan position, jos on. Yhdysvaltain lähettilään mukaan mitään pyyntöä alusten tarkasta paikasta ei ollut tehty eikä näin ollen Israelia informoitu.

  Toisaalta Libertylle lähetettiin useita sanomia, joita se ei ollut tiedonkulun ongelmien (reititys, tiedusteluviestien ruuhka) vuoksi käsitellyt ennen hyökkäystä: several messages were sent toLiberty to increase her allowable closest point of approach (CPA) to Egypt's and Israel's coasts from 12.5 and 6.5 nmi (14.4 and 7.5 mi; 23.2 and 12.0 km), respectively, to 20 and 15 nmi (23 and 17 mi; 37 and 28 km), and then later to 100 nmi (120 mi; 190 km) for both countries.

  Israel sai raportin, jonka mukaan Arishia tulitettiin mereltä. Seuraavaksi tuli raportti, että Arishia lähestyy kaksi alusta. Torpedoveneet saavuttivat ensimmäisen kookkaan aluksen, joka liikkui n. 30 solmun nopeudella. Tästä oli helppo päätellä, että kyse oli sota-aluksesta. Käsky oli upottaa kaikki tunnistamattomat yli 20 solmua liikkuvat laivat.

  Amerikkalaisten mukaan he olivat asettuneet viiden solmun nopeuteen ja signaalitehtäviin, kun hyökkäys alkoi.

  Israelilainen lentäjä tunnisti aluksen ylimalkaisesti ja huonosti. Kuvasi sitä luultavasti hävittäjäksi mutta ei nähnyt lippua eikä muita tunnuksia. Israelilainen tiedustelu-upseeri vielä otti yhteyttä Yhdysvaltain meriattaseaan Castleen ja kysyi suoraan, onko alus heidän. Castle reportedly professed no knowledge of the Liberty's schedule, a statement later denied by Castle. Also at this point, a recorded exchange took place between a command headquarters weapons systems officer, one of the air controllers, and the chief air controller questioning a possible American presence. Immediately after the exchange, at 1:57 pm, the chief air controller, Lieutenant-Colonel Shmuel Kislev, cleared the Mirages to attack.

   
 3. Mainos 4. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,912
  Pisteet:
  316
  Foorumilla on varmaan aiheesta tietäväisempiä joten korjatkoot - mutta käsittääkseni nykyinen Israel-USA-symbioosi ei ollut mitenkään kirkossa kuulutettu juttu. Iipothan olivat jossain vaiheessa amerikkalaisesta näkökulmasta rakentamassa vähintäänkin yltiösosialistista ellei peräti kommunistista yhteiskuntaa, ja sitten oli noita tapauksia kuten Liberty ja plutoniumin katoaminen amerikkalaisesta asetehtaasta. Näkymät taisivat muuttua vasta siinä vaiheessa, kun neukut ryhtyivät tosissaan aseistamaan arabeja.
   
  Fremen, scip10, Nikhris ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 5. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Yleensä tällaisia temppuja ei ole ollut tapana painaa villaisella.

  Sen sijaan onkin kiinnostava seikka, että mitä kulissien takana on tapahtunut ja sovittu, jolloin lopputulemana on voitu todeta julkisuuteen hyökkäyksen olleen vahinko.
   
  Nikhris ja baikal tykkäsivät tästä.
 6. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,951
  Tykkäykset:
  24,050
  Pisteet:
  1,286
  Milläs tavalla suomalaiset "reagoivat", kun upseeri ammuttiin tykillä jauhoksi tarkkailijatehtävissään?

  Tarkoituksenmukaisuus ennen kaikkea ja sitähän se tämä amerikkalaiscasekin on. Tapahtumat ovat vahinkoja ja "vahinkoja", kun niin halutaan. Sotilas, sotajoukko, kopteri tai alus...ne jauhautuvat tarkoituksenmukaisuuden rattaisiin, kun niin katsotaan olevan tarpeen.

  En nukkuisi kovin levollisesti esim. tämän itä-Ukrainassa säveltäneen kapinajohtajankaan housuissa. "Tarkoituksenmukaisuuden" tms. nimissä hänen kohtalonsa voi olla vielä karu.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 7. Nikhris

  Nikhris Kersantti

  Liittynyt:
  16.08.2014
  Viestejä:
  299
  Tykkäykset:
  386
  Pisteet:
  16
  Dokumentissa nimenomaan tuodaan pinnalle hyvinkin mitä "kulissien takana" ns. oli meneillään: hyökkäyksen yhteydessä tehdyistä israelilaisten radiotallenteista (alkaen jo ennen varsinaista hyökkäystä) tulee selväksi, että alus on tunnistettu USA:n lipulla sekä tunnuksilla kulkevaksi - pistää vähän miettimään.
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2015
 8. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,790
  Tykkäykset:
  2,711
  Pisteet:
  1,286
  No asiaa oltaisiin voitu myös ryhtyä selvittämään tarkemmin ja mm sitä kuinka läheltä YK asemaa hessit ampuivat iippoja.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 9. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Yhdysvallat pyrki aluksi olemaan melko neutraali ettei arabimaat olisi liittyneet neukkublokkiin, mutta en osaa sanoa kuinka paljon talouspoliittiset näkemykset on vaikuttaneet. Neuvostoliitossa kyllä luultiin, että Israelista olisi tullut sosialistinen valtio joten NL aluksi suhtautui myönteisesti Israeliin, mutta myöhemmin asettui tukemaan arabimaita. @Sardaukar varmaan tietää aiheesta.
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2015
 10. fulcrum

  fulcrum Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.05.2010
  Viestejä:
  5,105
  Tykkäykset:
  4,237
  Pisteet:
  1,286
  Tänäkin päivänä tuo suhde on välistä vähän ongelmallinen.
  Arvatkaapa mikä maa harrastaa Yhdysvalloissa eniten vakoilua Kiinan ja Venäjän jälkeen?
   
  Nikhris tykkäsi tästä.
 11. s91

  s91 Kenraali BAN

  Liittynyt:
  14.07.2011
  Viestejä:
  2,090
  Tykkäykset:
  861
  Pisteet:
  636
  En jaksaisi katsoa 49:n minuutin videota, joten voisiko joku lyhyesti sanoa, että jos hyökkäys ei ollut vahinko, niin mikä sen tarkoitus oli? Tuskinpa Israel tuossa vaiheessa ylimääräistä vihollista itselleen tarvitsi.

  Samantyyppinen hyökkäys USA:ta vastaan, johon se ei reagoinut mitenkään, oli Irakin hyökkäys USS Starkia vastaan Iran-Irak-sodan aikana. Koska USA oli sodassa Irakin puolella, se ei tehnyt mitään, vaan jatkoi Irakin öljyä kuljettavien kuwaitilaislaivojen suojelua Iranin hyökkäyksiltä.
   
 12. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,944
  Tykkäykset:
  6,646
  Pisteet:
  1,286
  Siinäpä olisi jollekin tutkivalle journalistille hyvä aihe koluttavaksi. Liikkeellä on ollut varsin hurjiakin juttuja siitä miten Hizbollah suorastaan käytti YK:n asemia suojapaikkoinaan. Homma kääntyy hiukan eri asentoon jos vaikka asemalla oli puolenkymmentä parrakasta kaveria pahat mielessä silloin kun tykistötuli osui. Syystä tai toisesta tästä asiasta ei ole Suomessa haluttu keskustella vaan kysyttäessä puheenaihe vaihtuu hyvin nopeasti.
   
  Fremen tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu