Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kysymyksiä maakuntajoukoista

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Kulmamies, 13.12.2014.

 1. Kulmamies

  Kulmamies Alokas

  Liittynyt:
  13.12.2014
  Viestejä:
  1
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  0
  Olen noin 35v perheellinen mies ja on syntynyt ajatus hakea maakuntajoukkoihin. Olisi paljonkin kysyttävää mutta tässä aluksi muutama.

  - Puhutaan sitoutumisesta niin mitä se käytännössä tarkoittaa? Itsellä pieniä lapsia niin välillä voi tulla sairastumisia tai lastenhoito ongelmia. Olen toki hyvin motivoitunut, mutta realiteetit mielessä.

  - Jos joukkoon valitaan niin miten hyvin "harjoittelurutiineihin" pääsee mukaan? Itsellä varusmiespalveluksesta aikaa 16-17 vuotta. Kunnosta ei jää kiinni siinä mielessä itsevarmuutta löytyy.

  - Kuinka usein noin suurinpiirtein harjoitusvuorokausia kertyy vuodessa?
   
  KorpiSISSI ja Sarek1 tykkäsivät tästä.
 2. Peiper

  Peiper Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  814
  Tykkäykset:
  254
  Pisteet:
  76
  Käytännössä ei mitään muuta kuin, että saat kamat kuitille sen nojalla ja sinulta odotetaan aktiivista osallistumista, mutta ei jokaista VEH:iä tarvitse läpi kahlata.

  Aika nopeasti, tämä on tosin subjektiivista.

  Tänä vuonna ei paljon mitään ensi vuonna enemmän, hatusta heitän 0-30 riippuen omasta aktiivisuudesta. Pääpaino VEH:llä ja kovakin kertaus saattaa tulla ainakin kerran :)
   
  Sarek1 tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,077
  Tykkäykset:
  1,332
  Pisteet:
  156
  Mitä enemmän osallistuu niin sitä parempi. Ymmärtääkseni minimivaatimus puolustusvoimilta on, että osallistuu koviin kertauksiin (n. viikon harjoitus joka toinen vuosi) sekä n. 2 viikonloppua/vuosi sekä kuntotestit. Eli tuosta jos laskee vuotta kohti niin tulee jotain 8-10 vrk/ vuosi.

  Viikonloppuharjoitukset on sitten yleensä sellaisia, että ne poimitaan ihan itse olemassa olevasta kurssitarjonnasta. Tietysti etusijalla oma tehtävä ja oman komppanian väelle suunnattu kurssi/harjoitus.

  Aktiivisimmilla kavereilla tulee helposti jopa 50 vrk/vuosi. Mutta niillä ei sitten yleensä ole perhettä (eikä tule).

  Puolustusvoimissa ymmärretään kyllä jos joskus tulee ylitsepääsemättömiä henkilökohtaisia esteitä. Joku saattaa opiskella pari vuotta työn ohessa, jolloin ei pääse harjoituksiin. Toisaalta taas jos sotilasosaaminen on jostain 20 vuoden takaa niin voi olla suotavaa käydä alkuun pari vuotta esim. 20 vrk:n tahtia harjoituksissa.

  Niin ja jollain komppanialla on esim. sählyvuoroja tms. joissa voi paitsi kuntoilla niin myös tutustua porukoihin.

  Tervetuloa mukaan. Kyllä sä pärjäät.
   
  Tähystäjä, KorpiSISSI, Peiper ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 5. Sarek1

  Sarek1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  3,195
  Pisteet:
  636
  Peiperin ja KIMin vastaukset kertovat olennaisimmat seikat maakuntajoukkoihin liittymisestä. Sitoutuminen ei tosiaan tarkoita naimisissa olemista ja 24/7 hälypäivystystä. Riittää, että olet valmis lähtemään silloin kun sinua oikeasti tarvitaan.

  Käskettyjä harjoituksia on harvakseltaan ja VEH -mahdollisuuksia on usein. Oman osallistumiseksi voit sovittaa kulloisenkin elämäntilanteesi mukaan. Koulutusasioista ei kannata olla huolissaan, saat varmasti oppia ja harjoitusta niissä asioissa missä tarvitsee ja lisää voit saada oman harrastuneisuutesi mukaan.

  Maakuntajoukoissa tapaat mukavaa porukkaa ja sinut otetaan ilomielin mukaan joukkoon. Joukkojen erityispiirteenä on mielestäni vahva yhteenkuuluvuuden tunne (oma joukko-osasto tulee tutuksi kun yhteistä toimintaa on säännöllisesti) sekä monipuolinen ammatillinen osaaminen eri elämänalueilla; siviilielämässämme edustamme erilaisia ammattialoja, joilta meillä on usein jo pitkä työkokemus. Vapaaehtoisesti toimintaan hakeutuneessa joukossa motivaatiotaso tekemisten suhteen on ehkä hieman toista luokkaa kuin monessa muussa porukassa. Yksilökohtaista motivaatiota tehostaa hyvä yhteishenki.

  Aselajitaustalla ei ole merkitystä, meillä on monenlaisia tehtäviä joista kaikille löytyy sopiva.

  Ota yhteyttä oman alueesi Aluetoimistoon ja täytä hakemus!
   
  Tähystäjä, KorpiSISSI ja Peiper tykkäsivät tästä.
 6. Peiper

  Peiper Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  814
  Tykkäykset:
  254
  Pisteet:
  76
  Kyllä, on ihan normaalia jännittää lähteä itselleen uuteen toimintaan mukaan, mutta sopeutuminen ainakin omien kokemusten mukaan on erittäin helppoa, johtuen juuri yllä mainituista syistä.

  Tämä kannattaa tehdä nopeasti, koska jo kuten edellä sanoin, ensi vuosi näyttää erittäin positiiviselta, joten saadakseen rahoituksesta kaiken ilon irti, on syytä olla samantien mukana.
   
  Tähystäjä ja KorpiSISSI tykkäsivät tästä.
 7. OGA

  OGA Alikersantti ALTTERI

  Liittynyt:
  10.12.2014
  Viestejä:
  54
  Tykkäykset:
  25
  Pisteet:
  6
  Harjoituksissa ja virka-avuissa tms. pitäisi käydä - ei kaikissa mutta ei kaikista voi jäädä poiskaan. Katsotaan myös aika karsaasti jos valkkaat vaan "kivaa" kuten ammuntaa ja jätät ikävät/tylsät keikat väliin.

  -Lisäksi "sitoutumisella" tarkoitetaan porukan arvoihin, henkeen ja käytäntöihin sitoutumista. Kannattaa henkisesti varautua siihen, että vanhoja saavutuksia ei noteerata, vaikka sotilasarvo olisi korkeakin et välttämättä saa heti joukkuetta tai vaikka alusta komentoosi - vaan joudut "ansaitsemaan ne". Kannattaa myös jättää paisunut ego kotiin, jos olet SRA-jumala tai jossain muussa jutussa yberhyvä siitä ei tarvitse puhua/muistuttaa 16 kertaa päivässä. Teot puhuvat ja kunnioitus ansaitaan.

  Mitäs mieltä hallitus on asiasta? Auttaa helvetisti jos puoliso on hengessä mukana!

  Riippuu pirusti myös siitä onko komppaniassa sellaista tehtävää mihin sinut on jo puolustusvoimien tai jonkun muun tahon puolesta koulutusta. Mihin hommaan olet saanut koulutuksen?

  No sanoisin, että pelkkä lenkkikunto ei välttämättä ratkaise. Monille on hyvin rankaa se, että joutuu valvomaan ja painamaan vaikka 20 tuntia päivässä.

  Suosittelen, että kävisit jonkun MPK:n sotilaallisen kurssin ja mietit rehellisesti, että totutko sotilaskoulutukseen yms. asioihin ja vasta sitten laitat hakemuksen menemään.

  Rehellisesti sanottuna maakuntajoukot eivät ole kaikkien juttu vaan monet lopettavat suhteellisen lyhyen ajan sisään. Vähän sama kuin rt-hommat joillekkin riittää se yksi reissu ja toiset tykkää tehdä enemmän.

  Eikä kaikki ihmiset aina totu uusiin porukoihin (osastoihin syntyy oma henki ja käytännöt ja niihin on vain sopeuduttava) - monelle on myös yllättävän rankaa opetella uusi tehtävä ja ansaita uuden porukan kunnioitus.
   
 8. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  Tässä KIM kertoi asian hyvin pääpiirteissään. Alueittain hieman vaihtelee nuo KH- ja VEH-käytännöt. Meillä on ollut käsketty KH joka vuosi 4-7pv ja suunnattuja "omia" VEH-harjoituksia n.2-4 kpl /vuosi, joista on voinut itse valita mikä viikonloppu parhaiten sopii. Lisäksi on annettu suosituksia osallistua tietyille MPK-VEH kursseille. Perusvaatimuksena sisällöllisesti on ollut osallistuminen ainakin yhteen; TRA (taistelu rakennetulla alueella), KOSU (kohteensuojaus), ampumaleirille ja taisteluammuntoihin. Myös muihin aseenkäsittelytaitoja kohentaville kursseille on suositeltu osallistumaan. Luonnollisesti omaan tehtävään liittyvään koulutukseen ja henkilökohtaisia taitoja kohentavaan koulutukseen kannattaa osallistua, jopa muilla alueilla järjestetyille. Sitoukuksen tehneiden ei pääsääntöisesti tarvitse maksaa muille maksullisestakaan koulutuksesta mutta kannattaa kuitenkin näissä tapauksissa selvittää asia ensin oman alueen toimistossa.
   
 9. Sarek1

  Sarek1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  3,195
  Pisteet:
  636
  Hmm. Hälvennetäänpäs hieman ruudinkatkua.

  On totta, että olemme kaikki yksilöitä. Samalla tavalla maakuntakomppaniat ovat kukin hieman omannäköisiään sillä me ihmisethän ne muodostamme. Olen itse ollut mukana (kaikesta huolimatta) suunnittelemassa oman alueeni maakuntakomppanian henkistä peruskiveä, joukon perustamisvaiheen koulutuksellisia lähtökohtia sekä rekrytointiprofiilia. Olen ollut myös joukko-osaston toiminnassa mukana elämäntilanteeni mukaan vaihtelevalla aktiivisuustasolla koko komppanian toiminnan ajan.

  Perheenisänä kehotan keskustelemaan kotona kumppanin kanssa liittymisestä ja osallistumisesta etenkin jos lapset ovat pieniä. Taakka ei kotona saa kasvaa liian suureksi; nousevien polvien turvallisuuden ja hyvinvoinnin eteen näitä hommia tehdään.

  Maakuntajoukoissa ulkokultaisuus ja hierarkiahenkseleiden paukuttelu leveilymielessä ei toimi. Komentosuhteet ovat kaikille automaattisesti selvät ja ne määrittyvät kulloisenkin tehtävän mukaan. Toiminta on sotilaallista mutta turha touhotus ja kouhkaaminen puuttuu. Teemme tarpeellisia asioita ja jätämme itsetehostamisen vähemmälle.

  OGAn loppukommentti vihlaisi hieman korvassa. Maakuntakomppanialaisille siis ilmainen viikon vinkki: tehkää toiminnoistanne ja käytännöistänne sellaisia, että uusien tulokkaiden on mahdollista päästä mukaan. Kenenkään kohdalla tämä ei kestä maailman tappiin saakka, vaan soihtu on osattava antaa seuraavalle niin, että vapauden liekki palaa kirkkaana.

  Oman alueeni maakuntakomppaniassa ei ole koskaan ollut ongelmia löytää vapaaehtoisia tekijöitä vaikka kuinka kurjiin nakkeihin, oikeastaan asia on juuri toisin päin. Soat loppuu sotimalla ja hommat tekemällä, niin se vain on.

  Sinussa on ainesta oman alueeni maakuntajoukkoihin jos
  -olet tervepäinen, tavallinen suomalainen (ei psyykkisen puolen ongelmia)
  -olet fyysisesti riittävän hyvässä kunnossa ja siedät myös väsymystä ja epämukavuutta
  -et ole höyrypää tai hurmahenkinen
  -tulet ja haluat tulla toimeen toisten ihmisten kanssa
  -sinulle ei teetä vaikeuksia tehdä kaikkea sitä mikä on tarpeellista olipa sotilasarvosi mikä hyvänsä
  -kykenet ja haluat osallistua toimintaan
  -olet vapaaehtoinen
  -olet huumorintajuinen
   
  Peiper tykkäsi tästä.
 10. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,541
  Pisteet:
  636
  Tuossa edelliset jo kertoivat oleelliset. Tosiaan se vuorokausien määrä per vuosi vaihtelee kovasti omasta aktiivisuudesta riippuen - jos käyt vain ne johon tulee ns. kova käsky eli valkoinen kirjekuori, siitä ei kovin montaa pvää kerry, ja sitten jos käy oma-aloitteisesti VEHejä MPK:n puolella, niin ylärajaa ei oikein ole. Useat kaverini tekevät siltä väliltä eli kovien harjoitusten lisäksi käyvät oman komppanian VEHit eli ne joihin tulee kutsu keltaisella kuorella, mutta ei MPK:n VEHejä. Sillä konstilla tulee ehkä viikko tai reilu viikko vuodessa.

  Sitoutuminen tarkoittaa että nimi paperiin ja sitä vastaan kamat kuitilla kotiin, noin karkeasti.

  Harjoituskiertoon pääset heti kun seuraava oman K:n keikka.

  Ja sitten merkittävä juttu: MaakKien tehtävät ja sitä kautta koulutuksen sisältö määrä ym vaihtelevat. Joissain porukoissa voi olla eri systeemit.
   
 11. JSP

  JSP Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  10.04.2010
  Viestejä:
  228
  Tykkäykset:
  72
  Pisteet:
  16
  Mitkä on muuten kuntovaatimukset nykypäivänä maakuntakomppaniaan? Onko kaikilla komppanioilla ja kaikissa tehtävissä samat?
   
 12. SuomiKP

  SuomiKP Kersantti ALTTERI

  Liittynyt:
  03.12.2014
  Viestejä:
  251
  Tykkäykset:
  142
  Pisteet:
  16
  Cooperin testi 11 minuuttiin juostuna ;)
   
 13. Roger Mike

  Roger Mike Alikersantti

  Liittynyt:
  10.05.2010
  Viestejä:
  87
  Tykkäykset:
  53
  Pisteet:
  6
  Tietääkseni yhteneviä valtakunnallisia kuntovaatimuksia ei ole.

  Kiinnostuneiden Uudellamaalla tai Pirkanmaalla kannattaa ottaa mahd. pian yhteyttä aluetoimistoihinsa. Ensi vuonna järjestetään neljän viikonloppuharjoituksen kokonaisuus maakuntakomppaniaan halukkaille.
   
 14. Mainos 15. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Aina voi katsella esim. http://www.resul.fi/files/805/kuntotestaajan_kasikirja_2011.pdf ja sieltä s. 44 alkaen lajeja ja arvosanoja tuloksille. Joku 3,5 eli kiitettävän alaraja lienee kaikkien perusterveiden saavutettavissa kohtuullisella harjoittelulla, ja se antaa jo pohjaa taisteluun jalkaväen tapaan.

  Kärkijoukkueen kärkiryhmässä voi toki olla kovemmat vaatimukset.
   
 16. Väijyttäjä

  Väijyttäjä Korpraali

  Liittynyt:
  27.12.2012
  Viestejä:
  28
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  1
  Jos sitoudut nuorella iällä maakuntajoukkoihin, ja olet jo ennestään sijoitettu oman vm-palveluksesi mukaiseen SA-joukkoon, vaihtuuko sijoitus automaattisesti -> MAAKK vai kuinka paljon tässä on tapauskohtaisia eroja?

  Kuinkas sitten, kun et jatkakaan MAAKK-sitoumustasi ja palautat kuitilla olleet, huolella pidetyt varusteesi?
   
 17. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  MAAKK on SA-joukko, joten se muuttaa sijoituksen pois vanhasta tehtävästä. Tietenkin se irrotettavuus pitää saada siintä vanhasta tehtävästä, joka ei varmaan ole automaatio kaikkien kohdalla.

  Sitoumus vaikuttaa MIELESTÄNI vain mahdollisuuteen käyttää kyseisiä henkilöitä virka-apu tehtävissä ja tietenkin pitää olla se sitoumus voimassa, että voi saada ne PV:n varusteet kuitille. Eli mielestäni SA-sijoitus voi olla MAAKKissa, vaikka sitä sitoumusta ei ole, vaan kyseiseen joukkoon voidaan sijoittaa henkilöitä ihan saman lailla, kun muihin SA-joukkoihin. Poikkeuksena MAAKK:n virka-apujoukkue, jotka tulee PV uudistuksen myötä vuoden vaihteessa. Kuitilla oleva varustus pitää periaatteessa palauttaa, kun sitoumus päättyy ja tietenkin on vastuullinen varusteista eli korvausvelvollinen.

  Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta 11.5.2007/556
  33 §
  Henkilökohtaiseen käyttöön uskotut varusteet

  Puolustusvoimat voi luovuttaa tässä laissa tarkoitettuun toimintaan hyväksytyn sitoumuksen antaneen henkilön käyttöön henkilökohtaisia varusteita, ei kuitenkaan puolustusvoimien aseita, ampumatarvikkeita eikä räjähteitä. Huostaan saatuja varusteita on säilytettävä huolellisesti, ja ne on sitoumusajan päätyttyä palautettava takaisin.
  Henkilö on velvollinen korvaamaan varusteille aiheutuneen vahingon, jos hän ei ole noudattanut niiden säilyttämisessä tai käyttämisessä sellaista huolellisuutta, jota häneltä olosuhteet huomioon ottaen voidaan kohtuudella vaatia.
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2014
 18. Lars

  Lars Alikersantti

  Liittynyt:
  19.11.2016
  Viestejä:
  71
  Tykkäykset:
  121
  Pisteet:
  6
  Mikä lie Maakkien hakutilanne tällä hetkellä, eli mikä on järkevin tapa lähteä penkomaan asiaa? Googletin Maakk hausta, mutta tulos oli laiha. Jostain luin vinkin ottaa suoraan PV:n aluetoimistoon yhteyttä ja lähteä sitä kautta selvittämään. Soitanko suoraan aluetoimistoon, vai löytyykö netistä jotain linkkiä missä kerrottaisiin aiheesta ja mahdollisista seutaavista hakuajankohdista jotain?
   
 19. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,361
  Tykkäykset:
  4,376
  Pisteet:
  636
  Aluetoimistoa paremman vasteen saanet kun menet mpk.fi, katsot sieltä oman alueesi maanpuolustuspiirin ja olet yhteydessä/katsot mitä kalenteri näyttää.
   
 20. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,069
  Tykkäykset:
  18,798
  Pisteet:
  1,286
  MPK on kyllä hieman eri asia kuin MaakK, josta kannattaa kysellä aluetoimistosta ja ilmaista halukkuutensa.
   
  Lars tykkäsi tästä.
 21. Voimasika

  Voimasika Alokas

  Liittynyt:
  31.05.2017
  Viestejä:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  0
  Löytyykö tätäkautta ketään tällähethetkellä maakuntajoukkoihin hakevia? Itse olen paperit laittanut sisään reilu kuukaui sitten. Mitään ei ole vielä asiasta kuulunut. Kutsun olen kyllä jo saanut maakin harjoitukseen, kun kutsun itselleni hommasin toistakautta jo ennen maakkiin hakemista.
   
 22. letkuspede

  letkuspede Majuri

  Liittynyt:
  18.12.2014
  Viestejä:
  1,242
  Tykkäykset:
  1,384
  Pisteet:
  156

Jaa tämä sivu