Merivoimien laivojen värityksien "naamiointi tehokkuus"

Kustaanmiekka

Kenraali
Terve

Koetin löytää keskustelua Suomen merivoimien laivojen värityksistä/naamiointi- kuvioinneista.
En löytänyt, niinpä loin uuden keskusteluketjun.
Eli onko kenelläkään tietoa seuraavista asioista?:
1) Tutkitaanko merivoimissa sitä mikä väri/väritys/kuviointi tekee laivasta mahdollisimman heikosti havaittavan meidän meri- ja saaristo-olosuhteissa?
2) Toimiiko saaristossa jokin väri tai kuviointi paremmin kuin avomerellä?
3) Miksi ohjusveneet ovat väritykseltään ja kuvioinneiltaan aivan erilaisia verrattuna esim. miinalaivoihin ja miinantorjunta-aluksiin, jotka ovat tasasen vaalean harmaita.

Tässä Hamina-luokan ohjusvene:
Hamina_luokka.jpg

Tässä Hämeenmaa-luokan miinalaiva:
Hämeenmaa_luokka.jpeg

Ja tässä Google-maps -kuvakaappaus Pansion sotasatamasta:
Pansio_satama.jpg
Mielestäni ainakin näin lintu- tai lentokone- perspektiivistä katsottuna noiden kolmen vihertävän laivan väritys kätkee laivat huomattavasti paremmin kuin tuon vaalean harmaan laivan väritys.
Tai onko noilla laivojen värityksillä ja kuvioinneilla enää niin suurta merkitystä nykyaikaisessa merisodankäynnissä ja nykyisen kaltaisessa tiedusteluympäristössä?
 
Sivusta katsottuna eroina avovesi/tausta. Ja ylhäältä sitten alapuolisen veden väri rannikolla/aavalla. Tuommoisia lienevät pohtineet alusten käytön mukaan. Näin siis luulen. Lentotiedustelun apumekaanikon oppimäärällä.
 
Tässä Hämeenmaa-luokan miinalaiva:
h%C3%A4meenmaa_luokka-jpeg.19191
Kuvassa on kylläkin miinalaiva Pohjanmaa, jonka väritys on nykyään tämän näköinen.

pohjanmaa-1-1024x683.jpg

http://saaristo.ts.fi/jutut/pohjanmeri-hallitsee-merentutkimusta/
 
Olisiko näin, että miinalaivan oletettu toiminta-alue on selkeämmin avoveden puolella kun Hamina-luokalla rannikolla/saariston suojissa, jossa tausta ja kenties veden värikin on eri kuten yllä kuvissa?

Rauma-luokan ohjusveneet ovat myös varsin vihreitä väritykseltään, kuten Jurmot ja Jehut. Laivue 2020 havainnekuvissa ainakin isojen paattien väritys on taas selkeästi harmaa, mikä tällä logiikalla ja alusten koko ja miinatehtäväkin huomioiden puhuisi enemmän avovesitoiminnan puolesta?
 
No niin.
Kun nopeasti googlesta tein kuvankappauksen, niin menihän joku alustyyppi väärin.
Tämä juttu Pohjanmaan kohtalosta oli mielenkiintoinen: http://saaristo.ts.fi/jutut/pohjanmeri-hallitsee-merentutkimusta/
Kiitoksia Falangille.
En tiennytkään kuinka Pohjanmaalle kävi.
Hyvä, että se sai uuden elämän hyvissä tehtävissä. Nyt sillä on hienot väritkin. Sulautuu niin hienosti merelle ;).
Ja tuotakaan en tienyt, että valtiokin sai laivan myymisestä hieman pelihiekkaa pussiin.

Noita värejä ja maalauksia pähkäillessäni tulin samoihin johtopäätöksiin kuin ak.tied.
Eli ohjusveneet pysyttelevät enemmänkin saariston suojassa ja sivustapäin katsottuna värit soveltuvat paremmin saariston kallioisiin maisemiin. Ylhäältä päin katsottuna sitten kannen väri soveltuu taas puolestaan paremmin saariston veden väriin.
Kun mennään saariston ulkopuolelle avomerelle, niin soveltuvampi väritys onkin sitten vaalean harmaa, joka ilmeisesti tulee myös Laivue 2020 laivojen väriksi.
 
Meidän miinalaivatkin (Pohjanmaa, Hämeenmaa & Uusimaa) ovat välillä olleet maastomaaluksissa. Helsinki-luokan ohjarit olivat välillä harmaissa. Yhtä totuutta tässä ei ole, mutta homma perustuu juurikin tuohon toiminta-alueeseen sulautumiseen.
 
Ja samaa touhua oli jossain vaiheessa ilmavaivoillakin. Oli harmaita koneita ja maastomaalattuja.
 
Olen ymmärtänyt myös, että koululaivat ja "merirosvontorjuntalaivat", jotka seilaavat päiväntasaajan auringonpaahteessa, ovat vaaleampia, koska muuten laivan sisätilat kuumenisivat liikaa.
 
Mikä laiva kyseessä?
 
Panssarilaiva Väinämöisenkin heput osasivat myös homman.

e6L9WhK.jpg
 
Viimeksi muokattu:

Göta Lejon -veikkaus esiintyy muutamassa paikassa, tosin tuossa hieman epäillään: "Ok, this may actually be a destroyer, or a banana, or Tom Sawyer’s raft, but how can you tell for sure?" Alimmassa kuvassa mallari on rakennellut hävittäjä Hallandista dioraamaa ja innoituksena saattaa olla tuo nimenomainen camo-kuva. Halland-luokan (HMS Halland ja HMS Småland) aluksen puolesta mielestäni puhuu mm. savupiippujen muoto ja reilusti takimmaisen savupiipun takana oleva masto, jossa myöhemmässä vaiheessa oli isokokoinen tutka-antenni.

camo-swedish-ship-reveal.jpg


23-3986915-jagaren-halland.jpg


halland01.jpg

http://www.bildrum.se/kustflottan.htm
 
Back
Top