Lapin lennostolla paljon kansainvälisiä harjoituksia

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Kotimaa 6.9.2013 klo 15:17
Lapin lennostolla paljon kansainvälisiä harjoituksia

Ilmavoimat osallistuu isoihin kansainvälisiin sotilaslentoharjoituksiin vain joitakin kertoja vuodessa. Sen sijaan pienet, niin sanotut cross border -harjoitukset Ruotsin tai Norjan kanssa ovat vakiintuneet viime vuosina lähes jokaviikkoiseksi yhteistyötavaksi.

Lapin lennosto valmistautuu suureen kansainväliseen lentoharjoitukseen. Syyskuun jälkimmäisellä puoliskolla lennosto harjoittelee muun muassa Yhdysvaltojen kanssa sotilaslentoharjoituksessa Arctic Challenge. Harjoituksen vuoksi esimerkiksi osa Käsivarren ilmatilaa on suljettuna syyskuun viimeisellä viikolla.

Arctic Challengen kaltaisiin isoihin kansainvälisiin harjoituksiin Ilmavoimat osallistuu joitakin kertoja vuodessa. Sen sijaan pienet, niin sanotut cross border -sotilaslentoharjoitukset Ruotsin tai Norjan kanssa ovat vakiintuneet lähes jokaviikkoiseksi yhteistyötavaksi, sanoo Lapin lennoston komentaja Harri Leppälaakso.

- Homma alkoi vuonna 2001 Ruotsin kanssa. Vuonna 2006 tämä konsepti oli jo aika pitkällä, ja siitä tämä toiminta on kiihtynyt. Vuonna 2010 Norja liittyi tähän järjestelyyn mukaan, ja tänäkin vuonna meillä on näitä yhteisiä harjoitteita lähes joka viikko.

Cross border -harjoituksiin osallistuu Suomen lisäksi joko Ruotsi tai Norja tai kaikki kolme maata yhdessä. Niitä on jo niin paljon, että Leppälaakson mielestä ollaan jo lähellä maksimia eikä harjoitusmääriä ole enää varaa lisätä.

- Voidaan tietysti ajatella, että miten tämä konsepti saadaan tehokkaammaksi edelleen ja miten kaikki harjoitteista saatava data pystytään tehokkaasti keräämään talteen jälkianalyysiä varten.
 
Back
Top