baikal kirjoitti:
Ei tässä kohtaa kannata sotkea sitä omaa "kohtaloaan" mukaan, jos pyrkii miettimään mitä tuleman pitää. Vaatimukset ovat muuttuneet: toisaalta on kyettävä pysymään Nato-kelpoisuudessa ja toisaalta on kyettävä säilyttämään kansallinen puolustus. Kirjoittaisin mielelläni lisää, jos tietäisin varmasti mitä on tulossa mm. suhteessa asevelvollisiin.
Valikoivampi asevelvollisuus------pyritään luomaan valittuihin pidempiaikainen suhde-------elinikäinen oppiminen------mahdolliset täkyset--------- eli varusmies-reserviläinen asetelma liudentuu ja käytetään mm. verkko-oppimista yhtenä keinona kiinnittää hlöstöä jatkuvaan kehittämiseen. Tämä nyt on sellainen iha oma hahmotelma ja petyn todella, jos jotain tällaista ei synnytetä. Kun kuitenkin oletan, että pv:n suunnittelu ja johto pääasiassa pyrkii tekemään parhaansa niin uskon Asiaan.
Eräs wanha keino kiinnittää väkeä puolustusvoimiin ja suhteeseen sen kanssa on kriha eri muotoineen. Veikkaan, että toiminta laajenee nykyisestään jonkin verran. Jopa niin, että tulemme lähelle samaa viivaa Ruotsin ja Norjan kanssa.
Perinteisen vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan on löydettävä uusi roolinsa, kuten olen jo vuosia paahtanut. Perinteet, lallatukset ja porinat on ihan jees, mutta mutta.....
Samanlaista tuntumaa on minullakin, etenkin tuosta kouluttautumisen jatkumosta ja monimuotoisuudesta.. systemaattisen suunnitelmallisesti edetään. Täkysenä yhtenä voisi vaikkapa olla että mies voi itse enempi vaikuttaa kouluttautumisellaan tuleviin tehtäviin. Tämä "täykkärikoulutus" etenkin varusmieskoulutuksessa saamansa peruskoulutuksen jälkeen (sopivuudet luonnollisesti huomioiden). Tuo nykyinen aliups-ups täydennyskoulutuskin näkyy jääneen suht pysyväksi käytännöksi.
Entäpä jos tulevaisuudessa ei enää reserviin siirryttäisikään täyspainoisesti?
Entäpä jos sitoumuspaperit laitetaan eteen varusmiespalveluksen lopuksi?
Entäpä jos tuo MAAKK:n malli laajentuukin ja synnytetään sitoumuksen tehneistä puoli-ammattilais-reserviläis-armeija?
"Maanpuolustustoiminta" reserviläisten keskuudessa on ollut jakautunutta jo pitkään. On ollut kerhoilijat ja reenaajat. Reenaajat ovat useinkin vain muodollisesti organisoituneita (ei ry tms) mutta tiiviisti harjoituksissa kulkevia/järjestäviä. Jotkut reserviläisyhdistyksetkin sisällyttävät "reenaaja osaston", kilpailutoiminnan lisänä. Baikal tarkoittanee lallattajilla ja porinoitsijoilla tuota kerhoilija -ryhmää?
baikal kirjoitti:
Saa nähdä muuttuuko mpky ja kotu-orkesteri jollain tapaa nykyisestä...veikkaan, että kyllä muuttuu.
Sen verran on jo muuttunut että vuoden alussa jäi lyhenteestä pois tuo "Y"
eli MPK (MaanPuolustusKoulutus ... yhdistys) :a-grin:
Toinen juttu on jako "Kotu-A/Kotu-B" eli ei-niin-sotilaallinen ja sotilaallinen koulutus. Ammuntoihinkin löytyy jo lisenssoituja valvojia (koulu/tst), eikä joka pamaukseen tarvita virassa olevaa valvojaa. Pitää myös muistaa suuri evp-reservi, jossa on runsaasti ex ammattilaisia sotilaskouluttajia. Tuo aktiivipalveluksesta vapautuva ammattilaisreservi tulee kasvamaan kun supistetaan virkoja. Ei viiskymppinen "eläkeläinenkään" vielä liian vanha kouluttamaan ole.
KH:t tulee varmaankin vähenemään lähivuosiksi mutta harjoittelu korvautunee suunnatuilla VEH-reeneillä, joka on huomattavasti edullisempaa. Vapaaehtoisiin harjoituksiin osallistuu kuitenkin harmittavan harva kutsuttu (kun ei ole PAKKO, eikä saa palkkaa).