Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Mitä tietoja Facebook ja Google keräävät reserviläisestä päivittäin?

Viestiketju osiossa 'Verkko, informaatio, internet ja elektroninen' , aloittaja proileri, 02.11.2017.

 1. proileri

  proileri Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,215
  Tykkäykset:
  1,756
  Pisteet:
  156
  Tulipas mieleen tälläinen aihe, ja tahallaan pistin eri otsikon tuon yleisen cyber-ketjun sijaan, kun puhutaan päivittäisestä elämästä.

  Alkujaanhan tämä oli mielessä kun kävin kesällä yhden vapaaehtoisen harjoituksen, ja illalla huomasin että kännykkään oli tullut ilmoitus googlelta: "haluaisitko arvostella vierailemasi paikan ampumarata xxx?". Siinä samassa mietin että niin, tässähän on kymmeniä ressuja samaan aikaan samassa paikassa, ja varmaan kaikista tieto että sama paikka, sama aika.

  Facebookista, Tinderistä, Googlesta jne. ja muista nettipalveluista on monesti sanottu osuvasti, että "jos et itse maksa palvelusta, niin sinä olet kauppatavara", ja tämä pätee aika hyvin. Google ja Facebook ovat tehneet miljarditiliä sillä, että myyvät mainostajille tietoa ihmisistä, ja auttavat kohdentamaan mainontaa. Mitä paremmin tietoa on ylhäällä, sitä paremmin sitä pystytään myymään. Nykyisin kun jokaisella kulkee taskussa henkilökohtainen paikannuslaite, jolla vieläpä selaillaan nettiä, ostellaan kamaa verkkokaupoista ja jatkuvasti muutenkin jätetään jälkiä nettiin itsestään, niin tämä on entistä helpompaa.

  Sama tilanne tuli taas tällä päivämäärällä mieleen, kun naureskelimme kaverin kanssa että meikäläisen läheinen räkälä lähettelee hänellekin mainoksia facebookissa. Sitten ruvettiin ynnäilemään tietoja: hän on kaverilistallani, minä olen käynyt kyseinen baarin fabo-sivulla jossain välissä, ja hän kulkee baarin ohi pari kertaa viikossa. Kaikki tämmöiset helpottavat mm. facebookia yhdistämään kyseisen baarin ja kyseisen henkilön, ja tunkemaan hänelle mainoksia. Ihan samaa tekevät googlet ja muut, kerätessään dataa millaisten kauppojen sivuilla käyt jne., jotta osaavat puskea kohdennettua mainontaa.

  Oma asiansa tässä sopassa vielä on, millaisia tietoja esim. tiedustelupalvelut saavat luottokorttia vinguttamalla ostettua vaikkapa facebookilta. Esim. voisivat kiinnostaa "erä- ja ulkoiluhenkiset", sellaiset jotka ovat liikkuneet tietyllä alueella viikonloppuisin, ja kenties sellaiset jotka ovat käyneet vaikkapa armeijaromukauppojen sivuilla. En ole koskaan ostanut mainontaa kyseisiltä firmoilta, niin en tiedä tarkalleen, mutta kuvittelisin että mahdollisuuksia kohderyhmän tarkkaan valintaan on. Ei tarvi sen kummemmin edes hakkeroida, kun on jo lista potentiaalisista kohteista.

  Ja mitä moisen urkinnan vähentämiseksi voi tehdä? Varmaan eka on kytkeä kännykästä sijainti- ja wlan-toiminnot pois, kun lähtee ressuharrastuksiin, sillä molemmat auttavat paikannuksessa. Tai sitten suosiolla hankkia metsäkännykkä erikseen, ja jättää älypuhelin kotiin kun lähtee viikonloppupuuhiin. Älypuhelinta käyttäessä kannattaa muistaa myös, että valokuvan tietoihin jää usein aika, paikka ja laite millä se on otettu, eli voi myös miettiä millä ottaa fotoja paikan päällä, ja tosiaan kaikki muu käyttö mitä samalla kännykällä tekee tuottaa myös lisää jälkiä, jotka voi ehkä yhdistää johonkin. Googlellahan on mm. timeline-toiminto, millä voit itsekin katsoa, missä kännykkä on ollut mihinkin kellonaikaan, jopa vuosia sitten.

  Tietenkin myös mielessä kannattaa pitää, että jos oma laite on helppo paikantaa tiettyyn kiinnostavaan mestaan tiettynä aikana, se myös voi auttaa jäljittämään muita samaan aikaan siellä vierailleita laitteita ja niiden omistajia. Eli samalla tuotat nettiin dataa sekä omista tekemisistäsi, että muiden ressujen tekemisistä.

  Suurin ongelma tietenkin on, että kaikki mitä sinusta tallentuu, on helppo varastoida ja käytettävissä ikuisesti. Sinänsä satunnaisen ressun tekemiset eivät itsessään varmasti kiinnosta, mutta nykyisin ei ole tiedustelupalveluille mikään ongelma hankkia kaikki automaattisesti kerätty tieto mikä irti lähtee, jemmata se massiivisiin tietokantoihin, ja katsoa josko joskus automaattinen analytiikka löytäisi sitten jotain mielenkiintoisia yhteyksiä henkilöiden A, B ja C välille. Tätähän ovat mm. jenkkien tiedustelupalvelut todenneet: yksittäisiä henkilöitä tai esim. heidän sähköpostejaan ei varsinaisesti seurata, mutta lähetystietoja yms. varastoidaan sitä varten josko joskus haluttaisiin niitä penkoa. Ja varmaan perusmosurilla ei ole mielettömän suurta merkitystä, mutta varsinkin jos yhtään tärkeämmissä tehtävissä pyörii, niin kannattaa miettiä mitä tietoa kännykkä kerää, ja mitä kännykkää mukanaan milloinkin pitää, ja kenenkin seurassa.
   
  Viimeksi muokattu: 02.11.2017
  Pihatonttu tykkäsi tästä.
 2. Lunni

  Lunni Luutnantti

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  405
  Tykkäykset:
  559
  Pisteet:
  36
  Niin siis FB/Google:lla on se lista, sillä kohdennetaan se jonkun maksama mainos noille henkilöille, mutta mainostaja ei saa tietoa henkilöistä.

  Ei se FB/G/etc kiinnosta mikä sinun nimesi on, tai muutenkaan tarkemmat tiedot sinusta. Ainoastaan luokkittelevat ihmisiä, esim ikä 20-40v, mies, asuinpaikka, arvioitu tulotaso ja kiinnostuksen kohteet selaustietojen/nettiostoksien perusteella. Varmaan muitakin on.Muistaakseni ainakin joskus sanoivat poistavansa yksilöivät tiedot myös omista tietokannoistaan, koska lait mitä tietoja voidaan kerätä vaihtelevat paljonkin eri maissa.

  Nythän Microsoft on Belgian hampaissa W10:n tietojenkeräyksen takia.
   
 3. Mainos 4. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,932
  Tykkäykset:
  23,985
  Pisteet:
  1,286
  Ihan hyvä avaus ja voihan sitä harrastusmielessä pohtia, mitkä erilaiset seikat paljastavat nykyaikaisen sotajoukon. Kun aikanne pohditte, niin alatte ymmärtää minun skeptisyyttä pursuvan näkemykseni -nykyaikaisen ryhmittämisen- dilemmoista. Nykyaikainen joukko suorastaan tulvii erilaisia herätteitä, joita suunnilleen samalla tavoin varustettu joukko kerää kuin puolukkaa korvoihin. Puolin ja toisin. -onnäitämietittysuunniteltu- jne. toki, mutta silti.
   
 5. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,780
  Tykkäykset:
  2,701
  Pisteet:
  1,286
  Kerääntykää joskus kaveriporukassa keskustelemaan jostain tietystä aiheesta kuten etelän matkasta ja katsokaa viikon päästä millaisia mainoksia saitte.
  Mikään oikeasti arkaluontoisempi tieto kuuluu saunaan tai kännykät jäävät luokan ulkopuolelle.
  Toisaalta olisu hyvä jos voitaisiin jotenkin kuohia älypuhelimia mini tietokoneiksi GPS:llä ja kameralla eli jos olisivat fyysisesti jatkuvasti lentokonetilassa koska antenni ei toimi.
  Edit: Ja voi olla tilanne jossa kaikki muut yhteydet on hillotettu paitsi GSM koska vihollinenkin käyttää sitä.
   
  baikal tykkäsi tästä.
 6. min3mat

  min3mat Kapteeni

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  532
  Tykkäykset:
  872
  Pisteet:
  76
  Kirjoitan isomman vastineen kun ehdin, mutta nopeasti päästään kartalle kun luetaan palveluntarjoajien palveluehdot sekä tietosuojakäytännöt

  https://www.google.com/intl/fi/policies/terms/

  Pari tärkeintä kohtaa:

  Sekä  Puolestaan tietosuojakäytännöt kertovat seuraavaa:

  https://www.google.com/intl/fi/policies/privacy/

  Sekä

   
 7. PekkaSavo

  PekkaSavo Kenraali

  Liittynyt:
  26.03.2016
  Viestejä:
  2,254
  Tykkäykset:
  4,794
  Pisteet:
  636
  Nopea kysymys; mitä vaihtoehtoja on olemassa?
   
 8. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,521
  Tykkäykset:
  2,523
  Pisteet:
  1,286
  Mihinkä asiaan? Yksityisyyteen? Salaus on kaikista suosituin vaihtoehto.
   
 9. PekkaSavo

  PekkaSavo Kenraali

  Liittynyt:
  26.03.2016
  Viestejä:
  2,254
  Tykkäykset:
  4,794
  Pisteet:
  636
  Yksityisyyteen. Onko Microsoftin hakukone siinä mielessä parempi kuin Googlen?

  Entä mikä sähköposti?
   
 10. Lunni

  Lunni Luutnantti

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  405
  Tykkäykset:
  559
  Pisteet:
  36
  Ei ole, mutta jos yksityisyys on tärkeä ja osaat käyttää hakua "oikein", niin Duck Duck Go, on ihan OK.

  Emailiin sitten protonmail.

  PGP on turvallinen mutta niin pirun hankala käytännössä avaimineen.
   
  ctg tykkäsi tästä.
 11. Pihatonttu

  Pihatonttu Kapteeni

  Liittynyt:
  09.03.2017
  Viestejä:
  951
  Tykkäykset:
  1,628
  Pisteet:
  76
  En ymmärrä aiheesta mitään ja tiedän yhtä vähän kuin ymmärrän. Silti tulee mieleen muutamia asioita. Voivat olla tyhmiä tai hyödyllisiä - en pysty arvioimaan.

  - Karvalakkikännyt joissa ei ole älyä - jos mahdollista.
  - Ei spostia, somea, mitään rahaliikennettä tms. kännyn kautta.
  - Kaikki paikannustietoasetukset pois jos mahdollista - kun vaan tietäs miten.

  Joltain suurvaltojen tiedustelupalveluilta tavallisen höppänän on aika vaikea puolustautua, mutta eikös esim Twitter tai Instagram tarjoa jo googeltustaitoiselle kotihakkerille aika isot mahdollisuudet esim. identiteettivarkauksiin?

  Josta onkin helppo hypätä sellaiseen kauhuskenaarioon että kuvitelkaas mitä kaikkea pahaa voisi tapahtua jos Vihreät miehet 2.0 olisikin pykätty todellisten palveluksessa olevien henkilöiden varastettujen identiteettien varaan?

  Eli liitän ketjun pohdintaan myös henkilötietologistiikan muussakin merkityksessä.
   

Jaa tämä sivu