Bushmaster
Greatest Leader
Nyt alkaa Hesarikin uskomaan että EU`n toiminta johtaa sotaan, foliohattujen määrä senkun lisääntyy.
http://www.hs.fi/paivanlehti/20032016/a1458362360017
Operaatio Libyassa on jälleen edessä
Romahtanut valtio, pakolaiskriisi ja terrorismi nostavat Libyaa uhkatekijänä takaisin Syyrian rinnalle.
Helsingin Sanomat
REUTERS
Libyan itäisen hallituksen sotilaat taistelivat islamistikapinallisia vastaan Benghazissa viime viikolla.
Kuuntele
Viime viikolla yhdysvaltalaisessa The Atlantic -lehdessä julkaistussa laajassa kirjoituksessa presidentti Barack Obama arvosteli poikkeuksellisella tavalla Britannian ja Ranskan johtajien toimintaa Libyassa vuonna 2011 käydyn pommitussodan jälkihoidossa.
Obaman mukaan Ranskan silloinen presidentti Nicolas Sarkozy ja Britannian pääministeri David Cameron laiminlöivät Libyan sen jälkeen, kun libyalaiset kapinalliset olivat kansainvälisen liittouman ilmatuen turvin syrjäyttäneet ja surmanneet maata johtaneen diktaattori Muammar Gaddafin. Yhdysvallat antoi pommitusoperaatiolle ratkaisevaa tukea, mutta operaation johdossa olivat eurooppalaiset.
”Minulla oli enemmän luottamusta eurooppalaisiin Libyan läheisen sijainnin valossa”, Obama tilitti. Sodan päätyttyä Libya vaipui yhä laajempaan sekasortoon.
On useita syitä sille, että reaktiot Jeffrey Goldbergin kirjoittamaan seikkaperäiseen artikkeliin ovat keskittyneet juuri Libyaan.
Libyan pommitukset viisi vuotta sitten ja varsinkin kahden yhdysvaltalaisen diplomaatin surmat Benghazin kaupungissa seuraavana vuonna ovat kiistanaiheita Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjassa.
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi marraskuun vaaleihin pyrkivä Hillary Clinton kannatti ulkoministerinä Yhdysvaltain osallistumista Libyan pommituksiin. Republikaanit katsovat hänen olevan vastuussa myös varotoimien riittämättömyydestä Benghazissa. Siirtämällä vastuun Libyan sekasorrosta eurooppalaisille Obama saattoi hieman yrittää helpottaa Clintonin asemaa kampanjassa.
Euroopassa katseet kääntyvät takaisin Libyaan, kun Syyriasta Turkin ja Kreikan kautta tulevien pakolaisten määrää yritetään hallita. Romahtanut valtio, kansainvälinen terrorismi ja ihmissalakuljettajat kohtaavat Libyassa tavalla, joka palauttaa maan uhkatekijäksi Syyrian rinnalle.
Libya oli keskipiste, kun Eurooppa vuosi sitten havahtui pakolaiskriisin paisuviin mittasuhteisiin. EU:n ensimmäiset yhteiset toimet kriisin hallitsemiseksi toteutettiin Libyan ja Italian välisellä merialueella. Niiden käynnistyessä huomio kääntyi kuitenkin jo itään, Kreikkaan ja Balkanin kautta kulkevalle reitille.
Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan Kreikkaan on tänä vuonna tullut jo yli 130 000 siirtolaista ja pakolaista ja Italiaan runsaat 9 000. Euroopan pitää varautua Libyasta lähtevien ihmismäärien uuteen kasvuun.
Tilanne Libyassa on samalla huonontunut viimevuotisesta. Terrorijärjestö Isis on laajentanut toiminta-aluettaan Libyan pitkän rantaviivan keskiosissa. Isisille muuttoliike on rahalähde ja soluttautumismahdollisuus.
Näkymän synkentyessä useissa pääkaupungeissa on ryhdytty pohtimaan edellytyksiä uudelle kansainväliselle sotilasoperaatiolle Libyassa. Helppoja ratkaisuja ei ole, eikä vanhoja virheitä haluta toistaa.
Yksi edistysaskel otettiin viime viikonvaihteessa, kun naapurimassa Tunisiassa toimiva YK:n tukema sovintohallitus sai yhteistyölupauksia Libyan pääkaupungissa Tripolissa ja Koillis-Libyan Tobrukissa toimivilta kilpailevilta hallituksilta.
Mikäli sovintohallitus saa uskottavaa valtaa, se voi pyytää YK:lta kansainvälistä sotilaallista tukea terrorijärjestöjä vastaan. Päätöksenteosta ei tule helppoa, koska Venäjä kokee tulleensa vedätetyksi YK-äänestyksessä Libyasta vuonna 2011.
Esteitä riittää vielä, mutta Euroopan turvallisuus näyttäisi edellyttävän Libyassa uutta operaatiota, joka ei päättyisi pommitusten loppuessa.
"Genie Of The Bottle Called War"...eikä takaisin saada pulloon....
Viimeksi muokattu: