Miksi kesäväritys on armeijan kamoissa yleisin, eikä esimerkiksi pakkaskuvio?

TheRomanRuler

Kapteeni
Miksi kesäväritys on armeijan värityksessä yleisin, eikä esimerkiksi pakkaskuvio? (pahoittelut, otsikossa piti lukea "väritys" eikä "kamo". Ja jostain syystä en saa tuosta vihreästä teksistä mustaa)
Pakkaskuvio toimii täydellisesti keväällä ja syksyllä, ja pienin haitoin kesällä. Se on paljon parempi kuin kesäkuvio talvella.
Kesäkuvio toimii täydellisesti kesällä, ja pienin haitoin syksyllä ja keväällä, sekä isommin haitoin talvella.
Aina silloin tällöin on armeijalla tavaraa vain yhdessä värityksessä. Miksi se on kesä, eikä monipuolisempi pakkaskuvio? Onko tarkoitus jokaiselle jakaa rulla valkoista teippiä tarpeen tullen, paikkailemaan vihreitä liiveä yms? Eikö olisi parempi jos kaikki olisi pakkaskuviota (ellei ole useammassa kuin yhdessä värissä laajassa käytössä), jota ei välttämättä tarvitse paikkailla kesällä ja talvellakin paikkailu helpompaa.
En vain ymmärrä miksi perus taisteluliivit ovat vihreät ja usein ilman kuviota jolloin ne eivät ollenkaan sovi talveen, kun ne voisivat olla kuviolliset pakkaset ja sopivat paremmin kuin vihreä kaikkialle, ja ainoastaan siellä täällä huonommin kesällä.

Ja jos esimerkiksi suojakankaat menevät rikki, on parempi että alta paljastuu pakkaskuviota joka toimii sentään jotenkin kaikkina vuoden aikoina ja hyvin keväisin ja syksyllä, kuin kesäkuviota joka toimii vain kesällä ja vain jotenkuten syksyllä ja keväällä.

Vai onko kesäkuviolle sopivia päiviä vain niin paljon enemmän? Monessa kesäkuviossa on kuitenkin valkoistakin
1990756cec3349fba3.jpg

Kun taas mikään talvikuvio ei ole ilman valkoista.
 
Viimeksi muokattu:
Tämähän on ihan mielenkiintoinen ajatusleikki, joskus olen samankaltaisia juttuja pohtinut. Sanoisin, että kesäkuviolle yksinkertaisesti löytyy vuodesta enemmän niitä hyviä päiviä.

Pakkaskuvio sellaisenaan ei ole kauhean hyvä kesäaikaan, ja kesäkuvio kyllä toimii ihan hyvin keväästä syksyyn (ja talvellakin kun puku kasataan lumipuvun housuista ja kesämaastopuvun takista), se on kumminkin kiva sekamelska ruskeaa ja mustaharmaata, ja kyllä sitä vihreätäkin löytyy metsästä oli vuodenaika mikä tahansa. En itse kyllä ikinä ole huomannut, että nollavitosen kesäkuvio olisi mitenkään räikeästi maastosta erottuva keväisin tai syksyisin. Minun mielestäni pakkaskuvio sellaisenaan ei olisi kesämaastokuviota parempi vaihtoehto maastopuvun väritykselle. Yksi hieno homma olisi jos pakkaskuvio ei automaattisesti tarkottaisi käyttökelvottomasti kiintotopattuja lämpöhalvausvaatteita, jos pakkaspuvussa olisi irroitettava vuoraus voisi sitäkin käyttää huomattavasti tehokkaammin. Näin siis mitä vaatteisiin tulee.

Tuosta varustepuolesta olen kyllä aikalailla samaa mieltä, jos varusteita ruvettaisiin vakavasti tekemään maastokuvioituna niin jokin muu kuin puhdas kesäkuvio (vaikka niitäkin värityksiä on lukuisia) voisi olla parempi vaihtoehto. Mutta pakkaskuvio sellaisenaan (vaikka siitäkin on vähän erisävyisiä variantteja olemassa) ei kyllä olisi oma valinta, sen sijaan kesäkuvio josta jompi kumpi vihreistä olisi korvattu kaarnanharmaalla voisi olla erittäin toimiva. Varusteet kumminkin enemmän tummuvat käytössä ja pakkaskuvio on valmiiksi erittäin tumma, yleisilmeeltään vaaleampi kuvio, varusteiden luomat varjot ja yleinen saastuminen käytössä tekisivät jostain tommosesta aika pätevän, väittäisin.


En vain ymmärrä miksi perus taisteluliivit ovat vihreät ja usein ilman kuviota jolloin ne eivät ollenkaan sovi talveen, kun ne voisivat olla kuviolliset pakkaset ja sopivat paremmin kuin vihreä kaikkialle, ja ainoastaan siellä täällä huonommin kesällä.
Yksivärinen kangas on huomattavasti maastokuviopainettua vastinetta halvempaa, siis senverta huomattavasti, että isoissa hankinoissa erotuksen summa olisi luokkaa "monta nollaa perässä". Ja jos vielä oikeasti haluttaisiin maastovärityksestä kaikki hyöty irti varusteissa niin myös PALS-kujastojen nauhojen pitäisi olla maastokuvioituja (muuten näkyville jää varsin selkeä viivakuvio esim. liivin selkään), ja nämä nauhat sitten tavallista vielä enemmän kuin kankaat. PV on kokeillut maastokuvioituja M05 sirpaleliivejä, miksi niitä tehtiin vain hyvin vähän on ilmeisesti jonkinlainen mysteeri (kai sen nyt joku tietää), mutta huhuja on kuulunut, että hyötyä ei yksinkertaisesti nähty hintansa väärtinä. Olisiko yksi syy ollut se, että kamppeet likaantuvat ja kuluvat käytössä kumminkin suht nopeasti nuhjuisen viher-rusko-savilieri-mössön värisiksi, joka sekin antaa aika hyvää naamioarvoa.

Eli jos rahaa olisi vaikka muille jakaa, niin varmaan kierittäisiin kaikki maastokuvioiduissa taisteluvarusteissa, mutta niiden ohi ajanee aika moni asia tärkeydellään.
 
Back
Top