Kyläläisten oma turvarinki hälyttää hädässä

Tvälups

Ylipäällikkö
Kyläläisten oma turvarinki hälyttää hädässä
YLE Savo 25.1. klo 12:30


Paljon peräänkuulutettua yhteisöllisyyttä ei ainakaan puutu Kuopion Kurkimäen kylältä. Keskinäistä turvallisuutta pyritään kehittämään vastaperustetulla tekstiviestiringillä, jonka kautta kyläläiset voivat viestittää toisilleen, jos hätä yllättää. Kylällä järjestetään asukkaiden aloitteesta myös oma pelastuskurssi.

Idea rinkiin syntyi viime syksynä. Erään paikallisen perheen vieraana ollut muistisairas isoisä oli kadonnut keskellä yötä. Perhe huomasi asian vasta aamulla, ja hätä ukin puolesta oli luonnollisesti suuri; sijaitsihan talo sijaitsi lähellä rantaa ja mies oli liikkeellä hyvin kevyissä vaatteissa.

Kyläläisten verkoston avulla viesti kadonneesta lähti leviämään, ja yksi toisensa jälkeen jalkautui viranomaisten ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun avuksi etsimään kadonnutta. Tarina päättyi onnellisesti, mies löytyi, mutta ajatus vastaavanlaisista tilanteista jäi kytemään kyläläisten mieleen.

- Ratkaiseva asia löytymisessä oli varmasti tilanteen hallittu organisointi. Pelkästään kyläläisten omin voimin se olisi voinut olla vaikeaa, Kurkimäen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sami Räsänen myöntää.

Kyläläisille myös oma pelastuskurssi

Vuodenvaihteessa avatun infopuhelimen tavoitteena on saada viesti nopeasti leviämään vastaavankaltaisissa tilanteissa. Kadonnut voi olla vanhuksen lisäksi myös lapsi tai vaikkapa lemmikkieläin, ja toki sen kautta voi ilmoittaa muistakin tärkeistä, koko kylää koskevista havainnoista.

Räsäsen mukaan rinkiin on saatu jo hyvä joukko ihmisiä. Käyttöä sille ei onneksi vielä ole tullut.

Samassa yhteydessä kylällä virisi ajatus myös vapaaehtoisen pelastuspalvelun kurssin perustamisesta. Kaikille avoin peruskurssi pidetään tulevana viikonloppuna ja sinne odotetaan pariakymmentä osanottajaa.

- Tämän myötä toimintaamme saadaan toivottavasti vielä lisää organisointikykyä. Uskon, että koulutus kiinnostaa; viime syksyn tapahtumat ovat vielä sen verran hyvin mielessä, Räsänen arvioi.
 
Back
Top