Lääkintälaukkuja sisältöineen 80-luvun alusta

Herman30

Supreme Leader
Onko meillä käytössä morfiiniampulleja kuten amerikkalaisilla oli jo WWII;ssa?

1280px-Morphine_Monojet.jpg
 

SatSotHist

Luutnantti
Olin YK-hommissa lääkintämiehenä. Vartioasemalla lääkekaapin sisältö pääosin käsikauppa-tasoa, mutta varalla oli myös joitakin antibiootteja ja kipulääkkeitä.

Morkkua (tai jotakin sen johdannaista) oli tasan kaksi ampullia. Yksi lääkekaapissa, toinen ambulanssissa. Kerran inventaariossa tehtiin laskuvirhe, ja ei muistettu kirjata ambulanssin lääkkeitä.

Voitteko kuvitella minkälainen byrokraattinen myrsky siitä iski? Tilastollisesti "huumaavien lääkeaineiden käyttö" oli suorastaan räjähtänyt käsiin, puolet kaikesta morphiinista oli yhtäkkiä kadonnut!

Asiasta tehtiin pitkä rivi selvityksiä ja lippulappuja. Vaadttiin suurinpiirtein huumeseulaa kaikille ja ratsiaa poselle.

Onneksi esikunnan medicin vääpeli oli pelimies joka tiesi miten byrokraattien kanssa pitää asioida. Pohdittiin ihan vakavissaan että kannattaako tunnustaa laskuvirhe, vai pitäisikö kirjata se toinen ampulli rikkoutuneeksi.
 

Vääpeli

Respected Leader
Fentalyyni tikkari taitaa olla mikä jaetaan nykyään. Se teipataan sormeen kiinni, tikkari ja sormi suuhun. Kun taju tokenee tikkarista, niin sormi ja tikkari tippuu suusta, ettei tule yliannostusta.
Ei ole kokemusta tikkarista.
 

Sleeper_agent

Kapteeni
BAN
Eikö siis ole enää missään kipulääkitystä saatavilla heti rintamalla?
Joskus kun kävin taisteluensiapu kurssilla, (saattoi olla MAAKK kuntotestien yhteydessä) niin silloin taistelupelastajan lääkintäreppun sisältöön kuului "fentanyyli tikkari".
edit: @Vääpeli mainitsikin aikalailla sanasta sanaan sen miten koulutusta pitävä taistelupelastaja tuon tikkarin käytön esitteli.
 
Top