Kuvia ja videoita Suomen Ilmavoimista

deeq

Kersantti
Laitetaan nyt sitten ilmavoimat kun muut jo on.

Pari suomalaista aluksi.

Finnish Air Force F-18 Hornet solo display

F/A-18 Finnish AirForce RIAT 2009

Taivaan Varjot - Shadows of the Sky
 
Last edited by a moderator:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1438350349659.html

Suomen ilmavoimien hävittäjälentäjä Ville Uggeldahl palkittiin parhaasta soololentoesityksestä

.
Kapteeni Ville Uggeldahl esiintyi heinäkuun lopussa Englannin Fairfordissa järjestetyssä Royal International Air Tattoossa. Hänet palkittiin arvostetulla Paul Bowen Trophyllä parhaasta sooloesityksestä suihkukoneiden kategoriassa.

– Onhan se iso homma ja arvostettu palkinto. Se taisi tulla Suomeen aiemmin vuonna 2005, Uggeldahl luonnehtii voittoaan.

Lentäjä kertoo, ettei Hornet – tai mikään muukaan hävittäjä – ole varsinaisesti suunniteltu taitolentoa silmällä pitäen. Nykyhävittäjät ovat kuitenkin todella ketteriä koneita.

– Kiteytettynä voisi sanoa, että kone on todella hyvä liikehtimiskyvyltään.

Katso tästä koko Uggeldahlin lentoesitys ja lue lentäjän kommentit alta.

Videolta näkyvä Uggeldahlin lentosuoritus alkaa heti, kun koneen telineet vetäytyvät sen sisään. Ensimmäisenä on vuorossa silmukka, jonka alastulossa tapahtuu siivekepyöritys.

– Seuraava liike on puolikas kuubalainen: keskenjäänyt silmukka, jossa kone kääntyy oikein päin. Sen jälkeen tulee vaakakaarto yleisön edessä, lentäjä selittää.

Uggeldahl kertoo, että taitolennossa kone pyritään pitämään sidottuna tiettyyn keskipisteeseen. Näin yleisölle tulee paras katselukokemus.

Nouseva jalkatynnyri
Vaakakaaren jälkeen Uggeldahl tekee nousevana jalkatynnyrinä tunnetun tempun.

– Se on Hornetille ominainen liike. Siinä lennetään isossa kohtauskulmassa ja painetaan poljin pohjaan, jonka jälkeen koneen mahdollistaa luisun näköisen lentämisen, ikään kuin koneen perä olisi luisussa. Kone on kuitenkin täysin lennettävissä koko ajan.

Välillä Hornetista näyttää lähtevän valkoista ”savua”. Uggeldahl selittää sen olevan ilmasta höyryksi tiivistynyttä kosteutta.

– Ohjaamon vieressä on leading extensionit eli leksit, nostovoimaa tuottavat ulokkeet. Kun tulee paljon kohtauskulmaa, ilma virtaa niin ohi niin nopeasti, että kosteus tiivistyy.

Hänen mukaansa haastavinta taitolennossa on hallita alarajaan, eli noin sataan metriin tulo niin, että se näyttää hyvältä yleisölle.

– Vauhtia on niin paljon, että tietty korkeus ja nopeus on pidettävä, jotta homma pysyy turvallisena.

Seuraavan kerran Uggeldahlin taitolentoa on mahdollista päästä seuraamaan 15.-16. elokuuta Helsingin taivaalla, Malmin lentoasemalla järjestettävässä Finland International Airshow’ssa.
Miikka Hujanen

 
Historiallisen suuri Hornet-muodostelma Rovaniemen yllä

ylilento%2020%20Hornet%20-h%C3%A4vitt%C3%A4j%C3%A4%C3%A4


http://yle.fi/uutiset/historiallisen_suuri_hornet-muodostelma_rovaniemen_ylla__katso_kuvat/8256118
 
Onko tämä todellinen kuva, vai onko Suomen "pulunpaskat" lisätty jälkeenpäin?

1610965_856051491131247_8835135388647567474_n.jpg


https://www.facebook.com/WarLeaker/...0.1441016778./856051491131247/?type=1&theater

Ei tosiaankaan ole aito. En muista nähneeni yhtäkään valokuvaa heittoistuinhypystä suomalaisesta koneesta. Eipä niitä taida olla olemassakaan (siis tilannekuvaa itse hyppyhetkestä). Ja tuossa kuvassa on muuten suomalaisen Hornetin kansallisuustunnukset vähän väärässä kohdassa siipeä. Ks. kuva.

Finnish-F-18C-Hornet-HN-450-display-photo-5.jpg
 
Ei tosiaankaan ole aito. En muista nähneeni yhtäkään valokuvaa heittoistuinhypystä suomalaisesta koneesta. Eipä niitä taida olla olemassakaan (siis tilannekuvaa itse hyppyhetkestä). Ja tuossa kuvassa on muuten suomalaisen Hornetin kansallisuustunnukset vähän väärässä kohdassa siipeä. Ks. kuva.

Sitä minäkin, mutta ajattelin kuitenkin kysyä!
 
Vähän taiteellisempi näkemys välillä.

Tänä iltana oli revontulia komeasti. Kävin itsekin näpsimässä.

Tämä kuvaaja (en siis minä) oli ikuistanut ilmavoimien meneillään olevan ilmasotaharjoituksen revontulia vasten :)

_mg_7998_s1500x0_q80_noupscale.jpg
 
Back
Top