Crosby saavutti juuri 800. pisteensä NHL:ssä. Onko Crosby kaikkien aikojen paras kiekkoilija?
Fanipoikana olen sitä mieltä, että kyllä on. http://www.jatkoaika.com/viasat-prime-time/sidney-crosby-on-jo-nyt-kaikkien-aikojen-paras-jääkiekkoilija/162979
Tällä hetkellä lahjakas "lapsitähti" sitä on. Kaikkien aikojen? Sitä en vielä sano, mutta voi olla, että joskus pääsen sanomaan. Katsellaan nyt vielä.
Voi olla, että minulla vanhalla "puumailalla" on liian pitkä perspektiivi, mutta vielä kyseenalaistan.
Sekä Gretzky että Lemieux tekivät 500 pistettä nuorempina kuin Crosby.
Uran pituus tulee siten vaikuttamaan tuohon "kaikkien aikojen" pelaajaan, mutta muitakin tekijöitä on. Ihan niin hyvä urheilullinen luonne Crosby ei ole kuin Gretzky oli, mutta pitääkö se puoli edes ottaa mukaan vertailuun?
NHL:n runkosarjassa Gretzky pelasi yhteensä 1 487 ottelua tehopistein 894+1963=
2857. Hänen pistekeskiarvonsa NHL:ssä pitkän uran aikana on 1,92 tehopistettä yhtä ottelua kohden, minkä johdosta hän on liigan historian kaikkien aikojen paras pistemies, maalintekijä sekä eniten maalisyöttöjä merkkauttanut pelaaja.
NHL:ssä Gretzky ylitti 200 tehopisteen rajan
neljä kertaa runkosarjan aikana, eikä yksikään toinen pelaaja ole kyennyt ylittämään kyseistä rajaa
kertaakaan. Hänellä oli runkosarjan ennätyksiä neljäkymmentä, viisitoista pudotuspeliennätystä ja kuusi tähdistöotteluennätystä.
Lemieux on aivan nipin napin kakkosena, Crosby voisi olla kolmantena. Katsotaan nyt, kun aika kuluu.
Crosbyn puolesta on esitetty, että kilpailu on nyt kovaa, mutta kyllä se oli ennenkin. 1980-1990-luvuilla joukkueissa oli lisäksi taitopelaajien joukossa sellaisia katuhirviöitä poliiseina, ettei tänä päivänä voi kuvitellakaan. Ihan maalin edessä ei ollut taitopelaajalla kauan aikaa ennen kuin tuli nukkumatti.
Näen asian samalla tavalla kuin Angelo Dundee aikoinaan kysymyksen, miten Mike Tyson olisi pärjännyt vuonna 1972 Muhammad Alin kanssa. Oikea vastaus on: Ei lainkaan. Olisi tuhottu ensimmäiseen erään. Hän ei olisi pärjännyt myöskään George Foremanille tai Joe Frazierille.
Toisaalta jääkiekko on muuttunut nopearytmisemmäksi laaja-alaisen taitotason kasvaessa. Luistimien terät lyhentyneet, liukupinta lyhyempi, sirklausala entistä tiiviimpi. Mailat ovat keventyneet kuitumailoiksi, joilla saa helpommin rannarin ja käsiteltävyys on paljon parempi. Yksikään nykypelaaja ei enää ammu 220 km tunnissa tutkaan, mutta suhteellinen osaaminen on laajassa mitassa kasvanut, mikä tekee yksilöiden pistetehtailusta haastavaa.
Maalivahdit kehittyneet, samoin patjat. Myös maalivahtien mailat ja räpylät keventyneet = nopeampia.
Jne.
Ainoa objektiivinen mittari on kuitenkin tuo pistehomma.