M: M05-maastopuvun takkeja.

Ottaen huomioon, että foorumin valvonta on tällä hetkellä vapaaehtoispohjalta, on 22499 turha keulia tuon valvonnan kanssa. Esimerkiksi ylläpidon on kahdenvälisessä kaupankäynnissä mahdoton esimerkiksi varmentaa tuotteen laatu ja täyttääkö se mallisuojauksen vaatimat kriteerit. Aitoja on liikkeelä erittäin vähän (hyvä asia), sen sijaan kopioita (niin hyviä kuin huonojakin) pullahtelee yksittäiskappaleina myyntiin aina satunnaisin väliajoin. Tämän foorumin tehtävänä ei kuitenkaan ole määritellä sitä mitkä ovat mallisuojan piirissä ja mitkä eivät. Se on loputon suo vähän samaan tapaan kuin se että sinisten haalarien myynti rajoitettaisiin sen takia että poliisikin käyttää sinisiä haalereita. Mallisuojannut taho voi ottaa yhteyttä ylläpitoon tapauskohtaisesti, mutta yleisen kiellon valvominen on meille mahdottomuus. Siksi m05 kuvio ja siihen yleisesti verrattavissa olevat kuviot ovat morttimarketissa sallittua tavaraa myydä. Jokainen tapaus käsitellään tarvittaessa erikseen.

Toivoisin jokaiselta käyttäjältä sen verran ymmärrystä realiteeteista että m05 kuvio on rauhan aikana poliisin siniseen väriin verrattavissa oleva viranomaistunniste. Eli käyttämällä kuviota pyritään profiloitumaan tietyn tahon edustajaksi. Siksi käyttö ilman todellista kyseisen laitoksen statusta on silkkaa tyhmyyttä ja saattaa johtaa seurauksiin (epätodennäköistä, mutta mahdollista). Samaten jokainen joka markkinoille tuo 05 kuviota tai siihen verrattavissa oleva kuviota saa kantaa vastuunsa siitä että tavara ei todellakaan ole mallisuojan piirissä tai pv:n omaisuutta.

Yleisesti ottaen kiitokset sekä stagideukselle että 22499:lle tapauksen hoidossa. Aina saa auttaa.

-setämies-
En setä ottanut kantaa foorumiin tai sen valvontaan
 
Kyseiseen tuotteeseen ja siitä käytyyn keskusteluun liittyen puolustusvoimat toteaa seuraavaa:

Puolustusvoimien Seyntex NV:ltä saaman selvityksen mukaan kyseinen maastotakki ei ole Seyntex NV:n valmistama. Kyseisen yrityksen mukaan heillä on ollut muitakin tapauksia, joissa yrityksen valmistamia tuotteita mukaan lukien logot on kopioitu Koukoidässä. Kyseessä ei siis ole puolustusvoimien maastotakki, vaan siitä valmistettu kopio.

Puolustusvoimat on hankkinut maastopuvun M05- kankaan neljälle painokuosille mallisuojan Suomen patenttiviranomaiselta (Patentti- ja rekisterihallitus) 26.9.2016 asti. Mallisuoja antaa puolustusvoimille yksinoikeuden mallin hyväksikäyttöön, jota ovat mallin mukaisen tai sen sisältämän tuotteen valmistaminen, tarjoaminen, markkinoille saattaminen, käyttäminen, maahantuonti, maastavienti tai varastoiminen. Suomen kansallisen mallioikeuslain mukaisen mallioikeuden saaminen edellyttää mallin rekisteröimistä Suomen patenttiviranomaisessa (Patentti- ja rekisterihallitus). Mallin enimmäissuoja-aika on 25 vuotta.

Asiaan liittyvänä taustatietona mainittakoon, että Puolustusvoimista annetun lain (551/2007) 45 § 3 momentissa säädetään sotilaspukujen käyttämisestä. Siviili ei saa käyttää puolustusvoimien sotilaspukua taikka pukuun kuuluvaa asustetta erehdyttävästi muistuttavaa asua tai pukinetta siten, että voi syntyä vaikutelma käyttäjän asemasta ammattisotilaana.

Viestintäpäällikkö
HTM Juhani Kauppinen
Maavoimien materiaalilaitoksen esikunta
 
Mikäli takin lunastaneilla on mietteitä asian tiimoilta, pyydän olemaan yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse tai yksityisviestitse.
 
Back
Top