Matti Vanhanen Suomenmaassa: EU voi siirtyä yhteiseen puolustukseen äkillisesti

Bushmaster

Greatest Leader
"Anti-Gun" Vanhanen lobbaa "Euvostoliittoa"...http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/vanhanen eu puolustus-38072

Matti Vanhanen Suomenmaassa: EU voi siirtyä yhteiseen puolustukseen äkillisesti

"Uskon, että kysymys saisi paljon kannatusta", sanoo ex-pääministeri.

  • 28ec32f99ce9459cc8a9f1bbdd0bfc69351a3f31bbb328b4b00fbda28e4e6cb8

    Matti Vanhanen.

    (Heikki Saukkomaa)
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että EU voi siirtyä yhteiseen puolustukseen nopeasti, jos jokin yllättävä tilanne tulee eteen.

– Maailma ei ole staattinen. Kun pohdin kysymystä unionin yhteisestä puolustuksesta, niin tie siihen suuntaan saattaa kehittyä äkillisistä olosuhteista johtuen ilman erityistä etukäteispäämäärää, hän kirjoittaa keskustanSuomenmaa-lehdessä.

Vanhanen huomauttaa, että EU voi siirtyä yhteiseen puolustukseen Eurooppa-neuvoston eli EU-päämiesten päätöksellä – asia, joka harvoin muistetaan.

– Tämä päätöksentekotapa on määritetty unionin perussopimuksessa, vaikka unionin sisällä ei ole ensimmäistäkään ajatusta siitä, että unioni tämän joskus tekisi.

Useimmat EU-maat kuuluvat Natoon, eivätkä halua toista, päällekkäistä organisaatiota jäsenyyden lisäksi, Vanhanen kirjoittaa. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos johonkin EU:n Nato-maista hyökätään. Silloin EU ottaisi käyttöön kaikki diplomaattiset ja taloudelliset keinot, hän arvioi.

– Tilanne johtaisi mielestäni nopeasti myös kysymykseen siitä, pitäisikö unionin siirtyä yhteiseen puolustukseen. Uskon, että kysymys saisi paljon kannatusta.
 
Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato, mutta Matti kukkarossasi onkin jo sitten pahempi juttu.

Periaatteessa olen ainakin osittain samaa mieltä Vanhasen kanssa. EU:n jäsenyys ei vielä takaa yhteistä puolustusta, mutta kuten Naton, myös EU:n loppu olisi lähellä jos järjestö ei yhtenä miehenä puolustaisi hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaataan. Yksinomaan tämän varaan ei kuitenkaan kannata heitäytyä; omasta puolustuskyvystä on pidettävä kiinni ja lähennyttävä Natoa!
 
Kyllä. Voisi. Käyttäen Naton organisaatiota.
 
Back
Top