MPK-toiminta QA - kysy kaikkea ja vastaa jos tiedät

Sing Sing

Korpraali
Koska MPK (Maanpuolustuskoulutusyhdistys) rahoitus ja kurssien osallistujamäärät raketoivat, näin tarpeelliseksi perustaa tämän tämän ketjun - tällaista ei näytä vielä olevan. Eli antaa tulla.

Pääseikkoja näin alkuun (saa korjata)
- Jos saat kurssilla oikeat PV:n sotilaskamppeet (kokardi, ase ja/tai käytät esim. arvomerkkejä) niin olet juridisesti sotilas, eli ns. "laillinen" maali oletetulle viholliselle. Avainsana sotilas-statukseen on yleensä "kurssi varustetaan", pelkkä "varustetaan suojavarustuksella" ei tarkoita välttämättä sitä.
- Osalla kursseista olet täysi siviili, kaikissa ei pidä olla edes reserviläinen. Joillekin pääsee kuka tahansa, jotkut ovat vain naisille, jotkut reserviläisille. Muitakin rajoitteita voidaan asettaa.
- Osa kursseista on maksullisia (pääasiassa ammunnat), joistain peritään harkinnan mukaan maksu vasta jos perut kurssin liian myöhään ilman järkevää perustetta. Tämä kerrotaan yleensä ja toivottavasti kurssin tiedoissa
- Ilmoittautuminen mpk.fi. Kurssikalenteri toimii kuten toimii, kannattaa katsoa sitä hakulomakkeen aikaväliä, se näyttää noin 100 hakutulosta. Siirrä päivämäärärajoja eteenpäin niin näet enemmän.
- Meininki ja "kuri" on melkein tasoa kertausharjoitukset ehkä sillä erolla että pois pääsee hetkessä jos alkaa puntti tutisemaan tai maiharit hiertämään liikaa. Molemmat ihan kelvollisia syitä, ei sinne olla menossa hankkimaan väkisin mitään vammoja.
- Löytyy paljon verkkokursseja
- Ihan hyvä idea on käydä oman esim. (siviili)osaamisalueen kurssikokonaisuuksia. Jos haluaa MPK:ssa pidemmälle niin sitten ko. alueen kouluttaja/kurssijohtaja -kursseille. Moni käy niitä näitä harrastuspohjalta, jos ne hyväksyy kurssille niin sitten ne hyväksyy, siinä vaiheessa ei tarvitse miettiä sitä veitkö jonkun soveltuvamman paikan.
- Ilmoittautumisajat ovat pitkiä. Ilmoittautuessa voit joutua tilaan "JONOSSA" mutta usein moni kurssihamstraaja peruu osallistumisensa viime hetkillä jolloin pääsetkin sinne yllättäen.
- Pääasiassa vapaaehtoiset kouluttavat vapaaehtoisia. Ota tämä huomioon.
- Jos ikää tai vaikka ylimääräistä aikaa pukkaa ja haluaa vain tunnelmaa niin löytyy myös huoltokursseja joissa keität muille kurssilaisille ehkä soppaa ja jaat/keräät varusteita. Näitäkin tarvitaan jos ja kun PV ei tarjoa tätä.
- Kun MPK-kivääri on yhä käyttökiellossa niin kursseilla voidaan käyttää nykyään PV:n aseita (esim RK 62)
- Muista kuvaus/some-ohjeet ja muut, kaikkea ei tarvitse hölöttää eteenpäin. Suunnilleen jokainen kurssi ohjeistaa tästä tarkemmin.

MPK on kokonaisturvallisuuden kouluttaja, eli sieltä löytyy kaikkea taistelusta ensiapuun ja esim. informaatiovaikuttamiselta suojautumiseen.


Antaa palaa
 
Pari kommenttia. Noin kaksi kuukautta ennen kurssia tuli tieto että osanottajamäärästä neuvotellaan. Kun mitään ei kuulunut, ajattelin pudonneeni pois ikäni vuoksi. Noin kolme viikkoa ennen kurssia huomasin olevani mukana, ja viikkoa ennen sain tiedon paikasta harjoituskokoonpanosta ja hiukan lisätietoa. Kurssilta jäi vielä viimeisellä viikolla ennen starttia aika paljon porukkaa pois, osa sairastumisten vuoksi mutta myös muista syistä.

Oma osaaminen oli monilta osin aika vaatimatonta kun palveluksesta oli huomattavasti aikaa, mutta koska ennakkovaatimukset eivät olleet korkealla, otin harjoituksen ihan oppimisen kannalta. Fyysisesti melko raskaaksi ennakoitu kurssi oli unen vähyyttä lukuunottamatta mielestäni melko kevyt. Samassa harjoituksessa on toki monia erilaisia rooleja, ja osa kurssilaisista oli äskettäin ollut tai menossa PV:n kertauksiin.
 
Viimeksi muokattu:
Onko drone / U(C)AV / tms kurssitusta tulossa ohjelmaan?

Itsellä alkaa olla ikää että rivisotilaaksi tuskin kelpaan, mutta aktiivisena drone-harrastajana saattaisin olla hyödyyksi muunlaisissa tehtävissä.
 
Kurssille kannattaa ilmoittaua vain sen perusteella mikä kiinnostaa ja uskoo oman kuntonsa kestävän. Itse ei kannata miettiä mitään muita kriteerejä. MPK hemmot kyllä kertoo jos ei mukaan pääse jostain syystä.

Mukana näkyy 50-60 vuotiaita hyvässä vireessä muiden nuorempien mukana. 👍

Sit toinen juttu. Mielestäni on ihan turhaa kuolata niiden oikeiden kiväärien perään. Itse olen tykännyt enemmän niistä kumisista larppausrynkyistä koska ne ajaa harjoittelussa saman asian kuin oikea, mutta eipähän tarvitse putsailla niin perusteellisesti harjoituksen jälkeen.
.
 
Sotilasjohtamisen teoriakurssi oli mielenkiintoinen, verrattuna omaan varusmiesaikaan ja melko runsaaseen siviilipuolen kokemukseeni ollaan hyvällä tolalla.
 
Sotilasjohtamisen teoriakurssi oli mielenkiintoinen, verrattuna omaan varusmiesaikaan ja melko runsaaseen siviilipuolen kokemukseeni ollaan hyvällä tolalla.
Tästä kurssista olisin itsekin kiinnostunut. Miten homma käytännössä toimii, voiko suorittaa ihan omaan tahtiin ilmottautumisen jälkeen? Vai onko jotain aikarajoja yms.?
 
Jokainen kurssi jossa käsitellään panssarintorjunta-aseita kuten kertasinko ja apilas tulisi jokaisen reserviläisen käydä kertauksena.
Tämä kehoitus tulee Ukrainassa sotineelta suomalaiselta Topi Huhtala joka käytännössä on nähnyt mikä toimii ja mikä ei.
Eli Apilaksen tasoon tulisi opetella ihan etulinjan taistelijasta kirjuriin ja sopankeittäjään saakka.
Huomioikaa tämä.
.
 
Viimeksi muokattu:
Jokainen kurssi jossa käsitellään panssarintorjunta-aseita kuten kertasinko ja apilas tulisi jokaisen reserviläisen käydä kertauksena.
Tämä kehoitus tulee Ukrainassa sotineelta suomalaiselta Topi Huhtala joka käytännössä on nähnyt mikä toimii ja mikä ei.
Eli Apilaksen tasoon tulisi opetella ihan etulinjan taistelijasta kirjuriin ja sopankeittäjään saakka.
Huomioikaa tämä.
.
Onko kyseinen sotija ollut kuitenkin lähempänä etulinjaa? Koulutusresursseja ei ole rajattomasti kouluttaa kaikille kaikkea, voisi olla parempi käyttää se aika kunkin taistelijan ydintehtävien kertauskouluttamiseen. Kessihän kaikille koulutetaankin jo armeijassa ja nohevat sijoitetut reserviläiset sen varmaan muistavat, eihän siinä ole kuin pari vipstaakia. Apilasta en ole ikinä nähnytkään muuta kuin kuvissa, liekö miten paljon vaikeampi ampua kuin kessi?
 
Kerron opettavaisen tarinan.

Viime vuosikymmenellä tuota kessiä hinkattiin Maakissa aivan joka harjoituksessa. Aktiivisin porukka osasi sen jo unissaankin. Kerran olin taas vetänyt kessirastia yhden iltapäivän. Porukka oli melko kypsää, kaikille tuttu vehje ja yksinkertainen käyttää. Eikö tehtäis jotain muuta välillä?

Illalla pidetiin palaveria koulutuksesta vastaavan upseerin kanssa. Kerroin joukon olevan melko kyllästynyt ikuiseen singon hinkkaamiseen ja osaamisen olevan vähintään riittävällä tasolla. Koulutusvastaava oli samaa mieltä ja totesi että jatkossa keskitytään enemmän siihen ensimmäisen tehtävän mukaiseen koulutukseen. Jos paikallisjoukko ensimmäiseksi sinkoa tarvitsee, niin moni asia on jo mennyt vihkoon. Kessi on sen verran helppo ase, että sen kertaamiskoulutuksen voi järjestää vaikka perustamisen yhteydessä. (Niin kuin tavalliset reservistä perustettavat yksiköt)

No, seuraavina parina vuotena kertasinkoa ei aivan joka harjoituksessa enää käpälöity. Sitten pv sai järjestettyä joukolle taisteluammunnat. Ammuntoihin kuului tietenkin, osana puolustus ja hyökkäysammuntoja, 66 kes 88 sisäpiippuammunta parilla tai partiolla. Ammuntojen palautevaiheessa puolustusammuntaa johtanut kapiainen sitten totesi aseen käsittelyn ja ampumatarkkuuden oleen joukolla varsin hyvällä mallilla, mutta kevyen kertasingon käsiytelyn vaativan vielä harjoittelua, koska osalla näytti olleen sen kanssa haasteita. Kyseessä on kuitenkin jokaisen taisetelijan perustaisteluväline. Tuota kuunnellessa muistin varsin hyvin tuon parin vuoden takaisen keskustelun kertasingon koulutuksen tarpeesta ja oman osuuteni siinä...

No, myöhemmin kävi ilmi että kertasinkoampujiksi oli valittu parissa ryhmässä sellaisia uusia kavereita, jotka eivät olleet koskaan päässeet ampumaan edes sisäpiipulla. Lisäksi oli tarkoitus, että valmistavassa koulutuksessa ennen ammuntoja kaikki olisivat käyneet kertasingon käsittelykoulutuksen, mutta jonkin aikataulu tms. kämmin takia tämä koulutus tuli näille vasta ammuntojen jälkeen.

Sen jälkeen kun ryssä hyökkäsi Ukrainaan, kevyt kertasinko on tainnut olla mukana kaikissa harjoituksissa missä olen käynyt.
 
Koulutusresursseja ei ole rajattomasti kouluttaa kaikille kaikkea,
Ensinnäkin. Nyt puhutaan MPK kursseista. Olen ymmärtänyt että toistaiseksi PAIKP harjoituksiin on paikat riittäneen halukkaille ja niissä ne singot on.

Toiseksi. Kokemusasiantuntijan viesti toimii kyllä siinä että mihin suuntaan kannattaa edistää.
.
 
Kiinnostaisi osallistua MPK:n kursseille. Katselin, että nyt olisi alkuvuodeksi tarjolla SPOL- ja TRA-peruskursseja. Itseä nyt mietityttää, että minkälaisessa fyysisessä kunnossa tulisi olla, että kyseisillä kursseilla pärjää. Kuntosalilla on tullut käytyä ja palloilulajeja pelailtua, mutta juoksukunto ei ole mikään mairitteleva ja ylipainoakin kertynyt salakavalasti.
 
Varmasti pärjäät, jos olet yhtään liikkunut. MPK-kurssien tempo ei ole mitenkään erityisen kova pl. kurssit, joiden vaatimuksissa on erikseen mainittu osallistujien fyysiset valmiudet. Sanoisin, että kovin rasitus muodostuu varusteiden kantamisesta ja normaalia lyhyemmistä yöunista. Olen ollut kurssilla, jolla ottamani juoksuaskeleet aiheuttivat sponttaanit naurut muissa kurssilaisissa.:) Toki mukaan mahtuu myös kursseja, joilla on ollut ihan sotilaallisen ryhdikästä ja reipasta menoa niin, että osa joutui vaihtamaan juoksun kesken kaiken kävelyksi, mutta ei sitä kukaan pahalla katsonut.
 
Kiinnostaisi osallistua MPK:n kursseille. Katselin, että nyt olisi alkuvuodeksi tarjolla SPOL- ja TRA-peruskursseja. Itseä nyt mietityttää, että minkälaisessa fyysisessä kunnossa tulisi olla, että kyseisillä kursseilla pärjää. Kuntosalilla on tullut käytyä ja palloilulajeja pelailtua, mutta juoksukunto ei ole mikään mairitteleva ja ylipainoakin kertynyt salakavalasti.
Ilmoittaudu ihmeessä! Jos arkiliikunta on ollut jollain tasolla läsnä edes, ei varmasti siitä jää kiinni. Viikonloppuna saatetaan nukkua vähän huonosti ja liikuskella kamppeet niskassa mikä väsyttää mutta siitä selviää ihan tavallisen arkisen hyöty/kuntoliikkujan kunnolla kunnnialla. Juoksukunnolla ei juurikaan ole ollut käyttöä, kestävyys/lihaskunto tasolla "ihan perus keski-ikäinen" on pärjännyt täysiä.
 
Kiinnostaisi osallistua MPK:n kursseille. Katselin, että nyt olisi alkuvuodeksi tarjolla SPOL- ja TRA-peruskursseja. Itseä nyt mietityttää, että minkälaisessa fyysisessä kunnossa tulisi olla, että kyseisillä kursseilla pärjää. Kuntosalilla on tullut käytyä ja palloilulajeja pelailtua, mutta juoksukunto ei ole mikään mairitteleva ja ylipainoakin kertynyt salakavalasti.
Ei muuta kuin sekaan vaan sotkemaan! Vähän raskaampien kurssien kuvauksessa mainitaan erikseen se fyysinen rasittavuus, mutta ei niissäkään tarkoiteta mitään huippu-urheilijan kuntotasovaatimusta
 
Kannustan myöskin osallistumaan. Ainakin tähän asti näillä peruskursseilla on pärjännyt tällainen nelikymppinen keskivartalolihava hyvinkin kohtuullisesti. Suurin rasitus on ollut tosiaan kulkea päivä varusteet päällä, mikä toki tuo oman lisänsä. Porukka on ollut hyvähenkistä joka kerta, eikä ketään ole häirinnyt jos jollain on ollut tarve pitää "ylimääräinen tupakan mittainen tauko".
 
Kerron opettavaisen tarinan.

Viime vuosikymmenellä tuota kessiä hinkattiin Maakissa aivan joka harjoituksessa. Aktiivisin porukka osasi sen jo unissaankin. Kerran olin taas vetänyt kessirastia yhden iltapäivän. Porukka oli melko kypsää, kaikille tuttu vehje ja yksinkertainen käyttää. Eikö tehtäis jotain muuta välillä?

Illalla pidetiin palaveria koulutuksesta vastaavan upseerin kanssa. Kerroin joukon olevan melko kyllästynyt ikuiseen singon hinkkaamiseen ja osaamisen olevan vähintään riittävällä tasolla. Koulutusvastaava oli samaa mieltä ja totesi että jatkossa keskitytään enemmän siihen ensimmäisen tehtävän mukaiseen koulutukseen. Jos paikallisjoukko ensimmäiseksi sinkoa tarvitsee, niin moni asia on jo mennyt vihkoon. Kessi on sen verran helppo ase, että sen kertaamiskoulutuksen voi järjestää vaikka perustamisen yhteydessä. (Niin kuin tavalliset reservistä perustettavat yksiköt)

No, seuraavina parina vuotena kertasinkoa ei aivan joka harjoituksessa enää käpälöity. Sitten pv sai järjestettyä joukolle taisteluammunnat. Ammuntoihin kuului tietenkin, osana puolustus ja hyökkäysammuntoja, 66 kes 88 sisäpiippuammunta parilla tai partiolla. Ammuntojen palautevaiheessa puolustusammuntaa johtanut kapiainen sitten totesi aseen käsittelyn ja ampumatarkkuuden oleen joukolla varsin hyvällä mallilla, mutta kevyen kertasingon käsiytelyn vaativan vielä harjoittelua, koska osalla näytti olleen sen kanssa haasteita. Kyseessä on kuitenkin jokaisen taisetelijan perustaisteluväline. Tuota kuunnellessa muistin varsin hyvin tuon parin vuoden takaisen keskustelun kertasingon koulutuksen tarpeesta ja oman osuuteni siinä...

No, myöhemmin kävi ilmi että kertasinkoampujiksi oli valittu parissa ryhmässä sellaisia uusia kavereita, jotka eivät olleet koskaan päässeet ampumaan edes sisäpiipulla. Lisäksi oli tarkoitus, että valmistavassa koulutuksessa ennen ammuntoja kaikki olisivat käyneet kertasingon käsittelykoulutuksen, mutta jonkin aikataulu tms. kämmin takia tämä koulutus tuli näille vasta ammuntojen jälkeen.

Sen jälkeen kun ryssä hyökkäsi Ukrainaan, kevyt kertasinko on tainnut olla mukana kaikissa harjoituksissa missä olen käynyt.
Omasta kokemuksesta voin sanoa että: Kyllähän se "kessi ja apilas" tulee suurimmalla osalla jääkärikoulutetuista ihan selkärangasta kun pääsee vuosien jälkeenkin käpistelemään. Mutta Maakissa saattaa taisteluparina ollakin vaikka viestispede tai soppaspade, niin hyvähän niitä on treenata vaikka yksinkertaisia aseita ovatkin.

Oma Maakki treenaa välillä kyllästymiseen asti TRA:ta, TRA:ta ja vielä vähän lisää TRA:ta. Tietysti ymmärrettävää kyseisten Maakkien sijaintipaikan kun ottaa huomioon. Mutta aina välillä, taas sitä samaa kulmaa siivuttaessa tulee mieleen, että oltaisiinpa metsässä rymyämässä...
 
Kysymys omiin varusteisiin liittyen. Itsellä on vaatetus ns. kunnossa ja olen nyt harkinnut oman plate carrierin hankkimista. Kursseilla on tullut vastaan porukkaa, joilla on omat liivit, mutta jos nyt hankin varustelekasta sioen tai pc18 niin saapiko niitä käyttää kursseilla ihan hyvällä omallatunnolla? Ettei nyt käy niin, että hankin liivin ja sitten sitä ei saakaan käyttää.
 
Lyhyt vastaus: Saat.

Pitkä vastaus: Saat, mutta riippuu kurssista, kurssipaikasta ja kurssin vetäjistä ja/tai valvojista. Meistä kenenkään ei ole mahdollista antaa "kaikenkattavaa" lupaa millekkään, varsinkaan varusteille, ja viimeisenä asioista kuitenkin päättää aina PV.

Ainahan joku kouluttaja voi vaatia yhdenmukaisuutta tms hölmöä, mutta ainakaan itseäni ei ole kouluttajana kiinnostanut pätkääkään, että millaisissa varusteissa porukka liikkuu, kunhan varusteet ovat asianmukaiset ja parantavat yksilön suorituskykyä.

Kun nykyään skappareillakin alkaa olla säännöllisesti päällä omakustanne varusteita, niin melko tekopyhäähän se olisi valittaa ressujen varusteista. ;)
 
Lyhyt vastaus: Saat.

Pitkä vastaus: Saat, mutta riippuu kurssista, kurssipaikasta ja kurssin vetäjistä ja/tai valvojista. Meistä kenenkään ei ole mahdollista antaa "kaikenkattavaa" lupaa millekkään, varsinkaan varusteille, ja viimeisenä asioista kuitenkin päättää aina PV.

Ainahan joku kouluttaja voi vaatia yhdenmukaisuutta tms hölmöä, mutta ainakaan itseäni ei ole kouluttajana kiinnostanut pätkääkään, että millaisissa varusteissa porukka liikkuu, kunhan varusteet ovat asianmukaiset ja parantavat yksilön suorituskykyä.

Kun nykyään skappareillakin alkaa olla säännöllisesti päällä omakustanne varusteita, niin melko tekopyhäähän se olisi valittaa ressujen varusteista. ;)
Näin oon ymmärtänyt, mutta kaipailin kuitenkin vielä varmistusta asialle 😁 Onkos heittää jotain vaihtoehtoisia malleja noille lekan liiveille, jotka olis pv "turvallisia"? Ja mites kypärä, olisko heittää jotain malleja?
 
Back
Top