Mitä tapahtui "Mikkihiirihupulle"?

Tornisteri

Luutnantti
Ajattelin aloittaa jäsenyyteni tämän foorumin puolella eräällä varusteisiin liittyvällä kyselyllä, kun arvelin että täällä voisi olla asiasta tietäviä tai ainakin asiaa kohtaan erittäin asiantuntevaa spekulaatiota esittävää väkeä.

Eli mietelmäni koskee tuota vissiin ainakin 1980- ja 1990-luvuilla (ja ehkäpä sitä ennenkin?) varusmiehille jaettua "Mikkihiirihuppua", joka oli siis eräänlainen kaulaliinan ja kommandopipon/kypärähupun yhdistelmä. En tiedä sen virallista nimitystä.

Kuitenkin niin ilmeisesti sen jakaminen päättyi jossain vaiheessa, ja käsittääkseni useimmissa joukko-osastoissa sen tilalle tuli se vihreä kauluri. Nyt sitten kun tämä M/05-varustus on ruvennut saapumaan laajamittaisemmin jakovarusteeksi, niin se vihreä M/05-kypärähuppu on sitten puolestaan ilmeisesti korvannut sen kaulurin suurimmalti osin.

Kuitenkin niin tuntuu vähän oudolta että ensiksi oli edes jotenkin koko pään suojaava kypärähuppu tuon Mikkihiirihupun ominaisuudessa, jonka jälkeen siirryttiin kaulurin käytöstä takaisin kypärähuppuun? Onko tuota Mikkihiirihuppua ennen ollut käytössä jonkinlaista koko päätä suojaavaa kypärähuppua tai muuta vastaavaa pipoa lukuunottamatta? Myöskin onko kellään tietoa että mitkä olivat syyt tuon Mikkihiirihupun poistamiseen jakovarusteista?
 
En ole nyt aivan varma pääsinkö kärryille siitä mitä kysyttiin mutta... harmaa "mikkihiiri" eri versioineen on peräisin jostakin 60-luvulta. Sittemmin se poistui ja nykyisin tilalla on M05-asukokonaisuuteen kuuluva "kypärähuppu".
En minä tässä mitään sen kummempaa näe kuin sen, että varusteet uusiutuvat, onneksi, tasaisin väliajoin ja esimerkiksi vaatetuksen osalta yleensä on uusittu koko vaatetus. M62-kokonaisuuteen kuului tietyt varusteet, M91:seen tietyt vaatteet ja varusteet ja nykyisin käytössä alkaa olemaan kokonaisuudessaan M05-varustus.
Jokainen noista on oma kokonaisuutensa, jonka on joku/jotkut jollakin perusteilla suunnitellut ja varusteet valinnut. Se, että niissä on eroja, on luonnollista ja välttämättä jokaista edellisen kokonaisuuden varustetta ja vaatepartta ei uudessa korvata jollakin muulla.
Se on kuitenkin sanottava, että M05-kokonaisuus on ehdottomasti paras mitä minun aikanani on ollut.
 
Ahaa, eli siis "Mikkihiirtä" on jaettu jo 1960-luvulta alkaen ainakin. Tätä en tiennytkään kun tiedot sen käytöstä rajoittuvat itselläni vain kahdelle edelliselle vuosikymmenelle.

Ja minun käsittääkseni Mikkihiirtä ei suinkaan ainakaan kaikkialla suoraan korvannut tuo M/05 kypärähuppu, vaan esimerkiksi KaiPR:n osalta vasta erä I/08 sai nuo M/05:n kypärähuput. Tätä edeltäville erille oli jaettu käsittääkseni pipot, karvalakit ja kaulurit tuota kylmien ilmojen päähineistöä ajatellen jo useamman erän osalta. Tietysti onhan tuo Mikkihiiri voinut olla jossain varuskunnissa käytössä vielä 2000-luvullakin aivan hyvin, mutta tällainen huomio nyt Kainuun osalta.

Sikäli siis minusta tuntui vähän hassulta että ensiksi jaettiin koko pään suojaava huppu kylmiä ilmoja varten jonka jälkeen se korvattiin pelkällä pipolla ja kaulurilla. Tämän jälkeen sitten ne puolestaan korvattiin jälleen toisesta materiaalista valmistetulla kypärähupulla. Lähinnä siis mietin tässä että miksi tuo Mikkihiiri alunperin ylipäätäänkään korvattiin joissain paikoissa, sillä itse olisin ainakin mieluusti ottanut sen Mikkihiiren käyttöön viimassa ja tuiskussa kauluri+pipo/karvalakki -yhdistelmän sijasta.
 
Taisi olla se mikkihiiri melkoisen epämukana pidettävä. Minun aikana -99 se jaettiin vain ja ainoastaan ja erikseen 3 päivän valamarssille kun pakkasta oli kuitenkin jonkin verran. Haisi pesemättömälle vehkeelle ja kutisi. Ensimmäisen päivän jälkeen aika moni oli sijoittanut mikkihiiret jonnekin repun kätköihin. :a-laugh: Toki ensimmäisenä päivänä se oli ihan hyvä asia olla, pakkasta oli aika kova määrä eikä marssi aikana ollut lämmitysmahdollisuuksia, aika paljon lämärit ja toinen tosiamme tarkastellessamme näkyi valkeita läikkiä naamassa joita piti ryhtyä lämmittämään. Ilman tuota mikkihiirtä niitä olisi varmasti ollut moninkartainen määrä ja olisi varmaan osa päässyt kehittymään paleltumaksi. Nyt noilta säästyttiin. Toinen ja kolmas päivä olivat hyvinkin kesäisiä.

Muuten käytössä oli harmaa raskaaseen sarkapukuun yhteensopiva (siis harmaa väriltään) kauluri, joka riitti tarpeeseen. Pakkasta oli raakasti mutta aika usein rasteilla oli lämmittelyä varten nuotioita.
 
Tornisteri kirjoitti:
Sikäli siis minusta tuntui vähän hassulta että ensiksi jaettiin koko pään suojaava huppu kylmiä ilmoja varten jonka jälkeen se korvattiin pelkällä pipolla ja kaulurilla. Tämän jälkeen sitten ne puolestaan korvattiin jälleen toisesta materiaalista valmistetulla kypärähupulla. Lähinnä siis mietin tässä että miksi tuo Mikkihiiri alunperin ylipäätäänkään korvattiin joissain paikoissa, sillä itse olisin ainakin mieluusti ottanut sen Mikkihiiren käyttöön viimassa ja tuiskussa kauluri+pipo/karvalakki -yhdistelmän sijasta.
No niin, siis kysehän on myös siitä, että kun vanha "vaatemallisto" poistuu ja uusi tulee tilalle, niin se ei useinkaan tapahdu yhdessä hetkessä sormia napsauttamalla. Vanhoja poistetaan käytöstä - uusia tulee tilalle. Hetken käytössä on osia sekä vanhasta ja uudesta mallistosta, kunnes vanhat poistuvat kokonaan ja uuden malliston viimeisimmätkin tulevat käyttöön. Siinä myös yksi syy, miksei "mikkihiirtä" välttämättä ole välittömästi korvattu vastaavalla M05-varusteella. Tilanne voi olla esim se, että jossain vaiheessa "mikkihiiret" ovat valtakunnassa olleet jo niin huonokuntoisia, ettei niitä ole riittänyt järkevästi jaettavaksi + riittävää määrää "reserviin" vaihdettavaksi varastoilla likaantuneiden/ rikkoontuneiden tilalle. Näin on katsottu sopivaksi poistaa kyseinen varuste kokonaan listoilta.

Koko varustekokoelman vaihtaminen uuteen, esim M91 - M05 ei ole ihan niin yksinkertainen juttu kuin voisi luulla. Se tapahtuu aina vaiheittain ja itseasiassa M05:seen siirtyminen on tapahtunut yllättävänkin nopeasti..joskaan se ei vielä ole kokonaisuudessaan käytössä. Syynä voi olla mm. valmistajan kyky toimittaa varusteita, kyse voi olla myös kustannusten jakamisesta pidemmälle aikavälille jne jne jne. Kokonaisen "varustemalliston" vaihtaminen kerralla on isompi juttu kuin äkkiseltään voisi luulla..siksi noita päällekkäisyyksiä/ jonkun varusteen hetkellistä "puuttumista" väistämättä ilmenee.
 
Kapiainen kirjoitti:
. M62-kokonaisuuteen kuului tietyt varusteet, M91:seen tietyt vaatteet ja varusteet ja nykyisin käytössä alkaa olemaan kokonaisuudessaan M05-varustus.

Oikeastaan varustekokonaisuudesta voi alkaa puhua vasta M91-varusteiden kohdalla eikä siinäkään täysin, sen kanssa käytetty reppu- ja tst-vyövarustus on/oli yleisimmin mallia 85. Vasta M05 on kokonaisuus, jossa koko varustus on suunniteltu kokonaisuutena; aiemminhan varusteita tuli puku tai esine kerrallaan eri vuosina. Nollavitosenkin kanssa taidetaan käyttää M91-alusvaatetusta.

Esim omana varusmiesaikanani 1978-79 lähdettiin harjoitukseen vaikkapa seuraavassa varustuksessa:

Alushousut, pitkät, ei tunnettua vuosimallia
Verkkopaita, ei tunnettua vuosimallia
Kenttäpaita, harmaa, ei tunnettua vuosimallia, mahdollisesti m/65
Villapaita, ei tunnettua vuosimallia, malli käytössä jo sota-aikana
Maastopuku m/62
Maastolakki ("sorsa", tuli käyttöön noin 1974-75, vaikka tunnetaan nykyisin M62:na. Sitä ennen maastopuvunkin kanssa käytettiin harmaata kenttälakkia.)
Taisteluvyö m/60 (se "rättitetsari")
Teräskypärä m/61 (Wärtsilän m/40 kehitelmä.)
Selkäreppu, ei tunnettua vuosimallia, malli perityy 1930-luvulta, vaikka hihnoja levennettiin jossain vaiheessa ilmeisesti 1950-luvulla.
Karttalaukku m/55
Kumisaappaat, ei tunnettua vuosimallia
Jalkarätit, ei tunnettua vuosimallia
Syylingit, ei tunnettua vuosimallia

Tokihan noilla mallivuodeltaan ainakin varusmiehille ja luultavasti suurelle osalle henkilökuntaakin tuntemattomilla varusesineillä oli virallinenkin käyttöönottovuosi, mutta ei sitä ainakaan yleisesti käytetty; tst-vyönkin (m/60) vuosimalli selvisi minulle jostain RUK:n 60-v-juhlakirjasta.

Kyllä noita tummanharmaita "Mikkihiiriä" eli kenttäkaulaliinoja m/jotain lienee edelleen varastoissa, vaikka se onkin poistettu koulutuskäytöstä. Suomen armeijahan ei yleensä heitä pois mitään käyttökelpoista vaan varastoi ne vuosikymmeniksi...
 
Kenttäkaulaliinan eli ns mikkihiiren korvasivat harmaa kauluri ja harmaa sissipipo. Kenttäkaulaliina koettiin epäsotilaalliseksi, epämukavaksi ja epäkäytännölliseksi. Kauluri pysyy paikallaan ryhdikkäämmin kuin kiedottava kaulaliina. Noihin aikoihin varusmiehet käyttivät sangen vähän kypärää talvella. Kypärän käyttö lisääntyi uudelleen henkilökohtaisten suojainten yleistyessä maailmalla lähinnä ensimmäisen Persianlahden sodan jälkimainingeissa, kun käyttöön tulivat sirpaleliivit ja kevlarkypärät. Koska kypärää ei käytetty ei huppumaiselle päähineelle ollut suurta tarvetta ja satunnaisesti kypärää käytettäessä sopi sissipipo sen alle. Esitettiin jopa perusteluita, että huppumaiset päähineet heikentävät kuuloaistimusta sekä myös perusteita että ne vaikeuttavat kuulosuojainten käyttöä. Erillinen kauluri taas kävi tarpeettomaksi poolopaidan käyttöön oton myötä. Sen edeltäjäsää kenttäpaidassa (ns. peltipaita) kun ei kaulusta ollut lainkaan.
Erillisillä varusteilla on toki erilaisia vuosimallinimikkeitä mutta silti on olemassa suunnitelmat (sen vanhempiin puuttumatta) varustekokonaisuuksista m/62, m/65 talvi, m/83, m/91 ja m/05. Harvoin kuitenkin varustekokonaisuuksista otetaan käyttöön kaikkia varusteita samalla kertaa ja niitä myös täydennetään uusilla tai uusituilla varustemalleilla kokonaisuuksien välissä (kevlarkypärisäkin on ainakin kolmea vuosimallia ajalla jolloin on ollut vain kaksi asukokonaisuutta). Esim m/91 suunniteltiin koostuvan kantolaitejärjestelmästä m/85, tekstiilitarvikkeista m/91, suojavarustejärjestelmästä m/92 ja jalkineista m/95. Kun vanhoja ja uusia järjestelmiä kuitenkin on samanaikaisesti käytössä tulee väkisinkin yksittäisen taistelijan varustuksesta sangen kirjava kokonaisuus.
 
Onkos tuosta kypärästä muuten tullut jotain m05 mallia ja onko noita komposiittikypäriä kuinka monta eri mallia pv:llä käytössä? Muistaakseni olen jossain promo/esittely kuvissa nähnyt jotain vanhempia huomattavasti suoraviivaisempia kypäriä, mutta en muualla. Itsellä on ollut kuitilla joku aika aatamin aikanen komposiittikypärä, m2000 nimikkeellä olevaa sekä brittiläinen pasgt, joita on ilmeisesti hankittu kun "omia" ei ole saatu niin nopealla tahdilla kriha-tehtäviin. Tuo pasgt oli kyllä kaikkein mukavin pitää päässä.
 
sups kirjoitti:
Onkos tuosta kypärästä muuten tullut jotain m05 mallia ja onko noita komposiittikypäriä kuinka monta eri mallia pv:llä käytössä? Muistaakseni olen jossain promo/esittely kuvissa nähnyt jotain vanhempia huomattavasti suoraviivaisempia kypäriä, mutta en muualla. Itsellä on ollut kuitilla joku aika aatamin aikanen komposiittikypärä, m2000 nimikkeellä olevaa sekä brittiläinen pasgt, joita on ilmeisesti hankittu kun "omia" ei ole saatu niin nopealla tahdilla kriha-tehtäviin. Tuo pasgt oli kyllä kaikkein mukavin pitää päässä.
Millon briteillä on olllut käytössä PASGT? Eikös heillä ole ihan oma mallinsa ollut koko ajan eli oliko se nyt Helmet, Mk VI vai vieläkin isompi numero. Etenkin tanskalaisilta oli PASGT:n jotain versiota lainassa Bosnian joukoilla ja myös saksalaisilla ja kreikkalaislla on sitä ollut käytössä eurooppalaisista joukoista.
 
Tänä talvena muuten näkyi naisilla jonkin verran tuon mikkihiirihupun sovelluksia naisellisemmissa väreissä.
 
noska kirjoitti:
Millon briteillä on olllut käytössä PASGT? Eikös heillä ole ihan oma mallinsa ollut koko ajan eli oliko se nyt Helmet, Mk VI vai vieläkin isompi numero.

Mark 6A oli vanhempi, Mark 7 on nykyinen jakomalli joka tuli käyttöön samaan aikaan kuin Osprey Assault -suojavarustehässäkkä; tosin kuutonen on vielä jaossa takarintaman sotaurhoille. Mk 7 on ilmeisesti jonkin sortin välimalli siihen asti kun se koko uusi varustekokonaisuus (ts. se missä maastopukuna on Crye-tyylinen värjäys eikä wanha DPM) saadaan koottua.

Tosin brittivalmisteinen PASGT saattaa tietenkin olla brittiläisen valmistajan tekemä kypärä joka on tehty omaan vientiin, ei MoD:n kontrahtiin perustuen.

Etenkin tanskalaisilta oli PASGT:n jotain versiota

Ranskalainen Spectra-kypärä?
 
ironside kirjoitti:
noska kirjoitti:
Millon briteillä on olllut käytössä PASGT? Eikös heillä ole ihan oma mallinsa ollut koko ajan eli oliko se nyt Helmet, Mk VI vai vieläkin isompi numero.

Mark 6A oli vanhempi, Mark 7 on nykyinen jakomalli joka tuli käyttöön samaan aikaan kuin Osprey Assault -suojavarustehässäkkä; tosin kuutonen on vielä jaossa takarintaman sotaurhoille. Mk 7 on ilmeisesti jonkin sortin välimalli siihen asti kun se koko uusi varustekokonaisuus (ts. se missä maastopukuna on Crye-tyylinen värjäys eikä wanha DPM) saadaan koottua.

Tosin brittivalmisteinen PASGT saattaa tietenkin olla brittiläisen valmistajan tekemä kypärä joka on tehty omaan vientiin, ei MoD:n kontrahtiin perustuen.

Etenkin tanskalaisilta oli PASGT:n jotain versiota

Ranskalainen Spectra-kypärä?

Olen pysynyt aika huonosti perässä noissa kypärien kehityksessä, mutta tosiaan 7 versiotahan briteillä jo on. Kun vitonenhan tais olla se viimeinen peltipotta.
Miten muuten tuon brittien uuden maastokuvion (olikos lyhenne nyt MCT) laita on, että onko se yks yhteen Multicamin kanssa vai muunneltu versio?
Tuohon tanskalaisten malliin en osaa sanoa että mikä on. Muistan vaan, että muutamalla jampallla sellainen oli Bosniassa ja oli itse kypärä malko lailla PASGT:n kanssa smanlainen, mutta sisuskalut poikkesivat täysin.
 
noska kirjoitti:
Olen pysynyt aika huonosti perässä noissa kypärien kehityksessä, mutta tosiaan 7 versiotahan briteillä jo on. Kun vitonenhan tais olla se viimeinen peltipotta.

Viitonen oli vielä peltiä, ja vieläpä viimeinen kehitysversio siitä klassisesta Mk III -kypärästä joka päässään tommyt tappelivat viime maailmansodassa. Kuutonen sitten tuli käyttöön 80-luvulla ja se oli tehty ballistisesta nailonista. Tuo Mark 7 -potta on muuten jälleen kerran UOR-hankinta, eli se hankittiin ja hyväksyttiin sotavarusteeksi pikavauhtia kun huomattiin että tarvitaan uudenlaista suojaa.

Miten muuten tuon brittien uuden maastokuvion (olikos lyhenne nyt MCT) laita on, että onko se yks yhteen Multicamin kanssa vai muunneltu versio?

UK MTP, eli UK Multi-Terrain Pattern. Värit ja niiden suhteelliset määrät ovat siinä kuuleman mukaan samat kuin Crye Multicamissa, mutta kuviointia on muutettu niin, että siinä on sellainen DPM-legacyefekti, ei suora Multicam-kuvio. Tämä aiheuttaa mukavan yksityiskohtana sen, että brittien puolustusministeriö sai siihen mallisuojan. Ja yllätys yllätys, MTP:kin on UOR-hankinta, ja brittien raskaassa palvelevien tuttujen puheiden perusteella se on otettu vastaan kuin sodanjumalan omin käsin antama lahja.

Tuohon tanskalaisten malliin en osaa sanoa että mikä on. Muistan vaan, että muutamalla jampallla sellainen oli Bosniassa ja oli itse kypärä malko lailla PASGT:n kanssa smanlainen, mutta sisuskalut poikkesivat täysin.

Kuulostaa kyllä kovasti sitten Spectralta: jenkkimäinen ulkoasu, ranskalaiset sisukset. Tuo potta korvasi juuttien wanhan pelti-M1-kopion joskus 90-luvulla, joten ajankohtakin täsmäisi.
 
Tarttis varmaan alkaa perehdyttää itseään paremmin näihin 2000-luvun asioihin. Sitähän tuntee itsensä ihan fossiiliksi, kun on hallussa vain noita vanhoja juttuja.
 
schassen kirjoitti:
Esitettiin jopa perusteluita, että huppumaiset päähineet heikentävät kuuloaistimusta sekä myös perusteita että ne vaikeuttavat kuulosuojainten käyttöä. Erillinen kauluri taas kävi tarpeettomaksi poolopaidan käyttöön oton myötä. Sen edeltäjäsää kenttäpaidassa (ns. peltipaita) kun ei kaulusta ollut lainkaan.

Sarkapuvussa, joka oli kenttäpaidan ja villapaidan päällä, oli karhea kaulus, jonka saattoi nostaa pystyyn.
 
jokiranta kirjoitti:
schassen kirjoitti:
Esitettiin jopa perusteluita, että huppumaiset päähineet heikentävät kuuloaistimusta sekä myös perusteita että ne vaikeuttavat kuulosuojainten käyttöä. Erillinen kauluri taas kävi tarpeettomaksi poolopaidan käyttöön oton myötä. Sen edeltäjäsää kenttäpaidassa (ns. peltipaita) kun ei kaulusta ollut lainkaan.

Sarkapuvussa, joka oli kenttäpaidan ja villapaidan päällä, oli karhea kaulus, jonka saattoi nostaa pystyyn.

Sarkapuku poistui käytöstä monin paikoin huomattavasti ennen peltipaitaa ja mikkihiirhuppua ja sen seuraajaa kauluria taas jaettiin kyllä samanaikaisesti sarkapuvun kanssa. SArkapuvun jkaulus oli niin väljä ja kun siinä ei ollut pystyasennossa kiinnitysmahdollisuutta, kuten joissain vastaavissa kauluksissa näkee, niin se ei kyllä paidankaulusta korvannut.
 
Roope Ristintekijä kirjoitti:
jokiranta kirjoitti:
schassen kirjoitti:
Esitettiin jopa perusteluita, että huppumaiset päähineet heikentävät kuuloaistimusta sekä myös perusteita että ne vaikeuttavat kuulosuojainten käyttöä. Erillinen kauluri taas kävi tarpeettomaksi poolopaidan käyttöön oton myötä. Sen edeltäjäsää kenttäpaidassa (ns. peltipaita) kun ei kaulusta ollut lainkaan.

Sarkapuvussa, joka oli kenttäpaidan ja villapaidan päällä, oli karhea kaulus, jonka saattoi nostaa pystyyn.

Sarkapuku poistui käytöstä monin paikoin huomattavasti ennen peltipaitaa ja mikkihiirhuppua ja sen seuraajaa kauluria taas jaettiin kyllä samanaikaisesti sarkapuvun kanssa. SArkapuvun jkaulus oli niin väljä ja kun siinä ei ollut pystyasennossa kiinnitysmahdollisuutta, kuten joissain vastaavissa kauluksissa näkee, niin se ei kyllä paidankaulusta korvannut.

-83 talvena PsVP:ssä oli palveluspukuna sarkapuku; ja lähinnä kaulan hiertymisen estämiseksi aito mikkihiiri. Hyvin toimivat; ei ollut kylmä :), varsinkaan kun laittoi kaksi peltipaitaa päällekkäin :D.
 
Säilyketölkkimiehillä kun ei ole aloitekykä, niin tuo on ymmärrettävää. Meillä oli aikoinaan tuota varten erilliset kaulukse sisäpuolelle laitettavat suojukset, joita tosin kiellettiin näyttämästä muiden varuskuntien jampoille ja etenkin kadeteille (jotka vielä tänä päivänä kärsivät juhlapukunsa sarkaisesta kauluksesta). Jopa derkut olivat vastaavan ratkaisun onnistuneet keksimään. http://www.varusteleka.fi/product/nationale-volksarmee/nva-irtokaulus-uudenveroinen/_2IZ11PZ6U
 
Sota-aikana kaulaliinan käyttö oli erittäin suosittua ihan samasta syystä ja laskuvarjon silkkiriekaleet olivat kysyttyä tavaraa.
 
Back
Top