Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kyynisen turvallisuuspolitiikan hinta

Viestiketju osiossa 'Turvallisuuspolitiikka' , aloittaja Museo, 06.09.2014.

 1. Museo

  Museo Majuri

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,268
  Tykkäykset:
  220
  Pisteet:
  156
  Venäjän toimien vuoksi turvallisuuspolitiikkaa tulee taas väistämättä hahmotettua hyvin kyynisesti lähinnä poliittisen realismin silmälaseilla. Itse asiassa Venäjällä taitaa turvallisuuspolitiikassa ennemmin olla vallalla jopa silovikkien puhdas tiedustelumaailman ajattelusta kumpuava nihilismi. Idealismille ei oikein näiden veijareiden kanssa jää tilaa. Kaikki tämä on varsin ymmärrettävää, mutta voidaan pohtia minkä hinnan joudumme tästä maksamaan.

  Venäläisten kyynisyys lienee juontuu Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisistä traumoista Jeltsinin aikoina. Lännessä kyynisyyttä aiheuttaa taloudellinen lama ja pieleen mennyt uusliberaali kapitalismi. Kiinassa kyynisyyttä aiheuttaa taloudelliselta kasvulta puuttuva eettinen pohja ja johtavalta puolueelta puuttuva legitimiteetti.

  Opiskeluaikoina muistan joskus lukeneeni filosofi Peter Sloterdijkin teosta Kyynisen järjen kritiikki (teosta ei tosin liene edelleenkään suomennettu). Teoksessa huomioitiin että jokainen aika tuottaa oman laistaan kyynisyyttä ja sen ajan Länsi-Saksassa ilmennyttä kyynisyyttä luonnehdittiin jonkinlaisiksi valistuneesti omasta väärästä tietoisuudestaan tietoisiksi yksilöiksi, jotka pystyvät kaiken paskan keskellä säilymään työkykyisinä ja pitämään omat masennuksen oireensa kurissa.

  Sloterdijkin mukaan kyseinen ihmistyyppi pyöritti 80-luvulla Länsi-Saksaa ja sivumennen sanoen loi Euroopan unionin nykyisen kaltaiseksi. Entäpä nyky-Suomessa? Porukka maksaa asuntolainaansa masennuslääkkeiden voimin ja välttää näin juuri ja juuri syrjäytymisen. Tähän maailmaan sitten kasvatamme nuorisoamme. Venäjän keskiluokan tilanteesta olen eniten huolissani, voisin kuvitella että sivistyneen keskiluokkaisen ihmisen elämä siinä ympäristössä on varsin kyynistävää.

  Entä sitten mikä on tämän kyynisyyden turvallisuuspoliittinen hinta? Pelkään että kyynisen ajattelun saadessa pelkän kylmää omaa etua tavoittelevan muodon on seurauksena pahimmillaan jonkun kehitysmaan tai machiavellin ajan italialaisen ruhtinaskunnan yhteiskuntamalli. Siihenkö tässä on varauduttava?
   
 2. taktinen taistelumajava

  taktinen taistelumajava Kapteeni

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  960
  Tykkäykset:
  940
  Pisteet:
  76
  No en nyt jaa oikein näkemystäsi. Uusi Venäjä elää kevättään! Kaukana ovat tsetseenian nöyryytykset ja prostituoitu sekä gansteri ei enää kuuluu koululaisten suosikki ammatteihin. 90-luvun rappiovuodet ovat takana ja Venäjä etenee kaikilla rintamilla!

  Sen sijaan tilanne on hirvittävä pienille Venäjän rajanaapureille. Toisaalta en ole yllättynyt - jo 90-luvulla Suomessa julkaistiin tutkimustietoa, jonka mukaan Venäjällä on pirun kova hinku päästä alueellisen suurvallan roolistaan ja ponnistaa takaisin maailman näyttämölle. Tuli uusi vuosituhat - Venäjä vaurastui ja toimintaympäristö muuttui. Nato oli mennyt riisumaan aseistustaan 90- ja 2000- luvuilla samaan tahtiin kun Venäjän asevoimat pienenivät. Ainoa globaali supervalta Yhdysvallat oli tuhlannut poliittisen pääomansa Afganistanin vuorille ja Irakin hiekkaan. Venäjä näki tilaisuutensa ja toimi.

  En laittaisi liikaa painoarvoa Venäjän keskiluokan tuntemuksiin. Kyllä se latte maistuu venäjän maisterille ja bemarilla on kiva päästellä Moskovan kehäteillä. Ikävä kyllä venäjän maisteri on ennen kaikkea nationalisti ja sitten vasta kosmopoliittinen konsumeristi. Jos kuvittelette, että maisteri Ivan on samanlainen kengännuolija konsumeristi, kuin vaikka Mikko maisteri suomessa niin pahasti tulette pettymään. Ei halua olla Ivan "mallioppilas" vaan vahvan suurvallan kansalainen, jonka asemaa pönkittää globaali öljytalous sekä lukuisat panssari- ja motorisoidut jv-prikaatit.

  Sitten kun Mikko ja Ivan tapaa niin kummatkin puhuu "rauhasta". Mikolle se tarkoittaa jotain YK-, EU-, ihmisoikeus himmeliä. Ivanille rauha on sitä, että rodinalla on niin paljon rautaa lahkeessa, että vähintään lähiulkomaat tekee kaiken mitä pyydetään tai... Seuraavaksi sitten puhutaan "monikulttuurisuudesta" ja kumpikin nyökyttelee. Mikko kuvittelee, että ola laa nyt sitten Ivanillekkin käy Ghanalainen vävy! Ja paskanmarjat, Ivanin monikulttuurisuus on sitä, että Venäjän vähemmistökansat on venäjän johtajan tiukassa otteessa. Ivan johtaa ja kirgiisi rakentaa Ivanille kesämökin ja tsetseeni sotii rajaselkkauksissa. Ja kyllä se ghanalainenkin on tervetullut, Sex-club Siperiassa kun tarvitaan myös eksoottisempia esityksiä...
   
  Tähystäjä ja Samses tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Museo

  Museo Majuri

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,268
  Tykkäykset:
  220
  Pisteet:
  156
  Meinaat ettei keskiluokkainen venäläinen osaa edes kyynistyä samalla tavalla kuin me koska hän ei ole ikinä mikään valistunut länkkäri ollutkaan vaan korkeintaan pinnallisia vaikutteita lännestä omaksunut banaanitasavallan kasvatti. Aika kyyninen näkemys.
   
 5. taktinen taistelumajava

  taktinen taistelumajava Kapteeni

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  960
  Tykkäykset:
  940
  Pisteet:
  76
  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 06.09.2014
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 6. Museo

  Museo Majuri

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,268
  Tykkäykset:
  220
  Pisteet:
  156
  Niin ehkä venäläinen kyynisyys todellakin on sellaista idän barbaarikansojen kyynisyyttä kun taas täällä lännessä kyynisyys juontaa pettymyksestä saattaa hienot idealistiset asiat käytäntöön. Ehkä minäkin olen ollut saatanan naiivi uskoessani Venäjän orastavaan demokratiakehitykseen, kansalaisyhteiskunnan vahvistumiseen ja keskinäisen kaupan rauhanomaista yhteistyötä syventävään voimaan.

  Yksi kyynisen realistisen turvallisuuspolitiikan perusideoita on kuitenkin rajata poliittinen konflikti valtiojärjestelmään, sillä siinä vaiheessa kun konflikti ryöpsähtää valtion sisälle ollaan kusessa. Näin ollen Venäjän kaltaiseen banaanitasavaltaan tulisi suhtautua kuten banaanitasavaltoihin nyt suhtaudutaan: pidetään ne kolonialistisilla järjestelyillä raaka-ainereservaatteina tarvittaessa vaikka yhdessä Kiinan kanssa. Samalla tosin kaikenlainen riippuvuus Venäjästä pitää saada tyystin loppumaan, venäläisvähemmistön synty Suomeen estettyä ja itsenäisestä maanpuolustuksesta pidettävä huolta.

  Jos Suomi ei saa talouttaan kuntoon tulee seuraavista vuosikymmenistä Venäjän naapurissa synkkää aikaa, sillä arvaamaton Venäjä tulee jatkossakin aiheuttamaan epävakautta lähialueillaan eikä siitä ole rakentavaksi kumppaniksi kansainvälisiä ongelmia ratkottaessa. Osin PR-syistä kannattaisi kuitenkin ehkä jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa maan ympäristöongelmien vähentämiseksi Suomen lähialueilla sekä tukemaan kestävää kehitystä Venäjän arktisten luonnonvarojen hyödyntämisessä.
   
  Viimeksi muokattu: 06.09.2014
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 7. Creidiki

  Creidiki Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,839
  Tykkäykset:
  1,161
  Pisteet:
  316
  Kuinka estää venäläisten maahanhyökkäys yhdellä helpolla peliliikkeellä:
  Tarjotaan Venäjän Fedraation kansalaisille verovapaa talletusoikeus suomalaisiin pankkeihin ehdottomala pankkisalaisuudella. Oligarkit siirtävät fyffet Suomeen alta aikayksikön ja minä takaan ettei yksikään lentokone sen jälkeen harhaudu senttiäkään väärälle puolelle rajaa. Bonuksena halpaa pääomaa.
   
  scip10 ja Honcho tykkäsivät tästä.
 8. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  8,710
  Tykkäykset:
  19,653
  Pisteet:
  1,286
  Tuo oli niin kyyninen lausunto että jos Dilbert-sarjakuvan Dogbert olisi olemassa niin häntä heiluisi vimmatusti :)
   
  setämies ja Sarek1 tykkäsivät tästä.
 9. scip10

  scip10 Eversti

  Liittynyt:
  23.07.2012
  Viestejä:
  1,592
  Tykkäykset:
  2,405
  Pisteet:
  316
  Mitä kyynistä tuossa on? Eräs pieni alppimaa on menestynyt tuolla konseptilla jo vuosisatoja.
   
 10. Creidiki

  Creidiki Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,839
  Tykkäykset:
  1,161
  Pisteet:
  316
  Turvallisuuspolitiikka on aina kokonaisuus, vai luuletteko te ihan aikuisten oikeesti että "Sveitsin malli" tarkoittaa ainoastaan sitä että joka kodissa on ase?
   
  Honcho ja scip10 tykkäsivät tästä.
 11. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  8,710
  Tykkäykset:
  19,653
  Pisteet:
  1,286
  Pieni kyyninen alppimaa ;)
   

Jaa tämä sivu