Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Lotta Svärd

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja pstsika, 20.08.2015.

 1. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Lottia oli yhtäaikaisesti parhaimmillaan samanaikaisesti 15 000 komennuksilla ns. kenttälottina ja Lotta-järjestöön kuuluneista yli 232 000 naisesta noin 40 000 lottaa osallistui sotien aikana Puolustusvoimien toimintaan iv/lääkintä/ym tehtävissä. Sotavuosina erotettiin tai ”kehoitettiin eroamaan” ulkomuistista sanottuna about 350 lottaa, oliskohan tarkka luku ollut 346. Erottaminen tuli kyseeseen vain pahimmissa järjestökuria rikkoneissa tapauksissa, kuten aviottoman lapsen odottaminen, juoppous tai sen aikaisella häveliäällä kielenkäytöllä muotoiltuna ”sopimaton käytös” eli irtosuhteet. Lottien järjestökuri ei kieltänyt seurustelua, kunhan se tapahtui ns. siveästi eli avioliittoaikeissa ja yhden miehen kanssa.

  Verrokkina lottien tekemiin pääasiassa järjestökuria eikä sotaväen rikoslakia koskeviin rikkomuksiin vuosien 1939-1944 välillä tuomittiin kenttäoikeuksissa
  - 30 000 karkaamis-, poissaolo- ja paikoilurikoksta
  - Yli 4200 kuuliaisuusrikosta
  - 3300 valtiorikosta
  - Yli 15 000 juopumusrikosta
  - Vajaa 7000 omaisuusrikosta
  - Noin 2000 pahoinpitelyrikosta

  Nämä tulivat siis kenttäarmeijan niskaan eli runsaalle 500 000 miehelle. Tilastollisesti kenttäoikeuksissa rangaistiin noin 12% kenttäarmeijasta ja vaikka pitääkin huomioida, että Lotta järjestössä tunnettiin järjestökurin rikkomisesta lievempiäkin rangaistuksia kuin erottaminen, niin yleisesti ottaen Lotta-järjestön moraalista ryhtiä voidaan pitää huomattavasti korkeampana kuin sotilaiden. Järjestön sisäinen kuri on ollut meidän näkökulmastamme äärimmäisen tiukka, sillä aikuinen 30 vuotias rintamalla palveleva lotta on voinut saada varoituksen esimerkiksi tupakoinnista!

  Osa kenttälotistahan jouduttiin siirtämään pois komennuksilta em. syiden tai muun sopeutumattomuuden vuoksi, mutta erotettujen määrä ei ole päätähuimaava huomioiden sen, että kenttälottina palvelleet olivat pääasiassa nuoria naisia ja Fanni Luukkosen ikäiset tädit sitten lähinnä kutoivat villasukkia ja auttoivat kotirintamalla rintamamiesten pulaan joutuneita perheitä talousasioissa. Tuo 350 erotettua lottaa pitää siis laskea juuri tuosta 40 000 aikanaan komennuksilla olleista, jolloin voidaan todeta, että erottaminen tuli osaksi vajaalle prosentille kenttälottia, kun taas koko jäsenistön osalta katsottuna luku on noin promillen luokkaa…


  @Mustaruuti @TomTom @Samses @setämies Ottakaas tästä uusi Lotta-ketju sotahistorian puolelle!
   
  Vonka, Honcho, Erkki ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,541
  Pisteet:
  636
  Avattu uusi ketju ja siirretty aloitusviesti tänne.
   
  pstsika tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Tuntemattomassa sotilaassa on vääristelty lottajärjestön toimintatapoja, sillä yksikään kenttälotta ei ollut komennuksella ilman järjestön valvontaa ja kaitsemista. Lotat olivat toki sotaväen rikoslain alaisia komennusasioiden suhteen, mutta tuota "moraalista ryhtiä" valvottiin mm. lottavanhimpien toimesta ja tälläisiä ”lottakotilaisia” ei vaan ole voinut olla sillä tavoin, kuin Tuntematon antaa ymmärtää. Tottakai lotissakin oli korpisoturin kyrvän perässä olleita naisia, mutta lukemani perusteella pidän mahdottomana, että joku lotta olisi ilman järjestön valvontaa palvellut 3½ vuotta jv-pataljoonassa nussien kaikkea ympärillä olevaa ilman, että siihen ei olisi joko sotilasesimies tai lottaesimies puuttunut

  1940-luvulla on oikeasti eletty aika tynnyrissä joidenkin asioiden, ja varsinkin seksuaali- ja intiimiasioiden osalta, sillä nuorilla kenttälotilla oli aikalaistodistusten mukaan kotona olleen erittäin häveliään opetuksen takia ongelmia ihan henkilökohtaisessa hygieniassaankin! Suomennettuna siis ei ymmärretty pestä pillua kenttäoloissa, vaikka toki pitää ymmärtää sodan olosuhteet ja se, että usein mahdollisuutta ei ollut kuin kasvojen pesuun. Sota-aikaan ja sitä ennen tytöt eivät aloittaneet seksielämäänsä 15-16 vuotiaina, saati nuorempina ja todella monella se ensimmäinen (ja usein ainoa) yhdyntäkumppani on ollut aviomies. Parikymppiset lottatytöt ovat seksin osalta olleet kutakuinkin samassa tilanteessa kuin max. 13- vuotiaat tänäpäivänä.
   
  Honcho ja miheikki tykkäsivät tästä.
 5. VUps

  VUps Majuri

  Liittynyt:
  08.09.2013
  Viestejä:
  1,440
  Tykkäykset:
  1,387
  Pisteet:
  156
  Hyvä (ja hieman yllättävä) avaus pstsialta!

  Missä tehtävissä ja laatikoissa lotat palvelivat pataljoonatasolla?

  90-luvun alussa käyty keskustelu naisten asepalveluksesta tuntuu osittain hieman oudolta, kun ajattelee, että suurimman osan itsenäisyyden aikaa naisilla oli SA-organisaatioissa tehtäviä yhtymä- ja joukkoyksikkötasolla. Ainakin 50-luvun prikaatiorganisaatiossa oli kymmeniä naisia.
   
 6. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Mitä yllättävää?

  Eipä todellisuudessa oikein missään, korkeintaan esikunnan muonitustehtävissä tai mahdollisesti kirjurin tehtävissä ja silloinkin esikunnassa. Oikeastaan lottia alkoi olla vasta rykmenttitasolta (esikunnan keittäjiä/kirjureita) ja siitä ylöspäin ja merkittävimmät määrät olivatkin sitten divisioona ja armeijakuntatasolla (kenttäsairaaalat, kaatuneiden evakuoimiskeskukset, esikunnat, eläinlääkintä).

  Kenttälottien toiminta vapautti noin divisioonan verran miehiä muihin tehtäviin ja kenttälottien siivellä jokainen Lotta Svärdiin kuulunut pääsi nauttimaan lottahonorista. Ei se kotirintamalotta, joka ei ollut komennuksella, eronnut käytännössä juuri työvelvollisesta paitsi kenties tunnollisuutensa ja motivaationsa tähden. Lotta järjestöllä olikin ihan helvetillinen kiista aikanaan siitä tuleeko kotirintamalla olevaa ei-komennuksella olevaa lottaa kohdella samoin ehdoin kuin työvelvollista naista ja järjestö olisi halunnutkin erikoisoikeuksia vain jäsenyyden takia!
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 7. Erkki

  Erkki Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.02.2014
  Viestejä:
  1,491
  Tykkäykset:
  2,472
  Pisteet:
  156
  Ja toki on muistettava, että lottien lisäksi sotaväen joukossa touhusi myös muita naisia, kuten vaikkapa sotilaskotisisaria, työvelvollisia sekä sairaanhoitajia. Viimeksimainituthan tekivät sairaaloissa sen varsinaista ammattitaitoa vaativan hoitotyön, kun taas lääkintälotat toimivat lähinnä avustavissa tehtävissä.
   
  Fremen ja Honcho tykkäsivät tästä.
 8. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,643
  Tykkäykset:
  26,254
  Pisteet:
  1,286
  Niin, jokuhan (@Vonka ?) tiesi kertoa tuolla Tuntematon-ketjussa että Linna oli itsekin jossain kirjeissään ilmoittanut että tarkoituksena on murskata "runebergilaiset käsitykset" monestakin asiasta, vaikka siinä joutuisi käytännössä valehtelemaankin. Melko räyhähenkinen lähtökohta, jos totuus ei puhu puolestaan...
   
 9. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,126
  Tykkäykset:
  8,147
  Pisteet:
  1,286
  Isän vanhemmat kohtasivat rintamalla. Isoisä oli kapteeni ja isoäiti esikuntalottana. Seikkaperäisesti kuultu tarinat sieltä. Voihan toki olla, että lapsenlapselta on mehukkaat kohdat jätetty pois. Mutta aika viatonta kahvihuonerupattelua, hiihtolenkkejä ja kalastamista se taisi olla.
   
  Honcho ja Fremen tykkäsivät tästä.
 10. Susitaival

  Susitaival Kersantti

  Liittynyt:
  22.01.2013
  Viestejä:
  212
  Tykkäykset:
  113
  Pisteet:
  16
  Aika yleinen pataljoonatason sijoitus lotalle on ollut viestipataljoonassa puhelinkeskuksen välittäjänä. Viestilottia oli jossain vaiheessa viiden kokonaisen viestipataljoonan verran, mukana myös radiosähköttäjiä ja kaukokirjoittimen käyttäjiä puhelinkeskusten lisäksi. Jalkaväkirykmenttien viestkeskuksissa on ollut lottia, tämä on ollut niiden muonituslottien jälkeen ehkä näkyvin - tai kuuluvin - tehtävä tavallisen rivimiehen näkökulmasta.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 11. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,643
  Tykkäykset:
  26,254
  Pisteet:
  1,286
  Jep, toisaalta kun on tositarkoituksella liikkeellä niin en näe mitään pahaa tai huonoa siinä, että siirrytään sopivassa vaiheessa niihin mehukkaampiin kohtiin, mitä ei tietty ehkä raportoida aivan piirun tarkkuudella. Tätä tuskin Lottien tiukat säännöstötkään kielsivät, kunhan nyt piti yksityisasian yksityisasiana sopivilta osin. En keskimäärin ennusta parisuhteelle kovin pitkää elinikää jos ei jossain vaiheessa ne suuret tunteet pääse valloilleen :D

  Edit: Ja näin on käynytkin, siitä mutkan kautta meillä on nyt +1 noheva mode saitilla... :rolleyes:
   
  Mustaruuti tykkäsi tästä.
 12. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,126
  Tykkäykset:
  8,147
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä siellä tunteita oli. Isoäiti kertoi mm miten hän tuli kerran esikuntaan / toimistolle ja siellä oli vähän hiljainen tunnelma. Istui omalle paikalleen ja toinen toimistolotta tuli hiljaa supattamaan viereen, "Oletteko te riidelleet, kun Kapteeni oli aamulla niin kovin pahalla tuulella".

  Isoäiti oli tainnut edellisenä iltana ilmoittaa, ettei halua / katso sopivaksi olla yhdessä tavalla, joka katsottaisiin seurusteluksi. :) No, tarina kyllä toki sitten eteni...

  Esikoinen muistaakseni syntyi -46.
   
  Honcho tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu