Luotiliivistä kasvaa poliisille toinen iho

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Kotimaa 20.11.2012 klo 10:14
Luotiliivistä kasvaa poliisille toinen iho

Poliisin käyttämän luotiliivin suojaavuus riippuu muun muassa luodin osumanopeudesta ja -kulmasta. Elokuvien ohuet suojaliivit paitojen alla eivät vakuuta suomalaista poliisikouluttajaa.

Suojaliivin käyttö kuuluu poliisin vakiovarusteisiin kenttätehtävissä. Elokuvien poliisisankarit voivat saada luotiliiveihinsä useitakin osumia, mutta pienen päänpudistelun jälkeen he jatkavat operaatiota vahingoittumattomina. Suojaavatko liivit oikeasti näin hyvin?

Poliisin ammattikorkeakoulun voimankäytön opettajan Tomi Katajan mukaan hyvät liivit myös suojaavat hyvin.

- Tämä riippuu täysin liivien suojausominaisuuksista ja siitä, minkälaisella aseella on ammuttu. Viihdeteollisuuden mielikuva hyvin suojaavista ohuista liiveistä paitojen alla tuntuu kuitenkin hieman yliampuvalta, sanoo Kataja.

Katajan mukaan suojaliivejä on paljon erilaisia. Mitä isommat ja paksummat, sen paremmat suojausominaisuudet.

- Luodin tekemä jälki ja tuho riippuu mm. minkälaisella luodilla on ammuttu, mikä on osumanopeus ja -kulma. Vaikka suojamateriaali sinänsä pysäyttäisi luodin voi energia jatkaa matkaansa ja liivin taakse voi syntyä vakaviakin traumavaikutuksia.
Kuituliivi ei ole mukavin hellevaate

Suojaliivi kuuluu poliisin vakiovarusteisiin kenttätehtävissä.

- Uskoisin, että henkilökohtaisten suojaliivien käyttö haalarien alla on sataprosenttista. Jos tekee päätöksen olla kantamatta liivejä, ottaa tietoisen riskin ja valtionkonttori pesee kyllä korvausten osalta kätensä.

Suojaliivien käyttömukavuus on lisääntynyt ja erilaisia materiaaleja kehitellään koko ajan.

- Toki kuituliivien ongelmana on hengittämättömyys, kosteus jne. Erityisesti kesähelteellä niiden pitäminen on aika tuskallista. Toisaalta, kun niitä on jonkin verran kantanut, niistä kasvaa ikään kuin toinen iho, eivätkä ne enää haittaa olemista.
 
On se tainnut poliisin työ muuttua sitten Artturi Reinikaisen päivien. Ei voi mitään vissiin.
 
Ihan itsestäänselvyyksiähän tuossa ”uutisessa” puhuttiin, mutta jätettiin tehokkaasti huomioimatta se seikka, että teräaseet ovat yleisempi, joskaan eivät välttämättä vaarallisempi uhka.
Suojaliivien materiaalin vaihtuminen kevlarista dyneemaan huomattavilta osin on seurausta juuri siitä, että halutaan saada parempaa suojausta myös teräaseita vastaan.
 
Tottumiskysymys pitkälti. Se tunne kun otat pitkän työvuoron jälkeen liivit niskasta... Aah! On siinä kyllä mukana hajukin.
 
Back
Top