Mitä Varsinais-Suomessa jaetaan vklopun VEH-harjoitukseen/MPK-kurssille?

Korpisoturi

Korpraali
On mennyt tovi viimeisistä oikeista ns. "kovista" kertausharjoituksista johtuen 10-vuoden VAP-vapautuksesta. Samasta syystä edelliset MPK-kokemukset Pirkanmaan suunnalta ovat n. 10 vuoden takaa, ja tuolloin kursseilla ja KH:issa oli jakovarusteina M/62:t. Tässä välissä on tuoreeltaan kylläkin tullut leikittyä palkkasoturia "alhaalla", joten oon hieman vieraantunut reserviläistouhuista.

Nyt pitäisi kuitenkin mennä pitkästä aikaa MPK-vetoiseen VEH-harjoitukseen, ja paikkakuntakin on vaihtunut Varsinais-Suomeen. Osaako joku kertoa, mitä tauhkaa V-S: ssa jaetaan talonpuolesta viikonlopun mittaiseen, ilmeisen toimintapainotteiseen VEH-harjoitukseen? Joko V-S: ssa saa M/91:ä jakovarusteena? M/05:ttä tuskin ainakaan ressuille jaetaan? Kotoa löytyy krihahommista johtuen sopivia kokoja molempaa, ja siksi lähinnä utelen.

Lisäksi mahdollisesti ennakkoon tiedossa oleva perusjakovarustus sanelee, että mitä muuta tiktaktista kikotinta ja muuta krääsää mahdollisesti otan kotoa mukaan, huomioiden samalla kutsukirjeessä mainitun ohjelman...
 

Liitteet

  • GM1_CARRIER44m_2PAKFA.jpg
    GM1_CARRIER44m_2PAKFA.jpg
    167.7 KB · Luettu: 39
Ainakaan kuuskakkosia ei tule. Niitä ei ole tällä vuosikymmenellä taidettu jakaa oikein missään, vaan aina on ollut vähintään M/91 ellei sitten M/05.

Muuten VS-piirissä, kuten muissakin, jakovarustuksessa sotkeutuvat M/91, M/95, M/05 yms. varusesineet eli maastopuku voi olla M/91, lumipuku M/05, pakkastakki M/95 ja selkäreppu M/85.

Kuuskakkosiin pukeutuminen voi tulla ajankohtaiseksi kriisin aikana, mutta ei sitä ennen ellei kyseessä ole oma puku tai joku uttilaisten "oma juttu".
 
Maastopukuna tulee M/91 tykötarpeineen, reppu tuo M/85, lumipukua ei nyt taideta jakaa, pakkastakki voi tulla.

Mielenkiintoista harjoitusta vaan Korpisoturille, kyseessä sarjassaan ainutlaatuinen harjoitus. Itse passaan tämän kerran.
 
Täsmentelen vähän, koska nyt ehdin kirjoittaa paremmin.
VEH ja MPK-kurssivarustukset eivät välttämättä eroa millään muulla tavalla kuin arvomerkkien jakamisella. En tiedä mitä olet menossa touhuamaan ja miten se vaikuttaa varusteisiin, mutta yleisesti ottaen tälläistä kamaa voit odottaa saavasi.

Maastopuku M/91 tai M/05.
Varsikengät M/05 ja/tai kumisaappaat. Ehkä molemmat.
Selkäreppu M/85 ja mahdollisesti varustepussi. Rinkkoja ja päiväreppuja ei jaeta.
Villapaita ja sen alle laitettavaksi x kappaletta pooloja ja/tai t-paitoja.
Pipo ja/tai maastolakki.
Jonkinlaiset käsineet (nahkasormikkaat / M/08 palveluskäsineet / noukkarit).
Ase ja tväl-pussi sisältöineen eli kuulonsuojaimet, marssikompassi yms. Joskus jopa aktiivikuulonsuojaimet.
Makuualusta ja makuupussi. Aiemman käyttäjän johdosta makuupussissa voi olla vieraan miehen partaveden tuoksua, koska noita ei pestä jokaisen lyhyen kuitin jälkeen.
Pakkaspuku tai pakkastakki. Joko M/95 tai M/05. Todennäköisesti M/95.


Riippuen harjoituksen aiheesta ym. seikoista.

Sirpaleliivi, taisteluvyö M/85 ja kypärä sekä suojalasit.
Sadeasu mku tai M/05. Taikaviittoja ei jaeta enää.
Sukkia (vihreä urheilusukka, M/05 alussukka tai saapasukka).
M/05 boksereita ja/tai M/98 pitkiä kalsareita.
Pyyhe.
Nahkahihnoja.
Kenttäpullo.
Ruokailuvälineet (pakki tai trangia).


Ei kannata odottaa kovin kummoista varustusta vaan mahdollisuuksien mukaan ottaa esim. omat sukat ja alusvaatteet jos löytyy metsäkäyttöön sopivia. Voi hyvinkin olla, että harjoituksessa jaetaan esim. vain 2 paria sukkia. Samoin omat kengät ja käsineet. Kaikenlaista muutakin voi ottaa mukaan ja katsoa paikan päällä onko okei käyttää omaa reppua, liiviä tms. Pysyyhän ne autossa jos tarvetta ei ole. Lisäksi tietty normaalit hygieniakamat, valaisin, muistiinpanovälineet ym. pikkukilke.
 
Pstsian lista näyttää varsin kattavata ja vastaa sitä mitä näistä itsekin muistelen. Tuollaiseen vkl-tapahtumaan riittää aivan varmasti jos varaa vähän sukkaa ja kalsaria, sukkia ei varmasti jaeta kuin kahdet. Aloituspaikasta huolimatta peseytymismahdollisuudet lienevät rajatut, en tosin tiedä aivan varmasti miten asioita on junailtu.

Jos jokin Korpisoturia askarruttaa niin yyveetä, "jotain ehkä tietäisin.."
 
Pikkaisen arveluttaa myös tuo kutsukirjeessä suunniteltu ohjelma. Sen verran spesiaaliosaamista vaativaa tauhkaa ja isoja kokonaisuuksia käydään läpi yhden lauantain aikana, ja sunnuntaina onkin sitten jo soveltava harjoitus, että mietityttää, millaiset kouluttajat tuota vetävät ja millä pätevyydellä.

Sen verran on tullut MPK:n touhuissa nähtyä sitäkin, että aina ei suinkaan tarvitse olla pätevä kouluttaja, kunhan on vapaaehtoinen ja halukas, ja toiminnallisille erikoiskursseille noita vapaaehtoisia ja halukkaita tuntuu aina riittävän...
 
Muuta mukaan otettavaa - osittain tietysti itsestäänselvyksiä, mutta listataan nyt kuitenkin:

- Leatherman tms monitoimityökalu
- oma puukko, ei liian hieno ja kallis
- valonvahvistin, jos on oma
- tulentekovälineet
- muistiinpanovälineet, ts. kynä ja paperia
- kompassi, jos on oma
- käteistä rahaa vähäsen, nimittäin joskus on ollut ihan sodeautokin näissä paikalla
- murukahvia annospusseissa, jos olet kahvimiehiä
- rautalankaa / narua että saa kastuneet vaatteet ripustettua teltan kattoon kuivumaan, ja voi sitä käyttää vaikka mihin muuhunkin
- omia varasukkia ja alusvaatteita
- oma välivaatekerros kelin mukaan
- pesuvehkeet, aika usein on ollut saunamahdollisuus
 
Itse en yleensä viitsi ottaa mitään hathat-kamaa joukkoon harjoituksiin, niillä mennään mitä on jaettu ja jaetaan. Kun suorituksia arvioidaan ratkaisee omat taidot ja osaamiset, ei varustus homman. Ainoat poikkeukset joita olen tehnyt on olleet omat kengät ja hanskat. Aika hyvin viimeisimmässä viikonlopussa näkyi se keillä on omat aseet sekä kurssi- ja harrastushistoria siviilissä vaikka jokainen osallistuja olikin jo valtion aikaisemmin tarjoamilla vapaaehtoisissa kertausharjoituksissa ampunut enemmän kuin tyypillinen hathat-varusmies.
 
Kyllä taikaviitta on täällä Pohjanmaalla vielä jaossa, ikävä kyllä. Oma sadeasu kannattaa ottaa, jos vähänkin epäilyttää jakotavara.
 
Ai niin vielä yksi mukaan otettava juttu: pikku paketti paperinenäliinoja (soveltuu tarvittaessa myös vessapaperiksi).
 
Korpisoturi on saamieni tietojen mukaan jo sen verran kokeneempi taistelija, että näitä aivan perusjuttuja ei varmaan tarvitse kertailla, kyse taisi olla taktisemmista varusteista. Harjoitus pyörii jo, eli niillä mennään mitä on jaettu ja mukaan otettu.
 
No, millaisia tunnelmia ja ajatuksia harjoitus herätti osallistujissa?
 
baikal kirjoitti:
No, millaisia tunnelmia ja ajatuksia harjoitus herätti osallistujissa?

Valaiskaahan toki meille muillekin,et mikä ihmeen hathat-kurssi siellä oli?

Nimim. viikonloppuna veh:iin menossa. Btw on tuo armeijan pukuhärdelli mahtavaa, olen ilmeisesti ainoa,joka EI saa kuitata/käyttää m05:sta, muilla on ne ja ite m91:ssä.
Vieläköhän m62 on hyväksytty, hommaan protestiksi ne päälle.
 
Back
Top