Märät vaatteet jäihinputoajan pelastus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Terveys 8.12.2012 klo 13:14
Märät vaatteet jäihinputoajan pelastus

Hyiseen veteen pudonneen ei kannata ylös päästyään riisua vaatteitaan tai yrittää puristella niitä kuivaksi. Tärkeintä on lähteä nopeasti liikkeelle ja lämpimään.

Mistä on kyse?

Jäihin pudonneen ei kannata riisua itseään alasti päästyään ylös avannosta
Jäällä puhaltava viima palelluttaa ihmisen nopeasti
Märät vaatteet voivat eristää jonkin verran lämpöä ja auttaa ihmistä pysymään lämpimänä
Tärkeintä on heti avannosta ylös pääsemisen jälkeen lähteä liikkeelle ja kohti lämpimiä sisätiloja

Rohkeimmat pilkkijät kokeilevat jo jääkannen kestävyyttä eteläisessäkin Suomessa. Jos jään läpi putoaa kylmään veteen ja pääsee kipuamaan avannosta takaisin jäälle, märät vaatteet on syytä pitää päällä, vaikka järki sanoisi toisin.

Itsensä riisuminen alasti kylmässä viimassa ei kannata, Työterveyslaitoksen erikoislääkäri, hypotermiasta kirjan kirjoittanut Harri Lindholm vahvistaa.

Hänen mukaansa tärkeintä on, että avannosta ylös päässyt pysyy liikkeessä.

- Siinä tuotetaan lämpöä, pidetään keho lämpimänä. Jos riisuu vaatteet ja puristelee niitä kuivaksi sekä rapsuttaa jäätä pois, se kuluttaa ja haihduttaa elimistöstä niin paljon lämpöä, että paleltuman riski lisääntyy.
Kosteakin vaate lämmittää

Kireällä pakkasella märätkin vaatteet voivat toimia jonkinlaisena lämmöneristeenä. Etenkin, jos vaatteet eivät ole kastuneet läpimäräksi.

- Jos vaatteen pintakerros jäätyy ja alla on vähän kuivempaa, se voi eristää hieman lämpöä. Sitten vain äkkiä eteenpäin ja lämpimään, Lindholm sanoo.

Jos vaatteen pintakerros jäätyy ja alla on vähän kuivempaa, se voi eristää hieman lämpöä.

- Harri Lindholm

Monien lapsena mieleen jääneet opit siitä, että jäihin pudonneen on ylös päästyään riisuttava itsensä alasti ja kietouduttava johonkin kuivaan voi siis kumota – ainakin, jos ulottuvilla ei ole kuivia vaatekappaleita.

Työterveyslaitoksen erikoislääkäri Harri Lindholm huomauttaa, että luonnossa liikkuvan on järkevintä pitää mukanaan vaihtovaatteita jäihin putoamisen varalta.
 
Olipahan taas artikkeli. Aika monta voda-verbiä. Vaatteet tosiaan voivat eristää märkänäkin. Esim. vanha kunnon villasarka ja villaiset muut vaatteet eristävät kyllä. Kaikki kuidut eivät sitä tee ja jotkut toimivat täysin päinvastoin. Jos käy niin hyvin, että ne vaatteet jäätyvät levyksi niin toimivat hyvin tuuleneristeenä kyllä.
Ja tuo loppulause, että vanha oppi voidaan kumota ja sitten samantien huomataan että -jos ei ole kuivia vaatteita. Eli se sääntö että märät pois ja kuivat tilalle nopeasti ei ole sittenkään kumottavissa. Tuo vanha oppihan ei sano, että märät pois ja jäädään alasti pällistelemään, jos ei kuivia ole laittaa päälle.
Ja monestikohan Lindholm on testannut tuota avantoon putoamista. Siinä jää harvemmin kuivia vaatteita alempiin kerroksiin, jos oikeasti putoaa uimasilleen asti, ellei ole kuivapukua päällimäisenä. Kukin voi kokeilla miten hyvin pysyy alusvaatteet kuivana vaikka uisi sadepuvussa.
Ja sitten tuosta on unohdettu sellainen tärkeä ohje, että pakkaslumessa kieriminen kuivattaa niitä vaatteita hyvin ja vanha ohje onkin ollut, että kieritään siiitä avannosta kauemmas (ettei jää uudelleen petä ja samalla se kuiva pakkaslumi imee kosteutta vaatteista). Siirrytään mahdollisimman nopeasti tuulensuojaan Ja siellä kuivataan vaatteita mahdollisuuksien mukaan. Ei vanhoissakaan ohjeissa ole neuvottu sinne jäälle jäämään niitä vaatteita kuivattelemaan.
 
No, tuossa Noska sentään palautti mieleen muutaman perusohjeen...
Märissä vetimissä on kiire lämpimään kuivattelemaan !
Nimimerkki "vain kerran jään läpi pudonnut"
 
Koira ei kerran oikein tuntunut arvostavan tuota lumikikkaa kun joutui jäihin putoamisen jälkeen heti lumipesun uhriksi. Bokseri putosi muutama vuosi sitten joidenkin idioottien merkkaamattomaan avantoon, ja sen jälkeen kun olin saanut ongittua koiran ylös avannosta niin päätin kokeilla käytännössä että kuinka lumella saa kuivattua koiran turkista enimmät vedet pois.
 
Koiralla on ravistelu huomattavasti tehokkaampi kuivauskonsti ja veden se saa ravisteltua turkistaan huomattavasti helpommin kuin lumikiteet joten eipä ole ihme jos ei hirveästi innostu.
Toisaalta monet koirat ovat jo niin paljon etääntyneet luontaisesta olomuodostaan, ettei luonnolliset vaistot kaikissa tilanteissa niillä toimi oikein.
 
Back
Top