Kuulo ja armeija

Moro. Ensi vuonna on viimeinkin oma aikani astua palvelukseen, mutta on jäänyt arveluttamaan oman kuulon kestäminen. Intin terveystarkastuksessa toin esille, että kärsin lievästä tinnituksesta, mutta terkka sanoi, ettei se ole esteenä armeijan suorittamiselle, mikäli sen kanssa pärjää arki-elämässäkin. Hyvä niin, onhan palvelukseen astumista tässä jo odoteltukin.

Mutta ruvennut nyt vaan mietityttään, ottaako kuulo osumaa armeija-aikana, minkä laisia kokemuksia porukalla tästä? Vissiin ammunoissa taitaapi olla korvat suojattuna AINA?? Ja varmaan riippuu vähän tehtävästäkin, esim. tykistö varmaan pahimmasta päästä?

Sotilaspoliisiksi olis tarkoitus. Kertokaahan kokemuksianne, arvostan suuresti.
 
Ei ollut ongelmaa, kuulo suojataan ja tarvittaessa tuplakuulosuojauksella (kupit + korvatulpat).

Yksi vahingonlaukaus kävi erään töhöilijän seurauksena paukkupatruunoilla, mutta siitä ei aiheutunut sen enempää ongelmia koska olimme ulkona.

EDIT: Mutta näitä kuitenkin tulee harvoin ja se on nykyään ihan uutisjutun paikka.

 
Viimeksi muokattu:
Moro. Ensi vuonna on viimeinkin oma aikani astua palvelukseen, mutta on jäänyt arveluttamaan oman kuulon kestäminen. Intin terveystarkastuksessa toin esille, että kärsin lievästä tinnituksesta, mutta terkka sanoi, ettei se ole esteenä armeijan suorittamiselle, mikäli sen kanssa pärjää arki-elämässäkin. Hyvä niin, onhan palvelukseen astumista tässä jo odoteltukin.

Mutta ruvennut nyt vaan mietityttään, ottaako kuulo osumaa armeija-aikana, minkä laisia kokemuksia porukalla tästä? Vissiin ammunoissa taitaapi olla korvat suojattuna AINA?? Ja varmaan riippuu vähän tehtävästäkin, esim. tykistö varmaan pahimmasta päästä?

Sotilaspoliisiksi olis tarkoitus. Kertokaahan kokemuksianne, arvostan suuresti.
Kokemusta on vuosi varusmiehenä ja 20v aikana useamman kerran harjoituksissa / kertaamassa (tänä vuonnakin jo 13vrk). Puolustusvoimat kokemukseni mukaan huolehtivat todella hyvin työturvallisuudessa ja etenkin kuulovaurioiden osalta on tällä välin muuttunut mm se ettei ns tyhjiä laukauksia enää harrasteta kuin ennen jotka tuppasi olemaan paukkupatruunoiden käytön kanssa isoin kuulovaurioiden tekijä. Astu siis palvelukseen huolettomin mielin ja mikäli haluat olla ekstravarovainen, pyydä ja pidä mukanasi korvatulpat tuplakuulonsuojaukseen kuppien lisäksi niin on varmistus jos vaikka kupit hajoaisi. Ei muuta kuin tsemppiä palvelukseen!
 
80-luvulla tein kantahenkilökunnalle säädettyjä kuulon tutkimuksia kammiossa (Parolassa). Mikäli muisti oikein palvelee, osalla normaalia ikääntymiseen liittyvää kHz alenemaa, osalla (kohtuu merkittävällä määrällä) sitten laaja-alaisempaa kuulo-alueen muutosta.

Ajat ovat muuttuneet ja tähänkin on huomiota kiinnitetty. Sinuna en erityistä huolta kantaisi, toki tämä kannnattaa yksikössä esiin ottaa. Pitää ehkä mukana harjoituksissa soveltuvia yksilökohtaisia kuulosuojaimia (lähinnä tulpat olettaisin). Näitäkin saa nykyään ihan kohtuuhinnalla, omaan korvakäytävään sovitettuna ostettua.
 
Ja kuten yllä on kirjoitettu, palveluturvallisuuteen on merkittävästi panostettu. Ikäluokkien määrät huomioonottaen, tämä vähintäänkin hyvällä tasolla nykyisin.
 
Vielä suhteutettuna tuohon huoleesi. Kun tein huonekalupuusepän hommia, päätti opiskelijapoitsu pistää tasohöylään ns. reilumman oton. Satuin toki juuri tuolla hetkellä olemaan suojaimet kaulalla (oma moka). Tinnitus kesti muutaman vuoden.

Keskimäärin, verrattuna erinäisten firmojen käytäntöihin. Juuri turvallisempaa paikkaa ei nuorelle tai vanhemmallekin hepulle tai heputtarelle ole, kuin intti.
 
Itsellänihän testien mukaan kuulo parani varusmiespalveluksen aikana; luultavasti johtui siitä että saapumistarkastuksessa vai missä se testattiin ekaa kertaa, korvissa oli vaikkua ja sen takia jälkimmäisessä testissä tulokset olivat paremmat.

Olen kyllä ollut poliisina 90-luvun puolivälistä ja ehkä viimeiset 15 vuotta voimankäytön kouluttajana missä altistuu paljon laukausäänille, ja kuuloni on edelleen todella hyvä; testattu viimeksi parisen vuotta sitten.

Kumoaa myös uskomuksen itsetyydytyksen sivuvaikutuksista...
 
Itse suoritin asepalveluksen kasarin puolessa välissä linjalla Lahti - Helsinki - Hamina. Tuolloin kuulonsuojelu yms. yms. palvelusturvallisuusasiat olivat aika paljolti perseestä. Mukava kuulla, että asiat ovat parantuneet. Ongelma on tuo jo alkanut tinnitus. Armeijan hommissa nyt vaan on paljon melualtistusta ja kuulonsuojauksen kanssa liian helppo mokata.

Kannattaa ajatella asiaa se 50 vuotta eteenpäin. Itse hakisin vapautusta palvelusta terveydellisistä syistä. Jos maanpuolustus polttelee sielussa, niin käy kaikki ensiapukurssit ja jotain väestösuojelukurssia, jos sellaista sopivasti löytyy. Tilanteen napsahtaessa päälle on sinusta ensiaputaitoisena enemmän hyötyä kuin keskiverto nurmiporasta.
 
Terveystarkastuksessa ensimmäisellä viikolla tullee tuon perusteella rajoite mm. raskasaseammuntojen ja sinkojen osalta. Lisäksi pidä huoli siis sinä itse vastaat kuulosi suojaamisesta, että sinulla on aina taskussa korvatulppia ja että käytät niitä. Joissain varakkaissa joukko-osastoissa jaetaan kuuloalentumasta kärsiville aktiivikuulonsuojaimet, mutta niiden alle laita myös tulpat.

Eli vastaat itse kuulon suojaamisesta ja intti siitä, että saat kuppisuojaimet sekä tulppia kuulonsuojaamiseen.
 
Meillä sattu RUK:n lopusodasa sellainen vahinko että sissit hyökkäsi yöllä majoitukseen ja joku heitti tulenosoituspanoksen vahingossa teltan päälle josa oli miehet viellä nukumasa. Kaveri joka oli nukumasa juuri räjähdyspaikan kohdalla sai kuulovaurion, sai muten sissit vähän sapiska tuon tapauksen johdosta. Tämä sattu siis -80 luvun alussa.
 
Sain 90-luvulla asutuskeskustaisteluharjoituksessa kuulovamman, kun joku puolustajista oli laittanut hylätyn ja valaisemattoman kasarmirakennuksen käytävällä olleelle hattuhyllylle vetopanoksen, jonka ansalanka oli katkaistu sisään hyökättäessä jonkun toisen taistelijan toimesta. En ollut siis tietoinen vetopaukun olemassaolosta, ja sen vetolanka roikkui lattialle asti. Harjoitus aina päättyi rakennuksen johonkin tupaan, josta pelastettiin mallinukke. Taistelutoiminnan päätyttyä ”patruunat pois” -komentoon, tulin kuulosuojaimet ohimolla ulos tuvasta käytävälle taittaen aika läheltä ovenpieltä, ja PAM! parikymmentä senttiä oikeasta korvastani. Siitä lähtien on ollut tinnitus ja lievä kuulonalenema, mutta en mielestäni ole kamalasti kärsinyt siitä. Tarinan opetus: pidä kuulosuojaimet korvillasi loppuun asti. Ja armeija saisi kyllä ostaa aktiivikuulonsuojia kaikille.
 
Minulla on ollut pienestä pitäen toispuoleinen kuulonalenema, mutta sille ei tapahtunut mitään varusmiespalveluksen aikana, vaikka en käyttänyt tuplakuulonsuojausta (kuuloluokkani ei sitä vielä edellyttänyt), ja kerran pudotin korvatulpatkin räkäpäillä käydyssä taisteluharjoituksessa. Tosin suurimman osan ajasta minulla oli käytössä AUK:sta kuitille saadut aktiivikuulonsuojaimet, niin niitä saattoi käyttää aina taistelu- ja ampumaharjoituksissa ilman, että tarvitsi tehdä kompromisseja kuulonsuojauksen suhteen (tavalliset kupusuojaimet heikentävät tilannetietoisuutta valtavasti, ja korvatulpissa taas on riski niiden putoamiseen tai jäämiseen löysälle, sekä sitten korvatulpat eivät suojaa melun luujohtumiselta, toisin kuin varsinaiset kuulonsuojaimet).

Jos haluat ottaa varman päälle, niin tuplakuulonsuojaus siten, että on aktiivikuulonsuojaimet ja niiden alla tulpat, on paras vaihtoehto (tuplakuulonsuojaus niin, että on tavalliset kuvut ja tulpat sen alla on ihan toivotonta kuulla mitään). PV:n aktiivikuulonsuojaimet ovat eri mallien Peltor Comtaceja (I, II, III ja XP) sekä Peltor Sporttaceja. Jälkimmäinen näistä on kohtuullisen hintainen ovh-hinnoillakin, Comtaceja taas joskus löytää esim. Ebaysta kohtuulliseen hintaan. Joissain joukko-osastoissa ja joissain tehtävissä aktiivikuulonsuojaimet saa toki jo PV:n puolesta, ilmeisesti jossain myös kuulonaleneman perusteella kuten @Mikfin70 mainitsi.

Esim. tässä 130€ vihreät Sporttacit (niin, PV:n ovat vihreät, luonnollisesti):
 
Hyviä vastauksia tullut taas. Täytyy joo tosiaan tuoda asia esille sitten kun palvelusaika koittaa mutta myös huolehtia suojauksesta itse. Perheenjäsen on toisesta korvasta kuuro, niin siitä vähän "traumatisoitunut".
 
Hyviä vastauksia tullut taas. Täytyy joo tosiaan tuoda asia esille sitten kun palvelusaika koittaa mutta myös huolehtia suojauksesta itse. Perheenjäsen on toisesta korvasta kuuro, niin siitä vähän "traumatisoitunut".

Hyvä palvelusaikaa sinulle. Siinä saa nuori niin paljon aineettomia etuja loppuelämäksi: vaikkapa oppii suurin piirtein heräämään, kun on aika jne.

Minullakin on ainoa hetkellinen kuulovaurio tullut siviilissä.

Itse kannattaa muistaa suojaus. Ei siellä yksilöllistä palvelua tule, vaikka asiaa nostaisi esiin.

Tiedän yhden kaverin, yhden koko prikaatista, joka tömäytti kevytsingolla kovan laukauksen ilman kuulonsuojaimia ja sai siitä pitempään jatkuneen huonokuuloisuuden toiseen korvaan. Siihen aikaan eivät lehdet sentään moisista kirjoittaneet. Se oli kai hänen oma virheensä, mutta pettihän siinä myös valvonta. Kaikki siinä odotellessa olimme suojanneet kuulomme käskystä. Jos olisin ollut hänen taisteluparinaan ja "lataajanaan", olisin varmaan huomannut, mutta ei siitäkään voi olla varma. Nyt ei kukaan huomannut. Leireillä väsyneenä ja touhukkaana käy helpoimmin glummi.
 
Tiedän yhden kaverin, yhden koko prikaatista, joka tömäytti kevytsingolla kovan laukauksen ilman kuulonsuojaimia ja sai siitä pitempään jatkuneen huonokuuloisuuden toiseen korvaan.

Itse aikoinaan tömäytin varusmiespalveluksessa kevyen kertasingon pelkillä korvatulpilla. Ei ollut kuppeja mukana, meillä ei ollut tietoa, että kilpailurastilla voi joutua sinkohommiin, eikä niitä kuppeja oltu siihen rastille varalta hommattu. Huomautin tästä, koska jo silloin tuplasuojaus oli normi, mutta kouluttaja käski vain ampua. No ammuin sitten, eikä ollut mikään miellyttävä kokemus. Pysyvää vahinkoa ei syntynyt. Päin helvettiä hoidettu se homma silloin, mutta palvelusturvallisuuskulttuuri on noista ajoista parantunut huomattavasti.

@2024palvelukseen korvatulpat ovat mukavat ja helpot kantaa, mutta ne eivät ole yhtä tehokkaat ja luotettavat kuin kuppikuulosuojaimet. Varsinkin pidempiaikaisesti käytettynä, juostessa, hikoillessa ns. ryynätessä tulpilla on taipumus väsyä. Se johtaa niiden suojaustehon laskuun ja pahimmillaan pullahtaessaan pois korvakäytävästä voivat menettää tehonsa kokonaan. Siis panosta kuppien käyttöön jos haluat olla varma. Harkitse myös omien aktiivikuulosuojainten hankintaa jos PV ei niitä sinulle tarjoa. Niissä on paljon etuja kuten se, että missään tilanteessa ei esimerkiksi tarvitse raottaa kuulosuojainta kuullaksesi puheen. Saat ne kyllä myytyä intin jälkeen jos niille ei jatkokäyttöä ole ja kustannus palvelusturvallisuutesi varmistamisesta jää aika maltilliseksi.
 
Back
Top