Missä olit 9/11-2001?

 
Sen jälkeen, kun USA:n ilmatila jälleen avattiin, lensin Bostonista Los Angelesiin ensimmäisellä lennolla, samalla joka oli 11.9 kaapattu. Tunnelma lentokentällä oli kuin jostain Etelä-Amerikan sotilasjuntta- elokuvasta. Turvatarkastuksessa sotilas takana tähtäsi rynnärillä, niitä joita tarkastettiin. Turvatarkastuksen jälkeen sotilaat tempoivat mielivaltaisesti matkustajilta matkatavaroita pois ruumaan laitettavaksi. Lentokoneessa, jo ennenkuin pyörät irtosi maasta, lentoemännät tarjosi kaikille alkoholia. Niitä miespuolisia matkustajia, jotka eivät ottaneet, alettiin tarkkailla. Jos joku matkustaja nousi paikaltaan ja meni vessaan, koko kone säikähti. Miespuolinen stuertti meni seisomaan vessan oven taakse. Vessoja oli käytössä vain yksi.

Kun lento laskeutui Los Angelesiin, lentoemännät lyyhistyivät kuka minnekin ja alkoivat itkeä.

Sinänsä mielenkiintoinen kokemus.

Simpauttaja
 
Luin Aku Ankkaa mummolan pirtin lattialla ja telkkari oli siinä vieressä päällä kun uutisia alkoi tulemaan. Näin myös sen toiseen torniin osuneen lentokoneen livenä siinä lähetyksessä.
 
Olin koulussa ja kun tulin kotiin avasin töllöstä BBC Newsin normaalin tavan mukaisesti ja monttu levähti auki kun näin palavan tornin. Ensimmäinen oli siinä kohtaa ottanut osuman.
 
Turussa Ratapihankadulla liikennevaloissa, kun toinen kone iski. Vähän aiemmin tapahtuntu "lento-onnettomuus" ei herättänyt iltapäivän horteesta, mutta toisen koneen osuminen herätti.

Olin tulossa ruotsintunnilta ja veetutti kun en saanut vapautusta vaikka toivorikkaana olin vapauttavaan kokeeseen juuri osallistunut.
 
Autossa palaamassa asiakkaalta, ehdin television ääreen katsomaan toisen koneen iskeytymisen...
 
Salilla toteamassa jälleen kerran raudan olevan lihaa vahvempaa.

Toinen kone kosahti muistaakseni ajaessani takaisinpäin ja kuulin sen radiosta. Ensimmäisestä arvuuteltiin salilla oliko kyse onnettomuudesta vai tahallisesta teosta kun taustalla oli pommi-iskukin jonkin vuoden takaa. Toinen osuma ei sitten jättänyt paljon arvailun varaa.

Jenkkikollegoilta tuli kyseltyä seuraavana päivänä kuulumisia. Toimisto kun heillä oli suhteellisen lähellä tapahtuma-aluetta. Jokunen ikkuna oli sisään tullut heilläkin tornien romahtaessa mutta ei sen pahempaa.
 
Seurasin suht tiiviisti, miten Kiina, Venäjä ja Iran suhtautuvat tilanteeseen....nehän olivat kerrankin kuin kusi sukassa. Eipä tuolloin varmaan ollut viisasta kenenkään tai minkään lähteä kokeilemaan amerikkalaista huumorintajun puutetta.

Tuo oli muutenkin sitä aikaa kun USA:lle ei sanottu ei :ROFLMAO:

Ilmapiiri oli tuolloin vahvasti se että jos et ole puolellamme olet meitä vastaan.

Sota alkoi vuonna 2001 WTC:n terrori-iskujen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kutsui koko maailman terrorismin vastaiseen sotaan.

– Muistan hänen puheensa televisiossa. Hän sanoi, että olette joko puolellamme tai meitä vastaan. Siinä ei ollut paljon vaihtoehtoja, Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki sanoo.


Sitten tuli Irakin sota ja muutti kaiken. Maailma ei ole entisellään eikä ole myöskään USA ja sen asema kansainvälisillä pelikentillä.
 
Viimeksi muokattu:
Joo, totesin jo siinä liittotulilla kavereille, että nyt alkaa tulemaan runtua, jahka Usa keksii syylliset. Luulo-oletin sitten vähän myöhemmin, että Usan liittosuhde Saudeihin katkeaa, mutta eipä tämän maailman immelmannit mene aina niinkuin luulo-olettaa.

Seurasin suht tiiviisti, miten Kiina, Venäjä ja Iran suhtautuvat tilanteeseen....nehän olivat kerrankin kuin kusi sukassa. Eipä tuolloin varmaan ollut viisasta kenenkään tai minkään lähteä kokeilemaan amerikkalaista huumorintajun puutetta.

edith: funtsin tuossa juuri miten kuluneet vuodet kuitenkin ovat himmentäneet muistamisia. Tarkkojen yksityiskohtien mieleen palauttaminen ei olekaan niin helppoa ja muistaako asioita edes oikein? Soittiko joku sinulle, kuulitko radiosta, kertoiko joku sinulle....tällaiset asiat vaihtelevat paikkoja ja yksityiskohtien muistaminen on luvalla sanoen epävarmaa. Kirjoitan tämän tietysti itsestäni käsin arvioiden, yrittäen samalla pohtia sitä, että miten ns. muistitieto ei välttis toimi kovin sementtisen varmasti, kun aikaa pannaan tarpeeksi.

Apple TV:ssä on uusi 9.11 dokkari, jossa Condoleezza Rice kertoo, miten soitti päivän aikana Putinille ja kertoi, että USA nostaa valmiustasoaan. Putin vastasi, että lopettavat käynnissä olevat sotaharjoituksensa. Kumpikin ymmärsi, että tilanteessa kannattaa välttää vahinkoja. 20- vuotta myöhemmin tilanne saattaisi olla hieman toinen.

Simpauttaja
 
Olin juuri tullut kotiin syömään opinahjosta ja avasin telkun ääntä pitämään. Siellä sitten alkoi pyöriä yläreunan nauhassa ilmoitus pienkoneesta joka oli törmännyt WTC:n. Kaveri soitti samaan aikaan ja kyseli miten v*tussa pienkone törmää pilvenpiirtäjään. Kerroin että muistaakseni niitä oli tapahtunut aiemminkin, koska ihminen on erehtyväinen ja jotkut asiat vaan ovat uskomattomia. No, siinä vielä puhelimessa ollessa niin pienen kanavaetsinnän jälkeen löytyi joku uutiskanava, en nyt muista oliko BBC vai CNN, mistä näytettiin talon seinässä olevaa aukkoa. Siinä sitten totesin puhelimeen, samoin kun itselleni, että toi ei ollut pienkone, ei tule tollasta aukkoa mistään Cessnasta...

Ehdittiin siinä joku pari minsaa jutella, että mikähän se mahtoi olla, kun tuli se toinen kone. Siinä vaiheessa olin hetken hiljaa ja kehoitin kaveria avaamaan jonkun uustiskanavan. "Vittu! Siihen toiseen pylvääseen tuli suihkukone ja ihan iso sellainen! Ei tää ole mikään onnettomuus tai vahinko!" Hetkeä myöhemmin oli kaverini saanut telkan sekä jonkun uutiskanavan auki että yhdessä totesimme että mitä v*ttua nyt tapahtuu, sillä se eka aukko verrattuna jälkimmäiseen, näytti aika samanlaiselta, että oliko se sitten myös.. ja kun noi matkustajakoneet nyt ei ihan vaan vahingossa törmää pilvenpiirtäjään, niin että mit vit..

Jäätin sitten jutelemaan ja spekuloimaan, nenä kiinni telkussa, kunnes yht'äkkiä huudahdin puhelimeen että se sortuu. Mikä sortuu kuului toisesta päästä, no se talo.. ilmeisesti katsoimme eri kanavaa kun mulle tuli 15 sekkaa nopeemmin kuva. Siinä vaiheessa mit vit muuttui j'''lauta mitvitiksi. Hetkeä perään sitten tuli alas se toinenkin...

Aika karuja kommentteja heiteltiin siinä vaiheessa kun tornit vielä paloivat ja ihmisiä hyppi alas. "Uskooko toi ihmeisiin ja Teräsmieheen, vai miksi se on tossa reunalla? No, hups, nyt se putos..." Kummatkin kun tiesimme, että jos tuonne jäät jumiin ilman reittiä alas, niin se on joko katto tai kuolema mitä pitkin pääsee pois.. ja jos vaihtoehdot on kuolla tulipaloon vai kokeilla seisoa ikkunan ulkopuolella, niin mitäpä siinä voisi enää menettää..

Että vähän piteni se piipahdus syömässä reissu.. puhelun mitaksi kaverille tuli 4h 22min.. Joo, jäi ne pari oppituntia välistä. Jostain ihme syystä niistä ei välitetty, ihan kuin olisi jotain tapahtunut....
 
Koulussa, vieläpä ala-asteella.. Kotiin tullessa avasin telkkarin niinkuin aina ja siinä kohtaa tommonen alle 15v jätkäki tajus että nyt on sattunu jotai hiukan isompaa ja siitä jäinkin sitte teeveetä tuijottamaan.
 
Ei siitä kovin montaa vuotta oppi päässä pysynyt. Euroopankin islamisaatio vaan kiihtyi. Vaikka kaikki näkivät suorassa lähetyksessä millaista tulee olemaan. Sitten tulivat pommi-iskut, kaulojen katkomiset, rekkaterroristit, Bataclan, UK:n konsertti-iskut, kaikenlaista pahaa.
 
Koulussa, vieläpä ala-asteella.. Kotiin tullessa avasin telkkarin niinkuin aina ja siinä kohtaa tommonen alle 15v jätkäki tajus että nyt on sattunu jotai hiukan isompaa ja siitä jäinkin sitte teeveetä tuijottamaan.
Sama täällä.

Muistan sen, että oli kaunis syyspäivä Etelä-Pohjanmaalla ja kuulin pilvenpiirtäjään tömähtäneesta lentokoneesta ja luulin aluksi joksikin Cessnan tömähdykseksi, ja sitten kun näki ihan videokuvaa ja se ei ollutkaan mikään pilvenpiirtäjään tömähtänyt kone, tajusi jo että nyt on jostakin astetta vakavemmasta kyse. Varsinkin kun näki vanhempien ilmeen ja kuinka päivittelivät kauhistumistansa naapurissa asuvien kummivanhempieni ja isovanhempieni kanssa.
 
Tulossa kaverin kanssa koulusta, kun toinen kaveri tuli matkalla vastaan ja kertoi koneen rysähtäneen WTC:hen. Kotona sitten heti tietysti töllön ääreen. Muistan, että mutsi peitti pikkuveljen silmät, kun tajusi mitä palavan tornin yläkerroksista tippui. Pelkäsi myös kolmannen maailmansodan syttymistä. Tavallaan oli oikeassakin, kuten edellisistä viesteistä voi ymmärtää.

Seuraavana viikonloppuna olikin sitten tavallista riehakkaammat counter strike ja delta force -lanit, jossa kaikki halusi päästä leipomaan teroja lättyyn.
 
Tämä on fiksu aloitusketju, näitä samoja paimennettiin 20 vuotta.
Vastaus kysymykseen taitaa olla: Länsirannikolla nuorena lupauksena Lenny Kravitzin levyn soitto loppui
kesken päivän ja ei voinut uskoa todeksi. Onko uutislähetyksessä pyörimässä Renny Harlinin elokuva?
 
Joten ei ole vaikea nähdä miksi Suomikin lähetti joukkoja Afganistaniin pian tuon tapahtuman jälkeen.
Siinä tilanteessa ei varmaan muuta ajateltukaan.Usa on samaa leiriä,ja vikoineenkin parasta A-luokkaa muiden demokraattisten maiden kanssa.Se on pikkusumma mikä Suomelta Afganistaniin meni kun mietitään paljonko on työnnetty rahaa samaan aikaan kaikenmaailman hottentoteille.
 
Olin irtisanoutunut töistäni. Ja vietin silloin 11.9 viimeisen aamuvuoroni siinä työpaikassa. Haettiin kaverin kanssa Makuunista vuokralle Bruce Williksen elokuva, jossa terroristit iskee New Yorkiin.

Kun kävelimme minun asunnolle, niin New Yorkissa ollut tuttu toimittaja -lomalla- laittoi tekstarin, että juuri äsken oli osunut lentokone torniin. Kysyin paluu viestissä, että pienkone vai iso. Siinä vaiheessa ei ollut vielä tietoa. Vastakysymykseni oli vahinko vai terrori-isku. Sanoi eittei ole vielä tietoa.

Noin varttia myöhemmin MTV3:n ylimääräisessä uutislähetyksessä sitten taisi lentää suorassa lähetyksessä toinen kone toiseen torniin.

Melkein heti tuli uusi tekstari että terrori-isku ja tieto toisesta koneesta.


Osaman takia jäi kattomatta 20 mk:lla vuokrattu Brucen leffa. Vieläkin tympii.
 
Back
Top