Lama ja - sota?

Mitä koronasta seuraa 5 vuoden aikajänteellä?

 • Ei mitään. Talous elpyy ennalleen pahimman paniikin laskeuduttua.

  Ääniä: 7 30.4%
 • Globaali lama, josta toipuminen vie useita vuosia. Sotilaallinen aktiviteetti ei noussut

  Ääniä: 12 52.2%
 • Globaali lama -> massatyöttömyys -> alkaa uusi kilpavarustelu ja uhkakuvien maalailu

  Ääniä: 1 4.3%
 • Globaali lama -> massatyöttömyys -> suurvallat tekevät interventioita pienempiin maihin

  Ääniä: 1 4.3%
 • Globaali lama -> massatyöttömyys -> jonkin asteinen maailmansota

  Ääniä: 2 8.7%

 • Äänestäjiä yhteensä
  23
 • Äänestys suljettu .

Lepukki

Eversti
Olemme globaalin taantuman partaalla. Se lienee jo kaikille selvää. Koronan aiheuttamalla paniikilla oli jo itsessään riittävästi vipuvartta viedä pörssikurssit alaspäin, mutta kun Kiinan karanteenit alkoivat vaikuttaa globaaleihin tuotantoketjuihin ja länsimaiden hallituksen alkoivat toimeenpanemaan ensimmäisiä omia karanteenejaan, niin homma oli valmis.

Ihmisten liikkuvuutta on rajoitettu rajulla kädellä ja sitä mukaa myös kulutus pienenee. Turismin ja liikenteen palveluiden yritykset ovat ensinnä kriisissä, mutta niitä seurannevat väistämättä muutkin alat. Osa yrityksistä on jo nyt pulassa ja koska paniikki sairaudesta tuskin tulee lievittämään hetkeen, niin vaikka liikkuminen vapautettaisiin, on tiedossa tukalat ajat monelle alalle.

Seuraako globaali massatyöttömyys? Ihmisillä on yhtäkkiä entistä enemmän aikaa olla tyytymättömiä omiin hallituksiinsa? Tarvitaanko huomion viemistä muualle ulkoisten uhkien avulla? Nouseeko tyytymättömien kansanryhmien avulla maailmalla johtoon yhä agressivisempia hallintoja?

30-luvun suuren laman työttömyys katosi vasta eri kansojen aloittaessa selviytymiskamppailunsa ja itse lama päättyi vasta toisen maailmaansodan päättymiseen. Onko vastaava edessä?
 
Osaako joku selittää miksi 96 prosenttia Suomen kultavarannoista on edelleen ulkomaisissa pankeissa, eikö ne ole olemassa juuri tällaista tilannetta varten?
 
Muutama ajatus ja jätän äänestämättä koska mielestäni siellä ei yksikään vaihtoehto kuvastanut omaa visiotani joka tällä hetkellä omassa mielessä vallalla siitä mitä seuraavaksi tapahtuu.
- Korona itsessään ei aiheuta yhtään sotaa. Talouteen se vaikuttaa välittömästi noin 6kk ja välillisesti pörssin elpyminen on noin 3-5 vuotta. Reaalitalous kyykkää noin 3-6kk kysynnän hetkellisen laskun johdosta ja siitä seuraavat markkinaliikkeet rajoittaa talouskasvun pariksi vuodeksi heikoksi.
- Globaalit jännitteet ovat merkittäviä, maailmantalouden taantuminen saattaa jopa jarruttaa tässä kohtaa uusia sotia hetkisen koska sotiminen on kallista puuhaa ja Venäjä ainakin on niin kynnet verillä ettei resurssien raapiminen sodankäyntiin ole varmasti vapaaehtoinen teko. Puhetta siihen suuntaan varmasti piisaa ja pieniä maita voidaan kiusata mutta Putinilla ei ruplat riitä vittuilla kellekään edes keskikokoiselle uhalle loppuun asti.
- Reaalitalous alkaa jo toipua Kiinassa koska pahin terä epidemiasta on taitettu, länsimaat pyörii vielä kuukauden kaksi löysät housuissa jonka jälkeen huomataan että saatiin hidastettua leviämistä siten että korona tappoi vain vanhuksia joilla oli muutenkin viimeinen vellikello soimassa sekä muuten perusterveydeltään heikkoja yksilöitä.
- Noin 2-4 viikkoa niin kotimainen keltainen media löytää uuden kohun, onko se sitten Maisa Torpan uusi rakkaus vai Kimi Räikkösen salarakas vai onko Alzheimeriin löydetty uusi lääke. Korona uutisointi taantuu tämän höyryämisen jälkeen nopeasti. 2kk päästä veikataan jo Juhannuksen hukkumatilastoa. Tauski kertoo suuresta rakkaudestaan.
 
Ovat paremmin turvassa mitä kauempaa Venäjältä.
Ovat turvassa kyllä mutta ovatko olemassa ja montako vuotta kestää saada ne käyttöön? Saksa ei päässyt edes katsomaan omaa kultaa Federal reserven tiloihin ja alkoivat kotiuttamaan kultaa sitä mukaan kun FED sitä jostain hankki. Puola on myös kotiuttanut noin puolet.
 
Maailmantalous on mitä suurimmassa määrin vekselivetoista, kaikki suurimmasta monialaryppäästä Huitulanniemen nakkikioskiin pystyvät toimimaan vain jos saavat tulevalle viikolle/kuukaudelle/kvartaalille rahoituksen. Jos velkaa ei ole saatavilla jää nakit tilaamatta eikä myyjän palkkaa voida maksaa jolloin edessä on pankrotti.

Velkarahan saamisen edellytys on että nykyiset velalliset kykenevät hoitamaan lyhennykset ja korot. Parin kuukauden totaali stoppi on taloudelle myrkkyä, sekä euroopan keskuspankki enttä FED joutuvat painamaan rahaa koneet punaisena ja siitä huolimatta edessä on pitkä taantuma. Varallisuutta tulee häviämään maailmasta ja paljon.
 
Varallisuutta tulee häviämään maailmasta ja paljon.
Ei varallisuus taantumassa katoa minnekään, se vaan siirtyy keski- ja alaluokalta taas yläluokalle varmaan talteen kun niiden omaisuus realisoituu lainojen vakuuksina markkinahintojen painuttua lattiasta läpi jolloin vanha raha tankkaa sisään myydäkseen ne taas nousukaudella takaisin. :)
 
Back
Top