Joissain maissa rajavalvonta, eläkekulut ja tosi paljon kaikenlaista muuta taitaa mennä puolustusbudjetista ja meillä ei. (Korjatkaa jos erehdyn.) Ne taitavat olla promillekokoluokan summia eli aika paljon.
Monissa maissa henkilöresurssien kulut menevät kokonaan tai lähes ammattihenkilöstölle. Meillä tuotetaan reserviä halvemmalla.
Lisäksi maanpuolustusvelvollisuuden täyttämisen aika on poissa tuotantotaloudesta. Sekin on iso kulu.
Näistä syistä oma valintani puolustusbudjetiksi olisi 1.5-1.9% eli tarkemmin 1.7-1.85%. Tällöin kokonaiskustannus menee reilusti kakkosen puolelle.
Muttamutta... Muutaman muunkin muutoksen tekisin:
1. Miljardikokoluokan rahasto, joka on korvamerkitty kriisiajan puolustusmateriaalihankintoihin. Ostettu materiaali menettää vanhetessaan arvoaan. Säätiöity raha kasvaa vanhetessaan. Näiden vaihtoehtojen kumuloituva ero kasvaa vuosikymmenten myötä isoksi.
2. Edellisestä erillinen Maanpuolustuksen Tukisäätiö, johon keskitetään isänmaallista varainhankintaosaamista. Voi ottaa vastaan ja säätiöidä rahaa, kiinteistöjä, testamenttilahjoituksia, hallinnoida immateriaalioikeuksia, toimia talkotyön ja työvoimapoliittisen työn koordinaattorina, kouluttajana, luennoitsijoiden ja asiantuntijoiden välittäjänä...
Tuen pääkohteena MKY, reserviläistoiminta ja harjoitteluedellytysten ja alan kustannustehokkuutta parantavan innovatiivisuuden tukeminen.
3. Joitain kaavoitukseen, elinkeinoelämään, turismiin, yleishyödylliseen yhteiskunnan kokonaan tai osittain toteuttamien asioiden muutoksia joita ei ole syytä selittää tässä tarkemmin.
4. Harkitsisin turvallisuusalan erityislukioiden mahdollisuutta.
5. Harkitsisin sitä, että Maanpuolustuskorkeakoulu ja PolAMK järjestäisivät avoimen yliopiston/korkeakoulun kursseja vähintään noin apron opintoja vastaavan määrän.
6. Lisäisin rajusti Puolustusvoimien yhteistyötä eri korkeakoulujen ja yliopistojen kanssa - erityisesti monitieteellisen tutkimuksen ja lopputöiden osalta.
Perustaisin urheilujoukkojen ja Combat Cameran väljän esimerkin mukaan tiede/tutkimusjoukot, joissa jokin sopiva määrä erityisen lahjakkaita ja/tai ansioituneita henkilöitä voisi suorittaa palveluksen ryynäysrykmenttien sijaan. (Lääketiede, osa insinöörialoista, tietoturvallisuus, juridiikka, talous, yhteiskuntatieteiden soveltavia erikoisaloja, tiedustelua, viestintää ja koulutuksen kehittämistä palvelevat erityisalat, meri- ja ilmatoimintaa tukevat alat ....)
7. Kaikki hankintasopimukset lisähankintaoptiolla, joka on mitoitettu kriisitarpeita varten.
8. Selvittäisin, että mitä sellaisia paikallis- ja maakuntajoukkoja palvelevia tarpeita on, joissa voi hyödyntää työvoimapoliittiseen kuntouttavaan toimintaan suunnattua rahaa jonka kunnat joutuvat maksamaan sakkoina kun eivät osaa eivätkä halua järjestää moista toimintaa asiallisesti. (En muista summia, mutta ovat olleet isoja.)
Peruslogiikkani selvinnee edeltä. Sen sijaan että lisätään puolustustoiminnan suoraa rahoitusta rajusti, niin lisätään sitä, mutta kohtuullisesti. Samalla panostetaan erityisen paljon siihen, rahoituspohjaa voidaan laajentaa (ulkoiselta vaikuttamiselta suojautuneella tavalla) siviiliyhteiskunnan ja eri organisaatioiden yhteistoiminnan suuntaan.
Ja kun kaikkein pisimmälle kouluttautuvissa + tieteellisimmin suuntautuneissa on aika paljon niitä, jotka menevät mieluummin sivariin kuin 19-kesäisten kanssa samaan isoon tupaan niin näistä olisi hyvä poimia edes osa parhaista aivoista maanpuolustusta tukemaan. Ei se kirurgi, signaalinkäsittelyn tutkija, tietoturvafriikki tai täydellisesti kiinaa osaava tyyppi olisi kuitenkaan hyödyllisimmillään rynkynroikottajana.
EDIT: Jäi hoksaamatta tuo "erillishankkeet kielletty" -kohta. Kun ilma- ja merivoimien erillishankkeet mätetään mukaan lukemalla 0.4% BKT:stä, niin haarukaksi tulee seuraaville 20 vuodelle 2.1% - 2.25% BKT:stä. Säätiöity raha ei ole mukana koska sitä ei käytetä tai se tulee erillisistä lähteistä.