Laaja verkkohyökkäys Suomeen - HS.fi kaatui, Poliisi.fi tökkii

Tvälups

Ylipäällikkö
Käynnissä juuri nyt: Laaja verkkohyökkäys Suomeen - HS.fi kaatui, Poliisi.fi tökkii

Uusi Suomi 11.9.2012 13:58

Faktakulma

Palvelunestohyökkäyksellä (Denial of Service, DoS) tarkoitetaan hyökkäystä, jolla häiritään jonkin verkkosivun tai -palvelimen toimintaa.

Hyökkäyksessä palvelimeen kohdistetaan useasta lähteestä valtava määrä yhteyspyyntöjä, jolloin se ei ehdi vastaamaan niihin. Näin asiattoman liikenteen lisäksi asiallinen käyttö vaikeutuu tai m uuttuu mahdottomaksi.

Useimmiten palvelunestohyökkäyksessä käytetään niin kutsuttuja bottiverkkoja, eli hyökkäystä varten käyttöön kaapattuja tietokoneita.

Suomeen kohdistuu parhaillaan laaja verkkohyökkäys. Tiedotusvälineistä hyökkäyksen uhriksi ovat joutuneet Helsingin Sanomat ja ilmeisesti myös Ilta-Sanomat.

Poliisi tiedotti tänään, että sen verkkosivut ovat hidastelleet aamupäivästä lähtien. Poliisin tietotekniikkakeskuksen Haltikin mukaan kyse ei kuitenkaan olisi palvelunestohyökkäyksestä.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen vahvisti hetki sitten Twitterissä verkkohyökkäyksen HS.fi:hin. HS.fi oli noin kolme varttia alhaalla, mutta nyt palvelu on saatu jälleen toimimaan.

- Alustavien arvioiden mukaan verkkohyökkäys tulee itäisestä Euroopasta, Pentikäinen kirjoitti hyökkäyksestä.

Myös uutispalvelu Ampparit.com on ollut hitaalla tänään iltapäivällä.
 
verkkohyökkäys Suomeen

Suomi massiivisen verkkohyökkäyksen kohteena - viranomaiset ihmeissään
is: 11.9.2012 14:26

Itä-Euroopasta tullut verkkohyökkäys lamautti tiedonvälityksen iltapäivällä.

Useita suuria suomalaissivustoja on ollut alhaalla vähän väliä kello 13 jälkeen tänään. Esimerkiksi Sanoma-konsernin sivut eivät toimi normaalisti ja muun muassa eduskunta.fi-sivusto on ollut alhaalla. Esimerkiksi Ilta-Sanomien sivustolla ongelmat alkoivat kello 13:06.

– Meille on tullut useita ilmoituksia eri organisaatioilta www-palveluiden toimimattomuudesta, vanhempi tietoturva-asiantuntija Kauto Huopio Viestintävirastosta kertoo IS:lle.

Huopion mukaan laajaa verkkohyökkäystä muistuttavaa aktiviteettia on käynnissä useillta sivuistoilla.

– Tilannekuvaa juuri parasta aikaa kasataan. Olemme tietoisia asiasta, Huopio sanoo.

Huopion mukaan viranomaiset eivät osaa vielä kertoa asiasta enempää.

Helsingin Sanomien tavoittaman F-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen mukaan useat verkkosivut Suomessa ja maailmalla ovat joutuneet hajautetun verkkohyökkäyksien kohteeksi.

Alustavien analyysien mukaan verkkohyökkäys tuli Itä-Euroopasta. Hyökkäyksen laajuus viittaa niin sanottuun bottiverkkoon, eli suureen määrään tietokoneita, joita hyökkääjä pystyy hallitsemaan verkon kautta ja valjastamaan hyökkäyksiinsä.

Poliisin, rajavartiolaitoksen ja pelastusopiston verkkosivujen kaatuminen tiistaina iltapäivällä johtuu operaattorin kuituviasta.
Poliisihallituksen viestinnästä kerrotaan, että ongelma on vaivannut sisäasiainministeriön järjestelmää. Ongelman syy on löydetty ja vikaa korjataan. Järjestelmä yritetään saada kuntoon iltaan mennessä.

Tiistain aikana verkko-ongelmista ovat kärsineet myös Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja eduskunta. Sanoman lehdet ovat joutuneet hajautetun verkkohyökkäyksen kohteeksi.

Päivitämme uutista saadessamme lisää tietoja.
 
Laaja verkkohyökkäys Suomeen

F-Secure: Suomalaissivut poikkeuksellisen laajan palvelunestohyökkäyksen kohteena
Helsingin Sanomat 11.9.2012 14:37 | 6 |


Useat verkkosivut Suomessa ja maailmalla ovat joutuneet hajautetun verkkohyökkäyksien kohteeksi. Verkkosivujen palvelimia on kuormitettu palvelunestohyökkäyksien avulla, kertoo tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Esimerkiksi Sanoma Newsin verkkopalvelut ovat toimineet tiistai-iltapäivänä hitaasti. Hyökkäyksen takia esimerkiksi Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien verkkosivut eivät ole toimineet kunnolla iltapäivän aikana. Vikaa korjataan parhaillaan.

Sanomien palveluita häiritsevä hyökkäys on kohdistettu HS.fihin. Kyseessä oli niin sanottu palvelunestohyökkäys, jossa HS.fihin kohdistettiin niin iso kuormitus, ettei sivuille enää päässyt.

Alustavien tietojen mukaan hyökkäys tuli itäisestä Euroopasta.

Myös poliisin, rajavartiolaitoksen ja eduskunnan sivut ovat toimineet hitaasti tiistaina. Hyppönen ei osaa sanoa, liittyvätkö kyseisten sivujen hidastelut samasta hyökkäyksestä.

Poliisin mukaan tietoliikenteessä on ajoittaista hitautta johtuen operaattorin kuituviasta Rovaniemen ja Helsingin välillä. Poliisi kertoo, että Hallinnon tietotekniikkakeskus HALTIKin mukaan ongelma saadaan korjattua illalla.

HALTIKin mukaan kyse ei ole palvelunestohyökkäyksestä.

Myös poliisihallinnon tietoturvapäällikkö Samuli Bergström kertoo Helsingin Sanomille, että kyseessä oli vain tekninen vika.

"Nykyisen tiedon valossa kyseessä ei ollut palvelunestohyökkäys, vaan muu tekninen vika."

Eduskunnan atk-päällikkö Juha-Pekka Leskisen mukaan eduskunnan tietoliikenteessä ei ole ollut mitään vikaa.

Rajavartiolaitoksen esikunnan tietoturvapäällikkö Isto Turpeinen sanoo, ettei rajavartiolaitoksella ole tietoa ylimääräisestä liikenteestä, joka viittaisi palvelunestohyökkäykseen. Turpeisen tietojen mukaan on jonkinlainen laitevika, jota selvitetään.

Verkkohyökkäykset alkoivat hieman ennen kello 13 iltapäivällä.

Hyppösen mukaan kyse on ilmeisesti suuresta maailmanlaajuisesta palvelunestohyökkäyksestä, jonka kohteena on ollut kymmeniätuhansia verkkosivuja. Hyökkäyksiä on tehty muun muassa yhdysvaltalaiseen Godady.com-palveluun.

Vastaavanlainen Suomeen kohdistunut verkkohyökkäys tapahtui Hyppösen arvion mukaan vuonna 2007, jolloin muun muassa Ylen ja STT:n verkkosivut kaatuivat.
 
Poliisi.fi tökkii

Tietoturvayhtiö: Hyökkäyksessä kaksi hyvin poikkeuksellista piirettä
is: 11.9.2012 17:58

KYBERISKU

Kyberiskun alkuperä ja kesto ovat epätyypillisiä palvelunestohyökkäyksille.

Sanoman lehtien verkkopalvelut kaatanut hyökkäys oli hyvin poikkeuksellinen, kertoo tietoturvayhtiö Stonesoftin asiantuntija Olli-Pekka Niemi.

– Yleensä palvelunestohyökkäykset kestävät pitkään, tunteja tai jopa päiviä. Tämä kesti noin tunnin, eli oli poikkeuksellisen lyhyt.

Haktivistien eri verkkoaktivistien hykköykset ovat paitsi pidempiä, niistä myös otetaan vastuu. Yleensä jokin ryhmä tai tekijä ilmoittautuu varsin nopeasti iskun tekijäksi. Nyt ilmoittautuneita ei ole.

Hyökkäyksessä oli toinenkin erityispiirre: se vaikutti tulevan yhdeltä maantieteelliseltä alueelta, Ukrainasta.

Tavallisesti palvelunestohyökkäyksessä kohdetta pommitetaan monelta taholta, sillä hyökkäyksissä käytetyt, virusten saastuttamien tietokoneiden verkot levittäytyvät moneen maahan.

Niemen mukaan tietoliikennepaketit ovat kuitenkin väärennettävissä. Tämä tarkoittaa sitä, että paitsi itse hyökkääjä, myös hyökkäykseen osallistuneet tietokoneet saattavat olla aivan muualla kuin Ukrainassa.

– Tämä on hyvin mielenkiintoinen kysymys. Yleensä hyökkäykset tosiaan tulevat hajautetummin ympäri maailmaa.

On teknisesti mahdollista, että jokin taho on lavastanut hyökkäyksen tulevan Ukrainasta. Toisaalta Niemen mukaan on myös mahdollista, että hyökkääjätaho on vuokrannut tai muuten valjastanut käyttöönsä Ukrainassa sijaitsevan, virusten saastuttamista koneista rakentuvan botnet-verkon.

Hyökkäyksen motiiveja saattaa olla useita. Niemi pitää hyökkäyksen kestoa parhaana vihjeenä sen syystä.

– Kyseessä saattoi olla koe, koska hyökkäys oli niin lyhyt. Niillä etsitään, missä on haavoittuvia paikkoja, joita käytetään myöhemmin hyväksi.
 
verkkohyökkäys Suomeen - HS.fi kaatui, Poliisi.fi tökkii

iiässän yleisönosastolta poimittu kommentti:

"Terveisiä IltikselleTänään 14:2611

Monet ilmaiset ajanvietepelikoneet ovat sulkeneet kesken kaiken toimintansa. Verkko on itse asiassa tökkinyt jo viime viikon lopulta asti. Sen huomaa kotitietokoneella, jossa volyymit ovat työkoneita pienemmät.

Esim. juuri näihin mielipidekirjoituksiin on yritetty tulla kesken viestin kirjoituksen niin, että koko mielipiteen ilmaus on täytynyt lopettaa kesken kaiken.

Norton ajaa jatkuvasti varmistusajoa ja varottelee juuri tästä kirjoittamisesta."

-Onko kanssafoorumilaiset huomanneet samaa? Itsellä samansuuntaisia kokemuksia kuin em. kirjoittajalla.
 
RE:

Käynnykällä selaaminen ainakin tökkii ja on hidastunut paljon. Tietokoneessa en ole suurta eroa huomannut.

Saako nyt kaivaa valmiussuunnitelmat kassakaapista, noeta kasvot ja täyttää lippaat? Onko tämä nyt sitä lopun alkua?
ASEMAAN!
 
RE:

pstsika kirjoitti:
Käynnykällä selaaminen ainakin tökkii ja on hidastunut paljon. Tietokoneessa en ole suurta eroa huomannut.

Saako nyt kaivaa valmiussuunnitelmat kassakaapista, noeta kasvot ja täyttää lippaat? Onko tämä nyt sitä lopun alkua?
ASEMAAN!

"yöperhonen on koteloitunut"

Kovin ristiriitaista on ollut info tässä asiassa. On ehdotettu laitevikaa, kyberiä, palvelunestoa, tulvaa, kuituvikaa, myrskyä ja kirkkojen ekumeenista kehitystä.

Luo lisää luottamusta niihin aiheisiin, joista täälläkin väännetään joka päivä. Osa luottaa saatuun infoon kuin pässi sarviinsa ja osa ei luota.
 
RE:

baikal kirjoitti:
pstsika kirjoitti:
Käynnykällä selaaminen ainakin tökkii ja on hidastunut paljon. Tietokoneessa en ole suurta eroa huomannut.

Saako nyt kaivaa valmiussuunnitelmat kassakaapista, noeta kasvot ja täyttää lippaat? Onko tämä nyt sitä lopun alkua?
ASEMAAN!

"yöperhonen on koteloitunut"

Kovin ristiriitaista on ollut info tässä asiassa. On ehdotettu laitevikaa, kyberiä, palvelunestoa, tulvaa, kuituvikaa, myrskyä ja kirkkojen ekumeenista kehitystä.

Luo lisää luottamusta niihin aiheisiin, joista täälläkin väännetään joka päivä. Osa luottaa saatuun infoon kuin pässi sarviinsa ja osa ei luota.

Siispä Go-bag eteiseen valmiiksi ja nukkumaan. Kyllä mustat helikopterit herättävät sitten yöllä. :maija:
 
RE: Käynnissä juuri nyt: Laaja verkkohyökkäys Suomeen

Ehkä pitäisi myös kysyä, että miten vakavasti valtiollinen turvallisuus ja yhteiskunnan keskeisten toimintojen jatkuvuus kärsivät tästä (mahdollisesta) sotatoimesta?

Itse huomasin tapahtuneen uutisvirran otsikkona, vaikka suoraan tai välillisesti käytin monia julkiseen Internetiin liitettyjä tietojärjestelmiä päivän aikana. Jopa rahahuoltoon, liikennepolttonesteiden jakeluun, maksuliikkeeseen, paikkatietopalveluihin jne. liittyviä. Edes viranomaisten tuotannollisissa järjestelmissä, joihin taustayhteisöissäni on kytköksiä, ei ollut mitään ongelmia.

Että oikein nettisivuja kaatui! Tai hidasteli nyt ainakin.
 
RE: Käynnissä juuri nyt: Laaja verkkohyökkäys Suomeen

koponen kirjoitti:
Ehkä pitäisi myös kysyä, että miten vakavasti valtiollinen turvallisuus ja yhteiskunnan keskeisten toimintojen jatkuvuus kärsivät tästä (mahdollisesta) sotatoimesta?

Jep. Oikein aseteltu kysymys.
 
Verkkohyökkäyksessä mukana tietokoneita useista maista
hs 11.9.2012 21:19 | 5 |


Muun muassa HS:n ja Ilta-Sanomien verkkosivut tiistaina noin tunniksi sulkeneen verkkohyökkäyksen alkuperä on edelleen arvoitus.

Sivut kaatuivat, kun niille ohjattiin moninkertainen määrä liikennettä tietokoneilta, jotka sijaitsivat muun muassa Japanissa, Venäjällä, Ukrainassa, Puolassa, Kiinassa, Hollannissa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.

Helsingin Sanomien verkkosivujen käyttäjien salasanoja tai muita tietoja ei päätynyt hyökkäyksessä ulkopuolisten käsiin.

Hyökkäystapa viittaa niin sanotun bottiverkon käyttöön. Bottiverkko on kokoelma koneita, joihin on tartutettu esimerkiksi haittaohjelma, jonka avulla hyökkääjä voi käskeä koneita ottamaan yhtä aikaa yhteyttä haluamaansa kohteeseen. Valtavan liikennemäärän tuloksena sivusto kaatuu.

Kukaan ei tiistai-iltaan mennessä ollut ottanut hyökkäystä nimiinsä.

Myös poliisin ja Rajavartiolaitoksen sivut hidastelivat tiistaina, mutta kyseessä oli todennäköisesti laitevika eikä verkkohyökkäys. Poliisin verkkosivujen tietoliikenteessä oli poliisin mukaan ajoittaista hitautta Rovaniemen ja Helsingin välillä olleen operaattorin kuituvian takia.
 
hyökkäys Suomeen - HS.fi kaatui, Poliisi.fi tökkii

Poliisin verkkosivut kaatuivat jälleen
is Tiistai 18.9.2012 klo 14.27

Poliisin verkkosivuilla on tänään ollut katkoksia koko päivän. Myös rajavartiolaitoksen nettisivut ovat hidastelleet tänään.

Poliisin tietohallintopäällikkö Mika Pasasen mukaan sivut ovat välillä toimineet ja välillä taas eivät. Pasasen mukaan vika on kuitenkin paikallistettu ja sitä korjataan parhaillaan. Vika johtuu tietoverkkojen kehitystyön aiheuttamista ongelmista.

Poliisin sivut kaatuivat edellisen kerran viime viikolla teknisen vian seurauksena. Tuolloin kaatuivat myös rajavartiolaitoksen ja sisäministeriön nettisivut. Pasasen mukaan tämänpäiväisellä ja viime viikon kaatumisella ei kuitenkaan ole yhteyttä toisiinsa.

- Harmittaa, että sivut kaatuvat kahdesti näin lyhyen ajan sisään. Tämä on hidastanut jonkin verran myös poliisin työtä, Pasanen manaa.

Pasanen neuvoo verkkosivulle pyrkiviä odottamaan kärsivällisesti. Hän uskoo, että ongelmat saadaan korjattua melko pian.

- Kun olen verkkosivuille pääsyä testaillut, niin se saattaa kestää pitkään, mutta sitten se sivu lopulta latautuu, Pasanen kertoo.
 
RE: Käynnissä juuri nyt: Laaja verkkohyökkäys Suoen - HS.fi kaatui, Poliisi.fi tökkii

;)
Varsinainen asiantuntijan neuvo !

Koittakaa mennä sivulle !

Sehän vasta huonoa saatavuutta parantaa...
-----

ja taas on otsikko niin pitkä että vastaukseen pitää muutama kirjain poistaa otsikosta
 
Back
Top