Miinoja raivaavat jättiläisrotat pelastavat henkiä Mosambikissa

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 18.4.2014 klo 17:13
Miinoja raivaavat jättiläisrotat pelastavat henkiä Mosambikissa
Miinanraivaukseen on saatu karvaista apua: erikoiskoulutetut savannihamstraajarotat kykenevät haistamaan miinojen räjähteet maaperästä. Herkkänenäiset rotat ovat metallinpaljastimen kanssa kulkevaa ihmistä paljon nopeampia ja kevyinä otuksina ne eivät myöskään räjäytä miinoja vahingossa.
Mosambikissa on koulutettu rottia etsimään maamiinoja. Video: ZDF
Mosambikin sisällissota päättyi jo yli 20 vuotta sitten, mutta maastoon jääneet miinat uhkaavat yhä ihmishenkiä. Miinanraivaukseen on kuitenkin saatu karvaista apua: erikoiskoulutetut savannihamstraajarotat kykenevät haistamaan miinojen räjähteet maaperästä.

Suurikokoisen Nidimara-rottanaaraan päivä alkaa aamukuudelta. Nidimaran kouluttaja Afredo Adamo selittää, että rotat ovat luontaisesti yöeläimiä, joten ne eivät pifä auringonvalosta. Siksi niitä altistetaan valolle mahdollisimman vähän.

Rotat ovat täydellisiä miinanraivaajia, sillä niillä on poikkeuksellisen herkkä hajuaisti. Ne ovat myös esimerkiksi koiria kevyempiä, joten ne eivät räjäytä miinaa sen päälle astuessaan. Herkkänenäiset rotat ovat myös metallinpaljastimen kanssa kulkevia ihmisiä paljon nopeampia miinojen etsijöitä. Metallinpaljastimet lisäksi reagoivat kaikkeen metalliin, joten rotat ovat myös tarkempia.

Rottiin on kiinnitetty valjaat, joiden avulla niitä talutetaan järjestelmällisesti miinakentällä sentti sentiltä. Kun rotta havaitsee miinan, se alkaa rapsuttaa maata tassuillaan. Tämän jälkeen asiantuntijat poistavat miinan ja räjäyttävät sen hallitusti kauempana.

Nidimara puolestaan saa herkkuja päivänsä palkaksi.

Lähteet:
ZDF
 
http://www.nolandmines.com/using_animals_as_detectors.htm

Tuossa hieman ammattilaisen mielipidettä noista rotista.

Lyhyesti: Miinanraivauksen aikaavievin ja vaarallisin osuus on aluskasvillisuuden raivaaminen. Rotat eivät pysty kulkemaan suorassa linjassa edes matalaksi leikatussa ruohikossa ja silloinkin ne pitää olla kiinnitetty tuollaiseen ohjaus naruun, jotta homma sujuu systemaattisesti.

Mutta varmaan tuokin lehtiotsikko saa ihmiset kaivamaan kuvettaan paremmin, kuin ei uutisotsikkoa, kun lehdistöä ei ihmiset kiinnosta.


Mutta tämä juttu sattui silmään: http://www.nolandmines.com/Arjun_Demining_System.htm


Tässä muuten saitin etusivu: http://www.nolandmines.com/index.html


http://www.nolandmines.com/Generic SOPs.htm Demining Handbook. (koskee humanitääristä raivausta, ei sotilaallista, mutta varmaan ihan hyödyllistä tietoa)
 
Back
Top