Rauhantyön konkarin Antti Pentikäisen johtama verkosto pohjustaa rauhaa Libyaan heimojohtajien avustuksella. Rauhanvälitysverkosto yrittää saada heimo- ja naisjohtajia mukaan Libyan rauhanneuvotteluihin.
Rauhanponnisteluita tarvitaan, sillä Libyasta on tullut käytännössä romahtanut valtio, jossa useat eri tahot kamppailevat vallasta.
Tällä viikolla Yhdysvalloissa vierailleet heimojohtajat pääsivät tapaamaan muun muassa Trumpin Lähi-idän neuvonantajaa Walid Pharesia. Hän lupaili heimojohtajille tapaamista presidentti Donald Trumpin kanssa.
– Hän pyysi, että me toisimme uuden delegaation Yhdysvaltoihin tapaamaan presidentti Trumpia. Heidän viestinsä oli, että juuri näiden ihmisten kanssa Yhdysvallat haluaa rakentaa Libyaa uudelleen, Pentikäinen kertoo.
Kirkon Ulkomaanapu perusti uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston YK:n pyynnöstä vuonna 2013. Pentikäinen on tarkoitus olla rauhanvälitysverkoston johdossa kolmen vuoden ajan. Verkosto aloitti rauhanvälityksen Libyassa puolitoista vuotta sitten.
Miksi heimojohtajat ovat tärkeitä?
Libya on ollut kaoottisessa tilassa vuoden 2011 arabikeväästä lähtien. Kaikki alkoi, kun Libyaa vuosikymmeniä hallinnutta Muammar Gaddafia vastustanut kansannousu johti sisällissotaan.
Kapinalliset onnistuivat kaatamaan Gaddafin hallinnon sotilasliitto Naton ilmaiskujen tuella. Sodan jäljiltä Libyaan jäi kuitenkin useita kilpailevia aseellisia ryhmiä.
YK:lla on rauhanprosessi Libyan kaoottisen tilanteen korjaamiseksi, mutta sen tulokset ovat olleet laihat. Pentikäisen mukaan yksi ongelma on ollut se, etteivät neuvottelut ole onnistuneet huomioimaan libyalaisen yhteiskunnan kirjoa.
– Kun valtiota ei oikeastaan ole olemassa, eikä toimivia instituutioita, pitää usein turvautua näihin perinteisiin rakenteisiin, jotta tilanne saataisiin rauhoittumaan, Pentikäinen kuvailee.
Neuvottelupöydissä ovat olleet pääosassa aseelliset ryhmät sekä poliittiset johtajat. Poliitikkojen valta on Libyassa vakiintumatonta, koska Muammar Gaddafi hallitsi maata niin pitkään yksin.
Siksi mukaan tarvitaan perinteiset heimojohtajat, joilla on valtaa Libyassa. Tästä Pentikäisen verkosto ja heimodelegaatio yrittävät muistuttaa Libyan rauhanprosessin kanssa tekemisissä olevia tahoja.
– Meidän tavoite oli viestiä siitä, että Libyan rauhanprosessia pitää laajentaa. Eli aseellisten ryhmien ja poliitikkojen prosessi ei riitä sovun aikaansaamiseksi, Pentikäinen sanoo.
Matka meinasi kaatua Trumpin matkustuskieltoon
Yhdysvaltojen lisäksi delegaatio tapasi muun muassa YK:n edustajia. Pentikäisen mukaan Yhdysvallat linjaa nyt selvästi suhtautumistaan Libyaan uudelleen.
Siitä huolimatta heimojohtajien järjestäminen Yhdysvaltoihin oli ison työn takana. Matka oli tarkoitus järjestää jo aiemmin tänä vuonna, mutta sitten Trump määräsi usean muslimienemmistöisen maan kansalaiset matkustuskieltoon. Libya on yksi kieltolistalle joutuneista maista.
Lopulta delegaatio sai kuitenkin luvan tulla Yhdysvaltoihin ensimmäisenä poliittisena delegaationa kieltolistalle joutuneista maista.
Libyan tilanne on räjähdysaltis
YK:n tukeman Libyan sovintohallituksen valta on käytännössä heikko. Valta on hajautunut useille ryhmille, joista osa on islamistisia. Libyan itäisiä osia ja useita keskeisiä öljykenttiä hallitsee vaikutusvaltainen marsalkka Khalifa Haftar,
jota Venäjä tukee.
Tällä hetkellä Libyassa ei käydä laajamittaisia taisteluita aseellisten ryhmien välillä, mutta tilanne on äärimmäisen herkkä.
Libyan pääkaupungissa Tripolissa nähtiin perjantaina isoja mielenosoituksia aseellisia ryhmiä vastaan ja mielenosoittajia oli ammuttu. Pentikäisen mukaan jännitteet voivat muuttua kansannousuksi aseellisia ryhmiä vastaan.
– Silloin tilanne muuttuu todella vaaralliseksi. Toinen riski on, että nämä aseelliset ryhmät pyrkivät kylvämään kansallista jakoa – siellähän on useita eri valtablokkeja, Pentikäinen kuvailee.