Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Lyhyestä ja pitkästä kirjoittamisesta

Viestiketju osiossa 'Verkko, informaatio, internet ja elektroninen' , aloittaja jokiranta, 28.02.2012.

 1. jokiranta

  jokiranta Alokas BAN

  Liittynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  1,206
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  0
  Tällä sivustolla oli keskustelu kirjoittamisesta ja kirjoittamalla puhumisesta: eri mielikuvista siitä, pitäisikö verkkokirjoittamisen olla jutustelua, puhumista vai kirjoittamista.

  Se, miten välineellä rajoitetaan esittämistä, vaikuttaa esittämisen muotoon ja sitä kautta mahdollisesti myös sisältöön.

  Suomen ehkä merkittävin muodonmuutos liittyy hankkeeseen muuttaa Helsingin Sanomat broadsheetista, sanomalehden kokoisesta, tabloidiin iltapäivälehden kokoiseksi.

  http://niklasherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/98867-tabloidin-tekeminen-helppoa-ja-hauskaa
   
 2. Touhottaja

  Touhottaja Majuri

  Liittynyt:
  12.01.2012
  Viestejä:
  1,108
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  156
  Omalla kohdallani ei mitään väliä, missä koossa pääkaupunkiseutulaisten ihan oma aviisi ilmestyy. Suoraa yhteyttä lehteen ei ole, muutos ehkä vaikuttaa taittoon enemmän kuin kirjoituksiin? Jos vaikuttaa kirjoituksiin, saattaa pitkässä juoksussa välillisesti vaikuttaa siihen tekstiin mitä tulen lukemaan. Media siirtyy jatkossa todennäköisesti entistä vahvemmin verkkoon. Se on paljon merkittävämpää, kuin jokun sanomalehden paperikoko. Minun mielestäni.

  Ja verkossa jokainen keskustelee tyylillään, tosin yleensä omaksutaan tietyt käyttäytymismallit ja tavat ympäristöltä. Minulle viestien sisältö on kuitenkin tärkempää, kuin niiden pituus. Jos pitkä viesti on asiaa, ihan ok. Jos pitkä viesti on poukkoilevaa, kontekstitonta ja vailla johtoajatusta, ei sitä oikein jaksa lukea. Lyhyet viestit sitten ovat hankalia, jos niissä ei ole oikein selvää asiasisältöä, mutta ne monesti vain lukee ja unohtaa.
   
 3. Mainos 4. jokiranta

  jokiranta Alokas BAN

  Liittynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  1,206
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  0
  Iskevää sisältöä ei saada aikaiseksi kuin kaikkien tuntemalla sanastolla, joka aiheuttaa ärsykkeitä riittävästi. Poliitikot ovat viimeisiä liikkuvia äänestäjiä itselleen liikuttelevina oppineet tämän informaatiosodankäynnin lajin. Ne, joilla ei ole asiaa tai ne, joilla on parempi kotikasvatus ja suurempi sivistyksellinen perimä, pitävät tätä vyön alle lyömistä populismina.
   
 5. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,338
  Pisteet:
  1,286
  Hieno askel kohden lopullista unohdusta. Hesarissa ainoa paikkansa pitävä asia on päivämäärä ja sekin vain yhden päivän ajan.
   
 6. jokiranta

  jokiranta Alokas BAN

  Liittynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  1,206
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  0
  On jotenkin perinteistä ajatella, että broadsheet on oikea sanomalehti, jota pitää lukea ajatuksella pöydän päällä, kun taas tabloidi on nopeasti sylissäkin helposti selailtava lehti.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Broadsheet

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Tabloidi

  Suurtabloidia sanotaan berlineriksi. http://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_%28format%29

  Helsingin Sanomat alkaa olla mainospulassaan ohuempi kuin paksu värikuvilla, urheilu-uutisilla ja ruokaohjeilla täytetty maakuntalehti.

  Kun siirrytään tabloidiin broadsheetistä, tulee kirjoittamisesta vähemmän haastavaa, koska lyhyemmän palstatilan voi täyttää clichéillä, ennakkoluuloilla ja kaunoilla sekä muulla iskevällä ja jo valmiiksi käsitteistetyllä aineistolla.

  Ei tarvitse ajatella, rakentaa eikä perustella - kirjoittaa, vaan jutustelevan löpinänsä saa vähemminkin kirjoittajanlahjoin ja paljon keveämmällä yleissivistyksellä sopivasti mainosten väliin "toimitukselliseksi aineistoksi".

  Tasavallan presidentin ja presidentin puheenkirjoittajatkaan eivät osaa kirjoittaa oikein eikä kumpikaan oikeustieteiden kandidaateista tutki puhuttavaansa ennakkoon.

  Tasavallan presidentin virkaanastujaisissa kohteliaasta teiteittelymuodosta käytettiin tasavallassa kunkinkaallista muotoa. Odotan, että tulevaisuudessa käytetään paavillista tai jumalallista muotoa, ja aletaan puhua toisesta kolmannessa persoonassa.
   
 7. jokiranta

  jokiranta Alokas BAN

  Liittynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  1,206
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  0
  Executive brief:

  No sitten se ydinasia, jos edellisestä ei kiireiselle taistelijalle poteron pohjalla tullut selväksi. Brysselin Pravda pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä, mikä on kaikille vapaussotureille pelkästään myönteinen asia. Kun lehti ohenee, sen pöytäpinta-alaa pitää pienentää, jotta se tuntuisi edelleen yhtä paksulta kuin juttunsa.

  Eurostoliiton ja hyvinvoinnin kannalta tietenkin mielikuvan postmoderni pirstoutuminen ei ole hyvä asia, koska lammaslauma karkaa mielipidejohtajan tultua epäröiväksi.

  Kaiken takana on nainen, yleensä joku Reetta Meriläinen, joka kirjoittaa niin kuin herrat haluavat. Myös lampaan takana on paimen.

   
  Viimeksi muokattu - moderaattori: 20.09.2013
 8. artti

  artti Eversti

  Liittynyt:
  28.06.2014
  Viestejä:
  1,585
  Tykkäykset:
  968
  Pisteet:
  316
  Iskevä sisältö laittamalla negatiivisia ärsykkeitä saa aikaan ärsykkeen iskeä sivusto kiinni. Se nimittäin kertoo, että sivustolla ei ole mitään asiallista tarjottavaa. Laadukas analyysi ei nimittäin pelaa iskevillä ärsykkeillä vaan journalistisesti laadukkaalla sisällöllä.


  Kaikkien tunteman sanaston käyttämisessä on erinäinen hyvä puoli. Nimittäin toistuvasti samaa sanastoa käyttävät sivustot voi karsia niiden tätä ominaisuutta hyväksi käyttämällä.

  Esimerkiksi esseen tekijä voi haluta poistaa hakutuloksista toimituksellisen aineiston. Jos kirjoittaa vain climate change niin hakutuloksista suurin osa on toimituksellista aineistoa, joka käsittelee aihetta sensaatiohakuisesti ja informaatiokaan ei ole kovinkaan laadukasta vaan korostaa hiukan liikaakin tavoitetta tuottaa lukijalle negatiivisia ärsykkeitä.

  Niinpä siis karsimme toimituksellisen aineiston käyttämällä sanoja, joita esiintyy usein sensaatiohakuisesti kirjoittavilla toimittajilla, tälläisiä sanoja ovat esimerkiksi - latest, - mystery, - heavy. Suomenkielisessä mediassa hyvin tyypillinen ihan jokaisessa tekstissä esiintyvä sana on - viime. Nämä karsimalla toimituksellista aineistoa onkin paljon vähemmän esseen tekijän riesana.
   
  Viimeksi muokattu: 25.06.2015

Jaa tämä sivu