Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

MTT säästi irtisanomalla - rahat kuluvat nyt tyhjiin seiniin

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 09.11.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle 9.11.2013 klo 14:39
  MTT säästi irtisanomalla - rahat kuluvat nyt tyhjiin seiniin
  Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on joutunut irtisanomaan työntekijöitään, jotta se saa maksettua tyhjillään olevien toimitilojensa vuokran Senaatti-kiinteistöille. Senaatti-kiinteistöt tulkitsee valtion ohjetta, jonka mukaan vuokrasopimuksista pidetään kiinni.
  [​IMG]
  MTT:n päärakennus Jokioisilla Kuva: Yle
  Valtio on patistanut laitoksiaan vähentämään väkeä tuottavuusohjelman nimissä. Tämä on johtanut pattitilanteeseen esimerkiksi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa MTT:ssä. Se ei pääse eroon väenvähennyksillä syntyneistä tyhjistä tiloistaan. Syynä ovat valtiovarainministeriön alaisen Senaatti-kiinteistöjen vuokrakäytännöt. Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, joka vuokraa tiloja valtion virastoille.

  Pääosin Kanta-Hämeessä Jokioisissa toimivan MTT:n väki on vähentynyt valtion tuottavuusohjelman myötä runsaalla sadalla työntekijällä 900:sta 770:een. Samaan aikaan tutkimuskeskus maksaa tiloistaan valtion Senaatti-kiinteistöille vuokraa, joka on valtiovarainministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön teettämän riippumattoman selvityksen mukaan keskimäärin 36 prosenttia ylihintaista verrattuna markkinahintaan. Kyse on sadoistatuhansista euroista vuosittain.

  Jokioisten kampus koostuu kuudesta isosta toimistorakennuksesta.

  Henkilöstöä on jouduttu vähentämään, jotta toimitilavuokrat saadaan maksettua.

  - Ilkka P. Laurila

  – Puolitoista rakennusta on ollut tyhjänä jo kolme vuotta, kun henkilöstöä on vähennetty tuottavuusohjelman vuoksi. Henkilöstöä on jouduttu vähentämään, jotta toimitilavuokrat saadaan maksettua, MTT:n kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila kuvailee.

  Uusien käyttäjien saaminen tiloille ei onnistu
  Valtiovarainministeriö vaatii, että valtion laitosten on saatava tyhjät tilansa uusiokäyttöön. Siinä on kuitenkin MTT:n Laurilan mukaan omat hankaluutensa:

  – On vaikea saada uusia käyttäjiä, kun Senaatti-kiinteistöt haluaa markkinahintaan nähden ylihinnan vuokrasta ja saa sen MTT:ltä joka kuukausi, Laurila selventää.

  Hän uumoilee, että jos Senaatti-kiinteistöt joutuisi myymään tai vuokraamaan MTT:n tiloja muulle käyttäjälle, se tietäisi tappiota Senaatti-kiinteistöille.

  Laurilan mukaan järjestelmässä on valuvika: ongelmallisessa vuokrasopimuksessa lukee, että jos vanhaan rakennukseen tehdään pienikin muutos, alkaa uusi 15 vuoden vuokrasopimus, jota ei voi irtisanoa.

  Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Olavi Hiekka kuitenkin uskoo, että osapuolet pääsevät asiasta sopuun neuvotteluissaan paljon ennen, kuin MTT:n vuokrasopimuksen on määrä päättyä vuonna 2020.

  Senaatti-kiinteistöt: "Tila-asia on tukala"
  Olavi Hiekan mukaan asiasta on neuvoteltu MTT:n kanssa kauan. Senaatti-kiinteistöt tarkastelee MTT:n tiloja kokonaisuutena ja osana Luonnonvarakeskusta, jonka on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2015 alussa, kun MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL yhdistyvät.

  Hiekka huomauttaa, että MTT:n vuokratasosta on erilaisia asiantuntijanäkemyksiä.

  – Vuokra ei ole niin todellinen ongelma kuin tila-asia, joka on tukala, hän myöntää.

  Olavi Hiekan mukaan Senaatti-kiinteistöt "on tullut vastaan enemmän kuin puolitiehen":

  – Elämme tehtyjen sopimusten varassa, valtion sisällä on tiukka ohje, että tehdyistä sopimuksista pidetään kiinni, hän huomauttaa.

  Valtion sisällä on tiukka ohje, että tehdyistä sopimuksista pidetään kiinni.
  - Olavi Hiekka

  Eduskunnan tarkastusvaliokunta tekee valvontakäynnin Senaatti-kiinteistöihin. MTT:n Laurila toivoo valiokunnan puuttuvan järjestelmän valuvikoihin laajemminkin:

  – On vaikea selittää henkilöstölle, että täytyy vielä vähentää lisää työntekijöitä, jotta saadaan maksettua tyhjät toimitilat, hän kuvailee.

  *Huomioiden kuinka sama puulaaki on puolustusvoimienkin vuokraisäntänä; Kontioranta taitaa olla poikkeus lakkautettujen varuskuntien joukossa siinä, että omistussuhde vaihtuu välittömästi lakkautuksen päälle, eikä täten vuokramenoja suoriteta tyhjillään olevista kiinteistöistä.

   
 2. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,357
  Tykkäykset:
  2,425
  Pisteet:
  1,286
  Senaatinkinteistön nykyisen käytännön ylläpitö valtionpuolelta on, että rahaa otetaan yhdestä taskusta ja laitetaan takaisin toiseen taskuun kun välissä on erotettu henkilöstöä. Ja sitten valtionherrat ja rouvat voivat nurista kukkahattutätien kahvikutsuilla kuin asiat on huonosti kun työttömiä on lisää kortistossa. Ei helvetti. Mikä järkisyy oli tässäkin takana? Eikö maataloutta tarvitse tukea tutkimuksen avulla, vai lasketaanko sen varaan että ulkopuolinen yhtiö myy sitten ne palvelut ja tuotteet takaisin halvalla?
   
 3. Mainos 4. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Milläpä maataloutta ei "tarvitsisi" tukea?
   
 5. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,641
  Tykkäykset:
  4,389
  Pisteet:
  1,286
  Vain virkamies voi keksiä jotain tuollaista.
  Laitos/virasto/vast. on vankina omissa tiloissaan, vuokralainen voi sanella vuokran ja ehdot täysin, etkä voi muuttaa.
  Voi pääsisimpä itse joskus vastaavaan asemaan. Loppuisi rahan puute.
   
 6. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Ei ole halpaa leikkiä Pv:llekään, kun toimintoja siirrellään paikasta toiseen ja hylätyssä varuskunnassa maksetaan vuokria tyhjistä tiloista. Samaan aikaan joudutaan samoille toiminnoille rakentamaan toisaalla tilalle uusia rakennuksia, jotta toimintaa voidaan jatkaa. Kahdet tilavuokrat ja uudisrakennuksesta tulevat maksut siihen päälle. No, tuleehan tuossa tietysti valtiolle tuloja ja Senaatin porukalle tulospalkkioita, kun on tehty hyvää työtä vaativissa olosuhteissa...
   
 7. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,087
  Tykkäykset:
  1,532
  Pisteet:
  636
  Niin PV on tietääkseni sitoutunut maksamaan vuokraa siihen asti kun Senaatti saa tilat myytyä, toisaalta Senaatilla ei ole kiire myydä tyhjiä tiloja joissa on takuuvarma vuokralainen ja tiettävästi vielä aika suolainen vuokra.
   
 8. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,641
  Tykkäykset:
  4,389
  Pisteet:
  1,286
  Tässä se hulluus on. Vuokralla olevan laitoksen johtaja ei voi päättää muutosta halvempiin tiloihin, tai tilojen pienentämistä. Muuttaminen kaksinkertaistaa vuokrakulut, tai pienempiin tiloihin muutaminen ei vaikuta.
   

Jaa tämä sivu