Mali

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Ulkomaat 11.1.2013 klo 21:13
Malissa kansallinen hätätila - Ranska teki ilmaiskun

Presidentti teki julistuksen samoihin aikoihin, kun Ranskan kerrottiin tehneen ilmaiskun. Ranska asettui sotilaallisesti Malin hallituksen tueksi islamistikapinallisia vastaan.

Ranska on tehnyt ilmaiskun Malissa, kertoo Malin ulkoministeri. Ranska lupasi tänään tukea entisen siirtomaansa hallitusta kapinallisia vastaan.

- Ranskan joukot toivat tukensa tänä iltapäivänä Malin armeijalle taistellakseen terroristeja vastaan, presidentti Francois Hollande kertoi lehdistölle perjantaina.

Malin presidentti Dioncounda Traore puolestaan julisti maahan kansallisen hätätilan.

Islamistikapinalliset ovat ottaneet haltuunsa pohjoisen Malin. Ranska pyrkii auttamaan hallituksen joukkoja pitämään Etelä-Malin vallassaan.

Ranska on ainakin julki kerrottujen tietojen mukaan ainoa ulkovalta, joka tukee sotilaallisesti Malia. Britannian ulkoministeri William Hague antoi perjantai-iltana oman tukensa Ranskan toimille.

YK:n turvallisuusneuvosto piti eilen hätäkokouksen, jonka jälkeen se ilmoitti olevansa huolissaan joukkojen liikkeistä ja ääriryhmien hyökkäyksistä Pohjois-Malissa. Neuvoston mukaan tilanne uhkaa yhä pahemmin koko maan vakautta ja on uhka myös kansainväliselle turvallisuudelle.

Ranskan YK-lähettilään mukaan etelään etenevät kapinalliset uhkaavat seuraavaksi 100 000 asukkaan Moptin kaupunkia. Lähestyminen on lietsonut kaupungin asukkaissa paniikkia Läheisen Sevaren asukkat ovat kertoneet sotahelikoptereiden lentämisestä ja armeijan vahvistusten vyörystä. Joukot ovat yrittäneet pysäyttää kapinallisten etenemistä.

Uutistoimisto Reuters tavoitti Ansar Dine -kapinallisryhmän ja kysyi, aikovatko islamistit vallata Sevaren ja Moptin.

- Teemme sen selväksi lähipäivinä, vastasi ryhmän edustaja Sanda Ould Boumama.

Joulun alla YK:n turvallisuusneuvosto päätti sotilasoperaatiosta Malin islamistitaistelijoita vastaan. Afrikkalaissotilaista koostuvaa joukkoa ei kuitenkaan saatane paikalle ennen syyskuuta 2013.
 
yle uutiset Ulkomaat 12.1.2013 klo 3:32
Malin armeija kertoo vallanneensa Konnan kapinallisilta

Konna vallattiin takaisin sen jälkeen, kun Ranska oli tehnyt ilmaiskuja islamistikapinallisia vastaan.

Islamistikapinallisten länsiafrikkalaisessa Malissa torstaina valtaama strategisesti tärkeä Konnan kaupunki on jälleen hallituksen joukkojen hallussa. Malin armeija kertoo vallanneensa Konnan kapinallisilta perjantaina.

Uutistoimisto AFP:lle puhuneen upseerin mukaan kaupungin rakennuksia tarkastetaan piilossa mahdollisesti olevien kapinallisten varalta.

Konna vallattiin takaisin sen jälkeen, kun Ranska oli tehnyt kapinallisia vastaan ilmaiskuja. Malin entinen siirtomaaisäntä Ranska pyrkii auttamaan hallituksen joukkoja pitämään Etelä-Malin vallassaan.

AFP:n ja Reutersin nimettömien sotilaslähteiden mukaan Yhdysvallat harkitsee tuen antamista Ranskalle. Yhdysvallat voisi tarjota muun muassa tiedustelutietoja. Myös Senegal ja Nigeria ovat YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan tarjonneet apuaan.

Islamistikapinalliset valtasivat Malin pohjoisosan hallituksen joukoilta viime huhtikuussa.

Lähteet:
Reuters, AFP, AP
 
1f6xi8.jpg


Notta kenellekkään jää epäselväksi, koska mä olin hetken aikaa hieman epävarma olenko koskaan edes kuullut ko. maasta.
 
yle uutiset Ulkomaat 12.1.2013 klo 13:23
Ranskan helikopterit hyökkäsivät Malissa

Ranskan joukot ovat jatkaneet sotatoimiaan Malissa. Länsi-Afrikan unioni aikoo myös siirtää sotilaitaan Maliin maanantaista alkaen.

Ranskalaiset helikopterit ovat iskeneet Malin islamistikapinallisia vastaan myös tänään lauantaina. Hyökkäyksen kohteena oli kapinallisten ajoneuvosaattue.

Saattueen ajoneuvot hajaantuivat. Yksi ranskalainen helikopterilentäjä sai surmansa iskun yhteydessä.

Saattue oli matkalla kohti Moptin kaupunkia.

Ranskan armeijan joukot ovat avustamassa Malin hallituksen joukkoja, kun nämä yrittävät estää islamistikapinallisten etenemisen. Eilen perjantaina yhdistyneet joukot valtasivat islamisteilta takaisin Konnan kaupungin.

Konnassa käydään yhä hajanaisai yhteenottoja, kun islamistien viimeisiä tukikohtia puhdistetaan.

Länsi-Afrikan maiden järjestö ECOWAS aikoo aloittaa omien sotilaidensa siirron Maliin maanantaina. Asiasta kertoi järjestön puheenjohtajuutta tällä hetkellä pitävä Norsunluurannikon presidentti Alassane Ouattara.

Lähteet:
AFP, AP, Reuters
 
U.N. Council Votes to Help Mali’s Army Oust Islamists
http://www.nytimes.com/2012/12/21/world/africa/un-panel-votes-to-help-malis-army-oust-extremists.html?_r=1&

By RICK GLADSTONE
Published: December 20, 2012
 
Interim President Dioncounda Traore, under pressure for tougher action from Mali's military, declared a state of emergency on Friday. Traore will fly to Paris for talks with his French counterpart, Francois Hollande, on Wednesday.
http://www.aljazeera.com/news/africa/2013/01/201311225344135492.html

Video löytyy linkin sisältä.

201311123730673734_20.jpg
 
736392_477825888929808_1451329829_o.jpg


616977_477833448929052_149423865_o.jpg


616858_477825922263138_1095179709_o.jpg


https://www.facebook.com/media/set/?set=a.477825865596477.104083.290726467639752&type=1
 
Toivottavasti ranskalaiset pitävät pintansa. Tuolla maanäärellä tahtoo syntyä lievästi sanoen humanitaarisia kriisejä, jos ko. poppoot saavat vallan. Siellä ei ihmishenki paina mitään. Ei olis kiva katsoa tv-uutisista kansanmurhauutisia vain siksi, että poliitikot luiskauttavat peukalon peffaan, sotilaat hoitavat homman, jos niille se tehtäväksi annetaan. Jos ko. popula ottaa vallan, niin paljonko on pakolaisia liikenteessä? Ens Algeriaan ja sitä kautta Ranskan porteille, fantsua. Mielestäni Ranska toimii tällä haavaa täysin oikein.
 
Afrikassa säpinää tänä vuonna.

US deploying troops to 35 African countries
Published: 24 December,
http://rt.com/usa/news/us-deploying-troops-order-749/
 
yle uutiset Ulkomaat 13.1.2013 klo 16:29
Ranska: Mali oli vähällä joutua islamistien valtaan

Ranskan joukot ovat jatkaneet Malin pohjoisosaa hallitsevien islamistien pommittamista ilmasta käsin. Ranskan puolustusministerin mukaan islamistien voitto oli parin päivän päässä ennen iskuja.

Ranskan hävittäjäkoneet ja helikopterit ovat tehneet uusia iskuja Malin islamistikapinallisia vastaan. Hyökkäyksiä on kohdistettu myös kapinallisten selustaan Malin pohjoisosassa.

Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian sanoi tänään sunnuntaina tv-haastattelussa, että kapinalliset ovat olleet yllättävän hyvin aseistettuja ja koulutettuja sekä taistelijoilla on nähty nykyaikaista kalustoa. Le Drianin mukaan iskuja tehdään koko ajan ja niitä jatketaan toistaiseksi.

Le Drian sanoi, että ilman Ranskan sotilaallista väliintuloa Malin pääkaupunki Bamako olisi joutunut kapinallisten haltuun kahdessa-kolmessa päivässä.

- Oli välttämätöntä toimia nopeasti, hän sanoi.

Malin naapurimaiden joukkoja odotetaan maahan vielä tänään sunnuntaina. Iltapäivällä myös Togo ilmoitti lähettävänsä 500 sotilasta Malin hallituksen tueksi.

Aiemmin joukkojen lähettämisestä ovat ilmoittaneet Nigeria, Burkina Faso, Niger, Senegal ja Benin. YK:n turvallisuusneuvosto on valtuuttanut 3 300 sotilaan joukon.

Britannia valmistautui lähettämään kaksi isoa C-17-kuljetuskonetta Ranskan tueksi. Ensimmäinen koneista lentänee Ranskan kautta Maliin huomenna maanantaina.

Lähteet:
Reuters, AP, AFP
 
French Foreign Minister Laurent Fabius has said that France's involvement in the campaign against Islamist rebels in Mali will last "a matter of weeks".

On Sunday, French warplanes bombed the town of Gao in eastern Mali, extending their raids deep into rebel territory.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21007517
 
Mielenkiintoista, sillä tällä kertaa pelissä on kulta eikä öljy.

According to Mali's Mining Minister, gold is now representing 80.5 percent of the nation's export earnings. But even though gold prices are record high, Mali's low taxation rates leave the country with little earnings.

...

Gold mining has slowly grown in importance. Four years ago, gold represented 72 percent of Malian exports. During the last decade, gold production has reached over 50 tonnes yearly, out of which around 90 percent is produced in seven major industrial mines and the rest comes from artisanal production.
http://www.afrol.com/articles/36347

Mali developed an Al Qaeda problem after gold was discovered right?
http://worldnews.nbcnews.com/_news/2013/01/13/16494660-france-bombs-rebel-strongholds-in-northern-mali?lite&ocid=msnhp&pos=4
 
Tokihan kulta on voinut olla ranskalaisten perimmäinen ponnin osallistua toimintaan. Entäs jos Kiina on jihadistien tukena? Näppärä vallankeikaus tavoitteeksi ja kiinalaiset isännöimään kenttiä? Kiina on melkoinen kolonisoija jo nyt Afrikassa, tavoitteet varmasti aika suuret.
 
Moniko maa pystyy viemään 80 prosenttia tuotannosta kultana? 50 tonnia kultaa vuodessa on aika helvetin paljon rahaa maanosassa mihin länsimaat on tunnetusti vieneet ainoastaan roskaansa. Nigeriassa on jumalattomasti öljyä, ja Malin alapuolella on niitä kovan onnen timantin tuottajia. Mutta eipä juuri paljon nuo mustat miehet niistä hyödy.

The 1 ton of Gold is worth $64.3 Million dollars at $2000/oz.

Gold has gone from $18.92 in 1911 to over $1,700 in 2012, the price of Gold has inflated more than 9,000%
In recent times, Tungsten (heavy 'cheap' metal) filled fake Gold bars, which look like the ones above, have been found in Manhattan.
Such tungsten fake bars can be even be ordered from tungsten-alloy.com & chinatungsten.com.
http://demonocracy.info/infographics/world/gold/gold.html
 
Mali saa kullasta vain murusia. Melkein uskaltaisin veikata Ranskasta löytyvän varsinaiset hyötyjät.
 
30529964.jpg


19124390.jpg


Kyllä Mirage osaakin näyttää vanhalta.

95541719.jpg


verrattuna Rafaeliin.

d6244253-f263-4660-ad00-81907f847ef3.jpg


http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?222149-Op%E9ration-Serval-french-intervention-in-Mali
 
Jihadists based in the north of Mali, whose positions are bombed by French forces, announced Monday they would "strike at the heart of France," according to an official of the Movement for the uniqueness and jihad in Africa West (Mujao). "France has attacked Islam. We will strike at the heart of France," he told AFP Abu Dardar, a Mujao officials in northern Mali.
http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2013/01/14/97001-20130114FILWWW00400-mali-la-france-sera-frappee-au-coeur.php

Jihadi fighters today attacked the city of Diabali, located about 400 km north of Bamako, in an area under the control of the Malian authorities, said a senior Malian security.

"The Islamists attacked today (Monday) Diabali locality (in the center of Mali). They came of the Mauritanian border, where they were bombarded by the French army," the source said.

"Abu Zeid, one of the leaders of Al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM) directs the operations itself. They left the Mauritanian border, to prevent raids by French aircraft," said a security source region, confirming the attack against Diabali.

France confirms that the situation in the west is "a difficult". Armed Islamist groups have carried out a "kink" in the eastern part of Mali but "a difficult" for French forces in the western part remains today said French Minister of Defence Jean-Yves Le Drian.
http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2013/01/14/97001-20130114FILWWW00457-mali-attaque-des-islamistes-sur-la-route-de-bamako.php

U.S. helping support Mali operation http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/01/13/france-north-mali/1829993/
 
yle uutiset Ulkomaat 14.1.2013 klo 17:26
Tuaregit valmiit loikkaamaan Ranskan ja Malin tueksi

Malin kriisin sytyttäneet tuaregi-kapinalliset kertovat, että he ovat valmiita hyppäämään Ranskan ja Malin keskushallinnon kelkkaan islamisti-kapinallisten nujertamiseksi.

Malin tuaregi-kapinalliset ovat valmiit loikkaamaan Ranskan ja Malin puolelle, kertoo uutistoimisto AFP. Tuaregit ilmoittivat maanantaina Tinzawatanessa, että he ovat valmiit taistelemaan islamistikapinallisia vastaan tukialueellaan Pohjois-Malissa.

Tuaregeja edustavan Azawadin kansallisen vapautusrintaman (MNLA) mukaan tuaregit haluavat kitkeä islamisti-terrorismin alueiltaan.

- Me kykenemme hoitamaan maasodan. Meillä on miehiä, aseita ja ennen kaikkea halu kitkeä terrorismi Azawadista, sanoo liikkeen edustaja Mussa Ag Assarid.

Tuaregit kutsuvat Malin pohjoisosia Azawadiksi, jota he pitävät tuaregien kotimaana. MNLA-liikkeellä on ollut merkittävä rooli Malin ongelmallisessa lähimenneisyydessä.

Tuoregi-kapinallisten alkuvuodesta 2012 aloittama kapina johti sotilasvallankaappaukseen Malin pääkaupungissa Bamakossa vain muutama kuukausi kapinan alkamisen jälkeen. Sotilasvallankaappaus aiheutti maahan valtatyhjien, joka tarjosi islamisti-kapinallisille tilaisuuden ottaa haltuunsa Pohjois-Mali.

Alkujaan tuaregit olivat liitossa islamistien kanssa. Yhteistyö päättyi, kun islamistit ottivat käyttöön islamilaisen sharia-lain pinta-alaltaan hieman Ranskaa suuressa Pohjois-Malissa.

Heikentynyt MNLA-liike aloitti rauhanneuvottelut Bamakon kanssa viime joulukuussa. Samalla liike tyytyi vaatimaan itsehallintoa itsenäisyyden sijasta.

Tuaregien loikkausta selittänee pelko: kapinan alkuvaiheessa tuaregi-kapinalliset löylyttivät Malin armeijan useita kertoja. Nyt tuaregit pelkäävät, että Ranskan ilmapommitusten tukema keskushallinto yrittää tasata tilit.

Lähteet:
AFP
 
Saksa haluaa antaa tunkensa kuljetusten ja sairaanhoidon osalla. http://www.spiegel.de/politik/ausland/bundesregierung-erwaegt-logistische-hilfe-in-mali-a-877383.html

Ja Tanska haluaa lähettää kaksi kuljetuskonetta Ranskan avuksi. http://politiken.dk/newsinenglish/ECE1867591/denmark-to-help-france-in-mali/

Mali-carte-new.jpg
 
Back
Top