Uutisten kommenttiosioista löytyy muutamia tutuksi tulleita nimimerkkejä, joiden takaa levitetään yleensä venäjämielistä ja/tai länsimaavastaista agendaa päivästä toiseen.

Toimintatapana näyttää olevan mm. vastaaminen samanmielisiin kommentteihin yhteisellä aatteella ja luomalla kuvaa jostakin muka vallalla olevasta "konsensuksesta" asioissa. Keinona näyttää olevan myös alkuperäisen oman kommentin kopioimista ensimmäiseksi vastaukseksi sulkemalla mahdolliset vastakommentit "Näytä lisää vastauksia" napin taakse. Perinteiset suomalaiset nimimerkit on suosiossa, aika järjestään mallia etunimi_sukunimi_numerosarja. Tämä tietysti voi viitata myös yhden henkilön käyttämiin useisiin nimimerkkeihin tai peräti trollitehtaan ohjesääntöön? Tarkoituksena luonnollisesti sulautua muiden tyypillisten suomalaisten nimimerkkien joukkoon.

Häiritsevän usein esitys pohjaa siihen tuttuun ja turvalliseen "mutta kun Yhdysvallat ja nato..", mikä argumenttina tuntuu jotenkin suomalaiseen suuhun sopimattomalta ja kuuluisi varmaan enemmän venäläiseen sisäiseen työkalupakkiin mitä tulee mielipidevaikuttamiseen. Ongelmana vaan on se, että venäläistä talttapäätä yritetään nyt takoa suomalaiseen ristipäähän. Suomalaisellehan on lähtökohtaisesti selvää, ettei länsimaat esimerkiksi pyri kiihdyttämään Ukrainan konfliktia, mutta osalle venäläisistä on ihan selvää pässinlihaa että sinne Ukrainaankin täytyisi hyökätä ennen kuin joku muu kerkiää.

Letkautukset kuten "Venäjä valtaa suomen vartissa" on usein toki vain jo inttiin hajonneiden suomalaisten sananparsi, mutta seikkaperäinen selittäminen Venäjän toimintamahdollisuuksista, vaikkapa ohjusten sijoittamisesta suursaareen "Suomen armeijan tuhoamiseksi ja taistelutahdon lamauttamiseksi" alkaa taas jo vaikuttaa ihan näppärältä mielipidevaikuttamiselta, olkoonkin yhä läpinäkyvää propagandaa ripauksella dramatiaa.

On tietysti olemassa se mahdollisuus, että kirjoittelijat ovat vain suomalaisia venäjämielisiä, mutta en henkilökohtaisesti jaksa uskoa tähän toiminnan järjestelmällisyyden takia, jota osa nimimerkeistä harjoittaa. Kenellä on kiinnostusta kirjoitella lähestulkoon jokaiseen turvallisuuspolitiikkaa koskevaan uutiseen useita kommentteja ja siihen päälle vielä copypastettaa kymmeniä valmiiksi formuloituja vastauksia, ilman että siitä hyötyy itse jotenkin? Kielitaitohan on useilla hyvin hallussa, viittaisikohan siihen että osalle kaksoiskansalaisista olisi tarjoutunut mahdollisuus trollaamiseen korvausta vastaan ja siihen on tartuttu?

Legendaarinen taistelupari iltalehden puolelta esimerkiksi nimimerkit "Vargholm" ja "Iridium1959". Epäselväksi näistä kavereista jää lähinnä enää se, kummalla on työsoppari Pietarin ja kummalla Moskovan trollitehtaalle.

Vähäpätöinen ongelma vai merkityksellistä? Onko kukaan noteerannut samaa?
 
Monta kertaa. Et ole ainoa foorumin historiassa. Taikka sen pidemmässä historiassa. Alokkaana avautuminen, kyseenomaisella topiikilla, voin laskea yhden käden sormilla.
 
Hyvin tehty, muita kysymyksiä taikka havaintoja? Myös tarvitaanko foliota?
 
Monta kertaa. Et ole ainoa foorumin historiassa. Taikka sen pidemmässä historiassa. Alokkaana avautuminen, kyseenomaisella topiikilla, voin laskea yhden käden sormilla.
Jostain se täytyy alotella, mieluummin tälläsestä kestotopiikista jossa on hankala mennä vikaan, kun taas haastavampiin topiikkeihin vaaditaan jo maanpuolustus.net:in tarjoama ICT- ja tiedustelu-upseerin pätevyys. ;)
 
Itse näkisin, että näillä on vaikutusta varmasti. Tuskin tätä muuten jatkuisi vuodesta toiseen. Mutta nyt on tullut huomattua, että trollikoneisto on laittanut kyllä isompaa vaihdetta silmään joka paikassa. Onhan turvallisuustilanne paljon muuttunut.
Itse luen jostain sairaasta syystä aina kaikki jaarittelut ja saan vastineeksi aina henkistä pahaaoloa. Varsinkin siitä kun joku noihin vielä menee täysillä. Aikaisemmin en ole niin välittänyt, mutta nykyään ilmiannan viestin ja mahdollisen profiilin siinä toivossa, ettei edes yksi ei niin valveutunut menisi kaalisopalta löyhkäävään trolliin. Suosittelen tätä myös muille.
 
HX-hankkeen FB-kommenteissa oli ihan profiileja, joilla ei ollut muuta sisältöä kuin hävittäjien vastustaminen selvällä suomella. Etenkin F-35:n parjaus.
 
Voisiko/ olisikohan siitä hyötyä jos kommentoisi esim rt:n tai ria novostin uutisia jotenkin länsi myönteisesti vaikka Ukrainan kriisiin liittyen? Eräänlaista vastavaikuttamista siis.
 
Trollaaminen lisääntynyt nyt muutaman päivän/viikon jänteellä ihan käsittämättömiin sfääreihin.

Ilmenee esim tämän seuraavan uutisen kommenteista, jossa tällä hetkellä valtaosa kommenteista venäjämyönteisiä.

Sama havaittavissa Facen puolella, ja niin kuin sanoit, se on mennyt ihan käsittämättömiin sfääreihin. Joissain jopa täysin älyvapaissa venäjämielisissä kommenteissa saattaa olla kymmeniä, parissa pahimmassa lähemmäs sata peukutusta ja ne jopa saattavat dominoida kommenttiosiota. Koskee käytännössä jokaista tilanteeseen liittyvää uutista Iltalehdessä ja Iltasanomissa, mutta satunnaisesti myös YLEä ja Hesaria. Selkeä muutos on tapahtunut viikon parin aikana.

Aikani näitä profiileja läpi käytyäni huomasin että ne edustaa porukkaa aika laidasta laitaan:

- Perinteiset trollit. Uusia profiileja ja yleensä ilman profiilikuvaa tai kuvassa on jotain epämääräistä. Näitä on myös laadukkaampia joissa on joku netistä nussittu kasvokuva ties kenestä.

- Putinistit. Osa tuo sen kommenteissaan avoimesti ilmi. Osa syytettäessä kiistää, mutta kavereista löytyy kasa muita putinisteja. Joillain jopa itse dosentti Bäckman ja Anus Putkonen. Tykkäyksissä saattaa olla Luhanskia, Donetskia ym. Tämä jengi tuntuu päivystävän ja nimet tulee nopeasti tutuiksi koska ovat kommentoimassa ja reagoimassa jokaisessa uutisessa. Suomalaisia ja pari venäläistaustaista.

- Vanhempi koulukunta, joilla on profiilissa punaisiin tai Neuvostoliittoon liittyviä tykkäyksiä. Tulee stallarit väkisin jutuista mieleen. Kai ne edelleen haikailee jotain kadonnutta tai vain vihaavat USA:ta ja Natoa niin voimakkaasti, että järki on paennut päästä.

- Hyödylliset idiootit. Eivät ainakaan tuo profiilin kautta oikein mitään poliittisia näkemyksiä esille ja ovat oikeita profiileja. Osa tuntuu pelkäävän Venäjää niin paljon, että ovat vain erittäin suomettuneita.

Tossa havainnot pääpiirteittäin.
 
En lue metioitten uutistuotteiden kommenttiosioita lainkaan. Paitsi urheilu-uutisten ja niitäkin vain viihteeksi. Joskus luin ja veikkaan, että uutistuotteiden kommenttiosioita trollaa pieni joukko suomalaisia. Samaa tekstiasua ja kirjoitustyyliä pukkaa tuotteesta toiseen, veikkaan, että Suomi24sta löytyvät samat kommentoijat. Jos amerikkalaishävittäjän vastainen molina on ollut kovaa, niin vaikutus ratkaisuun oli pyöreä nolla, vai mitä. Sama koskee kaikkea, oikeasti. Merkittävimmät päätökset tehdään molinoista huolimatta, eikä niihin kysellä edes yleisön mielipiteitä. Paljon enemmän tehoa sisäiseen koheesioon saattaa olla esim. rukoillaan yhdessä eliittiä vastaan - turpiaisen vetämillä vaunuilla.
 
En lue metioitten uutistuotteiden kommenttiosioita lainkaan. Paitsi urheilu-uutisten ja niitäkin vain viihteeksi. Joskus luin ja veikkaan, että uutistuotteiden kommenttiosioita trollaa pieni joukko suomalaisia. Samaa tekstiasua ja kirjoitustyyliä pukkaa tuotteesta toiseen, veikkaan, että Suomi24sta löytyvät samat kommentoijat. Jos amerikkalaishävittäjän vastainen molina on ollut kovaa, niin vaikutus ratkaisuun oli pyöreä nolla, vai mitä. Sama koskee kaikkea, oikeasti. Merkittävimmät päätökset tehdään molinoista huolimatta, eikä niihin kysellä edes yleisön mielipiteitä. Paljon enemmän tehoa sisäiseen koheesioon saattaa olla esim. rukoillaan yhdessä eliittiä vastaan - turpiaisen vetämillä vaunuilla.
Joo, siellä mölyää se sama ydinryhmä uutisesta toiseen, eikä se mihinkään päätöksiin luonnollisesti vaikuta. Kiinnitin huomiota siihen, että samanhenkisiä tulokkaita on selkeästi tullut aika hurja määrä. Jos ennen oli pari kylähullua, niin nyt on jo pieni kylä.
 
Jos amerikkalaishävittäjän vastainen molina on ollut kovaa
Taisipa olla pari vuotta sitten kun sama kommunisti kirjoitti useaan pienempään lehteen eri puolille Suomea. Millään en muista nimeä. Ettei se nyt ollut näitä "rauhanliittolaisia" jotka kävivät Donetskissa tai Krimillä.

Ei tule luettua iltapäivälehtiä. Varmasti samaa sakkia kirjoittamassa. Ei siellä enää tavalliset ihmiset muutenkaan mitään kirjoita koska "kommentointi" taitaa vaatia kirjautumisen.
 
Päivää taloon!
Edellämainittuja nimimerkkejä huvin vuoksi googletellessa törmäsin tähän ketjuun ja olihan se rekisteröidyttävä. On tullut jo pitkään ihmeteltyä miksi nuo tietyt nimimerkit suurinpiirtein aamusta iltaan jaksavat suoltaa tuota itänaapurin narratiivia. Lisäisin listaan pari nimeä eli "Rasittava maisteri" jonka raivokas USA- ja NATO- vastainen pauhaaminen kuulostaa ihan samalta kuin taannoin Hesarissa nimimerkillä "Tsuumailija". Toinen on tämä jo tavallaan legendaarinen suuhygienisti Martti Pelho jonka varsin mielikuvitusrikkaat historiantulkinnat ilmaantuvat joskus myös Iltalehteen. Pelho muuten on näköjään lanseerannut termin "hyökkäyspommittaja" puhuttaessa F-35:sta. Vastaavasti MiG-hävittäjät ovat tietenkin "puolustuksellisia torjuntahävittäjiä".
Sinänsä mielenkiintoista oli huomata että pienen ajan sisällä tuo desanttipropaganda yltyi melkoisiin mittoihin juuri ennen Venäjän hyökkäystä.
 
Trollitoiminta jatkuu Iltalehdessä edelleen ja yltyy. Mielenkiintoinen on tuo "moderointisofta" joka hyvin usein on lähinnä kommentoinnin estämiseen tarkoitettu - varsinkin jos vastauksen kohteena on venäjämielinen, Ukrainaa ja sen puolustustaistelua vähättelevä tai natovastainen kommentti. Vargholm jatkaa tunnetulla tuplatyylillään. On vaikea välttyä ajatukselta onko ko. nimimerkki jopa lehden palveluksessa, spämmäystä copypastetekniikalla löytyy ja paljon.
Lehti tarjoaa "palautelomaketta" johon saa liittää liitteitä - montakin kuvakaappausta olen sitä kautta lähettänyt missä näkyy tuo "Kommenttisi sisältää todennäköisesti sääntöjen vastaista materiaalia joten sitä ei tulla julkaisemaan"- herja. Esimerkiksi kommenttini "NATOn jäsenenä Ukraina ei olisi nyt sodassa" lehden tekoäly katsoi "sääntöjen vastaiseksi". Lehti ei kommentoi toimintaansa millään tavalla ja sama meno vain jatkuu. Luulisi että Alma-Median mainekin jo kärsii.
 
Back
Top