Mielenterveys- ja käyttäytymishäiriöt yhä suurin syy armeijasta vapautukselle

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Kotimaa 17.12.2012 klo 11:08
Mielenterveys- ja käyttäytymishäiriöt yhä suurin syy armeijasta vapautukselle

Mielenterveysongelmien lisäksi suurimpia syitä palveluksesta vapauttamiselle ovat aineenvaihdunnalliset ja ravitsemukselliset ongelmat sekä tukielinsairaudet. Tämän vuoden kutsunnat päättyivät viime viikon perjantaina, ja niihin osallistui yli 30 000 nuorta.

Mielenterveys- ja käyttäytymisongelmat ovat yhä suurin syy armeijan palveluksesta vapauttamiselle. Myös aineenvaihdunnalliset ja ravitsemukselliset ongelmat sekä tukielinsairaudet ovat suurimpien vapauttamissyiden joukossa.

Maavoimien esikunnan majuri Timo Koljosen mukaan mielenterveys- ja käyttäytymisongelmat ovat vapautuksen syynä lähes 40 prosentilla tapauksista. Vapautetuista noin 20 prosentilla syynä ovat aineenvaihdunnalliset ja ravitsemukselliset ongelmat. Tähän luokkaan lasketaan muun muassa diabetes ja ylipaino. Syyt ovat pysyneet samoina viime vuodet.

- Kyllä tämä tietyllä tavalla huolestuttaa. Ehkä luvut kertovat jonkinlaisesta sopeutumattomuudesta, sanoo Koljonen.

Tämän vuoden kutsuntoihin osallistui 34 300 nuorta. Heistä suurin osa, eli noin 76 prosenttia, määrättiin palvelukseen kutsuntoja seuraavien kolmen vuoden aikana.

Tänä vuonna kutsunnoissa määrättiin uudelleen tarkastettavaksi terveydellisistä syistä 7 prosenttia ja lähes 10 prosenttia vapautettiin rauhan ajan palveluksesta terveydellisistä syistä. Ulkomailla asuvia, monikansalaisuuden perusteella vapautettiin noin 3 prosenttia ja siviilipalvelukseen hakeutui 2 prosenttia.

- Monet vapautetuista todella haluaisivat palvelukseen, mutta eivät terveytensä vuoksi voi osallistua. Ei sotaväkeen meno ole muista poikkeuksellinen tilanne vaan se korreloi yhtä lailla yhteiskunnan tilaa.

Tämän vuoden kutsunnat päättyivät viime viikolla.
 
Wiki:

Suomenlinnan Kurikomppania eli Suomenlinnan Työvelvollisten Kurikomppania oli 1930-luvulla toiminut Suomen armeijan rangaistusyksikkö. Komppaniaan komennettiin muun muassa aseistakieltäytyjät. Tunnetuimpia sinne passitettuja oli Arndt Pekurinen.

Yhtenä komppanian päälliköistä toimi Arvo Kartano, joka sai huonon maineen kurinpitotavoistaan.

Komppania toimi Helsingin edustalla Suomenlinnassa. Suomenlinnan rakennuksista A 3 on edelleen nimeltään Kurikomppania.
 
Ja sitten joku laskemaan prosentteja. Jos yhdestä ikäluokasta on noin suuri määrä mielenterveydelteen niin epävakaita ettei voi astua palvelukseen niin tässä maassa on pitkälti toistasataa tuhatta sellaista henkilöä, kun kaikki ikäluokat otetaan huomioon. Sellaisten voimallako taantuma taitetaan ja nostetaan Nokia nousuun. Ei pojat, ei tuu mitään. Tästä suosta ei nousta. Nyt kuulkaa te sankarit Summan ja Kollaan, kun kerron ma teille että kusessa ollaan.
 
Eikä tuossa huomioida naispuoleisen väestön mt-ongelmia. Tasa-arvon nimissä on oletettava, että mt-ongelmaisten lukumäärä on sama myös ikäluokkansa naisten osalta.

Vaan on se hyvä, että tässä maassa on leikattu ihan reippaasti mielenterveyshoitoa. Laitospaikatkin enää kymmenesosa 20 vuoden takaisesta...

Vanhustenhoidon lisäksi, yksityinen mt-hoivaala, siinä tulevaisuutta! (harmi vain ettei palvelulle löydy kohta enää maksajia)
 
Kurikomppaniat parantaisivat tuollaisia vässyköitä, jotka luistelevat velvollisuuksistaan (asevelvollisuuden lisäksi verovelvollisuus) irti. Ne (kurikomppaniat) voisi vaikka nimetä "asevelvollisten erityisparantoiloiksi", niin ei kenelläkään pitäisi olla valittamista.
Hoitoaika on 12 kk ellei parare, jonka jälkeen voi jatkaa seuraavan saapumiserän alokkaiden kanssa.
 
pstsika kirjoitti:
Kurikomppaniat parantaisivat tuollaisia vässyköitä, jotka luistelevat velvollisuuksistaan (asevelvollisuuden lisäksi verovelvollisuus) irti. Ne (kurikomppaniat) voisi vaikka nimetä "asevelvollisten erityisparantoiloiksi", niin ei kenelläkään pitäisi olla valittamista.
Hoitoaika on 12 kk ellei parare, jonka jälkeen voi jatkaa seuraavan saapumiserän alokkaiden kanssa.

Niistä on useimmat menetettyjä tapauksia jo tuolla iällä. Toisen tai kolmannen polven syrjäytynyt mies ei opi eläjäksi naisistuneen koululaitoksen huomassa. Läpeensä kieroon kasvanutta nuorukaista on armeijassa myöhäistä oikoa. Eikä se edes mitään hyödyttäisi, kun useimmille heistä ei ole mitään sijaa yhteiskunnassa intin päätteeksi.
 
Noin varmaan onkin, mutta ei Kurikomppaniaan tai tässä tapauksessa Kurirykmenttiin joutuminen noita ainakaan huonommaksi enää saisi.
 
Kyl mun mielestä ne vähät rahat pitää käyttää mielummin sen hyvän aineksen koulutukseen/varustukseen kuin tommosen taisteluarvoltaan olemattoman porukan kouluttamiseen. Haluaisitteko toimia tommosten nahjusten johtajana sodassa jotka todennäköisemmin ampuu omia kuin vihollista. Puolustusvoimien tehtävä on ensisijaisesti taata Suomen koskemattomuus eikä hoitaa yhteiskunnallisia ongelmia.
 
Eihän noista mitään sodan ajan joukkoja muodostettaisikaan kurikomppanioissa. Kysymys olisi juuri ”kouluttamisesta”, jolla niistä ehkä saadaan aikaiseksi jollain tasolla yhteiskuntakelpoisia kansalaisia, mutta ei sotilaita. Ei tuollaisia tule missään tilanteessa aseistaa.

Noita voisi käyttää kaikenlaiseen mahdollisimman kurjaan ja vittumaiseen työhön juuri kasvatuksellisessa mielessä.
 
Pärmin pirut - Musta Nuoli - ErP 21 - Osasto Pärmi ...

"Poliittisesti epäluotettavia" ei tule aseistaa, mutta murhamieshän on suorastaan ammattilainen.

http://www.pkymasehist.fi/parmi.html
http://kotisivu.suomi.net/brantberg/Sotaupseerit%20-%20Nikke%20Parmi.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nikke_P%C3%A4rmi
 
Back
Top