Kysyntää kybermiehille

Umkhonto

Ylipäällikkö
Puolustusvoimat lisää salamyhkäistä koulutusta: "Olemme kiinnostuneet palkkaamaan taitonsa näyttäviä"
Kuva: Risto Aalto, Tuomas Sarparanta


Puolustusvoimat lisää tuntuvasti kyberkoulutustaan. Tietoverkkojen kyberuhkien tunnistamiseen ja torjuntaan erikoistuvia varusmiehiä haetaan erityistehtäviin jatkossa jokaisesta saapumiserästä.

Koulutettavien määrä kasvaa niin, että jo lähivuosina reservissä on kymmeniä kyberkoulutuksen saaneita varusmiehiä.

Pilottiryhmä aloitti kyberasepalveluksen viime syksynä Jyväskylässä Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskuksessa (PVJJK).

– Kybermiesten määrää on tarkoitus lisätä saapumiserittäin. Määrä ei kuitenkaan korvaa laatua, vaan otamme kyberasiantuntijatehtäviin vain parhaat ja vaatimuksemme täyttävät varusmiehet, Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Jukka Sonninen sanoo.

Töihin armeijaan
Varusmies voi hakea erityistehtävähaun kautta PVJJK:hon kyberasiantuntijaksi heti peruskoulutuskauden päätyttyä tai myöhemmin aliupseeri- tai reserviupseerikoulun jälkeen. Pääesikunnassa myös suunnitellaan poikkeuksellista rekrytointia, jolla tietoturva- ja tietoliikenneasiantuntijat saataisiin kiinnostumaan kyberasepalveluksesta ja -työpaikasta.

– Olemme ideoimassa ensi vuodeksi KyberMil-tapahtumaa, jossa eräänlaisen ongelmanratkaisukilpailun kautta voi näyttää osaamistaan ja kiinnostustaan kyberpalvelukseen ja -tehtäviin.

Sonnisen mukaan tapahtuman luonne on vielä auki, mutta se voitaisiin toteuttaa joko kotikoneilta tai Assembly-tietokonefestivaalin tavoin massatapahtumana todennäköisesti Helsingissä.

– Olemme luonnollisesti kiinnostuneet palkkaamaan taitonsa näyttäviä Puolustusvoimien virkoihin, Sonninen sanoo.

Reserviläisiäkin koulutetaan
Varusmiesten lisäksi Puolustusvoimat haluaa, että reserviläisten kyberosaaminen tulee hyödynnettyä. Sonnisen mukaan Puolustusvoimat tilaa Maanpuolustuskoulutusyhdistykseltä (MPK) uusia kyberkursseja, joista kaksi ensimmäistä pilottia osoittautuivat menestyksiksi.

– Kummallekin kurssille osallistui viitisenkymmentä reserviläistä. He olivat äärimmäisen motivoituneita ja myös osaamista löytyi. MPK tuottaa jatkossakin vastaavia koulutuksia Puolustusvoimien ohjauksessa, Sonninen sanoo.

Työtodistus palveluksesta
Kybervarusmies työskentelee Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberosastolla, joka vastaa Puolustusvoimien verkkojen ja järjestelmien suojaamisesta kyberuhkia vastaan.

Kybervarusmies osallistuu muun muassa harjoitusympäristön ylläpitoon, tuotteiden ja järjestelmien testaukseen kyberuhkia vastaan sekä kerää tietoa ajankohtaisista kyberasioista. Palvelusajaltaan varusmies saa kyberturvallisuusalan työkokemusta sekä työtodistuksen.

Haussa eduksi luetaan ohjelmoinnin, tietoliikenteen tai muun tietoteknisen erityisosaamisen hallinta.

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/puolustusvoimat-lisaa-tuntuvasti-kyberkoulutusta/2235623
 
Tämä on kyllä hyvä avaus. Ne jotka eivät pärjää ryynäämisessä ja jättäisivät kesken tai kokonaan menemättä jopa, saadaan maapuolustukselliseen hyötykäyttöön tätä kautta.
Erinomaista!
 
Tämä on kyllä hyvä avaus. Ne jotka eivät pärjää ryynäämisessä ja jättäisivät kesken tai kokonaan menemättä jopa, saadaan maapuolustukselliseen hyötykäyttöön tätä kautta.
Erinomaista!
Niin siis jos niillä on kybertaitoja ja täyttävät vaatimukset.
 
No jo on vittu aikakin.
 
Back
Top