Luopuakko aseesta (Viranomainen)

Hilan lukko

Ylipäällikkö
On varmaan vaikeimpia kysymyksiä liittyen poliisin aseenkäyttöön.
En tiedä poliisin ohjeistuksista, eikä se varmaan julkista tietoa olekkaan, mutta luulisin, että tilanteessa se on henkilökohtainen ratkaisu.

PX-1 pitää panttivankinaan lasta ja käskyttää poliisia luopumaan aseestaan, joka on poliisin (sinä) kädessä.
PX-1 pitää veistä tai asetta lapsen kurkulla, siten että voi toteuttaa uhkauksensa surmata lapsi.
Mikä mielestäsi olisi oikea toimintatapa, tai sinun toimintatapasi?
Muuttujia on paljon, ja toivon saavani tästä keskustelua. Itselleni tämä on selvä, mutta en haluaisi johdattaa keskustelua mihinkään suuntaan.
 
Jos henkilö haluaa että poliisi luopuu aseestaan, se johtuu ehkä siitä että poliisin hallussa oleva ase estää henkilöä tekemästä jotain, mitä haluaisi tehdä. Eli jos henkilöllä on panttivanki mutta poliisilla on ase, kyseessä on pattitilanne jossa kumpikaan ei voi toimia. Jos jompikumpi luopuu välineestään, kyseessä ei enää ole pattitilanne.
 
Miten todennäköisesti uhkaaja luovuttaa, jos pystyy uskottavasti kertomaan, että jos panttivanki vahingoittuu, tekijä kuolee tai ainakin saa maistaa kuparivaippaa? Vai onko parempi pyrkiä -neuvottelevammalla- lähestymistavalla laukaisemaan tilanne? Kun sinne uhkaajan pään sisälle on hankala kurkistaa ja jos hän on esim. aineissa, niin piru itse tietää, miten pitää toimia.

Uhkaajalla voi olla päällä myös paniikki eli hän tajuaa, että nyt on menty liian pitkälle ja haluaisi luopua, mutta joku tekijä estää esim. jopa perusteeton pelko poliisia kohtaan.

Oletan, että saattaisin toimia siten, että panisin pistoolin koteloon ja yrittäisin saada kontaktin, en usko, että luovuttaisin asetta, siinä ei ole oikein järkeä tuollaisessa tilanteessa. Saattaisin esim. kertoa uhkaajalle, että ohjeet eivät salli asetta luovuttaa missään tapauksessa ja niimpä panen sen koteloon ja teatraalisesti osoittaisin sen olevan suunnilleen lukkojen takana.

En tiedä, ei ole helppoja juttuja nämäkään.
 
Mikä mielestäsi olisi oikea toimintatapa, tai sinun toimintatapasi?
Henkilö siis uhkaa toista henkirikoksella, JOS ei saa jotain asiaa/tahtoaan läpi, niinkö? No, siinä tapauksessa tietenkin ensin selvittää, mikä se asia on. Antaa sen ja saa panttivangin vapaaksi.
Jos asia ei sitten oikeesti ole noin yksinkertainen, niin kyllä oikeastaan antaisin tarkka-ampujalle vihreätä valoa lopettaa PX-1 siinä jo ensimmäisen varttitunnin aikana.
En ole tällaisessa niin kovin keskusteluhalukas ja vastaus on ajatusmaailman mukainen.
.
 
Jos poliisi haluaa luopua aseestaan, tehköön sen poliisikonttorilla, samalla kerralla kuin luopuu poliisikortistakin.
 
  • Tykkää
Reactions: KIM
Olisiko kyseessä oma lapsi?

Kysymys menee kategoriaan: haaksirikossa on pelastusveneessä vapaana yksi paikka. Kannella seisoo enää 2-vuotias pikkupoika ja 60-vuotias aivokirurgi. Kumman valitsisit?

Pikkupoika voi olla ihan tyhjä arpa, tuleva nuorisorikollinen, ja aivokirurgi voi saada sydärin vaikka huomenna.
 
Tässä toimitaan oikein..

Ryöstäjällä on ase joten joten vaihtoehtoja ei ole.

Ja mihin ryöstäjän ase osoitti? Myyjä oli kuskin paikalla koko ajan. Excessive use of force. Käskyttämällä tilanne käytiin.

Käskytyksessä on tietysti riski, että antaa aseistetulle ryöstäjälle aikaa ampua. Varsinkin kun tuolla päin ryöstäjän aseen käyttökynnyksen voi olettaa matalaksi, niin ensimmäinen laukaus ehkä oli jotenkin perusteltua.... mutta lippaan tyhjentäminen jo vaarattomaan, maassa makaavaan ja liikkumattomaan henkilöön niin teloitushan tuo lopulta oli. Tämä nyt ottamatta kantaa mikä tuolla päin on sallitun rajoissa kun en tiedä. Aika järjetön tilanne.
 
Ampuvathan ne USA;n poliisitkin niin kauan että uhri vaaraton, mikä yleensä tarkoittaa käytännössä että ammutaan kuoliaaksi.
 
Ampuvathan ne USA;n poliisitkin niin kauan että uhri vaaraton, mikä yleensä tarkoittaa käytännössä että ammutaan kuoliaaksi.

Ovat lukeneet PV:n vanhan lähitaisteluoppaan, pistoolilla ammutaan kunnes on saatu kohteeseen haluttu vaikutus. Huom se oli lähitaisteluopas, ei vk-opas.
 
Back
Top