1. Ministeriö ja Räty toppuuttelevat ja vaativat, että Nato-keskustelua tulee käydä vain kun tilanne on rauhallinen, mutta samalla ilmoittavat, ettei meillä ole mitään hätää ja tilanne rajoillamme on rauhallinen. Liityn niihin, jotka toteavat, että sittenhän juuri nyt on oikea aika aloittaa Nato-keskustelua. Meillä ei ole kriisiä, mutta aika on muuten oikea
.
2. Renkaat leviävät. Putin saa, mitä tilasi, eli Nato-tukikohtia ja joukkoja Venäjän rajoille"
Jyrähdys ministeriöstä: Nato-keskustelulla "väärä ajoitus"
Tiistai 1.4.2014 klo 07.22
Suomessa pitäisi pystyä keskustelemaan sotilaallisesta yhteistyöstä nykyistä avoimemmin, arvioi puolustusministeriön kansliapäällikkö, turvallisuuskomitean puheenjohtaja Arto Räty.
Suomen pitäisi pystyä linjaamaan omat ratkaisunsa puolustuspolitiikasta ja myös mahdollisesta Nato-jäsenyydestä avoimesti keskustellen. Näistä asioista pitäisi pystyä puhumaan kiihtymättä ja analysoiden, sanoi kansliapäällikkö Arto Räty.
Räty puhui maanantaina Jyväskylässä Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa seminaarissa.
- Suomen pitäisi pystyä linjaamaan omat ratkaisunsa puolustuspolitiikasta ja myös mahdollisesta Nato-jäsenyydestä avoimesti keskustellen. Näistä asioista pitäisi pystyä puhumaan kiihtymättä ja analysoiden, vetosi Räty.
- Suomi tarvitsee kansainvälistä yhteistyötä ja verkottumista. Kysymys Natosta ei kuitenkaan ratkaise Suomen puolustuksen rahoitushaasteita. Ihan riippumatta siitä, liittoudutaanko vai ei, pitää Suomen oman puolustuksen olla kunnossa. Suomen turva on oman puolustuksen uskottavuudessa.
Ei pikareittiä
Venäjän operaatiot Krimillä ovat nostattaneet Suomessa vilkkaan keskustelun Natosta. Arto Räty kuitenkin korosti, että nyt ei ole oikea aika noille keskusteluille.
- Jos jäsenyydestä keskustellaan kriisin aikana, on ajoitus väärä. Siitä pitäisi keskustella hyvän sään aikana, silloin kun on rauhallista.
- Natoon ei ole olemassa mitään pikareittiä, johon voisi turvautua silloin, kun vaara uhkaa. Natoon haetaan jäseneksi ja kaikkien 28 Naton jäsenmaan parlamentit vuorollaan hakemuksen käsittelevät ja hyväksyvät. Se on pitkä prosessi.
Ukrainan tapahtumat eivät muutenkaan Rädyn mielestä anna aihetta Suomen turvallisuuspoliittisen aseman uuteen tarkasteluun.
- Puolustuksellisesta näkökulmasta maailma ei ole muuttunut eivätkä myöskään Suomen varautumisen lähtökohdat.
Seminaarin yhteydessä myös monet sotilasammattilaiset vakuuttivat, että Venäjän operaatiot eivät ole heitä säikäyttäneet. Venäjän ilmavoimien harjoitukset Suomen rajan pinnassa ovat herättäneet huolta asukkaiden keskuudessa. Sotilaiden mukaan mihinkään huoleen ei kuitenkaan ole aihetta. Venäjän harjoitukset ovat olleet aiemmin ilmoitettujen suunnitelmien mukaisia, mitään poikkeuksellista niihin ei ole liittynyt.
Varuskunnat eivät puolusta
Venäjän uhka on saanut monet päättäjätkin miettimään, oliko varuskuntien lakkauttaminen virhe. Arto Räty ei tuollaista jälkiviisautta ymmärrä.
- Varuskuntauudistus lähti liikkeelle puolustusvoimien omista tarpeista. Muutosta suunniteltiin jo ennen talouskriisiä, muistutti Räty.
- Varuskunta on paikka, jossa koulutetaan sotilaita. Ei siellä maata puolusteta, vaikka ihmisistä saattaa tuntua turvalliselta, jos varuskunta on lähellä. Varuskuntia tarvitaan vain sen verran kuin on varusmiehiä.
- Historian esimerkit puolustustahdosta ovat oleellinen osa Suomen puolustuksen uskottavuutta. Nykyisin tuota uskottavuutta voidaan korostaa osoittamalla, että Suomi suhtautuu puolustukseen vakavasti ja arvostaa sitä, vaikka siihen ei kovin paljoa rahaa halutakaan laittaa, vihjasi Räty.
Vaikka Räty käyttäisikin rahaa puolustukseen enemmän, hän myöntää, että Suomessa on pienellä puolustusbudjetilla saatu melko huimasti aikaan. Naapurustosta löytyy esimerkkejä, joissa tuplasummilla on tehty paljon huonompaa jälkeä.
Uhka idästä
Vaikka seminaaripäivän aikana useammastakin suusta todettiin, että Ukrainan kriisitä huolimatta Suomen alueeseen ei kohdistu tällä hetkellä akuuttia turvallisuusuhkaa, olivat Venäjän toimet esillä monissa puheenvuoroissa.
- Krimin tapahtumat osoittavat, että perinteiset sotilaalliset uhkakuvat ja voimapolitiikka eivät ole maailmasta mihinkään kadonneet. Voimaa voidaan edelleenkin käyttää kaikista kansainvälisistä sopimuksista huolimatta, luonnehti maanpuolustustiedotuksen suunnittelutoimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja
Esko Kurvinen.
Sotilastiedustelun asiantuntijakin määritteli selkeästi sen suunnan, josta mahdollinen uhka Suomeen kohdistuu:
- Tiedustelussa olemme kiinnostuneita siitä, mitä rajojemme ulkopuolella tapahtuu. Valvomme tarkasti asevoimien liikkeitä lähialueellamme, paitsi Ruotsissa, Norjassa ja Virossa.
KALEVI TIITINEN
Nato pohtii lisätukea itäisille jäsenmaille
© Thierry Roge / Reuters
Julkaistu: 1.4.2014 7:46
Sotilasliitto Naton ulkoministerit kokoontuvat tänään Brysseliin keskustelemaan mahdollisesta lisätuesta itäisille jäsenmailleen.
Ulkoministerikokous on ensimmäinen sen jälkeen kun Venäjän liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin itseensä.
Diplomaattilähteiden mukaan mahdollisten toimien joukossa ovat sotaharjoitusten määrän lisääminen tai pysyvien joukkojen sijoittaminen Itä-Euroopan Nato-maihin.
STT